Annó én azt hallottam, hogy ahány éves az ember, annyi lehet a felső érték (100 fölött)... Mostanában meg az orvosi rendelőben lévő plakátok szerint a 130/80, 140/80 az elfogadható. Ezzel persze egy csomó embert sikerül beteggé, no meg folyamatos gyógyszerszedővé tenni -- ami mondjuk a gyógyszergyáraknak biztos jó üzlet.
Szerintem otthon kell jó értékeket mérni. A dokinál nekem is feljebb megy, meg biztos máshol is, csak ott nem mérem.
Reggel és este kell egy-egy szem tablettát szednem. Ha dokihoz megyek, akkor előtte kb 3-4órával dupla adagot veszek be. Így még ott is jó szokott lenni. :-)
Ha rendesen szeded a gyógyszert, akkor is 150-160 körüli a felső értéked? 140 alá illik levinni. Nekem sem állandóan magas, csak időnként felugrik. Mostanában a munkahelyemen elég stresszes, hajszolt az élet és sorozatban mértem 160 feletti értékeket, ezért mentem el az orvoshoz. Elküldött kardiológiára, ahol rettenetesen sokat kellett várnom és ezért állati mérges voltam. Meg is lett az eredménye: 195/110. De az ultrahang mindent tökéletesnek talált. A vérleleteim is jók. És az orvos sem esett kétségbe. Szerinte minden OK. A háziorvosom ennek ellenére új gyógyszert írt fel, ami meg nagyon leviszi és ájuldoztam tőle:)
Én is szedek rá gyógyszert, csak a különbség köztünk az, hogy nekem még ennyire extrém értékeim nem voltak, viszont a 10-160/90-től is úgy érzem elpatkolok, pedig kár aggódni?
Nekem nagyon régóta magas a vérnyomásom. Gyógyszert is szedek rá, amitől azért normális szokott lenni. Amikor mérges vagyok, vagy stressz helyzetben vagyok, akkor megy fel. Orvosnál mindig magas, otthon normálérték körüli. Semmit sem veszek észre, ha felmegy, nem fáj a fejem, nem szédülök. Csak onnan tudom, hogy magas, hogy megmérem és meglepődök. Most az új gyógyszertől nagyon lement, az alacsony vérnyomástól tényleg rosszul voltam.
Volt már 190/115 is. Tegnap viszont egy új gyógyszer hatására 100/55 . Életem legrosszabb napja volt. Azt hittem, hogy feldobom a tappancsomat. Ma már csak fele mennyiségű vérnyomáscsökkentőt vettem be.
Tulajdonképpen azon gondolkodtam, mekkore az a vérnyomásérték amit még túl lehet élni agyvérzés nélkül. Ha jók az erek lehet ez egész extrém, de ettől függetlenül hallottam már érdekes értékekkel élni embereket.