Igen, csinálni kell, csak a könyvben leírják, hogy mit és hogyan, de persze még jobb, ha egy képzett oktató mutatja meg. A vicc, hogy nagyon kis módosítások a tartáson óriási változásokat tudnak okozni, szóval azért nem árt, ha tudod, mire kell figyelni :)
Kösz szépen! Hát néhány ismerősöm egyenesen röhögésben tört ki, hogy minek könyv, ezt csinálni kell. Persze, csinálni kell, ezen nincs vita, de mondtam, most nem fogom feltalálni, egyszerűen nem vagyok ma úgy öltözve. ;))) Megtaláltam a DVD-t is a piratebayen, csak most nem tudom hol megnézni, de amint elköltöztem, leszedem.
Külön érdekesség, hogy a technika, a mozgás, amit gyakorlunk, annak is hatása van a testtartásra. Volt egy nem kicsit kövér ismerősöm, aki elkezdett tornázni járni, csak úgy a jobb közérzetért, azt mondta, nem akar lefogyni (bár valszeg szomorú sem lett volna, ha mégis úgy alakul), de egy-két hónap után mindenki dicsérte, hogy látszik, hogy fogyott. A leány rohadt ideges lett, mert sem centire, sem kilóra nem változott, egyre gorombábban válaszolt a bókolóknak, azt hitte, biztatni akarják, pedig nem is mindegyikük tudta, hogy tornázni jár, szóval kezdtem figyelni a drágát, és a végén arra jutottunk, hogy jobb lett a tartása és nyurgábbnak látszik, úgyhogy sok fej megmenekült a leüvöltéstől. Mondjuk nekem is ez az egyik hátsó szándékom amellett, hogy erősebb meg kisebb térfogatú akarok lenni.
Én a Tantusz kiadó Pilates könyvét tudom javasolni, elég vastag, nagyon jól leír mindent. Most látom, hogy sikerült is megtalálnod, szerintem jó választás :)
Itt van hozzá egy link:
http://www.panem.hu/termekek.php?szt=279
Létezik egy Pilates for Dummies dvd is, ami a könyv anyagából szemezget, szerintem nagyon jól követhető, azt meg a thepiratebay-ről tudod letölteni.
Ha nem menne, dobj egy privát email-t, és segítek.
az embereknek általában nincs szükségük színvonalas sport témájú könyvekre
Szia sz332!
Ma nézegettem a pilates-könyveket a Fókuszban, lehet, tényleg nincs rájuk nagy igény, azért figyelnek a fölső polcon, mindegy, nyújtózkodás megvolt, mire levadásztam őket, onnantól már meg csak az volt a baj, hogy mit tudjam én, melyik a színvonalas, lövésem sincs hozzá, csak kecses kis zerge szeretnék lenni, úgyhogy végül kiválasztottam azt, amelyikben fekete-fehérek a képek, cserébe vaskosabb az összes többinél, annyi oldalon meg már kell lennie okosságnak is. Ellie Herman írta, ismeritek? Melléfogtam? Tegnap még keresgéltem fórumokon, de csak DVD-kről és ingyenes letölthetőségükről csacsognak a hölgyek.
Amit a testhasználatról most gondolok, az a következő. Nekem mindig is problémám volt a lábammal, a csípőmmel. Elég merevek a lábaim, spárga, kitörés, stb. nagyon nem ment. Ekkor, mint minden naiv ember, elkezdtem utánajárni, hogy mit is kellene csinálni. Természetesen senkinek fogalma sem volt. "Majd kilazul a csípő.." ja... A legjobb tanács amit kaptam, az volt, hogy nyújtsak. Merev a láb, nyújtsuk. Oké, csinálom, nincs fejlődés. Rögtön előjött a kérdés, hogyan kellene rendesen nyújtani, biztos kitalálták már a megfelelő módszert. Kérdeztem boldog-boldogtalant, mindenki össze vissza beszélt a nyújtásról, rendszerbe foglalva senki értelmeset nem mond. Jó, akkor innentől kezdve megyünk a saját fejünk után. Elolvastam minden irodalmat a nyújtással kapcsolatban, és a legjobbnak a PNF nyújtást találtam a leirások alapján. Ehhez még hozzájött a Pavel féle relaxed into stretching. Már kezdtem kapizsgálni. Szépen csinálgatom a gyakorlatokat, légzés, előfeszítést, ernyesztés, stb. meg is van a fejlődés, de valahogy nem az igazi. Aztán nekiálltam erősíteni is, a kettő együtt már jó. Azonban, egy idő után meguntam, az elért eredmény pedig visszaesett. Próbálkoztam újra, sokkal gyorsabban elértem azt a szintet, ahonnan indultam. Innentől kezdve volt világos, hogy az idegrendszert tréningezzük, akkor ez irányba kell menni. Merevek a lábaim... hmmm.. trigger pont, tuti! És tényleg, ott a trigger pont, elmasszírozom, jobb a mozgás. Aztán myofascial massage, mert hátha az izompólyákkal van a gond. Ettől is jobb lett. De ez még mindig csak tüneti kezelés volt, ezt már beláttam. "Megjavítottam" magam, ideig-óráig, de a probléma mindig visszatér.... Asszonypajtásnak pont ekkor volt beszédtechnika órája, ahol Alexander technikát oktattak. Megmutatta a gyakorlatokat, és akkor leesett. Ahogy a testünket használjuk a mindennapokban, azzal van a gond. Hiába minden erőfeszítés, ha ezt nem változtatjuk meg, semmi nem fog javulni. A testtartás pedig egy megszokás. Tehát, egy hétköznapokban használt megszokáson kell változtatni. De jó, pont azért megszokás, hogy ne legyen egyszerű a dolog. A lényeg, hogy már látom, hogy errefele kell menni, csinálgattam azt a néhány gyakorlatot, amit tanultak, kicseréltem a székem, amin ülök, és odafigyeltem, hogy tartom a testem, a csípőm. Gyakorlatilag 1 hét alatt sokat javult a testem, könnyebben és mélyebbre megy a kitörés, és elmúlt a csípőfájdalmam is.
Tehát, csak miután rendberaktuk a módot, ahogy használja valaki a testét, lehet nekiállni erősíteni, nyújtani, addig nem lesz rendes hatása.
Külön érdekesség, hogy a technika, a mozgás, amit gyakorlunk, annak is hatása van a testtartásra. De ez már egy másik téma.
<off - már nagyon kevéssé gyakorlati folytatásként, csak hogy ne maradjon megválaszolatlanul>
Ez is így van, viszont mivel le vagyunk maradva, ezért egy csomó kérdésre nem kapunk választ, amire már nyugaton réges régen tudnak valamit mondani.
Valóban, ez a másik oldala a dolognak. Mégis, abból a piciből, amit láttam meg olvasok külföldről, néha nem is nagyon bánom... bár igen, amikor néha elnézem az itthoni edzésmódszereket én is fájok.
Persze, az is közbejátszik, hogy az embereknek általában nincs szükségük színvonalas sport témájú könyvekre, illetve hogy a legtöbb esetben a cél az, hogy nagy példányszámban fogyjon egy könyv, ami viszont a szakmaiság ellen dolgozik.
Hmm... tényleg úgy gondolod, hogy szükségük nincs? Vagy inkább úgy, hogy az igényüket nem ébreszti fel a környezet? Én a második felé hajlok - rengeteg mozgásproblémás emberrel találkozom. Sőt nem is - igényük még csak van (hogy ne fájjon a térdem meg a hátam - akikkel én találkozom, szerencsére nem fájdalomcsillapító-zabálók meg kosmo-disk-használók), csak egyszerűen nem tudnak róla, hogy az állapotuk nem végleges és visszafordíthatatlan, hanem javulhatnának. Mindenki mosakszik naponta, akár, mert családi/társadalmi elvárás, akár mert tényleg jól érzi magát tőle, és ha ennek ellenére van baja van a bőrével, akkor megy a patikushoz vagy az orvoshoz segítséget keresni. Remélem egyszer a mozgással is így leszünk majd.
Na de eldugulok mielőtt még még több lufit fújok, és átadom a terepet a gyakorlati kérdéseknek. </off>
(de) az az igazság, hogy egyszerűbb ennek akkor nekiállni, ha valaki (aki meg tudja csinálni), az megmutatja hogyan kell, és elmondja mire kell figyelni (fokozatonként) elég összetett koncentrációt igényel ez a művelet ugyanis és ha meg tudod csinálni, akkor jön a következő lépés, a gyakorlati irányokba történő változtatások, illetve átültetések (mert ez önmagában egy semmi) :D
hááát, az csak akkor lenne a youtube-on, ha raknék fel (de nem fogok) :) viszont irodalom sincs, neki kell állni és csinálni és mivel ez egy önellenőrző gyakorlat, rögtön kiderül hogy jól csinálod e (bizonyos dolgoknak egyszerre kell eleget tenni hogy működjön), ha felmegy akkor nincs nagy baj
A Harcművészetek fórumon felmerült egy igény, hogy az emberi mozgásról, annak mélységeiről kellene egy szintetizáló topic, mert egy szűk csoportot érdekel csak ez a téma.
A tai chi topicon is előjönnek olyan gondolatok, amik sokkal inkább az általános emberi mozgásokról szólnak, mint egy konkrét rendszerről.
Az alakformálás topic dettó, ott is előjött ugyanez a probléma.
"Ez szerintem azért jó is, mert ezzel együtt sokkal kevesebb a szemét is, így a kínálat az ember számára sokkal áttekinthetőbb, nem bombáznak minket mindenféle "csodamegoldások", mint ahogy a diétaiparban már sajnos itthon is elkezdődött."
Ez is így van, viszont mivel le vagyunk maradva, ezért egy csomó kérdésre nem kapunk választ, amire már nyugaton réges régen tudnak valamit mondani.
Persze, az is közbejátszik, hogy az embereknek általában nincs szükségük színvonalas sport témájú könyvekre, illetve hogy a legtöbb esetben a cél az, hogy nagy példányszámban fogyjon egy könyv, ami viszont a szakmaiság ellen dolgozik.
Várunk minden hozzászólást jóga, pilates, alexander technika, feldenkrais módszer, táncterápia, tai chi, és bármilyen egyéb témában, mely az emberi mozgásról szól.