Keresés

Részletes keresés

ManoSanga Creative Commons License 8 órája -1 0 12148

II. Mihály, ismert nevén Vitéz Mihály (románul: Mihai Viteazul vagy Mihai Bravul), (Drăgoești, 1558[3] – Aranyosgyéres, 1601. augusztus 9.),

 

1593-tól Havasalföld, 1599-től Erdély és 1600-ban Moldva fejedelme. Még ugyanebben az évben elveszítetette mindhárom állam feletti fennhatóságát. 

 

Románia első egyesítőjének tartják a román nemzeti történetírásban.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (12147)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 8 órája 0 0 12147

Újabb nacionalista, történelemhamisító törvényt fogadott el a román felsőház

Az általa uralt, az Oszmán Birodalom adófizetőjeként számon tartott Havasalföldet kezdetben Ungrovalahiának hívták, utalva arra, hogya XIV.-XV. században Havasalföld fejedelmét legtöbbször a mindenkori magyar király hűbéreseként tartották számon.

 

A magyar hűbéresi státust pedig az oszmán követte.

 

Vitéz Mihály idejében az udvari kancellária hivatalos nyelve nem az akkoriban vlachnak nevezett román volt, hanem a görög, ahogy a teljes Balkánon a XIX. századig.

Az ortodox egyház pedig a görög mellett az ószlávot használta, cirill írásmóddal.

 

nagy-K Creative Commons License 27 órája 0 0 12146

Langyos víz..középút..

"Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködést akar építeni Romániával,"

Na innentől csend legyen fotelforradalmárok...!

https://www.teol.hu/orszag-vilag/kovesse-nalunk-eloben-szijjarto-peter-es-a-roman-kulugyminiszter-tajekoztatojat-2443617/

barkasarja Creative Commons License 2 napja 0 0 12145

Megint hazudsz, mert nem ezt mondta!

Azt mondta, hogy Románi tekinthetné a területén élő magyar közösséget erőforrásnak, mint ahogy Magyarország erőforrásnak és - azt hiszem ezt is mondta - összkötő kapocsnak tekinti a területén élő román közösséget...

Előzmény: ManoSanga (12144)
ManoSanga Creative Commons License 2 napja -6 0 12144

Szijjártó szerint Románia erőforrása a területén élő magyar közösség. 

 

 

Eklatáns Béla Creative Commons License 3 napja 0 0 12143

Szomszédaink, a magyarok (Románia):

 

https://youtu.be/yqLsdQNP4F8 ...

barkasarja Creative Commons License 3 napja -1 0 12142

Hát igen, a primitív rablócsürhe sötét szellemisége hallatta hangját... :(

Előzmény: Laja73 (12139)
barkasarja Creative Commons License 3 napja -1 0 12141

Nem csak ebből látszik, de te - gondolom - örülsz neki, hiszen te sem vagy különb a fidesz-bandánál...

Előzmény: ManoSanga (12138)
Eklatáns Béla Creative Commons License 3 napja -1 0 12140

 Szomszédaink, a magyarok:

 

https://youtu.be/yqLsdQNP4F8 ...

Laja73 Creative Commons License 4 napja 0 0 12139

Ettől gondolom egyeseknek itt merevedésük lesz 

 

Gheorghe Funar független jelöltként indult 2014-ben a romániai elnökválasztáson, és a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort.

 

"Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem"

 

Ezeket engedtük be anno Európába.

 

https://index.hu/kulfold/2020/05/25/megnyerte_a_pert_a_roman_politikus_aki_a_lovak_nyelvenek_nevezte_a_magyart/

 

 

ManoSanga Creative Commons License 4 napja -5 0 12138

Ebből látszik, hogy a Magyarországon uralmon levő banda csak belpolitikai célra szánja a trianoni megemlékezést. Félnek attól, hogy mi lesz, ha magukra haragítják a szomszéd államokat. 

Előzmény: Break Break béka (12135)
barkasarja Creative Commons License 4 napja -1 0 12137

Figyu hülyegyerek, nem gondold, hogy kezdesz kissé fárasztó lenni?

Szóval próbálj meg leakadni rólam, még ha nehezedre esik is, és keress valami neked megfelelő szórakozást (most csak a jólneveltségem tart vissza, hogy mi is lenne ez, de ha maradt még egy kis eszed, akkor könnyen kitalálhatod). Továbbá, miután nem ittad meg a lábvizem, és a főnököm sem vagy (netán, ha éppen ezt képzelted, akkor ki kell ábrándítsalak) így semmi beszámolni valóval nem tartozom neked, ha még nem lenne viágos számodra. Akik meg ismernek, azok tudják, hogy ki vagyok, mi a véleményem a kormányról és tagjairól, következésképpen a te őrjöngéseid és vagdalkozásaid itt (is) teljesen fölöslegesek, nem hinném, hogy komolyabb érdeklődést váltanának ki.

Tehát egy út marad számodra, hogy szépen eloldalazol innen mondjuk egy klinikára - ezt egyébként már többször ajánlottam neked - és elmondod a bajod, hátha még van valami remény a felépülésedre... :)

Előzmény: Break Break béka (12135)
Laja73 Creative Commons License 4 napja 0 0 12136

Erdély magyarsága a mostani pofonsorozat után valószínűleg át fog lendülni egy holtponton, és csak az egyre komolyabb nemzetközi tényezővé váló anyaországra fog tekinteni kérlelően.

 

Uhh... hát ebben annyira azért nem kéne bízni. Ezt meg én mondom innen.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (12133)
Break Break béka Creative Commons License 4 napja 0 0 12135

Semjen a gyáva román bérenc ugye barka?  Na lemerted irni vagy menekülsz mint mar évek óta szektavezered biralata elol?

 

 

 

"Óvatosságot javasol Semjén Zsolt a trianoni békeszerződés 100. évfordulója ügyében. Egy bizonyos szintnél nem szabad, nem bölcs túlemelni a témát. Nem cél ugyanis a határon túli “utódállamokkal” való konfrontáció, sem az ottani magyarellenes sovinizmusnak az élezése - hangoztatta

 

 

Semjén: Trianon a mi hibánk is

 

https://www.origo.hu/gazdasag/20150604-semjen-zsolt-trianon-nemzet-politika-nagyhatalmak-magyarsag.html

Előzmény: barkasarja (12129)
Reciprok hasogatás Creative Commons License 4 napja 0 0 12134

Ezt? Még sörnyitónak se :-)

Előzmény: JAWA-CZ/SK (12121)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 4 napja 0 0 12133
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.05.19 0 0 12132
barkasarja Creative Commons License 2020.05.18 -1 0 12131

"Ezt, legalább ezt, azért lehetett volna tisztázni 30 év alatt a szomszédainkkal."

 

Csak ismételni tudom magam: amíg ilyen gyáva, szar kormányaink lesznek, addig sajnos semmi pozitív változásra nem számíthatunk. Ládod, még ez a nagyon "nemzeti" kormányunk annyira sem volt képes, mint ez a román, hogy legalább egy hivatalos nyilatkozat erejéig azt kimondja, hogy Románia részéről ez nem csak egy barátságtalan gesztus, hanem egy egy aljas, és gyáva provokáció a magyar nemzet ellen...

 

Még a román államelnök náci szellemiségű magyarellenes kirohanására is csak egy ejnye-bejnye volt a válaszuk. Undorító ez a kétszínűségük... :(

 

Előzmény: Laja73 (12130)
Laja73 Creative Commons License 2020.05.17 0 0 12130

Ez a normális hozzáállás, nyilván kevés van belőle odaát. De érdekes megfigyelni, hogy "Nagy-Magyarország" még neki is említésre méltó, mintha lenne bármi jelentése. Egy országnak megszállják a kétharmadát de elvárják azt is, hogy kollektív amnéziába süllyedjen és tagadja a múltját. Ezt, legalább ezt, azért lehetett volna tisztázni 30 év alatt a szomszédainkkal. Élvezzék, hogy övék a föld, de nekünk akkor is a hazánk marad. 

Előzmény: barkasarja (12129)
barkasarja Creative Commons License 2020.05.15 -1 0 12129

Ezzel a nyilatkozattal egyet lehet érteni, mert a nyilatkozó legalább belátja, hogy ez egy aljas provokáció. A baj az, hogy még mindig kevés ilyen ember akad Romániában. Pedig az is már haladás lenne, ha a gondolkodásban legalább erre a szintre eljutnának...

"Radu Răileanu: A Trianon törvény egy nacionalista provokáció

2020. május 14.

 

Az Active Watch Sajtófigyelő Ügynökség szerint a Trianon törvény egy nacionalista provokáció, egy toxikus termék, amely csak arra hivatott, hogy a két nemzetiség közötti feszültséget táplálja.

Radu Răileanut kérdeztük, az Active Watch munkatársát, projekt menedzsert, akit a szervezet nyilatkozata kapcsán kerestünk meg telefonon.

 

R.R.: Úgy vélem, hogy ez a törvény mást sem tesz, mint hogy elmélyít egy sebet, amely már amúgy is létezik a romániai magyarokban, mégpedig az, hogy elszakították őket az első világháború után a magyar nemzettől. Véleményem szerint a román állam sokkal körültekintőbben kellene kezelje a kisebbségeket úgy általában, beleértve a magyar kisebbséget is, valamint jobban kéne figyeljen a magyar kisebbség érzékenységeire. Én azon az elven vagyok, hogy a szerelmet nem lehet erőltetni, nem lehet ráerőltetni az itt élő magyarokra, hogy szeressék Romániát, de elérheted azt, és megtehetsz mindent azért, hogy az itteni magyarság a román nemzet részének tekintse magát, ahogy ez most van. A magyar kisebbség részét képezi Romániának. Amikor te elkezded ünnepelni a másik traumáját, akkor elvágsz minden köteléket az illető kisebbséggel.

 

Most a száz éves évforduló alkalmával a román állam ön szerint hogy kellett volna eljárjon?

 

R.R.: Nem hiszem, hogy a román állam ebből az alkalomból valamilyen lépéseket kellett volna tegyen, mert szerintem a románok szemszögéből, a románok tudatában Trianon nem is létezik. Azt hiszem nagyon kevés román tudná megmondani, mi is történt Trianonban. A románok tudatában a Nagy-Románia megalakulása, amely Erdélyt is magába foglalja, jelképesen Gyulafehérvárhoz kötött, 1918 december elsejéhez. Ezért gondolom, hogy a román államnak ebből az alkalomból semmit nem kellett volna most tennie.

 

Az önök nyilatkozata kitér a Trianon törvénynek a nemzetközi közvéleményre gyakorolt hatására is, és azt is kifejtik, hogy elindíthat egy szélsőséges diskurzus-háborút.

 

R.R.: Igen, nemrég láttuk, két hete milyen hatást váltott ki Iohannis elnök nyilatkozata, amely szerint a Szociáldemokrata Párt Erdélyt a magyaroknak adja. Pár napra rá Orbán Viktor magyar miniszterelnök posztolt egy képet Nagy-Magyarországgal. Van ez az akció-reakció effektus. Megértem, hogy mostanában Magyarországon sok szó esik Trianonról, és Románia hangja ebben a témában nem volt jelen. De Trianon megünneplése Románia területén csak Románia területén vált ki hatást, és nem nemzetközi szinten. Ha valóban hatást szeretnének elérni nemzetközi vonalon, akkor akadémiai szinten kellene finanszírozzanak történelmi jellegű kutatásokat, amelyek rávilágítsanak az esemény történelmi tényeire. Ha feltétlenül kell ezen a téren valamit egyáltalán tenni. De amit most tettek, az nem más, mint a nacionalizmus megnyilvánulása, egy nacionalista provokáció a magyar kisebbség, valamint Magyarország irányába."

 

Bódizs Edit / Marosvásárhelyi Rádió

 

https://www.erdely.ma/radu-raileanu-a-trianon-torveny-egy-nacionalista-provokacio/

barkasarja Creative Commons License 2020.05.14 -1 0 12127

 

Üdvözöljük Romániában! Állítsa be az óráját 50 évvel ezelőttre!

 

egy hazafi Creative Commons License 2020.05.14 0 0 12126

Egy területrabló ország persze, hogy nem rehabilitálja a kirabolt ország hősét, aki részt vett a legalább még magyar többségű területek nemzetközi szerződés alapján(!) történő újbóli birtokbavételében.

Előzmény: ManoSanga (12124)
barkasarja Creative Commons License 2020.05.14 -1 0 12125

"A román rendszerváltás után is megpróbálták rehabilitálni, de nem sikerült."

 

A román "igazságszolgáltatás" igazságosságra való törekvése egyenlő a nullával.

Ugyanis egy olyan, velejéig romlott államban, mint a román, ahol az egykori magyar javaknak még mindig csak kb. a 40%-át adták vissza, húzzák az ügyeket a végtelenségig, sőt visszaperlik a már visszakapott magyar javakat, és amely a valóságban továbbra is undorító soviniszta, magyarellenes politikát folytat, a magyarság semmi jóra nem számíthat, így Wass Albert ügye sem számíthatott igazságosságra...

Előzmény: ManoSanga (12124)
ManoSanga Creative Commons License 2020.05.13 -6 0 12124

A román rendszerváltás után is megpróbálták rehabilitálni, de nem sikerült. Jogerősen elítélt nyilas gyilkos maradt.

Előzmény: barkasarja (12120)
egy hazafi Creative Commons License 2020.05.13 0 1 12123

Mivel tudod bizonyítani Wass bűnösségét?

Csak mert egy magyarellenes román koncepciós per ezt állította?

Te komolyan elhiszed, hogy ezek a perek Romániában nem voltak részrehajlók és nem voltak magyarellenes céljaik?

Előzmény: ManoSanga (12114)
egy hazafi Creative Commons License 2020.05.13 0 0 12122

A YouTube videóban viszont, aminek hivatkozását Eklatáns Béla fórumtárs tette közzé, az hallható, hogy a megkérdezett románok szerint nem kötelező a magyaroknak december 1-jét meg Trianont velük ünnepelni.

Akkor ezek a vélemények csak egy kis szeletét képviselik a román társadalomnak és a nem megkérdezett többség magyarellenes?

Vagy valahogy mindig egy magyarellenes csoport kerül az országuk élére?

Előzmény: ManoSanga (12113)
JAWA-CZ/SK Creative Commons License 2020.05.13 0 0 12121

Ezt kell mar beraknod sokkal hitelesebb a magyar turistak mar ezt hasznaljak.

Előzmény: ManoSanga (12116)
barkasarja Creative Commons License 2020.05.13 -1 1 12120

"Was jogerősen elítélt háborús bűnös volt, aki elmenekült az igazságszolgáltatás elől."

 

Jogerősen egy frászt!

A magyargyűlölő, kommunista román népbíróság minden bizonyíték nélkül, bemondásra(!) nyilvánította háborús bűnösnek. Még az USA sem adta ki Romániának, pedig többször is kérték a kiadatását. Ez mindent elmond a román haverjaid "igazságszolgáltatásáról", különösen, ha ráadásul még magyar is a vádlott...

Előzmény: ManoSanga (12114)
kökénybandi Creative Commons License 2020.05.13 0 1 12119

"románnak lenni nem egy nép, hanem egy foglalkozás"

 

Jó munkát!

Előzmény: ManoSanga (12114)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.05.13 0 0 12118

Zalatnai mészárlás 1848. október 24.

 

Magyarellenes atrocitások Erdélyben és Romániában: 1784-1956

 

MAGYARELLENES ROMÁN KEGYETLENKEDÉSEK ERDÉLYBEN

 

Dátum -               Település - Magyar áldozatok száma

1848. október 12. Kisenyed (Sangatin) 140
1848. október Magyarigen (Ighiu) 176 család
1848. október Asszonynépe (Asinip) ?
1848. október Boklya (Bochia) 30
1848. október Borosbocsárd (Bucerdea Vinoasa) 73
1848. október Bugyfalva (Budesti) ?
1848. október Csáklya (Cetea) ?
1848. október Forrószeg (Forosig) ?
1848. október Mikeszásza (Micasasa) ?szinte mind
1848. október Zám (Zam) ?
1848. október 20. körül Balázsfalva (Blaj) térsége 400
1848. október Alvinc (Vintu de Jos) 2 békeküldött
1848. október Sárd (Sard) környéke 3000
1848. október Algyógy (Geoagiu) 85
1848. október 24. Ompolygyepüi (Presaca Ampoiului) vasúti megállóhely - 700 zalatnai magyar
1848. november 13. Felvinc (Unirea) 200
1849. január 8. Nagyenyed (Aiud) 800
1849. január 18. Marosnagylak (Noslac), Hari (Heria), Marosdécse (Decea), Inakfalva (Inoc), Felvinc (Unirea) (100?)
1849. január Marosújvár (Ocna Mures) 90
1848. december 14. Kővárhosszúfalu (Satulung), Bácsfalva (Bacea), Türkös (?), Alsócsernáton (Cernat), Tatrang (Tarlungeni), Zajzon (Zizin), Pürkerec (Purcareni) ?
Gerendkeresztúr (Grindeni) 200
1848. október 28. Borosbenedek (Benic) a teljes falu
1848. október Székelykocsárd (Lunca Muresului) 60
1848. Gyulafehérvár (Alba Iulia) ?
1848. október Naszód (Nasaud) ?
1848. október Borbánd (Barabanţ) ?
1848. október 25. Kőrösbánya (Baia de Cris) és Cebe (Tebea) között a teljes Brády-család
1848. október Radnót (Iernut) környéke majdnem teljes falvak lakossága
1849. május Abrudbánya (Abrud) 1000
1849. május Bucsesd (Buces) 200

 

A vad antiszemita Vasgárda – amelynek parancsnokai és az 1940-ben hatalomra került Antonescu-kormány vezető tisztségviselői között személyi átfedések voltak – rendszeresen terrorizálta a zsidókat, jellemzően a városi értelmiségieket: orvosokat, ügyvédeket, tanárokat. Mintegy 30 óromániai és dél-erdélyi településen, legalább 400 esetben került sor véres pogromokra.

 

 

A spontán pogromok és vérengzések következtében megközelítőleg 350-400 000 zsidó pusztult el a román fennhatóság alatt álló területeken 1941 és 1943 között. 

 

https://barankovics.hu/cikk/kitekinto-a-bulgariai-es-a-romaniai-zsidosag-sorsa-a-ii-vilaghaboruban

Előzmény: ManoSanga (12116)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!