Egyáltalán nem feltételezem (nem látom bizonyítottnak), hogy politikai vagy anyagi érdekeltségből moderálnának a wikisek össze-vissza.
Az ügy pikantériája, hogy a wiki-vita (szerkesztők közti vita, ezt folytattam a törlő személlyel én is) úgy végződött, hogy nem válaszoltak, egyébként értelmes és nem bántó kérdésemre
Böngészés közben feltűnt, hogy sok cégnek vállalatnak van fent oldala, többnyire érdekes információkkal, néha külső hivatkozásokkal.
Gondoltam egyet, a saját (hazai tulajdonú országos üzletlánc) munkahelyem oldalát is megszerkesztem, nagyon ügyelve, hogy ne reklámszagú legyen, hanem hasznos infrmációkat tarmazzon.
egy perc sem telt bele, jött az üzenet, hogy törölték, mivel reklám.
szerencsére a törlést végző adminisztrátor elérhetősége látható, így rögtönrákérdeztem miért? illetve, hogyan lehet másoknak wiki oldaluk
a válasz rövid volt: a bejegyzett cikk szerinte reklám és én csak ne foglalkozzak másokkal, menjek szépen el innen különben IP cím felfüggesztés, örök törlés... és az én munkahelyem egy szar, szar honlappal szar arcokkal mint én :(
Őszinte leszek:
leszarom,
de azért az szomorú, hogy a magyar wiki néhány unatkozó egyetemista játéka...
"Erről az ip-címről (195.49.188.146) pedig bármelyik nagy nyilvános DNS-adatbázis megmondja [3], hogy egy szlovák kormányhivatal hálózatához tartozó gép áll mögötte."
"In 1850, its population was 4,294 and, in 1910 -- 8,062 (7,477 Hungarians, 19 Germans, 529 Romanians and 23 belonging to other ethnic groups). By religion, there were 1,333 Roman Catholics, 873 Greek-Catholics, 5,363 members of the Reformed Church, and 415 Jews. The city had 1,427 households, and most of its inhabitants were working in manufacturing. The Reformed church was built in 1246. It is one of the city's oldest buildings and one of the largest in Eastern Europe. In 1711, Charles XII of Sweden rested one night on Király street (now named after Corneliu Coposu).
Between 1892-1896, one of the most famous Hungarian poets Endre Ady attended the Protestant school in Zalău. Since 1957, in the front of the school, there is a statue of Endre Ady. In the newsper "Szilágy" from Zalău, Endre Ady published his first poem on March 22, 1896."
és az Ady-ról szóló fő cikkben.
Endre Ady (Érmindszent - November 22, 1877; Budapest - January 27, 1919) was a Hungarian poet. He was one of the most important poets not only in the corpus of Hungarian literature but also in world literature.[1]
A magyarok valójában hungarizált szlávok Index 2009. március 27., péntek 13:14 | Frissítve: 2009. március 27.
Lengyel, magyar, két jó barát, tartja a közmondás, a folytatásból vagy tucatnyi verzió van, mind abban a témakörben mozog, hogy együtt iszogatunk és küzdünk a harcmezőn. A mondás wikipediás szócikke mégis furcsán torzított az elmúlt napokban, a szálak egy szlovák kormányhivatalba vezetnek. A lengyelek is ismerik a mondást, náluk úgy hangzik: „Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki". A két nép történelmi barátságának emlékére megtartják a Lengyel-Magyar Barátság Napját is, március 23-án - és éppen ezen a napon kezdtek fura dolgok felbukkanni a közmondáshoz tartozó bejegyzésben a Wikipedia oldalán. Az egész lengyel-magyar barátság egy történelmi félreértés, a lengyelek barátai valójában a szlovákok voltak, hiszen a magyarokkal meg sem értették egymást nyelvi nehézségek miatt - állította [1] egy azóta már törölt bejegyzés az online enciklopédián. A magyarok többsége valójában hungarizálódott szláv - így egy másik [2]. A módosítások mind ugyanattól a névtelen szerzőtől valók, akinek mindössze az ip-címét tárolja a Wikipedia adatbázisa. Erről az ip-címről (195.49.188.146) pedig bármelyik nagy nyilvános DNS-adatbázis megmondja [3], hogy egy szlovák kormányhivatal hálózatához tartozó gép áll mögötte. A felhasználó összes szerkesztését [4] kilistázva kiderül, hogy szinte kizárólag magyar és szlovák témákban mozog, és általában azzal foglalkozik, hogy a magyar földrajzi és személyneveket szlovákra írja át. Ilyen nyomokat hagyott maga után többek között Thököly Imre [5] kuruc hadvezér és erdélyi fejedelem szócikkében, Petőfi Sándor [6]éban, illetve a Magyar Királyság [7]éban, ahonnan eddig háromszor törölte ki azt a részt, hogy a középkori Magyarország népessége a harmadik, területe pedig a második legnagyobb volt az európai országok között. A politikai indíttatású Wikipédia-vandálkodás és -cenzúra nem újkeletű jelenség, bár tesztünk [8] azt mutatta, hogy nem is túl hatékony, mert a moderátorok megnyugtatóan gyorsan csapnak le az oldalakat hamis információkkal feltöltő júzerekre. Ráadásul ott a lebukás veszélye is: a Wikiscanner [9] nevű oldal kifejezetten az olyan wikiszerkesztőkre vadászik, akik a saját cégükkel, szervezetükkel kapcsolatos bejegyzéseket módosítják, hogy jobb színben tüntessék fel magukat (és nincs annyi eszük, hogy ezt lenyomozhatatlan, privát ip-címről tegyék). A szlovák kormány 160 bejegyzéssel [10] szerepel a listán.
Gyakorlati tanács a wikizőknek. MINDIG, ismétlem mindig minimum 3 Angol - francia - német wikit nézzetek, összevetve az adataikat. Természetesen, ha spec. orosz vagy spanyol v. olasz stb stb tárgyú a keresett szócikk, azt is. Tudom, nem találtam fel a spanyolviaszt. De ezzel a - némely egyetemi oktató által is - ajánlott módszerrel sokkal megbízhatóbb az egész. És ha másnak is eszébejutott ez a nem-nehéz eljárás: miért nem javasolta?
Nekem úgy tűnik, hogy khm…, kuc-kuc…, krh…, szóval figyelmetlen vagy! :-)
Endre Ady (Érmindszent - November 22, 1877; Budapest - January 27, 1919) was a Hungarian poet. He was one of the most important poets not only in the corpus of Hungarian literature but also in world literature.[1]
Az a baj a wikiwel, hogy sok cikk irdatlan baromságokat tartalmaz néha, mivel maguk a netezők írják ezeket. Ez különösen gond történelmi cikkeknél. Vannak persze nagyon jó szócikkek. Én eddig kettőben segédkeztem. Megkeresett minket valaki anno avval, hogy nem-e akarunk segíteni a szócikkek összeállításában a wiki számára. Mondtuk, hogy ingyen ilyen munkával nem tudunk foglalkozni, mivel felemésztené az ember teljes idejét, csak úgy lehetne részletes és viszonylag pontosnak, tényszerűnek mondható szócikket írni. Majd, talán egyszer. Amúgy meg nagyongyenge a hazai wiki-felhozatal. Úgy látszik, hogy a hivatalokban még nem jöttek rá arra, hogy a wiki nagyon objektív PR is lehetne az országnak, ha minél többet tudnának meg róla a neten kutakodók. Egy jó munka pedig támogatást igényel.
Árnyaltabban. Egy lexikon annál jobb, minél bővebb, részletesebb. A wiki esetében nincsenek terjedelmi korlátok. Tehát: én annak örülnék, ha a bantu népzenéről is 10000 sor lehetne, a magyarról is 100ezer, a hottentottáról többezer. Minél több, végtelen. A wiki angol kiadása sem csak az "angoloknak" íródik, hanem mint a világ 1-sz. nyelvén írt - afféle referencia is.
Mondjuk azt nem tartja fontosnak, hogy a magyar népi dallamok lejegyzett darabszáma (kb. 300 ezer) a világon tudtom szerint a legnagyobb. Tudom be lehet írni.
A magyar népzenéről szólván ennyit tart mgemlítendőnek: http://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_folk_music
"Hungarian folk music includes a broad array of styles, including the recruitment dance verbunkos, the csárdás and nóta. During the 20th century, Hungarian composers were influenced by the traditional music of their nation which may be considered as a repeat of the early "nationalist" movement of the early 19th century (Beethoven) but is more accurately the artists' desire to escape the hegemony of the classical tradition manifold at that time. Béla Bartók took this departure into the abstract musical world in his appropriation of traditional Hungarian as the basis for symphonic creations."
Mondjuk azt nem tartja fontosnak, hogy a magyar népi dallamok lejegyzett darabszáma (kb. 300 ezer) a világon tudtom szerint a legnagyobb. Tudom be lehet írni.
Akkor jön az, hogy kitörlik... Tisztázatlan kik, miért , milyen alapon....
Hát igen, abszolút pontatlan cikk, a Kárpátokat is megemlíti, de azt már elfelejti hozzátenni, hogy gyűrődéssel keletkeztek. És azt is kihagyták, hogy Fadrusz Jánosnak kik voltak a szülei. Rémes, hogy ilyen fontos részleteket kifelejtenek egy város ismertetéséből!
Az nem zavar, hogy ez a cikk nem Adyról szól, hanem Zilah városról? Meg kellene tanulni angolul, akkor nem a földrajzi cikkek között keresnél egy költőt.