Keresés

Részletes keresés

dj Creative Commons License 2009.04.03 0 0 55
Megnyugodtam, hogy nem csak nálam tetű a java motor linux alatt.
Előzmény: aamen (43)
rece fice Creative Commons License 2009.04.03 0 0 54
vagy a Google Chrome...
Előzmény: intrusion (30)
kpityu2 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 53
Nekem nem ilyen jók a tapasztalataim. Egyébként mindegy, hogy az msoffice linux vagy win alatt fut, a lényeget nem érinti. Vagyis hogy kénytelen vagy megvenni, ha biztos akarsz lenni benne, hogy rendesen meg tudod majd nyitni a kapott dokumentumot. Házi használatra oké, ha látni akarod vedd meg a progit. De nem egy hivatali dokumentumnál.

--off
Próbáltam az Ubuntut is, az is a kukában végezte. Egyébként nem vagyok kezdő, csak már kinőttem a bitfaragásból. :-)
Előzmény: intrusion (47)
Boldog ember Creative Commons License 2009.04.03 0 0 52
Ez persze nem igaz, mert ami rendesen van megírva az objektum orientált lévén meglehetősen gyorsan áttekinthető! (C++, Java, Grovy....)
Előzmény: bubus (2)
Wic Creative Commons License 2009.04.03 0 0 51
egyébként ideje volt. sosem késő.
van erről egy másik topik:

Linuxot és OpenOffice-t a közigazgatásba
Előzmény: kpityu2 (-)
Wic Creative Commons License 2009.04.03 0 0 50
plusz wine-hez van pl. a playonlinux nevű kiegészítés, ami segít a wine megfelelő konfigurálásához, mivel az programonként eltérő lehet.
És nevével ellentétben nem csak játékoknál hasznos, egy csomó más felhasználói program beállításai is benne vannak.
Előzmény: intrusion (48)
Wic Creative Commons License 2009.04.03 0 0 49
miképp lehet átrakni azt a rengeteg windowsos és dos-os(igen, nem elírás!!!!) programot linuxra, amiket most használnak a különféle magasságos hivatalok és adatszolgáltatásra kötelezett becses klientúrájuk a gazdaságban?

a legtöbbet rutinból. a dososokat jó eséllyel biztosan.

Windózosokkal lehet gond. De ha megnyílik az út, akkor a fejlesztők is jó eséllyel elkezdenek gondolkozni a linux támogatásán. normális európai országokban a teljes közigazgatás rég Open Source alapokon fut.

Én pl. egy DBISAM "sql" alapú windózos progit állítottam be Linux alatti úgy, hogy minden punció rendesen műx.
De a "Gyűrűk ura: Harc Középföldéért" is csont nélkül fut az itthoni gépemen, Ubuntu linux alatt. Meg egy nagy csomó windózos játék és szoftver.

Itt nézz körül.
Előzmény: Törölt nick (40)
intrusion Creative Commons License 2009.04.03 0 0 48
"miképp lehet átrakni azt a rengeteg windowsos és dos-os(igen, nem elírás!!!!) programot linuxra"

Dosos programokkal nyert ügyed van. Az Opendos egy teljes értékű ingyenes dosos környezet és az összes alkalmazást támogatja.
A win32-es már keményebb dió. Három win32-es emulátor van linuxra. Az ingyenes wine, és a két fizetős cedega és crossover. Mindegyik nagyon sok alkalmazást támogat. A cedega játékra való, a másik kettő programokra és játékokra. Pl. a winen futtatom a BCDC++-t, a CD Ex-et, a db PowerAmp-ot, a PowerISO-t, stb-t. Ha kíváncsi vagy milyen alkalmazásokat futtatnak ezek az emulátorok, azt javaslom nézz szét a honlapjukon, a wine-n azok az alkalmazások ami platinum besorolásúak az tökéletesen futnak linuxon.
Előzmény: Törölt nick (40)
intrusion Creative Commons License 2009.04.03 0 0 47
Nekem arra a havi egy doc formátumra, amit letöltök néha a netről bőven elég az Openoffice. Ha linuxot használsz és mindenképp ragaszkodsz a m$ officehoz, akkor a crossover win32-es emulátort ajánlanám, ami az összes microsoft officet támogatja. Én nem vettem meg az microsoft üdvöskéjét, de láttam fórumokon leírva hogy tökéletesen működik (van aki az outlook 2007-et használja linuxon levelezésre). Hogy miért nem vettem meg? Mert nem vagyok hajlandó egy pénzéhes, multinacionális vállalatot támogatni.

"Már egy csomó linuxot kipróbáltam, különböző okokból mind a kukában végezte."

Próbáld ki az Ubuntut, nagyon felhasználóbarát, kezdőknek való disztribúció. Csak két példa: Ubuntun nem kell bonyolult eljárással a kernelbe forgatni a videokártya driverét, hanem az első indításkor felteszi a kérdést hogy engedélyezem-e a zárt drivereket és magától letölti és telepíti. Vagy ha szükségem van egy szoftverre, csak megnyitom az alkalmazások telepítése törlése-t bepipálom azt ami kell leokézom és szintén magától letölti és telepíti. Az Ubuntu telepítéseit látva a Windows csak megbújhat a sarokban és csendesen zokoghat. Sok tekintetben egyszerűbb Ubuntut használni, mint Windowst.
Előzmény: kpityu2 (45)
aamen Creative Commons License 2009.04.03 0 0 46
"pl. nyenyi meg hasonló hogy futnak linuxon? "

sehogy, erre valo a vindozos virtualis gep. lehet hogy wine alatt is elindithato a nyenyi, de akkor megint tokolni kell sokat vele, es azt meg minek.
Előzmény: Törölt nick (44)
kpityu2 Creative Commons License 2009.04.03 0 0 45
Nyílt szabványon azt értem, hogy a formátum teljes leírása szabadon hozzáférhető és felhasználható. Éppen az a gond, hogy összemossák a nyílt forráskódú programokkal. Amelyek sok esetben valóban kevésbé megbízhatóak és nehézkesebben kezelhetőek. Már egy csomó linuxot kipróbáltam, különböző okokból mind a kukában végezte. Nem mindenkinek van ideje és energiája a fórumokat böngészni, hogy működésre bírja a programot ( egységsugarú user - ahogy az linux guruk mondják lekezelően ).
Az OpenOffice kompatibilitás pedig megér egy misét. Házi használatnál még elmegy, hogy át kell szerkeszteni a dokumentumot hogy normálisan nézzen ki, de munkahelyen nem mindig van idő a szerencsétlenkedésre. Ha mi OpenOffice-t használunk, a partner pedig MS Office-t, a probléma garantálva van.
Épp ezért kell a nyílt szabvány. Nem véletlen, hogy az MS igyekszik saját formátumokat létrehozni, levédetni és kvázi szabvánnyá tenni. Nagyobb üzlet ez, mint a szoftverfejlesztés.
Előzmény: intrusion (29)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 44
Én is tapasztaltam ilyet, mert eccerkéccer próbáltam már a linuxot (suse), és a firefox és openoffice is feltűnően nehézkesebb és lassabb volt mint a windowson nem tudom miért... igaz én nem értek hozzá... de a legnagyobb bajom a betűkkel volt. Valahogy nekem mint használónak nem tűnik annyira kiforrottnak mint egy windows xp mármint használati értékben... viszont a vistat azt nem bírom, a laptopról is leszedettem...

és pl. nyenyi meg hasonló hogy futnak linuxon?

Előzmény: aamen (43)
aamen Creative Commons License 2009.04.02 0 0 43
"az új fejlesztéseket úgy csinálják mint Zapeh programozói az abevjavat hogy fusson windowson is meg linuxon is"

ugy azert ne csinaljak, a (konyvelo) cegemnel linux desktopok vannak, de az abevjava-t a vindozos virtualis gepekben futtatjuk teljesitmenybeli okokbol kifolyolag...
Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 42
Igen ezért nem leszek kötve a rendszerükhöz. Ők is tuggyák linuxon futtatni meg én is tudom windowson. Vagy fordítva. Legalábbis azt mondták, azért jó a java. Egy nyenyis programot nemtom' hogy lehetne vagy egy kincsátri vagyonkezelőst.
Előzmény: Törölt nick (41)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 41
A Java rossz példa, az (azaz a VM) minden oprendszerhez elérhető.
Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 40
az elmúlt pár hsz-ből sokat nem értettem, de akkor itt egy kérdés:

miképp lehet átrakni azt a rengeteg windowsos és dos-os(igen, nem elírás!!!!) programot linuxra, amiket most használnak a különféle magasságos hivatalok és adatszolgáltatásra kötelezett becses klientúrájuk a gazdaságban?

Én laikusként egy ilyet úgy tunnék csak elképzelni, hogy az új fejlesztéseket úgy csinálják mint Zapeh programozói az abevjavat hogy fusson windowson is meg linuxon is mert az megen' nem jó ha engem arra akarnak kényszeríteni hogy valami linux magic-et használjak. Nem is menne mert egy csomó számviteli program (bérszámfejtő, könyvelő) nincsen linuxra, szvsz. Nem hobbistáknak hanem könyvelőipari szakmunkásoknak valóra gondolok.
gamohunter Creative Commons License 2009.04.02 0 0 39
Na hát azért van az a pénz, de nem adnám magam olcsón!
Előzmény: intrusion (26)
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 38
Akkor jól van, nem mélyedtem bele ebbe a témába annyira. :))
Előzmény: Törölt nick (36)
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 37
Persze vannak linuxon is ingyenes de zárt szoftverek, pl. az Opera böngésző. Sőt. Ha gondolod vehetsz linuxra professzionális video editáló szoftvert, vagy más fizetős szoftvert, nem csak a windowsra vannak fizetős szoftverek. De egyrészt linuxon mindent, vagy majdnem mindent meg tudsz oldani az ingyenes szoftverekkel (pl. most miért használjam a Nero Linuxot, ha ott a Gnomebaker?), másrészt szerintem ezzel éppen az veszik oda ami a linux lelke, az ingyenesség. Összesen két szoftvert vettem meg linuxra azt csak és kizárólag a gyerekem miatt, a cedegát és a crossovert, hogy tudjon játszani a kölök.
Előzmény: intrusion (32)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 36
A magyar fordítást nem ismeri el az fsf hivatalosnak, de megnéztem miket írnak. Én jól mondtam. A GNU licenc alá tartozó szoftverekért is lehet pénzt kérni, s a szerző jogot is magához vonhatja bárki, feltéve, csak a GNU licencel.
Előzmény: intrusion (32)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 35
Mit és? Az Ubuntu nem szoftver, hanem szoftverek gyűjteménye.
Előzmény: intrusion (34)
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 34
És? Egyébként sok alkalmazás is tartozik GNU licensz alá, pl. pont az előbb említett FLAC, Ogg Vorbis, vagy Theora.
Előzmény: Törölt nick (33)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 33
Az Ubuntu egy disztribució. Nem baj?
Előzmény: intrusion (32)
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 32
Ha GNU licensz alatt van, akkor nem. Furcsa lenne, ha pl. az Ubuntu szerzői jogát valaki magához vonná és egyik napról a másikra pénzt kérne érte.



(PS: A másik sikeres nyílt forráskódú alkalmazás a FLAC és az Ogg Vorbis audio kodekek, a Theora video kodek nem terjedt el annyira pedig nagyon jó, aminek az az oka hogy a DivX-et és az XviDet támogatják az asztali lejátszók, pedig a Theora gyorsan kódol és tökéles minőség alacsony bitrátán is.)
Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.02 0 0 31
Ez így nem igaz! Sőt. A szerzői jogot is magához vonhatja a fejlesztő és pénzt is kérhet érte.
Előzmény: intrusion (29)
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 30
Felteszem a kérdést, szerintetek melyik a legsikeresebb nyílt forráskódú alkalmazás? Ami nagyon sok netező gépén megtalálható, Mo-on piacvezető? A Firefox!
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 29
Egyébként a topic cím félrevezető. Nyílt szabvány nincs. A nyílt forráskódnak és az arra épülő ingyenes alkalmazásoknak pont az a lényege hogy nem lehet szabványosítani, bárki hozzáírhat, elvehet belőle, fejlesztheti, csak egy feltétel van a módosított szoftvernek ingyenesnek kell lennie. Ezért fejlődik a linux szédületes ütemben.
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 28
Most is van ingyenes dokumentum kezelő, az Openoffice. Linxon a rendszer része, de van windowsos változata is és meg lehet nyitni vele el lehet menteni vele a m$ office szabványokat is.
Előzmény: Tzp (27)
Tzp Creative Commons License 2009.04.02 0 0 27
A nyílt szabványok háttérbe szorulásának szeirntem eredendően a Microsoft az oka. Kihasználva, hogy óriási a piaci részesedése ráerőlteti saját szabványaira a piacot. Hogy ez fenn is maradjon állandóan változtatja is, hogy kénytelen legyen a piac őt követi. Ha pl elterjedne valamelyik nílt doksiszabvány hamar lapátra kerülhetne az Office, mivel úgyis lenne ingyenes vvagy olcsóbb doksiszerkesztő.
Előzmény: kpityu2 (-)
intrusion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 26
Én évek óta használok linuxot és mindent, ismétlem mindent meg lehet csinálni vele. Eleinte aggódtam hogy a gyerekem majd nem tud játszani rajta, de aztán hamar rájöttem hogy egyrészt sok játéknak megvan a natív linuxos portja, másrészt ott vannak a különféle win32-es emulátorok (wine, crossover, cedega) amivel sok száz win32-es programot, játékot lehet futtatni (pl. cedegával futtatom a fear 2-őt ami egy hónapja jelent meg). Ha az a gond hogy a linuxok különféle disztribúcióihoz csak fizetés ellenében van terméktámogatás, én azt mondom hogy ott vannak a különféle netes fórumok, pl az ubuntu.hu oldalon a fórumon nagyon sok kérdésre kaptam kielégítő választ, ráadásul ott vannak a levelező listák ahol szintén fel tenni a kérdéseket és szinte azonnal jön a válasz. Linuxon sokat lehet spórolni, ugyanis pl. az ubuntu egy fillérbe sem kerül és a ráírt alkalmazások is ingyenesek, ráadásul a különféle biztonsági szoftverekre sem kell költeni, ugyanis egy win32-es kártevő nem tud mit kezdeni egy linuxal, a biztonság a ingyenesség mellett a linux legnagyobb vonzereje.

Erről jut eszembe a múltkor egy meztelen nénis oldalt és kiírta hogy az ön pc-je egy csomó win32-es kártevővel fertőzött és vegyem meg az antivirus 2009 alkalmazást. Jót röhögtem, mert az oldalon található trojan downloder nem tud mit kezdeni az ubuntuval és ha windowst használtam volna, telepíthettem volna újra a rendszert, mert ez a kártevő szó szerint tönkrevágja a windowst.

Mi a linux? Egy életérzés. Hogy független vagy, hogy része vagy egy közösségnek, ma már akkor sem cserélném le windowsra ha maga m$ fizetne nekem hogy használjam.
Előzmény: kpityu2 (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!