Keresés

Részletes keresés

BZBE Creative Commons License 2009.03.18 0 0 23
Magyarországon már most is két nagy multi (akik GM kukoricában is vezetnek a világban) uralja a kukorica vetőmagpiacot. 80% a részesedésük, magyar nemesítésű hibridet csak pár %-ban termesztenek nálunk...

Azt se felejtsük el, hogy a forgalmazás, feldolgozás nincs tiltva, csak a termesztés!!!
Így is importálja az EU az olcsóbb GM-kukoricát. Az egész hiszti/cirkusz arra megy ki, hogy a drágábban termelhető nem rovarellenálló ill. nem glifozáttűrő kukoricáért valamilyen ürüggyel magasabb árat lehessen kialkudni a piacon. Ez addig sikerül, amíg az emberekben fenn tudják tartani az irracionális félelmet.
Előzmény: endru (20)
endru Creative Commons License 2009.03.15 0 0 22

Magam részéről nem a génmódosított élemiszerektől félek, hanem az élelmiszer hamisításoktól, csalásoktól.

Néhány példa:

Az idősebbek emlékeznek rá, hogy pirospaprikát míniummal színeztek. Ez hosszabb fogyasztás után súlyos mérgezést okoz.

Nem túl régen, külföldi, mérget tartalmazó pirospaprikát kevertek a kalocsai közé.

Napjainkban a halálos mérget tartalmazó kínai tejtermékek forgalmazása.

Jelenleg használt édesítőszer az aszpartam. Számos uniós országban be van tiltva.

Csak a jéghegy csúcsa, amit a tv-ben hallunk, átdátumozások, ismeretlen eredetű, gyakran romlott húsáruk.

napestig lehetne sorolni.

 

Viszont kötelezően feliratnám, ha az éelmiszerben van génmódosított anyag. Ha nem akarják a zöldek akkor ne egyék. A hazánkban forgalombahozott szóják 75%-a módosított.

Mozo66 Creative Commons License 2009.03.15 0 0 21
Igen ... ez is egy aspektus . Amúgy azt honnan lehet tudni , hogy a hús amit a teszkóban megveszel látott-e GMO takarmányt ... szerintem sehonnan . Ha jól tudom a kukoricánál az egyik legfontosabb törekvés a gyomirtókkal szembeni rezisztencia ezen belül is a glifozát tűrése . Ez ugye olcsóbbá és környezetkímélővé tenné a termelését , mivel egy " viszonylag " olcsó és környezetbarát szerrel lehetne gyomirtani ellentétben a most használt drága és elég ütős szerekkel , ami ugye ott marad a termékben is . Na ezen is el lehetne gondolkodni , hogy olyan disznót együnk-e amit vegyszermaradványos kukoricával etettek vagy olyat amit nem vegyszermaradványossal etettek .

Amúgy szerintem egy csomó élelmiszert eszünk már ami GMO-s csak nem tudjuk róla . Annak idején a paradicsomokat variálták ezerrel . Azért ha a teszkós paradicsomot kirakjuk a kredencre és ott hagyjuk , egy hónap múlva még kutya baja sincs , ugyanolyan kemény mint új korában , próbáljuk ki ezt egy kiskerti paradicsommal ... .

A másik dolog ezzel kapcsolatban tényleg a sötétség meg a félretájékoztatás , mert szerintem ha megkérdezel 100 embert az utcán ( és ez között lehet akár főiskolás grínpíszes is ) hogy mondjon már valamit a génmódosított növényekről 95 kizárólag annyit tud róla mondani , hogy ... rákkeltő .... mert ugye ezt lehet hallani .
Előzmény: endru (20)
endru Creative Commons License 2009.03.14 0 0 20

Jó pár hozzászólást visszaolvastam, de ezek közt nem találtam azt amit a lényegnek érzek.

Magyarország egyik legfontosabb mezőgazdasági növénye a kukorica, jelentős mennyiséget adunk el külföldre. Ha engedélyezve lenne a génmődósított kukorica, akkor a mi kíváló hibrid kukoricánkat senki nem venné, mert a sokkal olcsóbb génmódosítottat vennék. A hibridkukorica vetőmagjaink is a raktárban maradnának. Az USÁban az élelmiszerek 80%-a tartalmaz génmódosított anyagokat, de eddig nem sikerült bizonyítani, hogy ez valakínek az egészségét károsította volna.

A "zöld" szervezetek jelentős pénzösszeget kapnak azért, hogy ellenezzék a génmódosított élelmiszerek forgalmazását.

Az egész vita a multik harca, gazdaságpolitikai hatalomra törés.

Előzmény: Mozo66 (19)
Mozo66 Creative Commons License 2009.03.13 0 0 19

Ja ...... valójában nem ismerem az összes hibridnövényt a világon , vannak olyanok amik nem termelnek magot . Amúgy az ivaros szaporodásnak pont az a lényege , hogy mindig módosuljon a génállomány és így a tulajdonságok is , persze a mérték a lényeg .

Hogy ne keverjük össze a keresztezéssel megváltoztatott génállományt a laboratórimban megváltoztatottal ..... Értelmetlen a dolog .

A laboratóriumban mit változtatunk a génállományon ????? Na ez itt a nagy kérdés , és itt van a nagy sötétség az agyakban .

Hát azt változtatunk meg amit akarunk ... vagy tudunk . Mondjuk beültethetünk egy olyan gént egy rizsbe ami olyan hatóanyagot termel ami a vadkender lényegét adja ...és már is füvezhetünk a párolt rizzsel ....ugye . Meg átvihetünk egy barackfajtáról egy olyan gént egy másik barackfajtára ami azt szabályozza , hogy a terméshús kötődjön a maghoz vagy ne és így magvaváló legyen . Szerinted van különbség a két eljárás között ....persze a végeredményt tekintve ??? Vagy mondjuk egy vad barackfajtából átviszünk egy olyan gént ami a gombabetegségekkel szemben ellenállóvá teszi a növényünket ... aminek mellesleg finom és mutatós termése van ... és így egy csomó vegyszer kipermetezésétől kíméljük meg magunkat és a fogyasztót az elfogyasztásától . Tehát nem az eljárást kell elvetni hanem az alkalmazását szabályozni , mit változtathatunk meg , milyen mértékben stb .


Egy gyerek tulajdonságainak kiválasztását , vagy megalkotását meg nagyon nem kell egybemosni a növények génmanipulálásával ez totál különböző dolog .
Előzmény: 4125 (17)
BZBE Creative Commons License 2009.03.09 0 0 18
A hozzáértők nem keverik össze. Megvannak a hasonlóságok és különbségek is közöttük. Pl. hasonlóság, hogy mindkettő a fajtaelőállítási folyamat része, különbség, hogy a génmódosításnál ismertek a bevitt gének, a keresztezésnél nem.

Egyébként a génmódosítás előtt is használtak a fajtaelőállításhoz olyan lépéseket, amelyekkel klasszikus keresztezéssel létre nem hozható növényvonalakat állítottak elő: pl. kémiai vagy radioaktív mutagenezis, szomatikus hibridizáció, nemzetségek közötti távoli keresztezések.
Előzmény: 4125 (17)
4125 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 17

Az F1 hibrid nem szaporodóképes?

szerintem szapaorodóképes, csak a nem azok a tulajdonságok öröklödnek mint amikkel a hibrid rendelkezett.

 

A keresztezést mint "gémódosítást" ne keverjük össze laboratoniumi körülmények között végzett génmanipulációval-szerintem.

Öszvér miért nem létezhetne a természetben?

 

Én annak is ellene vagyok, hogy az emberek kiválaszthassák, hogy milyen "tulajdonságú" gyereket szeretnének.

Előzmény: Mozo66 (16)
Mozo66 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 16

Érdekes téma .... az ilyenekbe szeretek beleszólni . : )
c
Szóval " génmódosítás " ... Akkor ne legyen , persze , csak kissé sivár lenne a világunk . Ha ezt a természet is így gondolta volna , akkor valami kezdetleges baktériumformában vitatkoznánk itt a neten . ... ugye jól mondom . Mert az evolúció és általában az élet ... ÉLET .... a génmódosításról , génmódosulásról szól , attól van , és e nélkül nem lenne semmi a földön csak kövek meg por .

Persze most az ellenzők azt mondják , ne az ember végezze hanem Isten . Ok , ez is érthető , de amúgy ezt a GMO-t nem ma kezdtük ám . A szlektálást , amivel módosítottuk pl a vadrizs , vagy vadbúza ... génállományát ... már vagy 10 000 éve kezdtük !!!! Nem is beszélve állatok génállományáról ... kutya , szarvasmarha , ló ..stb , bizony ezeket is módosítottuk pár ezer évvel ezelőtt . Nem is beszélve a hibridekről ... kukorica , uborka , paradicsom ( az F1 jelzésűek mind hibridek ) .... ezek mind olyan génállományú növények amik a természetben nem fordulnak elő . És akkor említsük meg még az öszvért , mint hibrid állatot .

És akkor itt tisztázzunk egy dolgot az egyik " szakértő " által állított " Tény " miszerint a GMO-s növények nem szaporodóképesek a hibridekre vonatkozik , de ezt már több száz éve tudjuk ,és elfogadjuk .


Szóval elő kellene venni néha egy 5.-es biológiakönyvet és utánanézni néhány alapfogalomnak , mielőtt az ember közzéteszi tudatlanságát ... még akkor is ha ezt inkognitóban teszi .

Persze nincs jobb annál mint valami ellen tiltakozni , legyen az bármi , vízlépcső ,M 0 -ás , globalizáció , GMO , stb . Nehogy már a szakemberek , akik értenek a dolgokhoz döntsék el ezeket a kérdéseket , hanem a nyugdíjasokat vigyük ki tüntetni , meg az olyanokat akiknek halvány lövésük sincs , hogy mi a génmodosítás , sőt fogalmuk nincs a biológiáról .


Ilyenek vagyunk mi magyarok . Már Petőfi is megírta ..... Ej ráérünk arra még .
BZBE Creative Commons License 2009.02.20 0 0 15
Hát mondtam én ilyet? Nem, és nem is fogok. (Hogy gondolok-e, az más kérdés, konszolidáltabb körülmények között azt is megbeszélhetnénk.)

Saját szememmel csak Csernobilét láttam: 4 és fél évvel a robbanás után a helyszínen, de ez most mellékes. A plutóniumét csak tanultam, hozzáértőktől. Megalapozott, ellenőrzött tudományos eredményeket ismertető tanároktól, hiteles tankönyvekből.
A plutónium veszélyességét nem médiakampány alapján, nem utcai demonstrációkon állapították meg, és nem a magyar parlament szavazta meg ötpárti konszenzussal. Azt a következtetést a témához értő tudósok vonták le a kutatók ellenőrzött és bírált tudományos cikkekben nyilvánosságra hozott kísérleti eredményei alapján.

A génmódosított növények esetében viszont a szakemberek elsöprő többsége szerint túlhajtott pánikkeltés folyik, de aki ezt ki meri mondani, azonnal rásütik, hogy a multik hiteltelen megvásárolt bérence.
(Megkaptam már én is, és meg is fogom még sokszor, amíg az ellenzőknek ideológiát gyártó néhány agresszív megmondóember katyvaszaiból kreált lufi ki nem pukkan. De a tudományos igazság szempontjából ez is mellékes.)
Előzmény: 4125 (14)
4125 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 14

Láttad már a plutonium káros hatásait? , ha nem akkor nem is biztos hogy káros, szóval lehet hogy csak  "az egész felpörgetett hisztéria hazugságok és tudománytalan csúsztatások garmadára épül" :-)

 

Szóval nem biztos, hogy rosszindulatú voltam :-)

Előzmény: BZBE (13)
BZBE Creative Commons License 2009.02.20 0 0 13
Szeretem a jóindulatú embereket, pláne ha még bölcsek is!
Előzmény: 4125 (12)
4125 Creative Commons License 2009.02.20 0 0 12

Tulajdonképpen sehova se való ez a topic, a legjobb ha nem is veszünk tudomást a dologról, ha gondolod rakasd át máshova a topicot, vagy nyissál máshol hasonlót.

 

Szerintem rágcsálj plutoniumot esténként, lehet hogy az se káros :-)

Az emberiség számára biztos nem lenne az.....

Előzmény: BZBE (11)
BZBE Creative Commons License 2009.02.20 0 0 11
És persze tényleg nem a Kertészetbe való ez a topik.
BZBE Creative Commons License 2009.02.20 0 0 10
Á dehogy! Csak azt nem tetted hozzá, hogy a hitelválság, meg a pénzügyi-gazdasági krach is azért az USA-ból indult, mert pont a GM növények borították ott fel az ökológiai egyensúlyt.
;)

Komolyra fordítva: az egész felpörgetett anti-GMO hisztéria hazugságok és tudománytalan csúsztatások garmadára épül: az Egely-féle örökmozgók és gróf-Spanyolos vízautók szintjén van.
Ha komolyan is akarsz vitatkozni róla, állok elébe, de akkor néhány osztállyal feljebb kell vennünk a szintet.
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 9
"Ráadásul a legszegényebb, fejlődő országokat sújtja a legjobban. "

Most még. Majd eljön ide is. (Már csak azért is, mert miferink tesz róla, hogy Magyarország is minél előbb a fenti kategóriába tartozzon.)

A legjobb, amikor a multicég szabadalmaztatja azt a vetőmagot, amit a távol-keleti őslakosok évszázadok óta termesztenek. Azok meg, ha vetni akarnak, meg kell venniük a magot... pofátlanság netovábbja. Mondjuk ez nem géntechnológia, de az eljárás hasonlósága miatt ide illik.

"Plusz: ezen növények bizonyos kártevői ellen már nem hatékonyak a hagyományos fungicidek/pesticidek. "

Plusz: a növények azonban termelik ezerrel a peszticid anyagot, amely aztán teljes rovarfajokat kipusztít a környéken, megszakítva táplálékláncokat, felborítva az ökológiai egyensúlyt.

Persze tudom, ez is közkeletű téveszme.
Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 8
Mentsed csak el nyugodtan. Sőt, akár meg is oszthatnád a gyűjteményed.
Én meg közben terjesztem tovább a "közkeletű téveszméket", amelyeket a biotech cégek által pénzelt tanulmányokon kívül minden tény és megfigyelés alátámaszt.
Előzmény: BZBE (6)
BZBE Creative Commons License 2009.02.19 0 0 6
Ez tetszik, ezt elmentem magamnak.
Hobbiból gyűjtöm a géntech-ről terjengő közkeletű téveszméket, ez egy díszpéldány közülük!
Előzmény: Törölt nick (1)
BZBE Creative Commons License 2009.02.19 0 0 5
Hurrá! Minden mocsok fertőző gén monnyon le!!!
;)))
(Ja és ha átkerülünk a Polidilibe, akkor Fletó is meg Vityó is monnyon le, mer mindegyiknek van vagy "harminezér" génje! - Éljen Szalacsi bácsi, neki biztos nincsenek génjei!)
Előzmény: 4125 (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 4
Szerintem szólnod kellene a moderátoroknak, hogy tegyék át ezt a topikot a Polidilibe. Gondolom, mozgósítás a cél, itt pedig aligha lesz nagy látogatottsága... (De persze akkor készülj fel arra is, hogy az agymosott liberálisoktól megkapod a magadét.)
Előzmény: 4125 (3)
4125 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 3

4 féle ember van.

 

1. aki támogatja, hogy ők milyenek azt már leírtátok  :-)

2. aki nem vesz-szerez róla tudomást

3. aki ellenzi

4. aki ellenzi és teszi is ellene, a holnapi demonstráció pedig alkalmas lehet erre.

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.19 0 0 1
A GMO lényege, hogy a növény nem reproduktív. Vagyis nem hoz olyan magot, amit jövőre is el lehet vetni. Ha vetni akarsz, meg kell venned a vetőmagot a biotech cégtől. Ami persze ráadásul monopolhelyzetben van.

Ennél nagyobb visszaélést nem látott még a világ. Emberek milliárdjainak élelmezése fölötti rendelkezési jog kerül néhány megamilliárdos kezébe. Aki ezt a köcsögséget támogatja, az vagy nagyon-nagyon hülye, vagy pedig gátlástalan, szemét állat.
Előzmény: 4125 (-)
BioRobot_ Creative Commons License 2009.02.19 0 0 0
m0d0sít0tt bi0r0b0t
4125 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 topiknyitó

 

 

Védjük meg Magyarország génmódosítás-mentességét!   

 

http://lmv.hu/genfront

 

"Az Európai Bizottság ránk akarja kényszeríteni a génmódosított kukorica
fajtákat, veszélyeztetve egészségünket, környezetünket és hazánk gazdasági
érdekeit.

Alig néhány hetünk maradt arra, hogy közös fellépéssel magunk mellé állítsuk
az EU tagállamokat, és megvédjük Magyarország génmódosítás-mentességét.
Ezért február 20-án, pénteken követségbe megyünk az EU soros elnökségét adó
Cseh Köztársaság budapesti külképviseletéhez. Egy nagyszabású megmozdulás
kíséretében átadunk egy levelet az EU tagállamok nagyköveteinek, amelyben
arra kérjük őket, támogassák a génmódosított kukorica termesztésére
vonatkozó magyar tilalom fennmaradását!

Időpont: 2009. február 20. péntek, 15.00-17.00
Helyszín: a Cseh Köztársaság budapesti külképviselete
(Budapest, VI. Rózsa u. 21. - az Andrássy útról nyílik, a Kodály körönd
közelében)

Tervezett program:

14.30 - Gyülekezés
15.00 Kezdés: követek indítása az EU tagállamok budapesti külképviseletéhez
15.05 - 15.45 Zenélés, beszédek, utcaszínház
15.45 Az EU tagállamokhoz címzett levél felolvasása és átadása egy
időpontban minden követségnél
15.50 - 16.30 Zenélés, beszédek, utcaszínház
16.30 - 16.45 Követek visszaérkezése, üdvözlése, beszámolója
16.45 - 17.00 A rendezvény befejezése, bontás stb.

Most mindenkire szükség van! Jöjjön el Ön is! Gyere el Te is!

Védjük meg együtt Magyarország génmódosítás-mentességét!

A Nemzeti Front a Génmódosít-mentes Magyarországért nevében a kezdeményező
szervezetek:
Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület,
Greenpeace Magyarország,
Magyar Természetvédők Szövetsége.

Csatlakozó szervezetek: Európai Feminista Kezdeményezés, Élőlánc
Magyarországért, Fauna Alapítvány, Gaia Ökológiai és Vidékfejlesztési
Alapítvány, Humanista Párt, Ifjú Humanisták, Közép-magyarországi Zöld Kör,
Lehet Más a Politika!, Levegő Munkacsoport, Magyar Gazdakörök és
Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség,
Méhészek Fejér Megyei Egyesülete, Messzelátó egyesület, Parlagfűmentes
Magyarországért Egyesület, Szövetség az Élelmiszer-önrendelkezésért,
Szövetség az Élő Tiszáért, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Védegylet, Zöld Nők
Csoport, Zöld TETT Társulás - Baloldali Zöldek, Zöldfok Szabadidősport- és
Természetvédelmi Egyesület"

 

http://lmv.hu/genfront

 

 

Ha vkinek nem tetszik, hogy nyitottam egy új topicot és ez nagyon zavarja, akkor szóljon egy adminnak, ő majd eldönti, hogy megszünteti vagy sem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!