E helyütt várom a virágosok (virágbolt tulajok és alkalmazottaik) hozzászólásait. Osszuk meg egymással problémáinkat, gondjainkat, tapasztalatainkat. Úgy vélem, elég népes lesz a táborunk egy topik életbentartásához!
Bár nem vagyunk virágbolt, de nálunk az üzlet bekamerázása minden ilyen "félreértést" megoldott. Viszonylag olcsón megvan, és akár otthonról is lehet nézegetni. Jó dolog még a próbavásárlás is, ügyesen előkészítve sokminden kiderül :))
Én 2 virágüzletet üzemeltetek,és évek alatt visszatérő probléma nálam, hogy a pénz a kassza helyett valamelyik alkalmazott zsebébe vándorol,ami igencsak jelentős bevételkiesést generál hosszútávon. Szóval akinek virágüzlete v(üzletei)van és hasonló csónakban evez mint én,annak érdeklődve várom a hozzászólását v észrevételét, a témával kapcsolatban .
Igen, sajnos ez a "virág téma" nem váltott ki túl nagy érdeklődést a tisztelt virágos-társak körében. Vagy csak hozták a formájukat és nem tartanak össze - amit a magam részéről primitív és mélységesen beképzelt, öntelt hozzáállásnak tartok. Hazánk egészére jellemző a széthúzás, miért pont a virágosok ne tennék? Talán mert a laikusok az egyik legszebb szakmának tartják? Ugyan már!
Szomorú vagyok, mert azt gondoltam, hogy ennél nagyobb érdeklődést lesz majd a virágosok részéről :(
Vártam, vártam, vártam........vártam,hátha valaki ír, pláne az eredetileg feldobott témában.
Már nem is akarok kérdezni, mert ha eddig nem volt sok válasz akkor gondolom eztán sem lesz, de azért ha mégis, akkor meséljetek, hogy milyen forgalmak vannak mostanában? Én pesten vagyok, itt nem az igazi, de állítólag budán töretlen a biznisz. De azért kiváncsi lennék arra is, hogy vidéken milyen a helyzet?
Na most aztán jól elbeszélgettem magammal :)
Mindenkinek szép napokat! Sok vevőt! És előre is Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
őszintén szólva a hiperben vásárolt virágok túlélési esélyei nem rosszabbak mint a virágboltiakéi - ez tapasztalat. van olyan bolt, ahol jobban vigyáznak a növényekre, máshol meg ugyanúgy nem. meg kell nézni alaposan a növényt, persze nem mindig lehet tudni, de egy tálca frissen kirakott növényből könyebb válogatni erőset mint 3 db-ból.
a szaktanácsokról meg ne is beszéljünk, van olyan hogy a virág nevét se tudja a virágboltos - mondjuk már nem is várom el, rájöttem hogy ők kereskedők és nem kertészek, legfeljebb virágkötők. viszont ettől rém hülyén áll nekik ez a szaktanácsos szöveg, még rosszabbul, mint a patikusoknak amikor amellett akartak érvelni hogy miért ne lehessen hiperben vitamint meg algopirint venni...mindenki érti az okokat.
A lényeg, hogy kerüld a hipermarketeket. Oda általában a silány minőséget szállítják a termelők, vagy az ottani személyzet követ el mindent, hogy a virágok ne legyenek hosszú életűek :). A legfontosabb, hogy olyan helyen vedd a palántákat, ahol frissek és megfelelően gondozottak (nyáron rendszeresen öntözöttek, stb.). Nem lényegtelen, hogy az eladók értsenek a növényekhez és tudjanak tanácsot adni, hogy milyen helyre milyen növényt érdemes ültetned. Sajnos a virágboltok többségében már nem sok fogalma van az eladónak a növényekről. Sok sikert!
De jól értetted. Én csak annyit mondtam,hogy nem emelkedik kötelezően minden virágos ünnep (de utálom ezt a kifejezést) elött a beszerzési árú értéke. Attól függ ki hol vásárol. Ennyi,és nem több.;) Mellesleg az én vásárlóimat érdekli.:))
A Holland tőzsde szerintem kicsit sem érdekli a boltba tévedő vásárlót - s bevallom, engem sem :)
A kérdés inkább - ha jól értelmezem - arra irányult, hogy a virágosok tesznek-e extra árrést nagy napokon az árukra, vagy ők is (mi is) drágábban kapják (kapjuk). Ebben a vonatkozásban pedig a válasz egyértelműen az, hogy igen, mi virágosok is drágábban kapjuk a nagybani piacokon.
Kicsit részletesebben: Nézz szét a lakókörnyezetedben,hogy van e olyan virágüzlet,mely nem csak két tálca palántát tart,hanem nagyobb a választék,ha nincs akkor irány a piac,ha ott sem akkor faiskolák,kertészetek. Tavasszal biztos lesz megint palántavásár a Kertészeti Egyetemen például. t.
Szia! Azt ugye tudod,hogy a minden nagy virágos nap elött emelkedik az ár,az nem teljesen korrekt? Anyáknapja elött a Holland tözsde egy cseppet sem emelkedik,mivel Europában nem ezen a hétvégén tartják ezt az ünnepet. Ha a kereskedő korrekt holland nagykerestől vásárol,akkor ő sem nyomja fel az árat,és ilyenkor ezt a kedvezményt a vevőknek tudja adni a kereskedő,ellenben Szigetszentmiklóson ilyenkor jelentősen emelkedik minden. T.
A virágpiacokon Valentin nap előtt természetesen emelkednek az árak, pont úgy, mint bármely más "virágos" nagy nap előtt. Valentin nap esetében ez annyit jelent, hogy minden drául ami piros :) - Ez nem vicc, pl a nem piros színű rózsa Valentin napon sem több az átlagosnál, a vörös rózsa viszont 1,5-2-3-szorosa a szokásos árnak. Ezért kerül többe a virágboltokban is.
Mezei vásárlóként megkérdezhetem, hogy igaz e az, hogy a nagyker árak emelkedtek Valentin nap körül a kereslet növekedés miatt és ezért volt drágább a szokásosnál a virág Feb 14-én? Nem mintha micetnyit is foglalkoznék ezzel az "ünneppel", csak megütötte a fülem ez valahol.
Tudom, hogy a virágosok "társadalma" nem az összetartásról híres, de megpróbálnék egy kis, virtuális közösséget kovácsolni belőlünk. Ehhez kérem a segítségeteket és aktív részvételeteket a topik életbentartásához.
Bízom benne, hogy így, névtelenül szabadabban oszthatjuk meg tapasztalatainkat a kereslet-kínálat változásairól, olykor viszontagságairól. Várom a véleményeket a napi forgalom alakulásával kapcsolatban, a vevői igényekről, s bármiről ami egy virágbolt fenntartása kapcsán szóba kerülhet.
Így, első hozzászólásnak érjük be ennyivel, most Ti jöttök :)
Gondolatok ébresztése céljából esetleg megvitathatnánk a Valentin napi forgalom (?) vagy annak hiánya okát...