Keresés

Részletes keresés

Zarándi Creative Commons License 2023.09.25 0 0 184

https://24.hu/tudomany/2023/09/25/klimavaltozas-elelmiszervalsag-talaj-aszaly-szantas-gyuricza-csaba-interju/

 

Végzetessé válhat, ha nem készülünk fel az aszályokra: egyszerűen nem lesz ennivalónk”

 

A szántást azonnal be kellene tiltani Magyarországon – mondja Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

A magyar burgonya veszélyben van, a baracktól lassan elbúcsúzhatunk.

A mezőgazdaság nem siet alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, márpedig azonnali és teljes struktúraváltás kell: más növényfajtákat kell termelni, gyökeresen más technológiákat alkalmazni, máskülönben a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, és bekövetkezik az összeomlás.

Ami nagyjából azt jelenti, hogy nem lesz mit ennünk. Interjú.

vizontok Creative Commons License 2023.08.29 0 0 183

https://24.hu/tudomany/2023/08/29/amoc-leallas-meteorologus-interju-klimavaltozas-molnar-laszlo/

 

„Olyan teleink lesznek, hogy újra befagy a Duna, nyáron viszont 45-48 fokos hőségektől fogunk szenvedni”

Bár a korábbi előrejelzések a következő évszázadra valószínűsítették, egy új kutatási eredmény szerint akár néhány évtizeden belül leállhat az a tengeráramlat, amelynek a mérsékelt égövet köszönhetjük.

Nyáron nem lesz ritka a 40 fok feletti hőség, télen pedig a harminc fok alatti fagy Európában, ahol éppúgy kell számítani folyók kiszáradására, mint pusztító árvizekre.

Molnár László meteorológus szerint ideig-óráig geomérnöki megoldásokkal fékezni lehet a bajt, de jobban tesszük, ha felkészülünk: az életünk gyökeresen megváltozik a közeljövőben.

(Karmazsin) Creative Commons License 2023.07.08 -1 0 182

https://24.hu/kozelet/2023/07/08/nemeth-zsolt-magyarsag-letszam-csokkenes-2050-7-millio/

 

Németh Zsolt: 2050-re akár hétmillióra csökkenhet a magyar lakosság létszáma

 

A magyarság létszámának drámai csökkenése miatt a nemzetpolitika feladata a következő időszakban az lesz, hogy segítse a magyarnak maradást és a magyarrá válást a Kárpát-medencében, jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szombaton Sátoraljaújhelyen.

Németh Zsolt a Rákóczi Szabadegyetem külhoni magyarságról és nemzetpolitikáról tartott panelbeszélgetésén az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta, fontos a támogatáspolitika megtartása mellett egy „ágazaton átívelő” gondolkodás arról, hogyan lehet a magyarság irányába sugallni, hogy aki magyar, az magyar akarjon maradni, illetve ezt egy nem magyar számára is vonzóvá tenni.

Eléggé drámai mértékben fogyunk a Kárpát-medencében, ezért kulcsfontosságú, hogy többféle módon lássuk, hol tartunk

– fogalmazott. A politikus hozzátette, ezért át kell gondolni azt, mire lehetünk eddig büszkék, mi az, amit át kell értékelni, illetve ehhez milyen erőfeszítések szükségesek.

vizontok Creative Commons License 2023.07.04 0 0 181

Valóban ez lenne a jövő?

 

https://hvg.hu/gazdasag/20230703_szoboszlai_igazolas_magyar_foci_utanpotlas

 

A Szoboszlai-ügy tanulsága: ha tehetséges egy gyerek, gyorsan el kell vinni Magyarországról

 

Ugyan tizenhárom éve dől a magyar fociba a pénz, az első európai szinten is nagy igazolási hírt csak most láttuk, és azt is egy olyan focistától, akit 16 évesen elvittek az országból.

Több más magyar focista példája is mutatja: lehet sikert elérni a magyarországi utánpótlásban, de csak nagyon keveseknek.

 

A magyar futball modern kori történetének legnagyobb átigazolása az, hogy Szoboszlai Dominikot megvette a Liverpool. Ha csak a pénzt nézzük, akkor ez teljesen egyértelmű: az angol klub 70 millió eurót fizetett Szoboszlai játékjogáért, a lista második helyén az áll, amikor Szoboszlait 2021-ben a Lipcse megvette a Salzburgtól 22 millió euróért.

Ha pedig azt nézzük, hogy mekkora presztízsű klubhoz került magyar focista, akkor sem lehet nagy vita arról, hogy az elmúlt pár évtized legnagyobb átigazolási híre ez.

Pirtus Creative Commons License 2023.06.29 0 0 180

https://index.hu/belfold/2023/06/29/konkretan-ronai-egon-rona-peter-devizahitelek-euro-eu-tamogatasok/

 

Róna Péter: Továbbra sem fogunk egy vasat sem kapni az EU-tól

 

Az Alaptörvényről, a devizahitelekről és az euró magyarországi bevezetéséről is elmondta véleményét Róna Péter közgazdász az Index Konkrétan című műsorának legújabb adásában. Beszélt arról is, Orbán Viktor nem felel meg az európai közösségnek, ezért egy fillért sem fogunk kapni az uniótól.

 

A modern állam lényege, hogy van állam, és van kormány: előbbinek az a feladata, hogy biztosítsa az állampolgárai számára az emberi méltóság, méltányosság és igazságosság feltételeit (…) úgy, hogy a társadalom egyetlen rétege vagy tagja se legyen kiszolgáltatva megalázásnak, kihasználásnak, kisemmizésnek és így tovább.

Az állami szuverenitásnak ez alapfeltétele, és ameddig ezt biztosítani tudja, addig elmondhatja magáról, hogy szuverén.

Ám ez nem a kormány dolga, a szuverenitás nem Orbán Viktor egyik kelléke, hanem az államé.

 

A közgazdász arról is beszélt, hogy amennyiben ellenzéki politikus lenne, egyetlen percet sem töltene a parlamentben – a jelenlegi feltételek mellett.

Ő ugyanis Angliában és Amerikában szocializálódott, ahol a társadalomnak része az értelmiségi elit, és akiket ide sorolnak, nem tartoznak egyik politikai oldalhoz sem.

Magyarországon igen ritka az ilyen ember – fogalmazott Róna Péter, majd azt is hozzátette, hogy az élet úgy hozta, hogy ő nincs rászorulva arra, hogy bármelyik oldalhoz tartoznia kelljen.

„A mindenkori hatalom itt, Magyarországon sosem nézte ezt jó szemmel” – fogalmazott. 

Zarándi Creative Commons License 2023.06.19 0 1 179

https://telex.hu/tudomany/2023/06/18/felszin-alatti-viz-kinyeres-fold-bolygo-dolesszog-klimavaltozas

 

Annyi vizet pumpálunk ki a Földből, hogy eltoltuk a dőlésszögét

 

1993 és 2010 között 80 centiméterrel tolódott el a Föld dőlésszöge azért, mert az emberek annyi felszín alatti vizet pumpálnak ki a bolygóból, írja a space.com.

Ez idő alatt összesen 2150 gigatonna víz került ki a bolygókéreg természetes tározóiból. Ha ennyi vizet öntenénk a globális óceánba, az 6 milliméterrel emelné meg a vízszintet.

Egy friss tanulmány most azt mérte meg, mekkora hatással volt ennyi víz felszínre mozgatása a bolygó dőlésszögére, illetve arra a tengelyre, ami körül a bolygó forog.

 

A kutatók most azt mutatták ki, hogy az éghajlattal összefüggő folyamatok közül a talajvíz újraeloszlása van a legnagyobb hatással a forgási pólus eltolódására.

Mivel a Föld tengelyének dőlésszöge hatással lehet a bolygó felszínén az évszakos időjárásra, a tudósok most arra próbálnak rájönni, hogy a forgási pólus eltolódása hozzájárulhat-e hosszú távon a klímaváltozáshoz.

Portusi Creative Commons License 2023.06.15 0 1 178

https://www.nosalty.hu/ajanlo/elelmiszerar-emelkedes-julius-vasarlas-csomagoloanyag

 

Újabb jelentős drágulás jön júliusban a hazai boltokban

Egy új rendelet miatt jelentősen megemelkedhetnek az alapvető élelmiszerárak júliustól.

Akár négy százalékkal is drágulhat az élelmiszer az új, kiterjesztett gyártói felelősség miatt, a csomagolóanyagok után fizetendő új iparági teher bevezetése után, írja a Forbes.hu.

furtimel Creative Commons License 2023.06.13 0 1 177

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20230613/magyar-rogvalosag-ezeken-a-megyeszekhelyeken-egy-elet-mukaja-is-keves-a-sajat-lakashoz-1137987

 

Magyar rögvalóság: ezeken a megyeszékhelyeken egy élet mukája is kevés a saját lakáshoz

 

Az elmúlt hónapokban cikksorozatunk keretében már végig jártuk, hogy melyik megyeszékhelyen mennyibe is kerül átlagosan egy ingatlan.

Ekkor egészen pontosan azt vizsgáltuk meg, hogy melyek a megyeszékhelyek legolcsóbb és legdrágább utcái.

 

Azonban érdemes azt is megvizsgálni, hogy az átlagos négyzetméterárak hogyan viszonyulnak a megyei átlagfizetéshez.

Azaz hány évnyi fizetésünkbe kerülne egy átlagos méretű lakás a fővárosban, vagy a megyeszékhelyek egyikén. Jelen cikkünkben ennek jártunk utána, illetve azt is megnéztük, hogy van-e esélyünk hitel nélkül ingatlant vásárolni, vagy a legtöbb magyarnak a saját lakás már csak álom marad.

 

A napokban láttak napvilágot a 2022-es népszámlálás legfrissebb adatai, ami szerint a lakások alapterülete növekedett 2011 óta, amikor a legutolsó népszámlálás volt.

A KSH friss adatai szerint tavaly 82 négyzetméter volt a lakások átlagterülete, ami 4 négyzetméterrel nagyobb, mint a 2011-es átlag.

Ezzel pedig a 4 szobás, vagy annál nagyobb otthonok aránya majdnem 30 százalékkal nőtt az elmúlt 11 év során.

csízió85 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 176

Fogy a magyar Kárpátalján

 

 

A kárpátaljai magyarok negyedét már elüldözték az ukránok a különleges hadművelet kezdete óta Reklám
A magyar kormány a héten az EBESZ-hez fordult, hogy nemzeti kisebbségi főbiztosa segítsen elhalasztani egy új ukrán törvény végrehajtását, amelynek értelmében szeptembertől gyakorlatilag megszűnnének az országban a kisebbségi iskolák.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a vitatott törvény tovább rontja a magyar kisebbség helyzeté

Szijjártó kedden Hágában azt nyilatkozta: a kormány az ukrajnai háború kezdetekor úgy döntött, nem hozza fel a kárpátaljai magyarság jogfosztásának ügyét, amíg dúl a fegyveres konfliktus, de a vitatott friss törvény még tovább rontotta a magyar nemzeti közösség helyzetét.

A Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Dunda György azt nyilatkozta az Euronewsnak: már eleve a háború is sokat rontott a magyarság helyzetén a régióban. Becslések szerint a megmaradt kárpátaljai magyarságnak a 20-30 százaléka távozhatott nyilván elsősorban Magyarországra a háborús félelmek miatt. "Az a nagy kérdés, hogy 100 ezer fölött vagy 100 ezer alatt lehet a helyi magyarság részaránya" - vélekedett.
Forrás: https://kuruc.info/r/3/256532/

 

Dermice Creative Commons License 2023.03.16 0 1 175

https://www.life.hu/hirek/20230316-a-pentagon-hivatalos-figyelmeztetest-adott-ki-egy-idegen-anyahajo-azonositatlan-repulo-targyakat.html

 

A Pentagon hivatalos figyelmeztetést adott ki: egy "idegen anyahajó azonosítatlan repülő tárgyakat küld a Földre"

 

Azonosítatlan repülő tárgyak formájában szondákat küldhet a Földre egy idegen anyahajó, hasonló stílusban, mint ahogy a NASA, mely kisebb hajókat használ a Naprendszer más bolygóinak felfedezésére.

 

Egy idegen anyahajó lehet a Naprendszerünkben, és szondákat küld a Földre - figyelmeztettek a Pentagon illetékesei.

 

Az amerikai hírszerzési központ azt állította, hogy a kisebb szondákat hasonló módon használhatják, mint ahogyan a NASA más bolygókat kutat.

 

A Pentagon All-Domain Anomalia Resolution Office (AARO) igazgatója, Sean Kirkpatrick és a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének elnöke, Abraham Loeb készíetette jelentésben egy nagy méretű anyahajó lehetséges jelenlétére figyelmeztet.

 

A 2022-ben alapított AARO feladata, hogy mindent, ami ismeretlen, megvizsgáljon és nyomon kövessen – legyen akár az égen, az űrben vagy akár a víz alatt.

Pirtus Creative Commons License 2023.02.16 0 1 174

https://index.hu/belfold/2023/02/16/nepszamlalas-nepesseg-lakossag-magyarorszag-kozponti-statisztikai-hivatal

 

 

Szomorú vagyok, fogy a magyarság, tíz év alatt eltűnt az országból egy Békés vármegyényi ember. Ez nagyon sok.

 

Hazánk népessége a cenzus adatai alapján 9 millió 604 ezer fő, országszerte 4 millió 593 ezer lakást regisztráltak.

A 2011-es népszámlálási adatokban még 9 millió 938 ezer fő volt a népességszám.

Az elmúlt 11 évben a halálozás következtében 464 ezerrel csökkent a lakosságszám, viszont 131 ezres – többségében a környező országokból érkező – bevándorlószámot rögzítettek.

A teljes népességben 4 millió 613 ezer férfi és 4 millió 991 ezer nő van, a 14 év alattiak száma 1,4 millió.

vizontok Creative Commons License 2023.02.15 0 1 173

https://profitline.hu/az-ep-megszavazta-nincs-tobb-dizel-es-benzinuzemu-uj-auto-445531

 

Az EP megszavazta: Nincs több dízel-és benzinüzemű új autó

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésen jóváhagyta a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanáccsal elért megállapodást az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról, ennek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.

 

A 2030-ra kitűzött, köztes kibocsátáscsökkentési célérték az új személygépkocsiknál 55, a kisteherautóknál 50 százalék.

Az egyéb kulcsfontosságú intézkedések között van az is, hogy az Európai Bizottság 2025-ig módszertant terjeszt elő az EU piacán értékesített személygépkocsik és kisteherautók teljes életciklusára vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási adatok értékelésére és jelentésére, adott esetben jogalkotási javaslatokkal együtt.

 

A testület továbbá 2026 decemberéig figyelemmel kíséri a kibocsátási határértékek és a valós üzemanyag- és energiafogyasztási adatok közötti eltérést, jelentést készít a gyártók fajlagos szén-dioxid-kibocsátásának kiigazítására szolgáló módszertanról, és megfelelő nyomonkövetési intézkedéseket javasol.

 

2025 végétől kezdődően a bizottság kétévente jelentést tesz közzé a kibocsátásmentes közúti mobilitás irányába tett haladásról.

A plenáris ülésen megtartott zárószavazást követően a szöveget az Európai Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia.

Portusi Creative Commons License 2023.02.01 0 1 172

https://24.hu/belfold/2023/02/01/volner-pal-scgadl-gyorgy-vegrahajtojeloltek-tamogatas-fideszes-kepviselok/

 

Telex: fideszes képviselők neve bukkan fel végrehajtójelöltek „támogatójaként” a Völner-Schadl-ügy tanúvallomásaiban

 

A Telex birtokába jutott néhány tanúvallomás a Völner-Schadl-ügyben. Az igazságügyi tárca különböző szinteken dolgozó munkatársai mesélik el részletesen, mit láttak a végrehajtói pályázatok megbundázásából, hogyan kezelték őket ezekben az eljárásokban. 

A folyamat elvileg úgy néz ki, hogy a pályázók először a beadott dokumentumaikra kaptak objektív pontszámokat, majd szóbeli meghallgatáson pontozta őket a végrehajtói kamara pár emberéből és a tárca küldöttjéből álló bizottság, végül a legjobb összpontszámúakat ez a bizottság felterjesztette a minisztériumba, ahol ez alapján egy felső vezető meghozta a végső, formális döntést egy adott körzet győzteséről.

 

Az Igazságügyi Minisztérium egyik dolgozója 2019-ben részt vett a végrehajtói pályázatok tavaszi és őszi elbírálásában. Ő így emlékszik vissza a történtekre:

  • A tavaszi pályázati körnél ott ült ugyan a meghallgatásokon, de készen kapta a „közösen megítélt” pontszámokat anélkül, hogy beleszólása lett volna, ráadásul a pontozásban hibákat talált: olyanra kapott valaki pontot, amire jogszabály szerint nem lehetett volna és fordítva.
  • Az őszi körnél ennél is súlyosabbá vált a helyzet. A ponthúzó tanácskozáson sem kapott szót, miközben a jelen lévő Schadl György és Völner Pál folyamatosan egyeztettek, hogy kiket kell győztesnek kihozni. „Schadl egyszer csak felállt, kiment, majd amikor visszajött, mondta, hogy Völner úrtól jött. Ekkor a kezében lévő cetlin lévő névvel kapcsolatosan adott esetben megkérdezte, hogy hogy is van az adott hely listája, és ha ott nem az jött ki eredménynek, hogy a cetlin levő név nyerjen, akkor elkezdődött a számolgatás, hogy miként lehet megváltoztatni a pontokat úgy, hogy ezt a személyt hozzák ki nyertesnek”, vallotta tanúmeghallgatásán a tárca munkatársa.
  • A meghallgatások és ponthúzások után hívatta a főosztályvezetője, majd felmutatott neki egy mobiltelefont, aminek a képernyőjén kézírással városnevek és személynevek voltak, és közölte vele, hogy őket kell megjelölnie a felterjesztésben, mint a minisztérium kinevezési javaslata, de nem akarja átküldeni neki, hanem ő is fotózza le a saját telefonjával a képernyőt. „Mivel tudtam, hogy (a főosztályvezető) az államtitkárságról jött vissza, nem kellett kérdeznem, hogy ez kinek a döntése. A telefonomban mind a mai napig megvan ez a három fénykép.”

A vallomásában azt is állítja, hogy voltak olyan emberek, akikről a meghallgatásokon és a minisztériumi megbeszélésen is kijelentették, hogy akárhányszor pályázhat, soha nem fog nyerni, mert nem baráti ember köreihez tartozik.

Egy másik minisztériumi dolgozó úgy fogalmazott, hogy neki már előre jelezték, hogy „nem a minisztérium képviselője a legfontosabb személy ebben a bizottságban, finoman szólva, tehát nem rajtunk fog múlni a dolog”.

Valóban így lett, senki nem kérdezte őt a pontok kiosztásánál. Volt olyan meghallgatás, amely után Schadl letette az asztalra a telefonját, a képernyőn egy kézzel írt irat látszott, és mosolyogva közölte, hogy „gyerekek, mutatom, mi lesz”.

 

Több tanú is említette, hogy a pályázatoknál láttak listákat a „támogatott” emberekről, és egyes nevek mellett monogramok és nevek voltak, hogy kik támogatják őket „magasabb szintről”.

 

Több tanú is azt állította, a V.P. monogram Völnert jelöli, de a tanúvallomások szerint felbukkan a támogató nevek között Gelencsér Attila, Szatmáry Kristóf, Cseresnyés Péter vagy Csizi Péter országgyűlési képviselők neve is. 

 

Voltak olyan monogramok is, amiket a minisztérium középső szintjén lévő munkatársak sem tudtak dekódolni, és nincs hozzájuk megfejtés a Telex által megismert iratokban: Ko. Zs., M. L., L. T., R. T., B. T.

Pirtus Creative Commons License 2023.01.11 0 1 171

https://24.hu/belfold/2023/01/11/egyetemi-felveteli-szabalyok-ponthatarok/

 

Teljesen átírták az egyetemi felvételi szabályait, eltűntek az előzetes ponthatárok

 

Nem verte nagydobra az innovációs minisztérium, de a felvételi tájékoztatóból egyértelműen kiderül: idén nem húznak központi, előzetes ponthatárokat azon a negyven népszerű szakon, amelyeken eddig csak a viszonylag magas pontszámú jelentkezők szerezhettek állami ösztöndíjas helyet.

Vannak viszont „keretszámok”: a jelentkezők megnézhetik, a különböző képzési területeken összesen hány államilag támogatott hely van – írta az Eduline.

vizontok Creative Commons License 2022.11.20 0 1 170

Egészségügy, ide jutottunk!

 

 

60 év felett az emberek fele már inkább magánrendelésre jár

Az emberek zöme átlagosan havi 5 ezer és 15 ezer forintot költ egészségügyi célokra.

 

A 60 év feletti magyar lakosság 49 százaléka inkább az állami rendelések igénybevételét választja - derült ki az OTP Egészségpénztár által végzett kutatásból, amelyről az MTI-t csütörtökön tájékoztatták.

 

A közlemény szerint az országos átlagnál jellemzőbb a budapestiekre - 17 százalékra - az, hogy többségében magánrendelésekre járnak.

 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a két szolgáltatási forma valójában párban jár, és középúton találkozik egymással.

 

A magán egészségbiztosítás kiegészítő szolgáltatásként van jelen, amely az állami ellátás tehermentesítését segíti azáltal, hogy lehetőséget teremt a sorban állás nélküli időpontkérésre - magyarázták.

 

A megkérdezettek 68 százaléka kifejezetten fontosnak tartja, hogy félretegyen egy meghatározott összeget a havi egészségügyi kiadások finanszírozására, 32 százalék meg is teszi ezt.

furtimel Creative Commons License 2022.10.30 0 1 169

https://www.hazipatika.com/eletmod/zold/cikkek/eldolt-mikortol-tiltjak-be-a-benzines-autokat

 

Eldőlt, mikortól tiltják be a benzines autókat

 

Az Európai Parlament és a 27 uniós tagállam megállapodásra jutott a belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról.

 

Az egyezség az unió azon törekvésének részét képezi, hogy lehetőleg nullára csökkentsék a közlekedés károsanyag-kibocsátását az EU-ban.

A döntést 2026-ban még egyszer felülvizsgálják majd. Az EU klímaváltozás elleni intézkedéscsomagja keretében a károsanyag-kibocsátást 2030-ig 55 százalékkal tervezik csökkenteni az 1990-es évek szintjéhez képest, míg a klímasemlegességet 2050-re érnék el.

 

Az Európai Parlament június 8-án szavazta meg, hogy a gyártók a következő évtized közepétől csakis olyan személygépkocsikat és kisteherautókat forgalmazzanak, amelyek nem bocsátanak ki klímakárosító üvegházhatású gázokat.

A belsőégésű motorral hajtott új autók értékesítésének tilalma azonban heves vitákat szült a jelentős autóiparral rendelkező Németországgal.

Zujcs. Creative Commons License 2022.10.07 0 1 168

https://mmonline.hu/cikk/sosem-latott-valsag-johet-jovore/

 

Sosem látott válság jöhet jövőre

 

A hazai gazdaság zsugorodását várja 2023-ra szokásos őszi elemzésében az Atradius hitelbiztosító.

A tanulmány szerint az idei évben még pozitív lesz a magyar GDP, de jövőre recesszióval számolnak az elemzők.

A válság reálgazdasági hatásai nyomán a közép-európai vállalatok költségcsökkentési kényszerhelyzetbe kerülnek, és egyes szektorokban tömeges elbocsátásoktól lehet tartani Németországban, illetve Közép-Kelet-Európában is.

Az elemzés szerint a világgazdaság növekedése jövőre 2,3 százalék, az eurózónáé pedig 0,8 százalék lesz.

 

Véget ér az aranykor

 

Az elemzők úgy vélik, hogy jövőre mindenhol lassú növekedésre lehet számítani, leszámítva Közép-Kelet-Európát, amelyet a leginkább érint a háború.

Ebben a térségben mindössze 0,2 százalék GDP-bővülés valószínű. Ausztria és Csehország egyaránt 0,1 százalékkal erősödhet, Lengyelország 0,3 százalékkal.

 

Az Atradius országigazgatója azt mondta, Magyarország számára véget ért az aranykor, az alacsony kamatok, az alacsony infláció, a magas gazdasági növekedés és magas fogyasztás időszaka. 

Egy fájdalmas korrekciót látunk, amelynek a pandémia csak egy előszele volt.

Összetett problémáról van szó, amelyben az inflációkezelés klasszikus módszerei nem működnek, a kamatemelés most nem segít.

A beköszöntő recesszió azt jelenti, hogy kisebb lesz jövedelem, a kereslet csökkenni fog, és így lesz majd esély az infláció csökkenésére.

Jelenleg az ársapkák sajnos tovább pörgetik a keresletet, pedig nincs elég kínálat bizonyos termékekből, pl. napelemekből – mondta Vanek Balázs.

 

Az elemzés szerint a magyar vállalatok egyes ágazatokban, pl. a vegyiparban, gyengülő értékesítésre és csökkenő árbevételre számíthatnak 2023-ban.

A nem exportáló cégek számára a brutális euró- és dollárárfolyam jelent veszteséget.

 

 

Az eladósodott vállalatok a megdrágult forgóeszköz-fínanszírozást csak az eredményük terhére vehetik igénybe, áll a tanulmányban.

Mindez óriási költségnövekedést jelent, miközben a bevételek alacsonyak lesznek – mondta az országigazgató. 

A keresletnek kellene csökkennie, vagy olyan beruházásokra lenne szükség, amelyek a hiánytermékeket állítanak elő. Ilyen kamatok mellett azonban a beruházások is megdrágulnak.

Dermice Creative Commons License 2022.09.09 0 1 167

https://www.blikk.hu/sztarvilag/nemzetkozi-sztarok/nostredamus-erzsebet-kiralyno-joslat/2yncy91

 

 

Félelmetes: Nostradamus előre megjósolta II. Erzsébet halálát – Azt is leírta, mi lesz a királyság sorsa

 

Csütörtökön meghalt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, aki a huszadik századi világtörténelem egyik legbefolyásosabb alakja volt.

Halála számos reakciót váltott ki.

Most Nostredamus jóslatát kaparták elő, aki 500 évvel ezelőtt megjósolta a történetet.

 

A francia asztrológus az 1500-as években látta már előre mi fog történni velünk ezekben az években.

Így például megjósolta a párizsi Notre Dame-ot elpusztító tűzvészt, vagy a kereskedelmi űrutazást is megálmodta.

 

Erre az évre pedig globális katasztrófát, természeti csapásokat, egy új világháborút és egy királynő búcsúját jósolta, aminek a következménye világméretű káosz lesz.

 

Egy 1555-ben lejegyzett próféciája pontosan illeszkedik a királynő halálához.

 

Ezt írta Nostredamus:

 

A háború végén megváltoznak a nagyhatalmak.

Három gyönyörű gyermek születik a parton.

Tönkre fogják tenni az embereket, ha nagykorúak lesznek. Megváltoztatják a királyságot, amely így szét esik, nem tud tovább fejlődni, véget ér.

 

Hogyan kell értelmezni Nostradamus jóslatait?

 

A három gyermek esetében jól illik a leírás a királynő unokáira, Vilmos és Harry hercegre, valamint Beatrice hercegnőre.

A háborút az 1982-ben, az Argentínával a Malvin-szigetekért vívott háborút magyarázzák bele a szakértők.

A Marca cikke megjegyzi még, hogy érdekes módon, az argentinokkal vívott konfliktus vége után hét nappal hozta világra Diana hercegnő Vilmost, az első szülött fiát.

Zujcs. Creative Commons License 2022.09.03 0 1 166

https://www.origo.hu/itthon/20220902-navracsics-tibor-interju.html

 

Ha megállapodunk az Európai Bizottsággal, az garancia arra, hogy Magyarország megkapja a neki járó forrásokat

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Origónak adott interjúban elmondta, mikorra várható, hogy válaszol a magyar kormány levelére az Európai Bizottság, és mikorra folyósíthatják a hazánknak járó európai uniós forrásokat.

 

A miniszter nemcsak az uniós tapasztalatairól, Manfred Weber gázelosztási javaslatáról, hanem arról is beszélt, időszerű-e, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Navracsics Tibor kifejtette azt is, hogyan éli meg, hogy szülővárosa lesz jövőre Európa kulturális fővárosa.

Pirtus Creative Commons License 2022.08.14 0 1 165

https://24.hu/tudomany/2022/08/14/alfold-sivatag-aszaly-klimavaltozas/

 

Már alakul a sivatag Magyarországon

Az Alföld elsivatagosodása már nem a vészjósló jövő, a folyamat szemmel láthatóan megkezdődött, az élővilág és a táj átalakul.

Csökken a gyepborítás, kiszáradnak a honos zárt erdőtársulások, kaktuszok terjednek a Kiskunságban, és egyre szembetűnőbben tűnnek el a felszíni vizek.

 

Rendkívüli aszály sújtja a magyar Alföldet, hazánk keleti részére gyakorlatilag fél éve nem jutott számottevő csapadék. Mindez vízkorlátozásokkal, ivóvízhiánnyal és hetekig tartó, a 40 Celsius-fokot is meghaladó hőséggel karöltve már az országos médiumokban is a vezető hírek közé emelte a témát.

Mindenki esőért ácsingózik, és abban reménykedünk, hogy ha végre megjön, minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Valóban így van?

A mostani nyomorúságos aszály csak egy párját ritkító extrém periódus, vagy már előzetes a jövőből?

 

Dr. Lukács Balázs Andrást, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársát kérdeztük arról, hogy valóban sivataggá válik-e a magyar Nagyalföld, illetve mit tehetünk a mostanihoz hasonló szárazság elkerülése érdekében.

 

Egyértelmű a tendencia

 

A tudósok évtizedek óta figyelmeztetnek, hogy kontinentális éghajlata és medence jellege miatt a Kárpát-medence, főleg az alföldi terület fokozottan ki van téve az éghajlatváltozással járó szárazodásnak. A klímamodellek természetesen sok részletben eltérő eredményeket adnak, a megbízhatóságuk is változó, de többségük szerint Alföldünkre hosszú távon elsivatagosodás vár, ha nem teszünk semmit.

 

És ez már nem is a jövő, az átalakulás szemmel látható jelei a gyepek borításának csökkenése, a honos zárt erdőtársulások kiszáradása és ligetesedése, a kaktuszok terjedése a Kiskunságban, kisebb víztestek eltűnése, a mediterráneumban őshonos fajok megjelenése és hogy egyre több vízfolyást sorolunk át időszakos kategóriába, és még hosszan sorolhatnánk

– mondja a 24.hu-nak Lukács Balázs András.

 

Az Alföldön soha nem volt ismeretlen a szárazság, mindig is feljegyeztek szárazabb éveket, ám most az emberi beavatkozások és a klímaváltozás miatt egészen más a helyzet.

Ha megnézzük a 100 évre visszanyúló meteorológiai adatsorokat, nyilván nagy kilengéseket látunk, ám a trend jól kivehető: egyértelműen csökken a Magyarországra jutó csapadék mennyisége, de annak az időbeli eloszlása is szélsőségessé válik, az Alföld folyamatosan szárad.

 

Az idei tényleg rendhagyó állapot, nem lesz minden év ilyen, de az előrejelzések szerint már rövid távon is egyre gyakrabb és hosszabb aszályos periódusokra számíthatunk. Bár nemzetgazdasági szinten is óriási kárt okoz, mégsem a mostani extrém szárazság a legijesztőbb, hanem a lassú, csak folyamatában érzékelhető kiszáradás. Az elsivatagosodás. Mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Sivatag Magyarországon

 

A természet kegyetlen, de nagyon sikeres rendező, a környezeti változásokat hatékonyan, az élővilág átalakításával reagálja le. Az Alföldön már megfigyelhető a mediterrán klímára jellemző nyitott társulások térhódítása, szárazságtűrő idegenhonos fajok megjelenése.

A változás egyik leghúsbavágóbb jele az lesz, hogy az az ökoszisztéma-szolgáltatás, amit a természet eddig biztosított számunkra, átalakul.

Például a termelt biomassza mennyisége csökken, megváltoznak az erdők, a legelőkről, kaszálókról származó takarmány fogyatkozik.

 

Az élővilág is átalakul, a mostanihoz képest szegényebbé válik (pontosabban csökken a fajgazdagság), példaként gondoljunk a kopár görög tájra – nyilván annak is megvan a maga varázsa, de mégsem szeretnénk, hogy az Alföld is olyanná váljon.

Ez az elsivatagosodás – mondjuk úgy – első fokozata, ami teljesen reális valóság, a tünetei már kézzel foghatók

– emeli ki az ökológus.

 

Sivatagról a legtöbbeknek nyilván a Szahara végtelen, élettelen homoktengere ugrik be, felmerül a kérdés, hogy vajon odáig eljuthatunk-e. Tudományosan megalapozott válasz nincs, a klímamodellek erre nem tudnak határozott választ adni.

 

Maradjunk annyiban, hogy az elsivatagosodás megkezdődött, a Mediterráneumot idéző klíma az állat- és növényvilág legnagyobb részének kicserélődésével jár, és ha így haladunk tovább, a folyamat fokozódni fog.

 

nagyvárosi anzix Creative Commons License 2022.07.22 0 1 164

https://www.blikk.hu/gazdasag/penz/rezsi-kalkulator-mvm-aramszamla-foldgaz-kiszamolasa/xrx8dfv?sl_ps=d_3

 

 

Itt a hivatalos rezsikalkulátor: most kiszámolhatja, mennyi lesz pontosan a villany- és gázszámlája

 

Az MVM ingyenes díjkalkulátort készített a várható rezsiárak kiszámolására. A szolgáltatással a lakossági ügyfelek kiszámíthatják az áram és a földgáz augusztustól várható költségeit.

Az áramfogyasztási kalkulátor ide kattintva elérhető.

 

 

A gázfogyasztási kalkulátora pedig ide kattintva érhető el.

furtimel Creative Commons License 2022.05.10 0 1 163

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/bank360-aprilisi-inflacio-novekedes-penzromlas/b7l45d0?sl_ps=d_9

 

Itt vannak a friss adatok: az áprilisi infláció beteszi az üzletek kapuit a szegényebbek előtt

 

Rakétasebességgel nőtt tovább az infláció áprilisban.

A márciusi 8,5 után már 9,5 százalék.

Nem lenne meglepő, ha májusban akár 10 százalék nőne a pénzromlás.

 

2022. áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 9,5%-kal meghaladták az egy évvel korábbit.

Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,6%-kal nőttek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

 

Az alacsonyabb jövedelműek számára a legfájdalmasabb nő az infláció, hiszen az élelmiszerek ára 15,6 százalékkal emelkedett egy év alatt.

 

Ráadásul sorakoznak azok az alapvető élelmiszerek, amelyeknek az ára 20 százalék fölött drágult tavaly április óta.

A margarin 38,0, a kenyér és a baromfihús 29,5, a sajt 28,9, a tojás 26,7, a tejtermék 22,5, a péksütemények 20,0 százalékkal drágultak.

De az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) sem sokkal maradtak el ettől a maguk 17,4 százalékával.

Ráadásul a legjobban dráguló élelmiszerek között vannak az árstoposok, tehát ha ezeknek az ármaximalizálása megszűnik június végén, akkor további nagy áremelkedés lehet az esetükben – derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből.

 

Az üzemanyagok, a rezsi és az élelmiszerek árstopja több százalékkal mérsékli az inflációt, így ezek nélkül már biztosan jóval 10 százalék felett lenne a pénzromlás mértéke.

Elég abba belegondolni, hogy csak az üzemanyagok esetében több száz forinttal magasabb a piaci ár, mint az árstopos literenkénti 480 forint.

Ha pedig az üzemanyagért piaci árat kellene fizetni, attól más termékek is tovább drágulnának. Az majd június végén derül ki, hogy mi lesz az élelmiszer árstop sorsa.

Ezzel együtt a kormány várhatóan a SZÉP-kártyás pénzek élelmiszerre költéséről és a kamatstopról dönt majd.

Utóbbit a lakáshitelesek várhatják izgatottan, hiszen kamatstop nélkül jelentősen megnőne a törlesztőrészletük.

 

Különösen izzasztó, ha azt nézzük, minek ment fel az ára legjobban március óta.

Egy hónap alatt a tojás 14,7, a sertéshús 9,8, a baromfihús 8,3, a párizsi, kolbász 6,2, a sajt 5,9, a margarin 4,3, a tejtermékek 3,6 százalékkal drágultak.

 

A megélhetés mellett akkor is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha valamilyen értékesebb dolgot kell vennünk.

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 11,1 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve.

Ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 17,8, a szobabútorokért 17,3, a használt személygépkocsikért 14,7, az új személygépkocsikért 10,6%-kal kellett többet fizetni.

 

A lakásjavító és -karbantartó cikkek ára 25,3, az állateledeleké 19,8, a járműüzemanyagoké 12,7%-kal lett magasabb.

A szolgáltatások díja 6,3%-kal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 19,5, a járműjavítás és -karbantartás 14,6%-kal került többe.

Portusi Creative Commons License 2021.06.01 0 1 162

A IX. kerületben, ahol a Fudan Egyetem budapesti központja épülne, közterületeket neveznek át, írja a hvg.hu. Az utcanévtáblákat szerdán Baranyi Krisztina, a kerület polgármestere és Karácsony Gergely főpolgármester közösen avatja majd fel.

 

A Fudan Egyetem mellett így a következő utak kapnak majd helyet:

  • Dalai Láma út,
  • Ujgur Mártírok útja,
  • Szabad Hongkong út és
  • Hszie Si-kuang püspök út.

A Telex cikke szerint a Hídépítő utcából lesz Dalai Láma utca, a Helyi Kikötő útból pedig Ujgur Mártírok útja. Az új utcanévtáblákat már kedden elkezdték felszerelni.

furtimel Creative Commons License 2021.05.07 -1 2 161

Erkel Ferenc eredeti Himnusza

 

https://www.youtube.com/watch?v=OmP8IjAdCz8&t=76s

amikor ittunk a Bíróban Creative Commons License 2020.09.30 0 1 160

https://index.hu/belfold/2020/09/30/a_halapenz_buntetojogi_betiltasarol_targyal_a_kormany/

 

Megszűnhet a hálapénz és megduplázódhat az orvosok bére

 

A Magyar Orvosi Kamara egy betegbiztonságot garantáló, hálapénzmentes egészségügy megteremtését tűzte zászlajára. 

 

Orbán Viktornak a Magyar Nemzetben megjelent „Együtt újra sikerülni fog” című írására reagálva levélben kérték a miniszterelnököt, hogy  a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át.

 

A kamara 100-120 százalékos emelést tartana méltányosnak.

 

A hálapénz elfogadását viszont – és bizonyos összeg felett a hálapénz fizetését is – büntetőjogilag szankcionálni szeretnék.

 

Úgy tudni, a mai kormányülésen Orbán Viktor napirendre kívánja vetetni a kérdést. Értesülések szerint a kabinet hajlik a kamara javaslatainak elfogadására.

 

Ha ez igaz, akkor az orvosok bére akár meg is duplázódhat, és ez vissza is fordíthatja  az orvoselvándorlást. Az intézkedés a jelenlegi helyzetben nagyban enyhíthetné a szakemberek túlterheltségét, és segítene az eredményes járvány elleni védekezésben is.

amikor ittunk a Bíróban Creative Commons License 2020.09.22 0 1 159

Szinte hihetetlen hír

 

"Ebben az országban durván megemelik a nyugdíjakat

 

Szinte hihetetlen mértékben emelik a nyugdíjakat Romániában: a parlament baloldali többsége – felülbírálva a Ludovic Orban kormányfő által szeptembertől bevezetett 14 százalékos nyugdíjemelést – a juttatás 40 százalékos növeléséről döntött.

 

A kormány által augusztus 14-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet előírásait együttes ülésén módosította a kétkamarás bukaresti parlament, bár a miniszterelnök több ízben hangsúlyozta, hogy az állami költségvetés nem bír el semmilyen többletkiadást.

 

Marcel Ciolacu házelnök, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy vélekedett: a parlament igazságot szolgáltatott az ötmillió nyugdíjasnak, akikből Klaus Iohannis államfő és a liberális miniszterelnök „csúfot űzött”.

 

A kormány költségvetés-kiigazításának módosítását 242 igen szavazattal, 148 nem ellenében, 11 tartózkodás mellett fogadták el."

 

vizontok Creative Commons License 2020.07.10 0 2 158

Kásler: Nyolcszáz éves csontokból határozták meg az Árpád-házra jellemző DNS-t

 

Árpád-házi királyok és királynék csontjain végzett genetikai vizsgálatokat az Országos Onkológiai Intézet és egy külföldi egyetem; az eredmények alapján megállapították a dinasztiára jellemző DNS-t.

A kutatás közel természettudományos pontosságú, és segítségével a magyarság eredetéhez is közelebb kerülünk, így az érzelmi alapú viták helyett a tényekre alapozhatunk Kásler Miklós szavai szerint.

Sikerült nyolcszáz éves csontokból meghatározni az Árpád-házra jellemző DNS-t és több magyar király csontjait, ezzel a magyarság eredetének tudományos megállapításához is közelebb jutottunk

– mondta el az emberi erőforrások minisztere a pénteki sajtótájékoztatón. Kásler Miklós felidézte: Magyarországon hosszú időn keresztül teljesen egységes volt a magyarság eredetének megítélése, amely főleg a hagyományokra, legendákra támaszkodott.

 

Ez a szemlélet megváltozott az 1800-as évek második felében, és később volt, aki a finnugor, volt, aki a türk rokonságot állapította meg

– tette hozzá. A miniszter úgy fogalmazott, sok tudományág foglalkozott a magyarság eredetével, mindenki kialakította a saját véleményét: a tézisek mellett mindig megszülettek az antitézisek és a vita az érzelmi síkra terelődött, amikor már nem a tények alapján alakítottak ki álláspontokat.

 

Ebből a helyzetből ki kellett mozdulni, amiben segítséget nyújtottak a most megjelent eredmények, amelyek szinte természettudományos pontosságúak, ténynek tekinthetők

– hangsúlyozta.

 

A magyarság viharos történelme azt eredményezte, hogy szinte helyrehozhatatlan károk keletkeztek, azt hittük, soha többé nem lehet azonosítani a nagy magyar királyokat és nem lehet ellátogatni a sírjukhoz

– mondta el Kásler Miklós.

 

Ez szülte azt a gondolatot, hogy genetikai módszerekkel, az örökítőanyag-vizsgálatával, a korábban ismeretlen csontokból határozzák meg a személyeket

– folytatta.

 

A vizsgálatok alapját az adta, hogy az Országos Onkológiai Intézetben a személyre szabott terápia megállapításához új módszerek jelentek meg, amelyeket aztán lehetett hasznosítani az archeogenetikában is. Vagyis a régi, nyolc-kilencszáz éves csontokból genetikai vizsgálatokat lehet végezni, hogy azonosítani tudják a személyeket.

 

Ebben a módszerben sokáig senki nem bízott, az elkezdett vizsgálat kivitelezése szinte lehetetlennek tűnt. A kormány húszmillió forinttal támogatta a kutatást, ezzel az új lendületet kapott.

– jegyezte meg a tárcavezető.

 

Csak III. Béla személye volt ismert, ebből indultak ki, így megtalálták a csak az Árpád-házra jellemző DNS-kromoszómát.

Az MTA Régészeti Intézetét is bevonták, de onnan eredményeket nem kaptak. Végül az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) és egy külföldi kutatóintézetben sikerült kivenni a DNS-t, így bebizonyosodott, hogy a csontváz valóban III. Béláé – jelentette ki Kásler Miklós. Kiemelte: a Göteborgi Egyetem és az OOI kutatásai párhuzamosan folytak, és az eredmények összecsengtek, így egymást hitelesítették. Nem sokkal később sikerült azonosítani az Árpád-házi DNS-t és Vak Béla csontjait is.

Majd nagy bizonyossággal le lehetett zárni a vizsgálatokat úgy, hogy megvan két Árpád-házi király, két királyné és két csecsemő csontváza.

 

A miniszter elmondta: a kutatások megerősítették, hogy az Árpád-dinasztia körülbelül a mostani Afganisztán északi részén alakult ki.

Elindult egy lassú mozgás, és körülbelül kétezer évvel ezelőtt az Urálig jutott a család és a rokonsága.

 

A Magyarságkutató Intézettel létrejött az a műhely, amely magas tudományos színvonalon működik, és csak tudományos eredményekre épül, így korrekt véleményeket tud megfogalmazni. A legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel kimutatott eredmények számos további kérdést vetnek fel, de mivel egzakt következtetésekről van szó, nem érdemes minősíteni, legfeljebb vitatkozni vele

– összegezte Kásler Miklós.

 

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.26 0 2 157

Jó döntés!

 

"Kezdődhet a visítás: kikerült a NAT-ból a kamu finnugor elmélet.

Az Árpád-házi dinasztia „nem finnugor eredetű”

Az új tankönyv azt írja, hogy „a 9. század közepén a Magyar Nagyfejedelemség népe részben már átköltözhetett a Kárpát-medencébe, a Vereckei-hágón és Erdély hágóin keresztül”.

Az onogurokat magyarul beszélő elő-magyarokként mutatja be (ez szintén a kettős honfoglalás elméletéhez kapcsolódik), illetve a finnugor nyelvrokonság csak egy 19. századi elmélet, és több helyen is a kizárólagos hun leszármazásról van szó."

Törölt nick Creative Commons License 2020.06.21 0 2 156

"Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki – tudta meg a 24.hu. Úgy értesültünk, hogy az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében.

 

a ezt végrehajtják, azzal szétverik az Indexet

– mondta forrásaink egyike, amikor arról kérdeztük, mit gondol az átalakítási tervről, amelyet a 24.hu információja szerint a héten ismertettek az Index vezetésével.

 

Az elképzelés lényege, hogy a szerkesztőség egy részét, egyes rovatokat külsős cégekbe szerveznének ki, így az újságírókat tömörítő kisebb cégek kvázi beszállítói lennének a lapnak, amelynek vezetése a „megrendelői” feladatokat látná el."

amikor ittunk a Bíróban Creative Commons License 2020.05.28 0 1 155

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200528/megerkezett-a-torvenyjavaslat-igy-jon-vissza-a-13-havi-nyugdij-434266

 

Megérkezett a törvényjavaslat, így jön vissza a 13. havi nyugdíj

 

"Az általános indoklásban a kormány úgy fogalmaz, hogy 2021-től a nyugdíjasok minden évben – a januári nyugdíjukon felül – tizenharmadik havi nyugdíjban részesülnek.

 

A juttatás visszaépítése azonban négy részletben történik.

A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetésének első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka.

 

2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják.

Ezt követően minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak - áll a javaslatban. Azt is hozzáteszi: a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként bejelentett tizenharmadik havi nyugdíjhoz hasonló módon kapnak tizenharmadik havi ellátást más pénzbeli ellátásokban részesülő személyek."

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!