Néhányszor találtam furcsa ásányomokat a legtetüsebb részeken, és úgy tűnik, a sünik megpróbálják kiásni őket. Úgy tudom, ha megtalálják, megeszik, hát, jó étvágyat hozzá. Én késő este vagy éjszaka már nem mászkálok kint, max 9-10 körül, de olyan helyesen szuszognak! Hagyom is őket, hadd dolgozzanak. Egyéb élősködővel még nem találkoztam.
Szerintem ínyencek. A pünkösdi rózsát, az íriszt, a borsót nem bántották, de például az estike, a retek, meg a frézia nagyon útjukban volt. Majdem elintéztek egy páfrányt is, és a salátát is végigtúrták. Nem beszélve a kis egynyári magokról. Az estike pedig nagyon fontos nekem, az az illat a nagymamám kertjét idézi....
Nem vagyok ám én vérszomjas, de sok bosszúságot okoznak. Az Arvalintól én is többet vártam, alig jött elő tőle néhány, azokat összeszedtem, mielőtt a madarak felcsipegetik, vagy ugye a sünik megtalálják. Nálunk nincs se kutya, se macska, viszont ha élve sikerül kiásni a teknősök nagyon örülnek neki, és jót lakmároznak.
Na hali! A szakirodalom azt írja,hogy a lótetű 40-60 cm mélyen csinál fészket, abba petézik. Én csak paradicsomot kapáltam sekélyen,amikor előkerült egy csomó 3-4 mm golyó,először csigára gyanakodtam,az is hasonló...De a következő vágással kifordult egy 7-8 cm átmérőjű lyuk, láthatóan fészek,benne egy vagon mag,körben tele a föld tetűjárással.szal...5cm mélyen.
Én még új vagyok kertészeti témában, meg a fórumon is, de a lótetvek sajnos már sok növényt tönkretettek nálunk. A retket például nagyon szerették. Óriási, rusnya jószágok, mennek végig a kerten, mint a tank, és elrágják a növények gyökereit, hagymáit. Próbáljuk eltüntetni őket, de fészket még nem találtunk, pedig jó lenne, sok legyet üthetnénk egy csapásra. Arvalint már nem merek használni mióta észrevettem a süniket, őket nem szeretném bántani.
Azt nem én tudom, még nem bukkantam rá, főleg a komposzt széthordásakor szoktam találkozni velük. Egyébként igyekszem nem bolygatni őket, eddig alig csináltak nálunk kárt, viszont nagyon tetszenek. Talán majd rebondo leírja vagy megmutatja.
Szia! Véletlenül találtad a fészket, vagy volt valami jele a földön hogy hol van és direkt kiástad? Milyen mélyen volt? "Magot" nem kérek, köszönöm, egy darabot sem, de én is küzdök velük, és jó lenne tudni, mit keressek, hogy gyorsabban fogyjanak.
Szervusztok, a viccet felre teve nalam is KOMOLY gondot okoz a lotetü.
mergezeses modszerrel felhagytam, mert draga es nem voltam elegedett vele.
Mivel KELL a zoldsegfele , igy ezt a modszert talaltam ki .Azt csinalom hogy legyen palantam, es mas fele novenyem ,, ..barmilyen ..hogy a palantakat tefeles poharban egyenkent nevelem fel, meg a salatat karalabet cukkinit , is .
amikor kiultetesre elkeszultek, megnottek,,akkor a doboz aljat korben levagom ,, a fold mar ilyenkor nem pereg ki mert tele van gyokerrel... es IGY ultetm ki a foldbe ugy hogy a pereme eppen a fold szinen legyen . Jon a dög a fold szine felett kozvetlenul, , nekimegy a doboz falanak, es kikeruli azt . Nincs novenyelragas a doboz aljan meg szepen kimasznak a gyokerek a szabad foldbe , es szepen tovabb nonek mint rendesen .Egesz evben gyüjtom a tejtermekes dobozokat . DE muanyag poharakat szazasaval csomagolva olcson lehet venni .
Igy a lotetuk elmennek a szomszed kertbe zabalni mert itt nincs mit nekik))) a szomszed asszony meg veszi a draga lotetuirtot a kerteszboltban ...)))))
Igy az sem mellekes hogy nem ultetek felesleges mennyiseget , semmibol, csak annyit amennyi eppen ell a haztartasba .
DE )) hogy ne maradjunk off nelkul egyszer sikerult egyetlen ep lotetut megfogni, es eppen horgaszni mentunk, masnap,, eletem elso 2kg 30dkg.os afrikai harcsajat fogtam meg , nagy oromomre ...