Él még ez a fórum? Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek érdemes-e pentax k-x-ről k-7-re váltani. Merthogy képminőségben jócskán veri az x a 7-et, viszont elég nagy kezem van, és a k-x meg elég kicsi eszköz. Nagyon kényelmetlen. Másik ok a dilemmámra, az az, hogy a k-7-nek állítóag elég nagy keresője van. Erről tudnátok írni tapasztalatot? Miben más, miben segít... (főleg manuális obikat használok) Milyen ISO-n lehet még szép képeket készíteni? Az 1600 már felejtős (raw+lightroom)? Esetleg egyéb pro-kontra indok... Előre is köszi!
Ha az átkapcsolás a LV-re kapcsolást jelenti, akkor a fura hang az normális, nem függ össze a hibával. Persze az, hogy az LCD-n nem látszik semmi, az nem normális. A 35 nem kevés, de ha ennyiért valóban sikerülne megjavítaniuk, akkor nincs mit tenni, szerintem meg kell lépni.
Két éve vettem a K-7-esemet, nem használtam extrém körülmények között, mégis egyik pillanatról a másikra elsötétedett az LCD és "sekép sehang" azóta. Amúgy a gép működik, de ha fotózás közben az LCD-re kapcsolok, fura berregés hallatszik mélyen bentről...
Valakinek hasonló tapasztalat?
A szakszervízben azt mondták, kijelzőcsere... Kicsit elkeseredtem, mert 35 rugó!!
Estefelé csináltam vele videókat, és akkor jött elő. Nem volt éppenséggel annyira meleg a külső hőmérséklet, szóval ezért volt fura. Ja és nem bugyoláltam be a fényképezőgépet, meg semmi ilyesmi, szóval még ez sem lehetett gond.
De mindegy, mert lényegében csak arra voltam kíváncsi, hogy a kijelzés ellenére lehet-e folytatni a videózást/Live view-t mindenféle szenzor meghibásodás nélkül, de ezek szerint a gép önmagától kikapcsol, mielőtt megsülne a szenzor.
Elsősorban én is fényképezésre használom, de egy ideje lehetőségem nyílt a TV2 egyik operatőrétől tanulni, így belevágtam a videózásba is.
Érdekes, mert pár perc folyamatos felvétel után megjelenik egy kis piros hőmérőcske, ami a szenzor túlmelegedésére figyelmeztet. A neten utánanéztem, de nem találtam semmi arra vonatkozó információt, hogy a figyelmeztetés ellenére folytatott videófelvétel milyen kárt okozhat - ha okoz egyáltalán - a szenzornak. Ötlet?
manuál mód f5.6 1/60. Ttl funkciós vaku fönt, nem p-ttl módban, mert a fej portré állásra elcsavarva.
Ha az EV kompenzációt eltekerem mondjuk fölfelé 2/3-al (üzenet a vakunak - hé te, jobban exponált képet szeretnék) akkor a ttl-en kereszült a vaku effektíve nagyobb erővel fog elsülni, jól sejtem (tegyük fel, hogy eddig nem maxon sült ki)?
Az ott leírt módokon szépen leteszteled a gépedet, és meglátod, hogy front vagy backfókuszos e, továbbá, hogy akarsz e/kell e szöszölni az üggyel.
Utána pedig a K7 kézikönyved 4. pontjában található AF módosításról szóló részt átfutod (angol kézikönyv 121. oldala) és nekiállsz módosítgatni a gépedet + vagy - irányba, és ismételgeted a tesztlépéseket, amíg neked megfelelő eredményt nem kapsz.
nézegettem az adok veszekben az 55 mm-es 1.8-as manuál obit.
Nagyon jókat olvastam róla a neten.
A kérdéseim:
katzeye betekintő (törőék) nélkül, lehet 'jól fókuszálni' a betekintő ablakon keresztül?
Vagy közelről még oké, ha mondjuk 8-9 méterre lévő emberkét akarsz, akkor kb?
Live view-ban (mondjuk 6* digit nagyításban) tekergetve azért egész jól működik az ügy jól sejtem (feltéve, hogy a témát középre állítom, aztán fókuszt követően újrapozícionálom).