Nem hinném, hogy mindössze 1 db kitérőről volna ott szó. Ha olyan egyszerű volna, most berakták volna. Bizber szempontból abszolúte nem egy sina helyszín a rókusi muzeális bizberrel és a TT kiágazás új D55-ösével, Vetra jeladóstól. Ez a rendszer még egy vágánykapcsolatot Rókus felől nem visel el.
Meg oda nem csak a TT-vágányról lehet bemenni? Mert akkor bejön a motyó 140-ről vagy 136-ról Rendezőre, megfordul, átgurul Rókuson, túlmegy a vértói átjárón, majd visszatolat a TT vágányra, utána meg előremenetben begurul a Merkúrra. Bárcsak valaki a Tekéntetes Minisztériumban nem spórolta voltna le azt az egy csoffadt kitérőt Rókus felől a TT projektből...
Teljesen egyetértek! Csak az az egyik indok, hogy nincs még kész a betáplálás, a "Cserepesről". Holott, szerintem az a pár Km-ert, lehet, hogy áramkorlátozással, mondjuk pl. max egy gép, korlátozott gyorsítással, de Kistelek is elvinné még.
Hétvégén vettem észre, hogy a 135-ből Szegeden, a Vértói úti kereszteződés mellett 1-es számú kitérővel kiágazó ún. Merkúr-iparvágányt elkezdték felújítani.
A területről lepucolták az erdőt, a sínszálakat visszaerősítették a helyükre, tolatási padkát alakítottak ki. Magán az egykori rakodón belül is zajlik az infrastruktúra működőképessé tétele, de oda nem gyalogoltam be, mert vasárnap is zajlott ott valamiféle tevékenység.
Azt tudom elképzelni, hogy a kínai autógyárban hamarosan tényleg megindul a termelés és sürgősen szükség van egy legalább ideiglenesen használható rakodóra, így a Merkúr ipv lett a kényszermegoldás.
(Ez egy olyan iparvágány, amely a 140-es felől kifejezetten körülményesen közelíthető meg. Összesen három menetirány-váltással.)
Épp a napokban néztem műhold felvételen ezt a telepet, és nekem is eszembe jutott, tudná-e ezt hasznosítani BYD valahogy? A kész autók felrakodásához talán kicsit messze lenne, de ki tudja.
Bárki is szeretné hasznosítani bármire is azt az iparvágányt, egy gonddal szembesülnie kell:
jelenleg csak a Hmvhely felé haladó TT vágányról lehet oda közvetlenül bejárni. Tehát ha valaki oda-onnan vagonokat akar ki/be juttatni, annak tilitolizni kellene a szerelvénnyel a két sínpáron keresztül, hogy a Rókusi vasútállomás sínjeire be tudjon menni.
A Cserepes sori alállomás lényegtelen. A vezeték feszültség alatt van az országhatárig csak nincs még átadva! (van mit javítgatni) A felsővezeték a szerb oldalon is kész, de semmi információ nics róla.
Nem járható most. Uzsgyihoz képest meg még rosszabb is lenne.
Nem járható villany szempontból illetve, Szabadkán nem tudom, hogy már használható-e minden vágány. Volt időszak, mikor csak egy vágány volt járható, az új aluljáró beázása miatt.
"Nehezményezi, hogy a villamos felső vezeték alatt miért jár még mindig magyar és szerb dízel Usgyi." - Ez már lefutott kör szerintem.
Azért, hogy új infó is legyen, megérkezett, beépítés alatt van a transzformátor az alállomásban. A kitáp vonalat még nem láttam hoozá, mondjuk nem is kerestem.
Tudom, hogy - kapok, de amikor még az ág is húzza:
2026. február 3. kedd, 16.05 / Utolsó módosítás: 2026. február 3. kedd, 18.51Szeged és Hódmezővásárhely között járműhiba okoz fennakadást, emiatt a TramTrainek illetve a Szeged-Békéscsaba személyvonatok közlekedésében késésekre lehet számítani.
Egyes járatokat érintő változások:
TramTrainek
A Hódmezővásárhelyről 14:47-kor Szegedre elindult TT (33067) csak Kopáncsig közlekedett, utasait a katasztrófavédelem segítségével egy másik TramTrainre szállítják át.
A Szegedről 16 órakor Hódmezővásárhelyre induló TT (33070) nem közlekedik.
A Hódmezővásárhelyről 15:47-kor Szegedre elindult TT (33073) csak Szeged, Rókus vasútállomásig közlekedik.
A Szegedről 17 órakor Hódmezővásárhelyre induló TT (33076) csak Szeged, Rókus vasútállomástól közlekedik.
A Hódmezővásárhelyről 16:47-kor Szegedre induló TT (33079) nem közlekedik.
Szeged - Békéscsaba személyvonatok
A Szegedről 15:28-kor Békéscsabára elindult személyvonat (7726) csak Telekgerendásig közlekedik, onnan a vonat érkezése után pótlóbusz indul Békéscsabára.
A Békéscsabáról 17:47-kor Szegedre induló személyvonat (7721) csak Telekgerendástól közlekedik, odáig pótlóbusz közlekedik, amelyről az átszállás biztosított a személyvonatra.
A Szegedről 16:28-kor Békéscsabára elindult személyvonat (7706) csak Hódmezővásárhelyig közlekedett.
Az eredetileg Hódmezővásárhely és Békéscsaba között tervezett pótlóbusz közúti torlódás miatt csak Orosházáig közlekedik.
Orosházától a 18:31-kor a Békéscsaba felé továbbinduló személyvonattal (7736) utazhatnak.
Megkérdeztem a mindenható AI-t, hogy ez a -10 fokos éjszakai hőmérséklet kb milyen igénybevételt jelenthet, ha 10km 48kg/m sínszál van összehegesztve 20 fokos semleges hőmérsékleten.
- Rövidülési „igény”: ~3,6 m / 10 km
- Ha ezt teljesen megakadályozzuk: ~76 MPa húzófeszültség alakul ki
- Ezzel ekvivalens tengelyirányú erő 48 kg/fm sínnél ~462 kN, 54 kg/fm → ~520 kN
Nem vagyok mérnök, meg a szakemberek ennél úgyis pontosabbat tudnak mondani, de gondolom senki nem szeretne lengyel módra ridegen kitörő síndarabokat találni a nyílt pályán.
Hódmezővásárhely és kútvölgy között van egy hosszú 40-es lassújel, meg a kakasszéki és a póshalmi átjáró között szintén egy 40-es. A menetrend megint borul.