Keresés

Részletes keresés

Regisztrált ingyenél Creative Commons License 2009.03.25 0 0 134
Értelmetlen, céltalan, káros

* UP

| 2009. március 25., szerda 14:40 | Frissítve: 22 perce

Megvannak a jelöltek, látjuk, remek csapat, csupa érett, bölcs férfi, csupa joviális, késő-kádárkori arcél. Csupa nagyszerű szakember, aki már bizonyított. Mit is?

Sokat nézhettük ezt a tablót az elmúlt huszonnégy órában, minden címlapon a nagy hármas: Surányi, Glatz, Vértes. A remény arcai. Jézusom!

Hogy ki mennyire Amway [1], ki mennyire volt szorgos támasza [2] a letűnt rendszernek, ki mennyire megbízható szaki, azt ne is kaparásszuk. Miért van az az érzésünk, mintha három Demján Sándort látnánk (ráadásul a skálás és nem az orosz lottós korszakból)? Tényleg a nejlongarbólobbi állhat Gyurcsány megbuktatása mögött?

Ebből a csapatból már fazonra is kitűnne Bokros. Ebben a csapatban még egyéniségnek tűnne, lendületesnek, hitelesnek. Komolyabb ötletet vagy víziót abból az arcból sem néznénk ki, de legalább valamit. Csak hogy ő éppen a klasszikus, Sas József-i értelmeben vett politikai kabaré műfaját próbálgatja egy feloszlás előtt álló pincetársulatban, komoly jelöltként szóba sem jöhet.
hirdetés

Nem itt van a kutya elásva.

Hanem: ennek az egésznek az égvilágon semmi értelme sincs.

Azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy válságkezelésre alkalmas lehet egy párttámogatás és választói felhatamazás nélküli kormány? (Amikor egy erős pártbeli bázissal rendelkező, viszonylag stabil fölénnyel megválasztott, karizmatikus politikus által vezetett sem volt képes egyetlen érdemi válságkezelő lépést kiszenvedni magából.) Mégis, hogy működne egy ilyen? Hány MSZP-tagozattal kellene egyeztetni félóránként a különböző gazdaságpolitikai lépéseket? Milyen csodaprogramot lehet kitalálni, ami az elmúlt három évben nem jutott eszébe Gyurcsánynak?

Még egy év agónia biturbó. Minek?

De még az is merész feltételezés, hogy ez a manőver lehetőséget teremtene Gyurcsány Ferencnek a 2014-es visszatérésre. Ugyan. Legföljebb ha az aranyhalak választójogot kapnának.

Akkor tényleg, miért csinálják? (De sokszor feltettük ezt a kérdést az utóbbi három évben.)

Más magyarázat nincs, mint hogy viszi őket előre a fene nagy politikai logika vagy mi. Illetve, a Magyar Nemzet-esebb verzió, hogy még sürgős eltulajdonítani valók vannak a közös kasszában, és nem más, hanem éppen ez volna az a bizonyos politikai logika, amiből nem tud és nem hajlandó kilépni senki.

Mert ugyan 2006-ban mi értelme volt [3] megnyerni a választásokat úgy? Ha Gyurcsány fele akkora stratéga és fele olyan éleseszű politikus volna, mint amilyennek láttatni szereti magát, akkor rájött volna: az égvilágon semmi értelme sincs. A nagy terveket, a társadalom- és országátformáló programokat (ha ugyan voltak ilyenek) nem lehet sumákban végrehajtani. Meg úgysem, hogy odaállok, azt mondom, hazudtam, és aztán minden másképp lesz.

Ezt sem gondolták végig, semmi sem gondoltak végig, nem volt más, csak nagy löttyös indulat, a kérlelhetetlen belső logika, győzni kell, bármi áron, kormányozni bármi áron, és aztán majd kiderül, hogy mi a cél. Nem derült ki.

Most viszont lenne cél: megállítani a lecsúszást és valahogy kimászni az orrig érő szarból. Erre ez a struktúra alkalmatlan. Erre ez a félkisebbségi, félszakértői kavarás alkalmatlan. Az MSZP alkalmatlan.

Vajon mikor esik le egy-két tucatnyi SZDSZ-es és szoci képviselőnek, hogy értelmetlen és káros, amihez asszisztálnak? Hogy senkinek sem tesznek jót, még maguknak sem.

(Akkor majd jöhet a Fidesz, és aztán tényleg lehet hosszan töprengeni azon, hogy tényleg mi értelme volt ennek a 2006-2009-es izének.)
RAMBO Creative Commons License 2009.03.25 0 0 133
"Csak akkor fogják helyreállítani a hitelességet, ha valóban egy olyan kampány lesz, amely reális programokkal lép fel, és amely nem fog hitegetni senkit, hanem egy nagyon tisztességes, őszinte kampány fog folyni."

Ennek kb. mennyi az esélye?
ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.25 0 0 132

Az előrehozott választás egyértelmű helyzetet teremtene, és világos legitimitást adna egy új kormánynak - emelte ki a Reformszövetség egyik alapítója. Hozzátette: a kampányban érdemi vita folyhatna a gazdaságpolitikáról.

Arra a felvetésre, hogy az új választásig hónapok telnének el, Parragh László azt mondta: a 2-3 éve zajló sodródás még jobban öli az időt. Ha a piacok azt látnák, hogy az országban változás történik, és egyértelmű ereje van a kormányzatnak, arra pozitívan reagálnának - vélekedett.

A kamarai elnök szerint a nemzetközi piacok nem értik, hogy mi zajlik az országban, meg vannak döbbenve, hiszen éveken át a vezetők között voltunk a térségben, és nem tudják, miként juthatott ilyen mélyre Magyarország. Azt várják, hogy tegyük rendbe a dolgainkat, és induljunk el a felzárkózás útján.

ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.25 0 0 131
Hogy is mondta Zuschlag: Annyi durva történet van, hogy a fél kormány belebukna.
Előzmény: Pacemaker (130)
Pacemaker Creative Commons License 2009.03.25 0 0 130
Lefordítom mit mondott: életveszélyes számomra a választás mivel a  fidesz nyer és megvizsgálja a mutyizásokat.
Előzmény: ZSOTYESZ (123)
T.Howard Creative Commons License 2009.03.25 0 0 129
Megtehette volna ezt már régebben is!
De igy is több a semminél.
Szóval kezdődhet a kampány...
Előzmény: ZSOTYESZ (127)
ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.25 0 0 128
2009. március 25.
Sólyom László köztársasági elnök interjúja a Magyar Televíziónak és a Magyar Rádiónak

– Elnök úr, amikor kialakult a vita a Gyurcsány Ferenc által bejelentett konstruktív bizalmatlansági indítványról, külföldön volt, most érkezett haza. Mi a véleménye az azóta kialakult helyzetről?

– Úgy látom, hogy egy olyan megoldási kísérlet folyik, amely bevallottan rövid távú, átmeneti hatású. Ráadásul a program tartalmáról sem tudunk semmit.

– A kormányprogram tartalmáról, a jövendő kormányprogram tartalmáról, vagyis arról, hogy az új kormány hogyan kezelné a gazdasági válságot, illetve lesz-e ennek megfelelő társadalmi támogatottsága?

– A konstruktív bizalmatlansági indítványnak pontosan az a lényege, hogy nem szól a jövendő kormányprogramról. Ez egy olyan eszköz, amely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható. Azonban tudni kell, hogy kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt kell megválasztani. Ezen túl nincsen mondanivalója, nincs szó a kormányprogram vitájáról, és ez azt is jelenti, hogy ez az az eszköz az összes lehetséges technika közül, ami a legkevésbé demokratikus.

– Mi lenne ön szerint a demokratikus megoldás?

– Az összes többi az ennél demokratikusabb. Mindenesetre nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarországot a gazdasági válságon kívül egy nagyon súlyos bizalmi, hitelességi válság is sújtja. Külföldön is mindenhol ezzel találkoztam. Maga a miniszterelnök azért jelentette be a távozási szándékát, hogy az ő szavait használjam, mert a szavahihetősége súlyosan sérült. Ezért el kell ismerni, hogy ez egy olyan politikai lépés volt, amely megnyitotta az utat a változások előtt. Azonban az a változás, ami most itt készülőben van, nem kielégítő, én azt hiszem, hogy a legelső lépés az lenne, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba.

– Hogyan lehetne tiszta vizet önteni a pohárba?

– Hát ugye Európai parlamenti választások előtt állunk. Ez egy országos méretű bizalmi szavazás lesz. Ennek az eredménye az, hogy fogjuk tudni cáfolhatatlanul, hogy az embereknek melyek a pártszimpátiái, milyen érzelmi támogatást tudnak adni az egyes pártoknak, azonban ennél többet nem. Ez egy érzelmi kérdés, ez érzelmi demonstráció. Ma már olyan a helyzet, hogy csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány tud felállni. Egy olyan kormány, amelynek elég háttere van arra, hogy egy hosszú távú, több éves programot meg tudjon valósítani, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.

– A kormányoldalnak erre az az ellenérve, hogy egy előrehozott választás az sokáig tart, három-négy-öt, akár hat hónapig is, amire feláll egy olyan új kormány, ami döntéseket hozhat. Megéri-e ez az ár?

– Én meg úgy látom, hogy ez a mostani kísérlet meg egészen biztos, hogy egyéves késedelemmel fog járni.

– Elnök úr, volt egy másik vita is. Gyurcsány Ferenc élesen bírálta a kongresszuson az igazságszolgáltatást. Önnek dolga az alkotmány szerint az államberendezkedés demokratikus vizsgálata, illetve az e fölötti őrködés. Kíván-e megnyilatkozni ebben az ügyben?

– Igen, kötelességem megnyilatkozni. Ha a miniszterelnök olyan kijelentést tesz, hogy az ügyészség és a bíróság egyes esetekben egy ellenzéki párt sugalmazása szerint működik, ez súlyosan veszélyeztetni az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalmat. Nem szabad megengedni ilyen kijelentéseket. De engedje meg hogy visszatérjek még ugyanennek a kérdésnek a keretében, tehát az állam működése keretében az előrehozott választásokhoz. Tudniillik ezt nem önmagában kell szemlélni. Mindenképpen hozzátartozik, hogy egy előrehozott választáson a pártoknak meg kell küzdeniük a bizalomért. Csak akkor fogják helyreállítani a hitelességet, ha valóban egy olyan kampány lesz, amely reális programokkal lép fel, és amely nem fog hitegetni senkit, hanem egy nagyon tisztességes, őszinte kampány fog folyni.

– Köszönöm szépen.

Riporter: Luigits Tamás
ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.25 0 0 127

Megszólalt Sólyom!

 

Sólyom: előrehozott választások kellenek Gazdasági Rádió, MTI, 2009. március 25. 11:55

Sólyom László szerint Magyarországnak ebben a helyzetben az előrehozott választások jelenthetik a kiutat. Az államfő a Magyar Televíziónak adott exkluzív interjújában hangsúlyozta ezt.

 

 

Álomvédelmi twist Creative Commons License 2009.03.24 0 0 126
Egy helyi újhülye:-)
Előzmény: Törölt nick (125)
Álomvédelmi twist Creative Commons License 2009.03.24 0 0 124
És a legeurópaibb kormányfőnek, az új Deák Ferencnek erre a szavaira mit reagálnak a fórum balosai? Nekem úgy tűnik, hallgatnak, mint szahar a fűben.
Előzmény: ZSOTYESZ (112)
ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.24 0 0 123

Ujhelyi István szerint "életveszélyes" lenne előre hozott országgyűlési választásokat tartani, ugyanis - mint az MSZP alelnöke kedden a Magyar Televízió reggeli műsorában mondta - nagy valószínűséggel az a Fidesz nyerne, amelynek nem ismert a válságkezelő programja.

http://hvg.hu/itthon/20090324_ujhelyi_elorehozott_valasztas.aspx?s=hl

GenYo Creative Commons License 2009.03.24 0 0 122

"javasolja az szdsz orbán viktort min.elnöknek..."

 

mennyé'má' ... hol van az szdsz-nek 77 képviselője? :DDDD

(a KBI-hoz 20% kell)

 

orbán bolond lenne a jelenlegi parlament kényére-kedvére bízni magát

 

a szocik már adnák is be ellene a következő KBI-t ... és orbán bukott kormányfő...

Előzmény: zebrapinty (118)
balibalu Creative Commons License 2009.03.24 0 0 121

Nem Fodorról, hanem arról a néhány szavazatról van szó, amire a szociknak is szükségük van... legalább annyira, mint a zsaroló szadesznak. Az MDF frakció megszűnt, onnan is kaphatnak kóbor szavazatokat. Fodorékat megbünteti az Mszp szavazóbázis, mert nem fogják a listán becipelni őket a következő parlamentbe. Az értelmiség körében a szadesz régóta ciki. Ergo megegyezési kényszer van mindkét oldalon, bár önsorsrontásra képesnek látom őket.

Előzmény: T.Howard (117)
zividivi Creative Commons License 2009.03.24 0 0 119
Akkor a fellegekben majd alaposan kitárgyaljuk a dolgot egymással.

Csak tudod, egyelőre még itt kellene szót érteni, legalább alapkérdésekben.

Hogy minél kevesebben és minél később találkozzunk a túlvilágon, ha egyszer a földön is van valami dolgunk.

Gyurcsányé a harács, enyém a tiltakozás, te meg dönsd el magadnak, mi való kedvedre.
Előzmény: GenYo (116)
zebrapinty Creative Commons License 2009.03.24 0 0 118
áthidaló megoldás

javasolja az szdsz orbán viktort min.elnöknek, kezdje meg a munkát, és leghamarabb írja ki az előrehozott választásokat
ezzel nem csak időt nyerünk, hanem életet is mentünk, az ország életét

üdv
zpzp
T.Howard Creative Commons License 2009.03.24 0 0 117
De nagy ember lett ez a Fodor! Még mindig ez a pöttömnyi szadesz diktálja az iramot?! Na, nehogy már...
GenYo Creative Commons License 2009.03.24 0 0 116
a saját örök életemben sem reménykedem, Zivike. :DDD
Előzmény: zividivi (114)
zividivi Creative Commons License 2009.03.24 0 0 115
//"..Melyik az az ország, ahol nyolc hónapra választanak kormányfőt? És melyik demokratikus országban nevezi ki a távozó kormányfő az újat?.."//

Az államPÁRT utód PÁRTÁLLAMAIBAN, az un. népi demokratikus rendszertől örökölt tecnika segítségével.
Előzmény: subadubadu (113)
zividivi Creative Commons License 2009.03.24 0 0 114

Minden diktátor és minden diktatúra megbukott, ne nagyon reménykedj a tiéd örökéletében.

 

Az élet él, és élni is fog minden életellenes hatalom ellenére.

 

Hogy melyikünk fogja a felhőkről bámulni az eseményeket, már nem a mi a dolgunk.

Előzmény: GenYo (111)
subadubadu Creative Commons License 2009.03.24 0 0 113

"Le van szarva a Fidesz taktikája, fontosabb lenne még idén egy működőképes kormány"

 

Szerinted hatékony lehet (különösen a válság idején) egy a nép által meg  nem szavazott kormány, melynek mandátuma egy év múlva lejár? Gondolkozz! A kormányalakítás, programkészítés, hónapokat vesz igénybe.

 

Melyik az az ország, ahol nyolc hónapra választanak kormányfőt? És melyik demokratikus országban nevezi ki a távozó kormányfő az újat?

Előzmény: illegális demokrata (103)
ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.24 0 0 112

Medgyessy: "Az előrehozott választás már mindenkinek jobb lenne"

 

Medgyessy Péter szerint Gyurcsánynak már az őszödi beszéd után le kellett volna mondania. Ha jövőre tartják a választásokat, addig az új kormánynak legfeljebb rendcsinálásra lesz lehetősége, reformokra nem. Az előbbire Bokros a legalkalmasabb személy. Az előrehozott választás az optimális megoldás a jelenlegi helyzetben - fejti ki többek között a hvg.hu-nak adott interjúban.

 

hvg.hu: Ön szerint érdemes kísérletezni egy új miniszterelnökkel, vagy inkább  előrehozott országgyűlési választásokat kellene tartani?

M. P.:
Meggyőződésem, hogy az előrehozott választás most már mindenkinek jobb lenne. Hasznos lenne a baloldalnak, a szocialistáknak is, ahogy ezt már két évvel ezelőtt elmondtam, 2006 végén, az őszödi beszéd és a 2007-es költségvetés jóváhagyása után. Mostanra végképp elveszett a bizalom, és most már a parlamenti többség sincs meg. Az ország számára jobb lenne, ha egy bizalmat élvező, szilárd többséggel rendelkező kormány hajtaná végre a szükséges reformokat. Ezt a megoldást akkor sem lehet elkerülni, ha tudni lehet, hogy a baloldal elveszíti a következő választást. Szerintem a baloldal számára is jobb gyorsan lenyelni a békát, és utána, emberileg, eszmeileg megújulva készülni a 2014-es választásokra.

hvg.hu: Az MSZP-ben nem igazán nyerő ez a megoldás. 

M. P.: Ha sokáig húzzák az időt, fokozódni fog a már most is érezhető erózió a baloldalon. Nemrég egy jelentős gazdasági pozíciót betöltő emberrel beszélgettem, aki szerint az előrehozott választással az a baj, hogy az országot hónapokra, akár egy fél évre is leállítja. Erre azt feleltem neki: miért, a következő tizenkét hónapban nem áll le akkor is az ország, ha nem tudunk kiállítani erős parlamenti támogatottsággal rendelkező, bizalmat élvező kormányt? Az agónia az első esetben három-hat hónap, a másik esetben tizenkettő. Tudom, nem népszerű a baloldal és a liberálisok körében az, amit mondok, de az a véleményem, hogy mindkét tábornak nagyvonalúbbnak kellene lennie, túl kellene lépnie a saját, személyes és rövid távú érdekeken.

http://hvg.hu/velemeny/20090324_medgyessy_peter_gyurcsany_ferenc_bokros.aspx?s=hl

GenYo Creative Commons License 2009.03.24 0 0 111
Ez az elképzelésed már egy beteljesületlen álom marad. Fönn a mennyben, egy felhő szélén ülve, majd talán láthatsz valami hasonlót... :)     
Előzmény: zividivi (109)
GordonFreeman Creative Commons License 2009.03.24 0 0 110
"De a Fidesznek is csak a szája nagy, azon kívül jómaga is ludas abban, hogy ide jutott az ország. "

Ez a baj, ha lesz is előrehozott választás nincs kire szavazni?

Fidesz - lásd fentebb
MSZP - kösz, ennyi elég volt bőven
SZDSZ - kac kac :D
MDF - ez még létezik?
van még vki?
zividivi Creative Commons License 2009.03.24 0 0 109
Nem annyira mánia, mint jogos követelés.

Persze, ha lenne egy kormányunk, amelyik el akarná intézni itt helyben az ügyet, nem ragaszkodnék Nürnberghez.

De a Fidesznek is csak a szája nagy, azon kívül jómaga is ludas abban, hogy ide jutott az ország.


Ám, ettől függetlenűl az sem lepne meg, ha a világ is felébredne végre, és nemzetközileg ítélkezne a "liberális" rendszer internácijai fölött. I S !!!!
Előzmény: GenYo (105)
ZSOTYESZ Creative Commons License 2009.03.24 0 0 108
Fontosabb a köz-érzettel foglalkozni, mint a mónikasót nézni, polgártársak!
Előzmény: illegális demokrata (103)
zividivi Creative Commons License 2009.03.24 0 0 107
Itt már helyére kerül, és mondhat amit csak akar.

A társaival is elboldogulunk, meg a NET-huszárokkal is.

Előzmény: nopoliticians (104)
GenYo Creative Commons License 2009.03.24 0 0 106
így van
Előzmény: zividivi (102)
GenYo Creative Commons License 2009.03.24 0 0 105

Zivike, ez a mániád...

szvsz csalódott lennél ... legfeljebb publikussá válna, kinek kitől van menlevele.

a kishalakon pedig néhányszor jól végigvernének a lovaglóostorral... :(

Előzmény: zividivi (99)
nopoliticians Creative Commons License 2009.03.24 0 0 104
Én se fogok, de amiatt igen, hogy több ideje lesz Orbánozni... Majd jön ide is :))
Előzmény: zividivi (101)
illegális demokrata Creative Commons License 2009.03.24 0 0 103
Le van szarva a Fidesz taktikája, fontosabb lenne még idén egy működőképes kormány, mint egy év múlva a kétharmad. Lehet, hogy nekem is dolgom lesz holnap ötkor a Parlament felé ...
Előzmény: Törölt nick (76)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!