Kémprogramok: urchin.js ga.js show_ads.js Ezt a topikot azért hoztam létre, hogy kiderítsem valójában milyen eszközökkel szerez információt a gugli és a microfos internet explorer a felhasználók internetezési szokásairól és ezeken a programokon keresztül gyakorlatilag bármiről tudomást szerezhet ?!
Te is tudod, hogy az újtól való félelem és a kompatibilitás az ok. De ez lényegtelen, elég elkeserítőnek érzem, ha úgy gondolod, az a maradék néhány százalék dögöljön meg. Vagy legalább is csináljon, amit akar.
Már itt helytelen a feltételezés: adott egy win (xp/vista/+) user. Helyesen ez lenne: adott egy böngészni vágyó felhasználó.
Ez olyan, mintha ezt írnám: adott egy Linux felhasználó. Milyen előnye van neki az IE8 létezéséből? Ja, semmi. De tényleg semmi.
Ha az IE8 biztonságos lesz, lesz egy nyílt felülete, amelyre addon-okat lehet írogatni, rendszeresen frissítve lesz, a webes szabványokat követi, akkor a Windows-t használónak megfelelő lesz. De csak neki. Viszont ha FF-et használ, az sem jár semmilyen hátránnyal. Mellesleg a presztízsen kívül az MS miért erőlteti a böngészőjét az oprendszerbe?
ja hogy az egesz IE magaban lehet hogy sunyi kemprogram? Es az osszes tool ugy van idomitva, hogy rejtegesse? Szvsz ez vegkepp komolytalan erv egy nem-nyilt oprenceren futo dolognal. Ha a MS akarna valamit, azt tehetne magaba a win-be es alanyulhatna a foxnak is.
Ha figyelembe vesszuk, hogy mennyi exploitot talalnak kulsosok forraskod nelkul, szerintem pont 0 az eselye hogy egy direkt beepitett malware modul elkerulne a kozfigyelmet.
Visszaterve az eredeti, nem tag es filozofikus kerdesemre: adott egy win (xp/vista/+) user. Neki milyen elonye van hogy foxot rak fel es hasznal ie8 helyett? Szeretnek valami komoly eletszeru ervet hallani, ami gyakorlati kulonbseget kepez.
Az IE-ben van mindenre lehetoseg, hogy hasznalj plugint, hogy ne hasznalj, hogy darabonkent megmondd, akarod-e, ill. a 8-ban meg azt is, hogy akarod, de csak bizonyos helyekhez kotve. Ha csak nyilt forraskoduakat akarsz engedni, semmi akadalya.
Például a plugin-ek, az a tény, hogy a zárt forrásban nem bízom, mert nem deríthető ki, hogy van-e backdoor benne, a platformfüggőség. Ez éppen elég ok.
Mivel az IE van hazon belul, a kerdes megforditasa nem tul ertelmes. Plane a szep abra kontextusaban.
Mar termeszetesen win platformon belul. De nem ugy tunik mintha a tobbi komolyan fenyegetne a haztartasokat, es erdekes szempont lenne.
Egyelore a valtashoz kell motivacio. A regi IE szolgalt ilyenekkel, es meg is volt a trend, bar eleg lassu -- ujra megkerdezem, mi szolgaltatna ezt a motivaciot a jovoben?
a default zonaban nem kell engedelyezni a szkript futtatast. Ugy egyaltalan. Csak a megbizhatoban. Ezzel problema orokre kipipalva.
Ennel eggyel gyerebb lehetoseg hogy a *.google-analytics.com megy a restricted zonaba.
(Azt nem tudom hogy ez a fajta cross-site script ellenorzes csak a 8-as explodertol mukodik rendesen vagy mar a 7-esben is a script lakohelye hatarozza meg a viselkedest es nem a kero oldale...)
"persze mindenzt egyetemben a microfossal mert anélkül ezt valszeg nem tudná megtenni ?"
Hogyne, az analytics csak a Microsoftos látogatókat számlálja. Különben profi cucc, én is használom. Ha meg nem tetszik, hogy az oldal üzemeltetője statisztikát készít a látogatóiról, akkor ne menj arra az oldalra többet.
Nézd meg a html forrást, ott lesz benne pl. a http://www.google-analytics.com/urchin.js hivatkozás. Az oldal készítője tette bele, mert kíváncsi a látogatói mindenféle statisztikájára. Ha megismered az Analytics-et akkor te is kíváncsi leszel.
na szóval azzal a problémám, hogy miért akarja a gépem letölteni ezt a 3 fájlt?
tehát az alábbiról van szó:
berágtam, hogy bármelyik oldalra megyek mindenütt a rohadst gugli reklámok vigyorognak a fejembe.
ezért van a neten egy gép amit karbantartok, ezen a beállítottom a guglit és a gugli-anality oldalt arra a gépre namserveren és amiről netezek azon pedig a nameservert arra gépre állítottam, így az összes gugli kérés azon a gépen ér véget. meg kell jegyezzem nagyon hatékony megoldás..
szóval ezen a gépen a logba szépen gyülekeznek a gugli kérések.
egyszercsak az túnt fel, hogy akkor is ha azon a gépen egy olyan oldalt nézek meg amin semmilyen reklám nincs, tehát az az oldal biztos, hogy nem akarja a nevezett 3 js-t letölteni, de a logban a böngészőtől mégis érkezik a letöltési kérelem. ez csak ie böngészőben operűban nem csinálja.
szóval az a problémám, hogy jön gugli ahhoz, hogy csak úgy információkat szerezzen az én dolgaimról, persze mindenzt egyetemben a microfossal mert anélkül ezt valszeg nem tudná megtenni ?
Linux, tesókáim, Linux! Oszt mehetnek a kémprogramok a p..ába. Egy gépen szépen megvan magának a linux is és a winfos is, és ha netezni akarsz, a linuxot indítod, ha meg offline vagy, akkor a fost.
Segítsetek megoldanom a téma leírásban vázolt kérdést.
Tehát pontosan mit is csinálnak ezek a kéretlenül a gépemről kifelé irányuló letöltési kérések melyek ezt a 3 fájl töltenék a gépemre: urchin.js ga.js show_ads.js
Most itt nem a neten található nagyon kevés információra vagyok kíváncsi hanem attól többre.
pl. miért indul ki egyáltalán a gépemről ilyen kérés amikor olyan oldalt töltök le amin egyetlen gugli sőt semmilyen reklám sincs elhelyezve ?
de ha kitakarítom a cookies könyvtárat akkor megszűnik ez a letöltési kényszer.
mi köze van a gugli hirdetés letöltése után a guglinak, hogy milyen más web oldalakra járok.