Keresés

Részletes keresés

Virág8 Creative Commons License 2020.02.16 0 0 9

..

Előzmény: Murder Incorporated (8)
Murder Incorporated Creative Commons License 2009.06.23 0 0 8
Szívesen.
Előzmény: namox (7)
namox Creative Commons License 2009.06.23 0 0 7

Úgy látom, hogy már valaki megoldotta. Köszi!

Előzmény: Murder Incorporated (6)
Murder Incorporated Creative Commons License 2009.06.22 0 0 6
Megfogalmazod 3-5 sorban, én pedig átírom.
Előzmény: namox (5)
namox Creative Commons License 2009.06.22 0 0 5
Ha elárulod, hogy hogy kell, megteszem. Nincs rutinom, ezért bénáztam el. Sorry!
Előzmény: Murder Incorporated (4)
Murder Incorporated Creative Commons License 2009.06.22 0 0 4
Légy kedves és rövidíts a topikleíráson.
Előzmény: namox (3)
namox Creative Commons License 2009.06.22 0 0 3
Igen, valamit elizéltem, úh. ha ittál is, nem a piától látsz kettőt, hanem én ügyetlenkedtem egy cseppet :)
Előzmény: schlumberger (1)
namox Creative Commons License 2009.06.22 0 0 2
Nincs mit! Jó utat! Annyit még, hogy talán azok a strippenkart-ok az egész országban érvényesek, de kérdezzétek meg.
Előzmény: schlumberger (0)
schlumberger Creative Commons License 2009.06.22 0 0 1
Be vagyok rúgva, vagy tényleg kettő van ebből a topikból???
schlumberger Creative Commons License 2009.06.22 0 0 0
G0udába megyünk júl. 20-án szintén egy hétre-10 napra (ahogy "fussa").
Kösz. a leírtakat.
Előzmény: namox (-)
namox Creative Commons License 2009.06.22 0 0 topiknyitó

2009.júni.11-18-ig voltam Rotterdamban, úh. elég friss élménybeszámolóm van, remélem tudok valakinek segíteni egy kicsit.

 

A repcsi Eindhovenbe ment, onnan, a reptérről a 401-es busszal, ami ha kimegyünk a reptérről, jobbra, indul. A sofőrtől nem lehet jegyet venni, de egy automata a buszon, amin ki kell választani, hogy hány zónát utazunk, és mivel fizetünk, apróval, vagy kártyával. Visszaad! Az eindhoveni pályaudvar, Central Station a 3-as zónában van, a jegy 3 euró, kb.negyedóra az út, 10 percenként jár a busz.

 

A vonatjegyet úgy kell venni, hogy sorszámot kell húzni a jegypénztárnál (pl. a postán is). Van intercity, gyorsvonat, és minden bokornál megálló vonat, a jegy ugyanannyi mindenre, nem kell pótjegy, mint nálunk az IC-re, legalábbis mi nem vettünk, és a kalauz se kérte. Rotterdam Central Stationig, kb.1 óra az út.

 

Ha kilépünk a pályaudvarról hatalmas épületek vannak, speciel most nagy építkezés folyik. A buszokat, és villamosokat is meglehet találni, de nem egyszerű. Célszerű az állomásnál strippenkart-ot venni, ami egy csík, amin sorszámok vannak. Annyit kell tudni, hogy hány zónát akar utazni az ember, és a buszsofőr úgy pecsételi rá a dátumot, ami aztán azon a zónán belül 1 óráig érvényes, akármennyi átszállással. A metróra nem jó, oda chipkártyát kell venni. A csíkjegyet többen is használhatják. A villamoson kalauzok ücsörögnek, amúgy nem találkoztam egy ellenőrrel se.

 

Rotterdam érdekes egy város, érdekesek az épületek. Nem ám simán kockára építenek egy házat, hanem dölt a fala, vagy kiugrik egy-egy emelet, és jó magasak, nem állnak meg a 10. emeletnél.

 

Ismerősöknél laktam, és az a lakás olyan volt, hogy bementünk a házba, kapásból egy meredek csigalépcsőn kellett felmászni, a bejárati ajtó után ismét egy csigalépcső jött, így jutottunk fel a lakásba, de ott még csak a nappali, a konyha és a wc volt, és még egy csigalépcsőn jutottunk fel a szobákhoz és a fürdőszobához. Jó kis edzés volt nap mint nap, mintha a minaretet másztuk volna meg. Egy költözés se egyszerű, ugyanis nem lehet azon a keskeny lépcsőn felvinni egy szekrénysort, úh. az ablakok kiszedhetőek, bérelhető valami létraféle, és így az ablakon keresztül lehet kipakolni és bepakolni egy lakást.

 

Az is érdekes volt, hogy ott a sirályok olyanok mint itt a galambok. Az ablakból dobálják az emberek nekik a húscafatokat, és hiába nem láttunk egyet se, két pillanat alatt 15 csap le egy maréknyi húsra.

A hollandok amúgy kedvesek voltak, a gyerekekkel különösen. A vonaton adnak nekik kártyát, cukorkát.

 

Amúgy, nem szívrohamban fognak szerintem meghalni, mert ugyan nem siettem sehova, de az idegbaj kerülgetett, hogy mosolyogva, hosszú percekig tesz 10 képeslapot egy zsákba. Az autók megállnak a zebránál, de pl. a robogósok és a biciklisek nem, talán még nekik van elsőbbségük, úh. vigyázni kell, mert elsodornak.

 

Amit érdemes megnézni (amit én láttam):

a kocka ház 2.50 euró

az állatkert 18 euró

 

A Jumbó nevü élelmiszer üzletben lehet kapni ingyen kávét, cappuccinot, teát. Önkiszolgáló, és még le is lehet ülni meginni.

 

Elmentünk egy tóhoz, végre láttam malmokat. A libák rendesen ránknyomultak, de mivel nem adtunk nekik enni, így békén hagytak. Voltak vagy 50-en.

 

Az is érdekes, hogy a metró az égben megy fent, szinte magasvasút, a vonat meg a föld alatt robog.

 

Egyik nap elvonatoztunk Amszterdamba, ott elmentünk egy hajókirándulásra. Több társaság is van, mi a csatorna túloldaláról indulóval mentünk.

 

Nem mentünk múzeumba, csak kívülről láttuk a Madame Tussaud múzeumot, a téren mászkáltunk, lehetett fotózkodni Batmannel, a Maszkkal, Pókemberrel, persze egy kis apróért, mi nem tettünk, aztán elmentünk a Heinekken Múzeumhoz, de ott is csak a boltban néztünk szét. Voltunk Vodka Múzeumnak a boltjában. Máshova nem mentünk, pedig elakartunk menni a Skanzenbe, na, majd legközelebb.

Láttunk olyat, hogy mintha egy kocsmapult lenne, körülötte emberek, akik oldalt ülnek, úgy tekernek, mintha bicikliznének, és a pult előre megy. Egyszer odajött egy fickó, nagy parókában, békatalp volt rajta, és mutogatta a pólóját ami össze volt csókolgatva, hogy ad rúzst, és nyomjunk egyet szájat a pólójára. Ja, persze! Kizárt dolog! Egy szemétszedőfickó látta, hogy egymás fotózzuk, és elkérte a gépet, hogy majd lefotóz minket, úh. csinált rólunk egy csoportképet. Rendes volt.

 

Az volt még fura, hogy este 11-kor még világos van, így alig bírtam elaludni, és reggel korán kb.4-kor már világosodik.

 

Az idő csalafinta, rövidujjú, pulcsi, kabát (esőkabát), simán kell, amit kb. 5 percenként levettem, aztán visszavettem, de nagyon hideg nem volt, simán volt 22-25 fok is volt, úh. asszem szerencsém volt az időjárással, mert mire hazaértem itt 35 fok volt, aztán jött az eső.

 

A reptéren nagyon alaposak voltak, nagyon vizsgálták a csomagokak, és ment a "tapizás" is, mert az egy dolog, hogy náluk lehet "érdekes" dolgokat kapni, ki nem lehet hozni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!