Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.10 0 0 19303

Tudom,hogy nem olyan látványos, de ahol van metró, ott én azzal járok. Az a leggyorsabb. Lehetőleg szállást is metróközelben keresek.

Előzmény: Jahno (19302)
Jahno Creative Commons License 2014.10.10 0 0 19302

Rómában mi is metróra gyúrtunk, erre azt kétszer használtuk, aztán ennyi. Valahogy mindig a busz jött, az esett útba, ésatöbbi. Szerintem még egy ilyen város nem is volt, máshol általában busszal nem kjártunk, mert pont a metró adta ki.

Előzmény: Törölt nick (19301)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.10 0 0 19301

Szerintetek az október 24-i általános sztrájk a légi, vizi és vasúti közlekedésen kívül mire vonatkozik?

http://www.mit.gov.it/mit/site.php?p=scioperi

 

Konkrét kérdés az lenne, hogy a római városi közlekedés vajon benne lesz, vagy nem?

Nagyon kéne, hogy legalább a metró járjon.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19300

Na, most a korrekt :))

Előzmény: il1321 (19299)
il1321 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19299

Na most már teljesen megkeveredtem, hiába ez a sok szám...:)

"a BTI (Biglietto turistico)16,50, ez az első bélyegzést követő 3. nap 24. órájáig jó-(Valido fino alle ore 24,00 del terzo giorno dalla timbratura)"

nem 24 óra, nem 72 óra. Elő nap bélyegezzük, kezeljük, (bármikor) a nap folyamán, érvényes másnap, és a harmadik nap, éjfélig. 

Előzmény: il1321 (19298)
il1321 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19298

ez az első bélyegzést követő nap 24. órájáig

Jogos, elírtam, 72 óra lett volna.

:)

Előzmény: Törölt nick (19297)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19297

"a BTI (Biglietto turistico)16,50, ez az első bélyegzést követő nap 24. órájáig jó-(Valido fino alle ore 24,00 del terzo giorno dalla timbratura)"

 

Gondolom ez elírás, az olaszban benne is van,hogy a harmadik nap végéig érvényes.

 

"A kedvenc helyünk a Lateráni negyed, a Porta San Giovanni környéke."

 

Egyszer laktam azon a környéken, nekem pl kifejezetten nem jött be. De ettől kerek a világ, hogy ennyifélék vagyunk.

 

"A kövek, ha kibírtak kétezer évet, akkor még megvárják azt a párat, amíg eljutunk mindegyikhez."

 

Ezzel csak annyi a bajom, hogy azok a kövek még remélhetőleg kibírnak többezer évet, de sajnos én nem....

 

 

 

Előzmény: il1321 (19296)
il1321 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19296

Köszönöm:)

Ahogy mi utazunk:

Ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak, tartja a mondás. Mi nem szeretjük a szó klasszikus értelmének megfelelő turistáskodást. Nincs pontosan kidolgozott programlista, legfeljebb vázlatok. nagy séták, kiülés lépcsőkre, parkokba, fagyizás, étkezés. Mellesleg nézni az életet. 
A kövek, ha kibírtak kétezer évet, akkor még megvárják azt a párat, amíg eljutunk mindegyikhez.

Szállás:
A szállást sem úgy választjuk, hogy minden kényelemnek megfeleljen. Legyen jó helyen, tiszta, és megfelelő tisztálkodási lehetőség. A kedvenc helyünk a Lateráni negyed, a Porta San Giovanni környéke. Nem túlárazott környék, 1-2 megálló a Termini, mindenhova el lehet jutni, nincs kint.

Ezért térünk vissza a Domus Romana B&B nevű szálláshelyre, mely a SAN G. és a Mazzini metrómegállók között van. Igaz maga a szállás szuterénben van, de megfelel a kívánalmainknak, Tiszta, a személyzet kedves, bár nem tartózkodnak ott állandóan. Naponta takarítás, törölköző csere, reggeli bekészítés. Az előterében kávéfőző. Kávét adnak, tea, kakó forró csoki korlátlanul. Érkezéskor kérdeztem Maurót, mikor fizessek.
-Fizetni és meghalni ráérsz később is:)
De érdemes minél hamarabb rendezni, így a távozáskor nem kell várni. A szobából kijövet a táskák, csomagok ott maradhatnak az utolsó napon bármeddig. Szoba kulcs ott marad, helyette egy kapu és ajtókulcsot elviszünk, hogy a csomagokért visszajöhessünk.Ára kb 30Eu/fő/éj.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9188752
Ezt írtam értékelésnek:

"Perche questo titolo? Perche se sei un turista vero, non esigente, che vuol trovare un posto pulito ove fermarsi la sera e dormire, trovare una buona doccia, essere abbastanza comodo con la metro, fare una colazione veloce la mattina. Ecco tutto questo qui lo trovi e ad un prezzo modico. E' giusto quello che serve a Roma, senza inutili fronzoli."

http://www.venere.com/ -on foglalok.

 

 

A másik fontos a közlekedés:

Nem szeretem fél szemmel az ellenőröket lesni, és a jegyeket számolgatni. Ezért a legelső dolog a napi, vagy 72 órás jegyek megvásárlása.
Ezt általában a Termininél szoktuk, automatéból, percek alatt. A napi BIG 6 Eu, a BTI (Biglietto turistico)16,50, ez az első bélyegzést követő nap 24. órájáig jó-(Valido fino alle ore 24,00 del terzo giorno dalla timbratura) Az automatánál a pénzt úgy kell számítani, hogy a visszajáró ne legyen több 6 Eu-nál, mert ennyit tud visszaadni. Így bármikor, bármilyen járműre fel lehet szállni, és jó az ostiai és viterbói vasúti járatokra .

 

Repülés:

Az oda és visszaútra a Ryanair a befutó, mivel egy rendes csomag és egy használható kézitáska díjmentesen felvihető. Ciampinora érkeznek a járatok. A jegyvásárláskor rendelem meg a transzfert is, így erre nincs gond, kártyával a repjeggyel fizetem, korrektül visszaigazolja és küldi a jegyet mailban. Befele a Busshuttle kifelé a Sciaffini amivel közlekedünk. Ciampinói érkezéskor a kijárattól balra indulnak és oda is érkeznek.

A Sciaffini közvetlenül a Termini elől indul, előtte akár napokkal meg lehet venni a jegyet.(A prossima autobus per Ciampino) A Vasile nevű kalauz (kitűzőn) kitűnően beszél magyarul. Kifelé érdemes egy órát számolni az útra a busszal, ha csúcsforgalom van, ennyi idő kell.

  

 

Étkezés.

Na ezel kellett volna kezdenem. Antonio barátom szerint ugyanis ez a legfontosabb. Ha jól eszel, jól leszel. Se mangiato bene, tutto bene. Vele pedig étkezés terén nem lehet vitatkozni. A legjellemzőbb az egyszerűség. Egy kis tészta, kis olajban párolt fokhagymával, már kész étel. Ha teszel közé paradicsomot, sajtot már kész lakoma. Más már elrontaná.Minden kerületben meg vannak a helyi piacok. (a nyári leírásban mutattam ilyet) Ott minden kapható az étkezéshez. Vannak supermecatok (Közértek:), ahol meg lehet venni a hidegélelmet, jó áron. Aztán keresni kell a kis trattoriákat, osteriákat. Főleg, ahova a helyiek járnak.Ilyen minden utcában több van. Ezekbe nyugodtan be lehet menni, kevésbé veszélyesek, mint a turisták által látogatott helyek. Majdnem kihagytam az ivást. Csak egy üveg kell, azt minden utcai kifolyón fel lehet tölteni. Kiváló víz, nem kell italra költeni.

 

   

  

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19295

Nekem is kapóra jött, pont 2 hét múlva leszek ott én is:)) Köszi!

Előzmény: il1321 (19290)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19294

Én is érdeklődve olvastam, mi már nem bírtunk eljutni odáig :) Köszönjük.

Előzmény: il1321 (19290)
geodo1 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19293

hm, azért nagyon is jól sikerült beszámoló lett ez, tartalmas, színes...tök jó. Nagy köszönet. :) 

Előzmény: il1321 (19290)
bonnita Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19292

Színes, érdekes beszámoló, nekem pont jókor jött ! Ne fogd vissza magad, ha még

valami eszedbe jut ! Köszi !

Előzmény: il1321 (19290)
Manipura Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19291

Színes, informatív és nagyon jó beszámoló. Köszönöm. Annál is inkább, mert 1,5 héttel ezelőtt jártam  a Vízvezetékek azonos szakaszánál. :)

Előzmény: il1321 (19290)
il1321 Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19290

Üdv mindenkinek. Hazatértünk a háromnapos római városlátogatásról. Én nem igazán tudok olyan színes, részletes beszámolókat írni Rómáról, mint sok fórumtársunk. A művészetet szeretem, de nem értek hozzá, a történelmi vonatkozásokat is ismerem, de nem vagyok szakértője. Rómát önmagáért, mint Várost szeretjük. Természetesen a nyáron is, most is érintjük az úgynevezett kötelezőket, de azt valljuk, hogy Róma megvár. Lassan kell közeledni hozzá, mint egy szép hölgyhöz. Aztán ahogyan az ismeretség elmélyül, közelebb enged magához. Így részletes beszámoló helyett, csak részleteket hozok, azt is ide, hátha valaki ötlethez jut.

Fiam kívánsága volt, hogy menjünk ki a vízvezetékekhez. Hiába élt Rómában egy ideig, akkor nem volt erre ideje.

A 'B' metróval lehet a legkönnyebben kijutni. A Subaugusta, vagy a Giulio Agricola megállóknál érdemes leszállni. Onnan kényelmes, rövid séta a park. Mi az utóbbitól indultunk, a metróból felérkezve már látszik is a Parocchia di san Policarpo templom a Piazza Aruleno Celio Sabino téren, amit a Via Giulio Agricola úton érünk el. Nem kell megijedni, nem igazi külvárosi rész, elegáns lakóépületek, szépen parkosítva. Róma igazán a turistákon kívül a közalkalmazottakból él, lakosságának mintegy harmada az állam alkalmazottja. Nagyrészt külső kerületek negyedeiben élnek.

A templom mellett jutunk be a parkba, ahol ösvényeken be lehet járni a területet. A helyiek itt futnak, kerékpároznak, sétálnak, vagy csak egyszerűen pihennek.

Először az Aquedotto Felice kerül elénk. Ez meglepően jó állapotban látható, de ez nem meglepő, hiszen nem is régi, hiszen csak 1587-ben készült el, a város és a pápai város vízellátásának biztosítására. Sixtus V (Felice Peretti, 1585-1590) pápa, korábbi bíboros lfejeuzte be az építést, amikor pápa lett. Ő volt a tulajdonosa a Villa Montaltonak az Esquilinus dombon, a nagybirtoknak, amely a mai Termini pályaudvartól kezdődött. Az új vízvezeték nyomvonalán volt  a pápa magánvillája, jelentősen növelve annak értékét, részben azért, mert hagyta, hogy az építkezéskor új szökőkutak is legyenek a kertekben. (Minden szentnek maga felé...:)) Ma is üzemel.

  

Kicsit távolabb vonul a Claudius vezeték, ami már tényleg régi.

Az Aqua Claudia és a Anio Novus  egyszerre épült  38 és 52 AD között. Az első nevét, a Claudius császárról kapta, akinek uralkodásakor a munka befejeződött, míg a másodikat Anionak hívták, mely a régi latin neve az Aniene folyónak, melyet követett; de mert már létezett egy vízvezeték, melyet a hasonló módon hívtak- és szintén ugyanazon az úton haladt- az utóbbi átkeresztelték Anio Vetus ("Aniene régi"), míg a másik a Novus ("új") melléknevet kapta. 

  

 

  

 

 

L'Aqua Claudia  a föld alatt futott mintegy 5.4 km hosszon és a Anio Novussal volt azonos egy része. A vonaluk Rómában  már föld feletti, ugyanazon íveken, amelynek kettős csatornájuk volt: a felső az Anio Novus, az alsó az Aqua Claudia. A magassága ennek néhány helyen  igazán figyelemre méltó volt.

 

A séta közben a növényekre kihelyezett táblákra a nevük olvasható olaszul.

A séta végén a templommal szemben egy szupermarketben be lehet vásárolni, de a metró felé több étkezőhely is található.

A metróval innen visszajuthatunk a városba, vagy az Arci di Travertino megállótól busszal kijuthatunk a Via Appia egy eredeti szakaszára. A 664-es busszal a Pizzo di Calabria megállóhoz, majd onnan gyalog. Ez messzebb van. Beljebb lévő szakaszhoz ugyanebből a metró megálóból a 765-ös busszal az Agricoltura megállóig, majd rövid sétával az útig.

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.09 0 0 19289

Még várom az Ilmeteo hozzávetőleges adatait, de szerintem olyan 20 fok körüli időre lehet számítani.A bőrönd itt figyel a sarokban, de azért még üres:)

Kuponokat most nem vettem, pont azért, mert az időjárás kiszámíthatatlan. Mondjuk veszek egy jó kis ostiai kupont arra a napra,mikor Ostia Antcát tervezem, aztán mégsem tudunk menni,mert zuhog az eső. Viszont a kupon és a lefoglalt időpont miatt mégis menni kéne. Szóval ezt most kihagyom.

Vidéki sagra kimarad, egyszerűen nem tudom belesuszterolni az időbe, azt meg nem akarom, hogy egy végtelen rohanás legyen az egész. Magamhoz viszonyítva laza programot tervezek.

Tivoli és Ostia anyag szépen összekészítve, csak az időjáráson múlik,hogy megyünk-e.

Hogy mennyit bírunk? Elég sokat. 8 és 9 közt szoktunk reggel elindulni és estig kisebb pihenőkkel bírjuk.

Pihenésképpen egy-egy park, templomlépcső, fagyi, pizza (beülős) jöhet szóba. Nyáridőben viszont ha városon belül vagyunk (tehát épp nem kirándulunk vonattal valahová), szoktunk 1-2 óra "otthoni sziesztát beiktatni.

Szerencsénk van, mert reggel 9.22-re ér be elvileg majd a vonatunk a Terminire és 10.15-kor már elfoglalhatjuk a szállásunkat.

 

Előzmény: Manipura (19288)
Manipura Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19288
Akkor már a batyukat is készíted ugye? Édes tervezgetés. Vidéki sagrada már végképp kiesett?
Találtál kuponos ètkezési ajanlatokat az "egyet fizet kettőt kap"-on kívül? Tivoliba Ostia Anticára tervek szerint készültök? Nektek mennyi a napi "üzemidòtök" ? Vagyis mennyit bírtok talpon? Mennyi pihenőt iktattok be?
Előzmény: Törölt nick (19281)
rodore Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19287

Ha megjöttünk, beszámolok. Más topicokban is így teszek.

Előzmény: Manipura (19285)
rodore Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19286

Köszönöm, próbáltam rövidebb túrát "belőni" a Vatikáni múzeumban, valahogy pihenőkkel eljutunk a Sixtus kápolnába. Azt nagyon szeretnénk látni.

Előzmény: Manipura (19285)
Manipura Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19285

Ragyogó, a folyamatos jelenlét biztosítva van, és remélem, a beszámolók és tapasztalatok is "visszacsorognak" majd a fórumba.

 

Az Első Rómásoknak ajánlom, hogy figyelmesen olvassa el Janka itteni összefoglalóját, és a Róma-szenvedély oldalon leírt beszámolóját.

Talán sokszor leírtuk, de tényleg fontos: Idősebb és a legfiatalabb korosztály, valamint a férfiak nagy részének elég nagy próbatétel a Musei Vaticani a sok-sok kilométerrel, labirintus-szerű útvesztőivel és lépcsőivel,  a mérhetetlen mennyiségű kincsével, az ott megforduló különböző kultúrájú rengeteg emberrel.

 

Mindenkinek boldog tervezgetést és készülődést!

rodore Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19284

Üdv Mindenkinek! Én is első "Rómás" vagyok. Egy kedves kolléganőm, aki nagy Róma rajongó nagyon sokat segített, de ezt a fórumot és a kapcsolódó oldalt is áttanulmányoztam. Köszönet  az infokért! Mivel jön velünk a 77 éves Anyukám, mi tényleg lazára vesszük a programot. Nagyrészt az ajánlott 2 napos útvonalat járjuk be 3 nap alatt.

bebib Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19283

Köszönöm a Te válaszod is, lazítani is fogunk, csak az idő legyen olyan, hogy kiülhessünk egy jó kis teraszra!

Előzmény: Törölt nick (19275)
bebib Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19282

Nos a "rövid idő: okt 21-től 25-ig, négy és fél nap, a tervezett program rugalmas és a kislányom is részt vesz a tervezésben, a helyszínen biztos sokminden változik, de köszi az aggódást!

Előzmény: Manipura (19279)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19281

Mához 2 hétre indulás :))))

Előzmény: Manipura (19279)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19280

Én is azt akartam írni,hogy lazíts :)))

Mert még a végén tényleg Róma szenvedés lesz belőle;-)

Előzmény: bebib (19278)
Manipura Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19279

Amúg rövid idő alatt gyerekkel a Foro+Palatino+Colosseo meg a Borghese, plusz a Musei Vaticani, és még kedvezményes jegyek is??? Halllllóóóóó!

Bocs, de már előre szomorú lennék a 11 éves gyereked helyében, mert ez  némi túlzással kínzás. :)))

Előzmény: Manipura (19276)
bebib Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19278

Köszönöm a válaszod, az egyszerűségről: kb fél éve tervezem az utat, a szenvedélyt is szinte végig olvastam, kijegyzeteltem és mégis ezek szerint átsiklottam egy két dolog felett. Mivel ez egy ajándék út lesz 50. születés- napjára a feleségemnek a szokottnál is jobban szeretném, ha sikerülne. És ne haragudj, még fogok kérdezni!

Köszönettel: Bebib

Előzmény: Manipura (19276)
Manipura Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19277

Szenvedés     Szenvedélyes

:( bocs.

Előzmény: Manipura (19276)
Manipura Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19276

Alapvetően a Fórum+Palatino+Colosseo az, ahol nagyobb tömeg, és elektronikus vonalkódolvasós külön beléptető kapu van. Itt kikerülhető a  pénztári sor, és egyenesen mehetsz a beléptetőhöz, ha mindenkinek van valami oda érvényes a kezében.

A Nemzeti Múzeumok 4-esben még secu átvilágítás is van, van ahol a pénztár előtt, van ahol külön megközelíthető helyen. Az Angyalvárnál nincs sem secu, sem külön sor, a pénztárnál be kell jelentkezni.

 

Talán egyszerűbb lenne, ha a látványosság nevére kereséssel elolvasnál egy-két beszámolót on-és a Szenvedés őstopicban.   Amikor ott leszel, minden kiderül és egyértelmű lesz, ill. improvizálni is sokat kell a váratlan helyzetek miatt. Kérlek, ne görcsölj rá előre. 

Előzmény: bebib (19274)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19275

Igen, természetesen az első két ingyenes után a pénztárhoz kell menned kedvezményes jegyért,hiszen valamennyit kell már fizetned és azt csak a pénztárban tudod megtenni. A gyerek ingyenes jegyét is a pénztárban adják.

Előzmény: bebib (19274)
bebib Creative Commons License 2014.10.08 0 0 19274

Köszönöm, értem, és ahol csak kedvezményre vagyok jogosult, tehát ha már elhasználtam a két ingyenes lehetőséget, akkor kell a pénztár? A gyerek regisztrációs jegyét is a pénztárban adják vagy van valami külön iroda ? 

Előzmény: Törölt nick (19273)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!