Keresés

Részletes keresés

M62-501 Creative Commons License 2013.07.08 0 0 9

Már megint valaki feleslegesen kelti a pánikot...csak tudnám, hogy ebből miféle anyagi előnye származik? Mert ugye más miatt ekkora vihart a biliben csak ilyen esetekben szokott egy-két gátlástalan mágnás kelteni.:-) Őszintén...mennyi az esély arra, hogy az összes gps-műhold egyszerre hibásodik meg megy tönkre? Nagyobb az esélye még annak is, hogy a kocsink motorháztetején landol egy lezuhanó gps-műhold...pedig arra is nagyon nagy nulla az esély. Ne pánikoljunk, kérem, még ha meg is történne, még mindig ott vannak a jó öreg papírgps-ek.:-D Igen, a papírra nyomtatott térképek. :-D

Előzmény: Törölt nick (-)
John Zero Creative Commons License 2009.05.21 0 0 8
Anon:
"kinyitom, kitépem a chipet, berakom egy foglalatba, és fejből beírom az új műholdak minden pályaadatát és jelszint-értékét, ezután pedig visszaforrasztom a processzort a gps-embe"

Ennyire nem rossz a helyzet. A műholdak sugározzák a pályaadataikat is (plusz ionoszféra paraméterek, stb.)!
http://en.wikipedia.org/wiki/Gps
Keress erre: Ephemeris (GPS)

Tehát nincs szükség chip cserére.
Előzmény: Törölt nick (5)
bzolee601 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 7
Elnézést, tévedtem, nagyon kevés GPS-jelt sugárzó műhold van "fent" a több ezer "sima" között.

Azt meg nem mondtam, hogy mind geostacionárius pályán mozogna.

De nem vagyok én sem fizikus, sem tudós, se semmi, csak érdekel a téma.

Szerintem nem kell pánikolni, ennyi...

Z
kpityu2 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 6
Mármint, hogy leáll az USA globális tűzvezető hálózata ? LOL. Ki akar fogadni ?
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.20 0 0 5
Hoi,

Aha, és akkor ha a 10000-ből beraknak 1 új GPS műholdat, akkor szépen fogom a garmin etrex vista gépemet, kinyitom, kitépem a chipet, berakom egy foglalatba, és fejből beírom az új műholdak minden pályaadatát és jelszint-értékét, ezután pedig visszaforrasztom a processzort a gps-embe, és máris működni fog...

Nem tudom, minek ez a nagy felhajtás... :P

Üdv,
Zs
Előzmény: bzolee601 (1)
aszaly Creative Commons License 2009.05.20 0 0 4

Egyrészt kétlem, hogy több tízezer műhold keringene geostacionárius pályán. Ezek csak a Föld egy bizonyos részét látják, így speciális feladatra alkalmasak, mint pl a műsor sugárzó műholdak. Másrészt a GPS műholdak, számszerint 59, nem ilyen pályán keringenek, ezért is mindig más és más holdakat lát a GPS vevő. Egyébként erre a feladatra csak ezek a speciális műholdak alakalmasak.

Előzmény: bzolee601 (1)
Pharaoh85 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 3
A GPS rendszerben nem külön erre specializált műholdak vannak?
John Zero Creative Commons License 2009.05.20 0 0 2
"Jelenleg mintegy 10.000 (!) db műhold kering bolygónk körül geostacionárius és geoszinkron pályákon. Ha csak minden 50. alkalmas a GPS jelek adására"

Honnan veszed ezt? Miért lenne minden 50. alkalmas GPS jelek adására??
Előzmény: bzolee601 (1)
bzolee601 Creative Commons License 2009.05.20 0 0 1
Nem féltem a rendszert.

Jelenleg mintegy 10.000 (!) db műhold kering bolygónk körül geostacionárius és geoszinkron pályákon. Ha csak minden 50. alkalmas a GPS jelek adására (kereskedelemben kapható GPS vevők számára, mert egyébként mindegyik sugároz milliónyi adatot másodpercenként) akkor sem fognak egyik napról a másikra lepotyogni, elromlani, ráadásul évente tucatnyi újjal szaporodik a világűr.

Z
Előzmény: Törölt nick (-)
napalm. Creative Commons License 2009.05.20 0 0 0
nincs nulla?
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.20 0 0 topiknyitó
http://www.origo.hu/techbazis/hightech/20090519-egy-even-belul-tonkremehet-a-gpsrendszer.html

A jelenleg szolgálatban lévő GPS-műholdak annyira megöregedtek, hogy már nem képesek megbízhatóan ellátni a feladatukat, és egy éven belül több is tönkremehet közülük. Ha ez bekövetkezik, több tízmillió felhasználó maradhat műholdas helymeghatározó szolgáltatás nélkül, nem is beszélve az amerikai hadseregről.


Kieső, vagy megbízhatatlan navigáció a rendetlenkedő műholdak miatt: erre kell felkészülnie a GPS-készülékek birtokosainak egy amerikai kormányzati felügyeleti szerv, a GAO jelentése szerint, amelyet a Kongresszus számára készített - írja a Guardian. A teljes nevén Global Positioning System nevű rendszer helymeghatározó rendszer lelkét jelentő műholdakat az amerikai légierő üzemelteti, és, mint a jelentésből kiderül, már az üzembe állításuk sem zajlott zökkenőmentesen. A kilencvenes évek elején a U.S. Air Force szakemberei igen csak sietve készültek el a munkával, azóta pedig nem sokat törődtek a rendszer karbantartásával.

Mostanra a műholdak műszaki állapota annyira leromlott, hogy több közülük bármikor felmondhatja a szolgálatot, a légierő pedig, dacára a folyamatban lévő, kétmilliárd dolláros felújítási programnak, késésben van a cseréjükkel. A GAO megállapítása szerint az első új műholdat legkorábban idén novemberben bocsáthatják majd fel, az eredeti tervekhez képest három éves késéssel, miközben a jelenleg üzemelő 31-ből már most több mint tucatnyi szorul cserére.

A késlekedés oka abban keresendő, hogy a légierő sorozatosan technikai problémákba ütközött az új műholdak fejlesztése során, és a munkát végző alvállalkozóval is voltak gondjaik. A műholdak csereprogramja így mostanára nem csak késésbe került, de eredeti költségvetését is jócskán átlépte. Bár nehéz elhinni, hogy az amerikai kormány hagyná tönkremenni a GPS-t, jelenleg, úgy tűnik, nem sokat tehetnek, és az elöregedett műholdak meghibásodása komoly gondokat okozhat a szolgáltatásban.

A rendszer használhatatlanná válása nem csak a GPS-szel felszerelt készülékek tulajdonosai számára okozhat kellemetlenséget, hanem veszélybe sodorja a műholdas helymeghatározásra nagyban hagyatkozó amerikai hadsereg műveleteit is. Ami a technológiai piacot illeti, az elemzők szerint a beépített GPS-es eszközök terjedése mindenképpen lelassulhat emiatt. A GPS-nek ráadásul egyelőre nincs életképes alternatívája: az Európai Unió Galileo nevű szolgáltatása csak jövő év vége felé indulhat el, és noha Oroszország, Kína és India is dolgozik saját műholdas helymeghatározó rendszerén, ezeknek még zajlik a kiépítése.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!