A Szent-Istváni keresztény állameszme , 1000 éven keresztül biztositotta az itt élő népek békés, multikulturális együttélésének kereteit.
A rasszizmus megjelenése kelet-európában Wilson amerikai elnök nevéhez füződik, aki meghirdette hogy faji alapon kell újra rajzolni közép európa térképét. Milliók lettek faji alapon elüldözve lakhelyükről, megfosztva tulajdonuktől.
Csak Magyarországra 700 000 faji alapon elüldözött menekült érkezett, de európa egészére ez a szám 10 milliós nagyságrendü.
Aztán ez eszkalálódott egyre tovább, Hitler, Sztálin,Churchill,Benes és ez lett az európai norma.
Hát igen, az európai multikulturalizmus szétverése Wilson amerikai elnök nevéhez fűződik.
Ezért is fura, hogy néhány ország amely 1920-ban szétverte a multikulturális együttélést, ma úgy osztja az észt, hogy közben elfelejti az ősbűnt trianont.
És képes voltam végigolvasni...hol röhögtem, hol meg a Lie to me- féle wtf mimikákat produkáltam. Vannak értelmes megnyilvánulások, vannak teljesen elszálltak, de mindkettőben közös a wtf-érzés? Komolyan, rég elporladt emberek tettei határoznak meg egyeseket? Ennyire nézik semmibe önmagukat?
"A kisantant legvadabb álmait is fölülmúlja az itt látható bírósági határozat. Nem elég ugyanis, hogy a világ legbirkább nemzeteként több mint hatvan éve tűrjük csendben azt, hogy hazánk kétharmadát szétosztogatták háborús konc gyanánt, elnyomott kisebbségi sorba taszítva több millió testvérünket. Dabis Erzsébet megyei bíró elutasítja a csongrádi Trianon Emlék Egyesület bejegyzését, mert a trianoni diktátum bemutatásából állt volna a tevékenysége.
Nem, nem fegyveres felkelést szervez ősi földünk újbóli birtokba vétele céljával (pedig már régen itt volna az ideje), hanem egyszerűen csak beszélni szeretne róla. De a "Trianoni békeszerződéssel kapcsolatos egyesületi tevékenység folytatására lehetőség nincs", mert "Magyarország kötelezte magát, hogy a békeszerződést alaptörvényül ismeri el."
A magyarellenes bírónő a diktátum szent tehénként való kezelésének kötelezettségéből "levezeti" azt is, hogy ennek értelmében beszélni sem lehet róla, ki is mondja ezt kerek-perec: tilos az ügyben kutatásokat végezni, tilos ismeretterjesztő kiadványokat megjelentetni és emlékhelyeket létrehozni.
Ez a határozat tökéletesen leképezi a jelenleg csonka hazánkban fennálló berendezkedés magyarellenes voltát: nemcsak esze ágában sincs nemzetünk életben maradásáért cselekedni, de még azt is tiltja, messze túlteljesítve helytelenül megváltoztathatatlannak vélt kötelezettségeit, hogy beszélhessünk arról (s hátha még cselekedni akarnánk!), ami a magyarságot oda juttatta, ahol most tart.
2009 Magyar(?)országán saját bíróságunk lök vissza a sírba. "
Az I. vh idején Románia és Szerbia az Antant szövetségesei voltak.
Naná, hogy őket erősítették a volt ellenséggel szemben. De tényleg nem tart ez a szövetségi rendszer örökké, most mind szövetségesek vagyunk a NATO-ban. :-)
ja es a romanok azert valasztottak le, 1930-ban, a nepszamlaskor, mert elore tudtak, hogy ok onszorgalombol fognak kinyirni 300e zsidot Besszarabiaban es attol keletre, es hogy a magyarok meg ugyis el fogjak kuldeni oket Auschwitzba ...
Így is lehet mondani, de szerintem meg abból indultunk ki, hogy Dua kartács bedobta a hamis cseh adatokat az 57%-nyi felvidéki magyarról, amit én cáfoltam, te pedig érthető okokból mellé álltál...
Ha most megint a tényekből indulunk ki, akkor az én, adatokkal alátámasztott állításom (84% magyar) még mindig közelebb van a 100%-hoz, mint a ti tagadásotok és Dua hamis, cseh adatai (57%)...
A számból vetted ki a szót, szerintem lehetne. 10-15 km-et kellene költöznie annak, aki nagyon nem akar kisebbségi lenni, ilyesmit meg tesz az ember normál körülmények között is (15-20 km költözés). Csak hát az ősi falu, az ősők sírjának elhagyása érzelmileg fájó.
Patika mérlegen kimérni a korrekt határt, darabra azonos számú kisebbséggel.
Ez a "kölcsönös túsz"-ok elve, ezt nem szeretik.
Pedig jó lenne a nemzetállam, ha nem irányulna senki ellen (saját kisebbség, szomszéd nép) összetartás lenne, közös célok.
"Ott a könyv, olvass utána. Nincs még minden fenn a neten."
Megadtam neked azokat a statisztikai adatokat, amelyek bizonyítják, hogy a visszaszerzett terület lakossága túlnyomórészt (84%) magyar volt. Ezzel szemben te egy könyvre hivatkozol, amiben ezek szerint - persze csak feltételezem - más adatok vannak... LOL :))
Az igazi baj az volt, hogy a terület visszaszerzése után a magyar hatóságok is leválasztották a magyar zsidókat a magyarságról, elküldték őket Auschwitzba.
ja, es 1918-ban pedig a gyeren lakott teruletek, erdok, magashegyi legelok kerultek ugyanilyen lazan Romaniahoz ... tamadtak/tamadjak is rendesen a Teleki fele Voros terkepet ...
persze voltak/vannak ilyen "szurke" teruletek, ... magyar reszrol egy baj van veluk, hogy ezek mindig a nem magyar oldalhoz kerultek. Sot ez meg manapsag is egy eros erv, hogy ti. nem lehet "rendes" etnikai hatart meghuzni ... ezert maradjon minden ugy ahogy van. felezni nem lehetne az ilyet, kezicsokolom?
az 57% magyar 1938-ban korabbi felveteshez, pedig csak annyit, hogy a kisantant allamok elso nepszamlalasainal egybol levalasztatottak a magyar anyanyelvu, magyar identitasu zsidosagot a magyar etnikumtol ... lasd pl 1930as nagyroman nepszamlalast.
Ott a könyv, olvass utána. Nincs még minden fenn a neten.
Ha érdekel az első bécsi döntés, akkor is érdemes elolvasni.
A magyarok és a szlovákok között nem volt éles etnikai határ vonal, miért is lett volna? Nagy volt az úgy nevezett "szürke zóná"-k száma. Voltak vitathatlanul magyar és vitathatlanul szlovák jellegű, többségű területek és az ilyen nagyon vegyes részek.
"Nem volt az. A birtokrendszert vették alapul és színszlovák községek is Mo-hoz kerültek."
Ezt talán bizonyítanod is kellene.
nekem mindenesetre itt van egy wikis adat, amire - feltételezem - Dua kartács is hivatkozhatott, csak ő természetesen jó szokásához híven a cseh adatokra...
"Magyarország, az I. Világháborút lezáró trianoni béke által elvett területeiből visszakapott 11 927 km²-t, zömében Csehszlovákia (pontosabban az akkor már autonóm Szlovákia) déli részét (lásd: Felvidék), benne Kárpátalja déli részével (Ungvár, Munkács, Beregszász környéke). Az 1941-es magyar népszámlálás szerint az átkerült 1 millió 62 ezer lakosnak 84%-a volt magyar és kb. 10%-a szlovák.(Az 1930-as – vitatott hitelességű – csehszlovák népszámlás szerint a magyarok aránya itt 57% volt.)85 391 szlovák került át a magyar oldalra és kb. 67 000 magyar maradt a szlovák oldalon. (Emellett, a Szlovákiánál maradt 89 000 főnyi zsidók többsége is magyar anyanyelvűnek vallotta magát.)"
Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9csi_d%C3%B6nt%C3%A9sek
"Magyarországhoz került, szinte 100%-osan magyar volt,"
Nem volt az. A birtokrendszert vették alapul és színszlovák községek is Mo-hoz kerültek. (Le is lőttek egy szlovák kislányt a magyar csendőrök, mikor a falu lakossága a fennhatóság változás ellen tüntetett.)
"Valószínűleg az is van benne, de azt nem értem, hogy azt miért hiszed, hogy a magyar hivatalmokok meg gáncs nélküli grál lovagok voltak?"
Egyáltalán nem hiszem, hogy a magyarok gáncs nélküli lovagok lennének, csak megpróbálok logikusan gondolkodni.
Az a terület, amely az első bécsi döntéskor Magyarországhoz került, szinte 100%-osan magyar volt, következésképpen a cseh statisztikai adat nem alapulhatott tényszerűségen...
"Erről is vita van. Az 1930-as csehszlovák népszámlálás szerint az 1. bécsi döntés miatt visszacsatolt területen a magyarok aránya 57% volt."
Ez természetesen egy pofátlan cseh hazugság, ebben ők is nagymesterek...
A trianoni diktátummal kb. 1,1 millió magyar került csehszlovák uralom alá. Még amellett is, hogy a csehek szinte azonnal megkezdték a színmagyar területekre a betelepítést (Csallóköz, Tiszahát), kb. húsz szlovák telepesfalut hoztak létre, teljesen lehetetlen, hogy kb. 470 ezer magyar csak úgy szőrén-szálán eltűnjön...
"Elbeszélünk egymás mellett, mert Te aktuál politizálsz, én meg az okokat keresem."
Igen?
Szerintem meg éppen fordítva van, mert te kitartóan és szívósan, állandóan múltbeli dolgokkal jössz (pl. szegény tótokat hogy elnyomták a gonosz magyarok, stb.), ezeket hánytorgatod, én meg megpróbálom neked a miérteket és ok-okozati összefüggéseket elmagyarázni, és természetesen emlékeztetni téged az ezekkel kapcsolatos mai szlovák állapotokra...
A deklarált cél a világháború alatt a kisebbségek "felszabadítása" volt. Ez alapból nem jelentett sem elszakadást, sem önálló államokat. Egyszerűen csak a nemzeti jogok biztosítását. Tehát egy demokratizált OMM-t.