Tegnap láttam, hogy a tavalyi év végén a Laser Dance kiadott egy új lemezt - Trans Space Express. Most 20 ajróért lehet megvenni direkt a kiadótól a Michiel és Erik által aláírt 140-es limitált darabszámú CD egyikét a Discogs-on ...
Időközben elkészítettem a Michiel van der Kuy munkásságáról szóló cikket, aki a Laserdance mellett számos spacesynth project, és egy csomó más jellegű (hi-nrg, techno, eurodance, trance) formáció létrehozásában, vagy éppen a zene megalkotásában részt vett:
Örülök, hogy tetszik.Úgyis kevés visszajelzést kapok, kivéve a lájkokat.Ahhoz képest, hogy csak két cikket terveztem a spacesynth-nek, olyan sok újdonság történt a kétezres évektől, hogy négy cikk lett belőle.Volt olyan előadó, ahol félórát keresgéltem különböző nyelvű külföldi oldalakon mire valamit találtam.Kissé vissza is esett a látogatottság ez idő alatt, mert nem mindenkit érdekel annyira ez a stílus.De sokkal többen szeretik mint pl. húsz éve. Jövő héten ambient fog következni, bár annak nem megyek végig a történelmén, inkább személyes élmények felől közelítem meg.
Annak idején (1992) amikor megjelentek kazettán a Laserdance lemezei még nem tudtam, hogy a műfajt spacesynth-nek hívják.De a zene borzalmasan tetszett.Legtöbbször csak aláfestő zeneként használták, ami engem bosszantott, mert annál sokkal többet érdemel.Néhány számot lehetett rögzíteni a Danubiuson vagy a Petőfi Rádióban, a tinédzser kívánságműsorban ill. Komjáthy György műsoraiban. Szóval először csak a Laserdance-t ismertem (megvettem a kazettáikat 1994-ben), majd a Proxyon, Rigar, Koto, Hypnosis következett.Utána egy kis hullámvölgy, mert a kilencvenes évek közepére a műfaj egy kissé "kihalt".Majd a kétezres évekre újra fellendülés következett, mire lett netem (2004) örömmel fedeztem fel, hogy rengeteg új előadó alkotott a stílusban új számokat, és úgy tűnik, a folymat azóta is tart. A blogomban (Régi Új Zenék) ezzel a stílussal is fogok majd foglalkozni.