Három borászatot záratott be hamisítás miatt a borminősítési hatóság. Az egyik a HVG korábbi tesztjén már leszerepelt Sümegi Józsefé, a Magyar Borakadémia elnökéé.
Egy soltvadkerti és egy kiskőrösi borászati üzemet zárt be a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága. Az egyik bezáratott üzem összesen egymillió liter olasz bort hozott bejelentés nélkül az országba.HVG
Úgy hallom, hogy a budapesti Vörösmarty téri adventi vásárban a forralt bor iszonyúan összepancsolt, 600 Ft 3 dl, a bögre amit adnak hozzá, az csak 2.5 dl.
Miért is kellett etörölni a standolást? Kik az érdekeltek ebben a nagyon átvágós üzletben?
"Jól fogalmaztál, amikor alkoholról írtál.- De itt most borról , illetve a borhamisításról beszélgetünk."
Már ne haragudj, de én már rúgtam be úgy tokaji aszútól hogy a detoxban kötöttem ki. De ennek ellenére, persze hogy lehet a bort kulturáltan fogyasztani, akárcsak a marihuanát.
Ja igen, hogy a kérdéserde is válaszoljak: ahol grana padano-t adtak, ott nem akadnék ki, legfeljebb azt hümmögném hogy mondhatta volna a pincér, vagy miért nem ezt írják az étlapra stb. - de én is érezném, hogy ez csak kötekedés. Ahol meg megglutamátoznak, oda nem megyek mégegyszer, ha kiéreztem vagy megtudom.
Megpróbálok egy szerintem pontosabb éttermi hasonlatot hozni.
Na várj, még gondolkodnom kell.
...
megvan - és még olasz vonzata is van, tök jó.
Rendelsz egy margherita pizzát, az étlap szerint paradicsomszósz és mozzarella sajt van rajta, extraként kérsz parmezánt.
Az olasz botrányra átültetve az történik, hogy a pincér kihozza, de jaj istenem, nem parmiggiano reggiano-t hanem grana padano-t szervíroz. Nincs k.nagy különbség, de a grana padano valamivel olcsóbb, mert nincs neki buzinagy sznob neve. Nagyjából nincs komoly baj, túléled, ízleni fog, jó volt, pipa.
A magyar példával élve pedig kapsz egy olyan pizzát, amin a paradicsomszósz esetleg konzerv és nem friss, vagy esetleg belecsapnak egy kis nátrium-glutamátot hogy jó "ízletesnek" érezzed. Azért ez kurvára más.
Jól fogalmaztál, amikor alkoholról írtál.- De itt most borról , illetve a borhamisításról beszélgetünk.
Nos azok, akik az öt pohár, és azon túl fogyasztanak bornak nevezett lőréket, bizony túlnyomó többségében pancsokat,(más néven komcsi borokat--idegen a tőkétől--) isznak,ami a túlzó mértéken felül, különösen káros lehet az egészségükre.
Ha ez így van, az azért lehet, mert se fű, sem más drog ezidáig, de ezen túl se lesz sem a kezemben, különösen nem hogy fogyasztanék belőle.
A termeszetes glicerin es a szintetikus pont ugyanaz .Ahogy az oregember es a venember is a la Karinthy,nem lehet kemialag megkulonboztetni a borban.
De mint tudjuk, tiszta szintetikus anyag nincs. A gyártástechnológiától függően a szintetikus glicerin hozhat magával olyan összetevőket, amit a bor egyébként nem tartalmaz.
"Ostobaságot irogatsz! A vedelést és a borfogysztást ne keverd össze."
Érdekes amit írsz, én csak halkan jegyezném meg, hogy egy felmérés szerint minden harmadik magyar ha elkezd inni, öt pohár alkoholnál többet iszik.
Az is elgondolkodtató, hogy te (gondolom én) nem tudsz különbséget tenni úzus (normál használat) és abúzus (függőség) között akkor ha fűről van szó, ami azért különösen érdekes mert az alkohol esetében nagyon is meg tudod különböztetni a kettőt.
"Ez nem teljesen igaz! Egyeseknél heveny székrekedést is kiválthat :oD"
Azon konnyu segiteni,csak adni kell egy jo kis antagonistat ami lecsapja a receptorokrol a heroint es ugy fosik a delikvens mint a muranyi kutyaja, igaz kemeny cold turkey is van dehat valamit valamiert.Lattam eleget a patkanyoknal itt a laborban
Ez OK. Meg az is, hogy napi egy-két sör nagyban csökkenti a szívinfarktus kockázatát. Meg az is, hogy a rendszeres kannabiszfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint az agyi katasztrófák (stroke, stb...) kockázatát. Az is igaz, hogy a mérsékelt sör- és borfogyasztók várható élettartama megnő, és az is igaz, hogy a rendszeres kannabiszfogasztóké is, jelentős mértékben. Mindezek embereknek lettek teremtve, hogy örömmel éljenek velük, de sajnos amíg az alkohol esetbében a törvény ismeri az úzust is, addig a kannabisz esetében csak az abúzust ismeri (el).
Alapból nem veszek külföldi bort! A kedvencem jelenleg az Árvai pincészet hétfürtös, tízéves száraz Szamorodnija. Nekem nagyon bejön! Kérek is holnap az egyik kuncsaftcégem ügyvezetőjétől, akinek a cégtulaja a nevezett pincészet többségi tulajdonosa. Céges bor, szeretem, ingyen van, csak mindig elfelejti, hogy én szeretem, ugyanis a cégnél senki sem issza, mert száraz! :oDDDDD
De adalékolni sajna lehet! Láttam már kvarchomokkal ütöttet (ezt én sírkövesnek hívom, mert egy g-be beledarálnak egy fél sírkövet :o), üveggyöngyöset, sóval ütöttet, de szerintem van még ezer más mód is. Homegrow forever, és akkor igazad van :o)
A zold Dreher-re is oda van irva,hogy tartalmaz kukoricat pedig azt ugye pilzeni tipusukent aruljak. Az a rohej az annyira szidott amerikai tomegsorokben nincs kukorica se a Millerben se a Budweiserben ezek mind pilzeni tipusu sorok csak agyon szurik es nem annyira komlosak,mint a nemet, cseh sorok. Igaz ezeket a cegeket is nemetek alapitottak:-)
Ha például a német sörtörvényt vesszük alapul, akkor minden kukoricát tartalmazó sör hamisítvány. A Heineken, az Amstel, de szinte valamennyi belga, angol, dán, holland sör is az.l
"Csak arra mutattam rá, hogy olvtársunk abbéli véleménye sem helytálló, hogy csak külföldi bort szabad inni, mert az tuti fer ital."
Kulfoldi bornal foggalma nincs senkinek mennyire pancsolt,hiszen ki a fene tudja MO-on,hogy pl Argentinaban mennyi a helyi termeszetes glicerintartalma a bornak. Magasabb mint a magyare ,hat istenem mas fajtak,mas eghajlat stb
Analizalhatjak reggeltol estig. Persze ha olyasmit talalnak benne ami nem termeszetes komponense a bornak az mas dolog.
Azert a glicerin hozzaadas az nem hamisitas ,hiszen egy a borban amugy is meglevo termeszetes anyagbol adnak hozza,inkabb borkozmetikazas,persze a torveny szerint hamisitas ,de ez csak egy onkenyes dontes . Hiszen a torveny engedi egy bizonyos mertekig A CUKORFOk noveleset is es hogy meddig nem hamisitas es honnantol az az teljesen onkenyes kijeloles.Amilyen kedve volt eppen a torveny hozoknak.
"Egyébként a természetes glicerintartalomra nincs felső határ, ha szintetikust tesznek bele, az a baj. Hogy hogyan különböztetik meg, a Te szakmád."
A termeszetes glicerin es a szintetikus pont ugyanaz .Ahogy az oregember es a venember is a la Karinthy,nem lehet kemialag megkulonboztetni a borban.
Mellesleg a forgalomban levo glicerin termeszetes forrasbol van leginkabb mert boven termelodik a zsirok szappanositasanal es a biodizel gyartasanal. Az epiklorhidrinbol keszulo glicerin kiszorult mert produkal eleget a zsirokbol,olajokbol valo eloallitas.
Itt arrul van szo hogy tudjak hohgy egy egri borvideken mennyi a glicerintartalma termeszetes uton egy tol ig hataron belul,es ha ezen jelentosen tulmegy az bizony gyanus.
Félre értesz, nem akarok egyetlen "rohatt-mocsok" borhamísítót sem védeni! Csak arra mutattam rá, hogy olvtársunk abbéli véleménye sem helytálló, hogy csak külföldi bort szabad inni, mert az tuti fer ital. Koránt sincs így. A bor bizalmi termék. Célszerű a jól bejáratott ismert és megbízható pincészetek termékét választani.
Láttál te már profi szommeliert kóstolni? Nem csak azt mondja meg milyen bort iszik, de azt is melyik dűlőből. Az meg csak a körítés, hogy milyen ízekkel hasonlítja össze az érzett zamatokat.