Keresés

Részletes keresés

barka Creative Commons License 2009.02.28 0 0 340
"Ennek a Dragos vajdának a származásával megint baj van. Egyes források szerint ez a román vajda tulajdonképpen a Bélteki Drágfi családhoz tartozott, románul Dragos de Bedeu-nak emlegetik. Két fia volt: Sas (Szász?), és Gyula. Sas fia Balk, akit aztán elzavartak Moldova trónjáról."

 

Hogy milyen származású lehetett ez a Dragos névre hallgató vajda, nem tudom – tőlem akár román is lehet -, mindenesetre a gyermekei nevei nem hangzanak "románosan". Annyi biztos viszont, hogy a Moldvából elűzött Dragos dinasztia Magyarországra menekült és a későbbiekben - ahogy állítod - Drágffy néven vonul be a magyar történelembe.

 

"Az hogy már a 12. században Máramarosban románok éltek, az a dák-római elméletből jön."

 

Azt hiszem, valamit elnézhettél.

Az első magyar oklevelek 1210 körül (13.szd. eleje) tesznek először említést a Déli-Kárpátok északi részén megjelenő románokról.

A második nagyobb román bevándorlás Moldva felől a 13.szd. végén kezdődik a gyéren lakott máramarosi területekre.

 

"Amúgy Moldva alapításának legendája meglepően hasonló a csodaszarvas-legendához, csak itt Dragos és vitézei egy bölényt üldöznek. A bölényfej mai napig Moldova címerállata."

 

Elképzelhető, hogy a Dragos család hallott valamit a magyarok csodaszarvas mondájáról és kis átalakítással megalkották a sajátjukat... :)

 

Előzmény: alias78 (338)
alias78 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 339
"Az hogy a 12. században Máramarosban románok éltek"

Félreérthető voltam. Így értettem:
Az hogy már a 12. században Máramarosban románok éltek.
Előzmény: alias78 (338)
alias78 Creative Commons License 2009.02.28 0 0 338
A moldvai fejedelemség, Nagy Lajos mongol-tatárellenes biztonságpolitikai háborúi kapcsán máramarosi román vajdák vezetésével jött létre. Az 1340-es években Baia székhellyel létrehozták az észak-moldvai királyi határőrvidéket, amelynek élén Dragos máramarosi vajda állt."

Ennek a Dragos vajdának a származásával megint baj van. Egyes források szerint ez a román vajda tulajdonképpen a Bélteki Drágfi családhoz tartozott, románul Dragos de Bedeu-nak emlegetik. Két fia volt: Sas (Szász?), és Gyula. Sas fia Balk, akit aztán elzavartak Moldova trónjáról.
Az hogy a 12. században Máramarosban románok éltek, az a dák-római elméletből jön.
Amúgy Moldva alapításának legendája meglepően hasonló a csodaszarvas-legendához, csak itt Dragos és vitézei egy bölényt üldöznek. A bölényfej mai napig Moldova címerállata.
Szerintem beszédes ez a portré is, valamelyik kolostorban maradt fenn.


Előzmény: barka (336)
barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 337
A román elnyomóhenger, ha szép lassan is, de annál szívósabban nyomul és nyomul... egyelőre, úgy látszik, feltartóztathatatlanul...

 

"Romániaszerte 800 új ortodox templom épül

2009.02.27. péntek 20:07

 

Egyházépítés. A gazdasági válság ellenére 806 új, többségében ortodox templom építéséről döntött a román kormány. Ugyanakkor a történelmi magyar egyházak alig több mint a felét kapták vissza jogtalanul elkobzott ingatlanjaiknak.

 

Ortodox templom épült Nagyváradon tavaly ősszel. Az ortodox egyház a meglévő nyolc temploma mellé még 17 újat épít Bihar megyében, és további 33-ra kapnak pénzt az idei úgynevezett "válságkezelő" költségvetésből.

 

„Szükség volt és van ezekre a templomokra. Ahogy egyet felépítünk, szinte azonnal megtelik, híveink száma ugyanis ugrásszerűen gyarapodik” – mondja Cristian Rus diakónus, a Nagyváradi Ortodox Püspökség püspöki szóvivője.

 

Nagyváradon 1920-ban még csak két ortodox templom volt, a kommunizmus pedig tiltotta a templomépítést, így az ortodox egyháznak csak 1989 óta nyílik lehetősége építkezésre. A gond az, hogy az erdélyi városok többségének arculata az 1900-as évek elején kialakult, így szabad hely csak a városszéli tömbház negyedek környékén van.

 

„Nincs kétségem afelől, hogy szükség van arra, hogy templomok épüljenek bármilyen felekezetű hívők számára, de az, hogy ki van hangosítva, akkor is amikor láthatóan az utcán senki sem hallgatja, azt nem tartom indokoltnak. Hogy reggel, délben este hangos liturgia szóljon, azzal nem értek egyet” – véli Szűcs Imre, nagyváradi lakos.

 

Miközben az ortodox egyház egymás után építi templomait, a történelmi magyar egyházak közel két évtizede pereskednek egykori jogos ingatlanjaikért és ingóságaikért. 1400 épületükből a Román Restitúciós Bizottság 2009. január 1-jéig 806 épületet adott vissza, ám ennél jóval kevesebb a gyakorlatban is birtokba vett ingatlanok száma.

 

A nagyváradi római katolikus barokk püspöki palota használati jogáért 12 évig pereskedett a katolikus egyház és bár az épületegyüttes már 5 éve az egyházé, még mindig nem tudta teljes mértékben birtokba venni.

 

„Nem kaptuk vissza a Filharmónia épületét, ami a Katolikus Kör volt, a Szent József Intézetet, ahol most Tanfelügyelőség van, azon kívül van a Szent László menedékház, árvaház volt, most a Cosbuc iskola van benne.  A földdel állunk igen rosszul, a Várad környéki szőlődombok mind egyházi szőlészetek voltak, ezekből egy árt sem kaptunk vissza” – hangsúlyozta Fodor József vikárius, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye általános püspöki helynöke.

 

Az elmúlt 19 évben a nagyváradi püspökségnek 40 pere volt az állammal és ezeket jórészt már megnyerte. Az egyházmegye száz darab ősnyomtatványáéért folyik még perük Bukarestben.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület több mint 350 ingatlanát kérte, de csak  200-at kapott vissza, köztük per útján a Teleki utcai püspöki palotát, amiben korábban a kommunista párt székháza működött.

 

„Habár kormányhatározattal megkaptuk az ingatlanok tulajdonjogát, az önkormányzatok mindvégig fellebbezést nyújtottak be a legtöbb esetben a legfelsőbb törvényszékig jutottunk. Itt említeném meg a zilahi Kálvineum ügyét, a szatmári Református Kollégium ügyét, ugyanakkor a nagyváradi Kossuth utcai bérház ügyét” – mondja Máthé Edit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jogtanácsosa.

 

Két ingósági per is folyamatban van még a nagyváradi Lorántffy Gimnázium és szatmári Református Kollégium könyvtáráért. A Restitúciós Kormánybizottság szerint legtöbb esetben a nem teljes dossziék, a tulajdont igazoló iratok hiánya valamint az önkormányzatok fellebbezése miatt húzódik évekig egy-egy per.

 

Ha a  bizottság mégis pozitívan dönt, a tulajdonos dolga az ingatlan telekkönyveztetése és a bérleti viszonyokról való egyezkedés. Kártérítés akkor jár, ha valamiért nem adható vissza az épület, ilyenkor piaci áron számolják fel az ingatlant. Az egyházak most azért aggódnak, hogy a román államnak lesz-e készpénzfedezete a kártérítésre. Csak a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet 30 ingatlanáért kell kártalanítania az államnak."

 

Forrás: http://www.dunatv.hu/magyarsag/ortodox_templomok_romania.html

 

barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 336

Moldva esetében hasonló a történelmi helyzet.

A moldvai fejedelemség, Nagy Lajos mongol-tatárellenes biztonságpolitikai háborúi kapcsán máramarosi román vajdák vezetésével jött létre. Az 1340-es években Baia székhellyel létrehozták az észak-moldvai királyi határőrvidéket, amelynek élén Dragos máramarosi vajda állt. Ennek utódját az ugyancsak Máramarosból kicsapó  Bogdán eltávolítja, amit már a magyar király nem tud megakadályozni. Bogdán függetleníti magát a magyar királytól és ezzel tkp. megalakítja a független molvai fejedelemséget. Fia Lackó még katolikus vallású, de örökösei már pravoszláv kolostorokat építenek és halicsi segítséggel saját moldvai ortodox érsekséget alpítanak. Később Moldva sorsát is a török terjeszkedés határozta meg...

  

Előzmény: tol (163)
barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 335

"Ja anagy Magyar birodalom.
ÁLmodik a nyomor."

 

Mentségedre legyen mondva, hogy Romániában nem nagyon tanulhattál magyar történelmet, vagy ha igen, szerintem az is inkább a hazugság kategóriájába tartozhatott.

Mindettől függetlenül, azért létezett egy középkori Magyarország, ami a mohácsi vereségig nagyhatalmi státusszal rendelkezett a környéken. Így pl. Havasalföld is, amit magyarul Havaselvének is hívtak és természetesen Moldva is sokáig a hűbérese volt. És mint korábban írtam már neked, a magyar Kárpátokon túli terjeszkedést sajnos a mongol-tatár hódítás törte meg.

 

Havasalföldön a magyar honfoglalás korától a nagy tatárjárásig elsősorban besenyő-kun uralomról van tudomásunk. 1241-től aztán mintegy fél évszázad (Moldvában mintegy évszázadnyi) tatár uralom következett, mely a Kárpátokon túli magyar terjeszkedést megállította, a magyar befolyást is lecsökkentette. Az újonnan alapított erdélyi román határvédelmi alakulatok átnyúltak a Kárpátok déli oldalára is, vezetőik: a több kenézség felett rendelkező vajdák egyben királyi hivatalnokok voltak. Az 1270-es években megkezdődik e vajdák önállósodási kísérleteinek sorozata, először a Zsil mentén, következményeként annak, hogy a Kárpátoktól délre is megerősödnek a többségében román és kun etnikumú helyi "feudális jellegű" szervező erőik s meggyengül a magyar királyok eleinte nem csak formális fennhatósága.

 

Az egyre határozottabb havasalföldi függetlenségi törekvések Basarab vajda (1317 – 1352) nevéhez fűződnek. Jóllehet ekkor még nem független (továbbra is a Magyar Királyság hűbérese), de mégis megpróbálja a Szörényi bánságot elhódítani a magyar királytól. Károly Róbert 1330-ban büntető hadjáratot indít ellene a régi függőség helyreállítására, de a hazatérő seregét a vajda hadai a posadai hegyszorosban meglepik és megverik. Havasalföld a magyar hűbéri függőségtől azonban ennek ellenére sem tud megszabadulni, ennek jele, hogy 1359-ben Nagy Lajos uralkodása alatt Konstantinápoly áldásával megalapítják "Ungro-Vlahia érsekségét". Az elkövetkező időszakban azonban Havasalföld egyre inkább függetleníti magát a Magyar Királyságtól. A függetlensége azonban nem sokáig tart, mert konstantinápoly elestével megjelenik a horizonton a török...

 

Előzmény: tol (163)
barka Creative Commons License 2009.02.27 0 0 334

Magyarok, tiltakozzunk!

 

A román magyargyűlölő sovinizmus egyre nyíltabban mutatja ki a fogafehérjét!

Íme ismét egy "nemes" tettük az erdélyi magyarság ellen!

 

"Etnikai tisztogatással vádolják a Kovászna megyei prefektust
2009-2-26 18:02

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök etnikai tisztogatással vádolja Codrin Munteanut, a megye prefektusát, mivel rendelete nyomán etnikai meggondolásból megváltoztatták két megyei bizottság összetételét. A Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, az utcaneveket adó és módosító bizottságról, valamint a heraldika bizottságról van szó - tájékoztat a Mediafax. Az utcanevekkel foglalkozó bizottságnak eddig négy magyar és egy román tagja volt, a rendelet nyomán jelenleg azonban két magyar és három román tagja van. A megyei heraldikai bizottság eddig három magyar és egy román tagból állt, most pedig egy magyar tagja van, illetve három román."

 

Forrás: http://www.hirek.ro/

 

barka Creative Commons License 2009.02.26 0 0 333

"A romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Mircea Geoană szerint a területi autonómia témája hamis, Románia valós gondját a gazdasági válság jelenti, amely a lakosság egészére, románokra és magyarokra egyaránt kihat."

 

Forrás: http://www.hirek.ro/

 

Hát pernye... ravasz fiú ez Geoană úr...

 

barka Creative Commons License 2009.02.26 0 0 332

Ja, a táblákat azonnal leszedették, mert ez így "természetes" a demokratikus és a kisebbségi kérdést - Basescu után szabadon - állítólag megoldott Romániában... :(

 

Előzmény: barka (331)
barka Creative Commons License 2009.02.26 0 0 331

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem két tanára, Hantz Péter és Kovács Lehel, 2007 nyarán az egyetem folyosóin lévű román nyelvű táblák alá magyar nyelvű táblákat helyezett. Lett is erre nagy ribillió román részről. A két magyar tanárt azonnali hatállyal kirúgták, az akkori rektorhelyettes, Salat Levente pedig a botrány miatt lemondott.

 

Hihetetlen és felfoghatatlan, hogy egy állítólag kétnyelvű egyetemen – ami korábban a magyaroké volt - a magyar nyelvű táblák kihelyezése ilyen elementáris ellenállásba és elutasításba ütközik még mindig.

Igaz, hogy ez egy régebbi történet, de ez az eset is méltán szemlélteti a román sovinizmus és idegengyűlölet általános elterjedtségét a román köztudatban...

 

barka Creative Commons License 2009.02.26 0 0 330

"És a kidolgozója szintén három erdélyi román (az erdélyi triász), egyikük Samuil Micu- Klein, ez elöbbi unokája, a másik kettő Gh.Sincai és Petru Maior."

 

Pontosan, és ez is azt bizonyítja, hogy nem kellett félnie az erdélyi román értelmiségnek, minden további nélkül terjeszthették irredenta nézeteiket, amelyek elsősorban a magyarság ellen irányultak...

 

Előzmény: alias78 (328)
alias78 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 328
"A dáko-román elmélet előfutára is egy erdélyi román, nevezetesen Inochentie Miku-Klein volt"

És a kidolgozója szintén három erdélyi román (az erdélyi triász), egyikük Samuil Micu- Klein, ez elöbbi unokája, a másik kettő Gh.Sincai és Petru Maior. Nemcsak, hogy erdélyiek voltak, hanem sokáig Budán éltek mindhárman, és ott jelentették meg a műveik jó részét az Egyetemi Nyomda jóvoltából.
Előzmény: barka (327)
barka Creative Commons License 2009.02.25 0 0 327

"...a valahoknak meg a moldvánoknak soha se jutott volna eszükbe,
hogy magukat románoknak, országukat pedig Romániának nevezék, ha a magyarok nem kezdték volna ezt a geniális ötletet az Erdélyi  görögkatolikus papoknak kiképzet valah fiataloknak a fejébe tölteni..."

 

Természetesen az erdélyi románoknak sokkal nagyobb lehetőségük volt tanulni, művelődni, mint a havasalföldi és moldvai testvéreiknek. Ez is azt bizonyítja, hogy a románok sohasem voltak elnyomva a történelmi Magyarországon, mint ahogy azt máig is hazudják a magyarellenes propagandáikban. 

A dáko-román elmélet előfutára is egy erdélyi román, nevezetesen Inochentie Miku-Klein volt, aki Kolozsváron és Nagyszombatban tanult. Ő fogalmazta meg először - a mai tudásunk szerint természetesen tudománytalan elméletet-, miszerint a románok Erdély legrégebbi lakói... 

 

Előzmény: manaszu (325)
barka Creative Commons License 2009.02.25 0 0 326

"Èn azt irtam, hogy a magyarokon és a Románokon kivül "SZINTE SENKI" se irja Romániát Romániának."

 

Ezek szerint az olaszok is és az angolok is Romaniát írnak... :)

 

Olvasd vissza legalább a hsz-eidet.

Én csak kettőt ellenőríztem (203, 233), ahol azt állítod, hogy Románi régi neve Ruminia volt, továbbá, hogy minden nyugati nyelven vagy Ruminiának, vagy Rumäniának hívják Romániát... :)

 

Előzmény: manaszu (325)
manaszu Creative Commons License 2009.02.25 0 0 325

"Egyébként meg te kötötted az ebet a karóhoz, hogy Romániát minden európai nyelven Ruminia néven imerik.  Tehát az angol Rumania sem egyezik az állításoddal,"

Megint csú sztatsz. Èn azt irtam, hogy a magyarokon és a Románokon kivül "SZINTE SENKI" se irja Romániát Romániának. Ha megnézed, még a francia nagytestvér se irja Romania-nak és az olaszok is csak azután kezdték használni, hogy elterjedt a többségi népcsoportnak a "roma" név használta az egykori "rumi" hejet. Máskülönben a valahoknak meg a moldvánoknak soha se jutott volna eszükbe,
hogy magukat románoknak, országukat pedig Romániának nevezék, ha a magyarok nem kezdték volna ezt a geniális ötletet az Erdélyi  görögkatolikus papoknak kiképzet valah fiataloknak a fejébe tölteni, na persze és föleg a magyaroknak, bizonygatni, hogy mijen úri szolgákkal cserélik ki a magyar jobbágyságot.

Előzmény: barka (323)
barka Creative Commons License 2009.02.25 0 0 324

Itt van a román politikai sovinizmus egy újabb bizonyítéka:

 

"Megtámadta a Kovászna megyei prefektusi hivatal a bíróságon a sepsiszentgyörgyi tanács határozatát az autonómia-referendum kiírásáról. A tanácsi határozat értelmében március 15-én szerveznék meg a népszavazást Székelyföld autonómiája érdekében. Codrin Munteanu-nak, Kovászna megye prefektusának nem tetszett a dolog, és úgy döntött , megtámadja a bíróságon a tanácsi határozatot - tájékoztat a Mediafax hírügynökség. A sepsiszentgyörgyi helyi tanács január végén elfogadta a határozatot. Antal Árpád polgármester akkor kijelentette, a magyar közösség képviselői addig fognak az autonómiáról beszélni, amíg az meg nem valósul. A prefektusi hivatal eddig kilenc tanácsi határozatot óvott meg a bíróságon."

 

Forrás: http://www.hirek.ro/

 

barka Creative Commons License 2009.02.24 0 0 323

"szoj má bé a Budapesti Akademiai kiadónak, hogy ök hüjeségeket nyomtattak ki az 1991-ben kiadott ANGOL-MAGYAR MAGYAR-ANGOL szótárban, mert ök úgy irták: RUMANIA;"

Van olyan, hogy elírnak valamit, de ebben az esetben ez nem egy akkora hiba, hpogy ezen kéne rugóznunk oldalakon kersztül.

 

Egyébként meg te kötötted az ebet a karóhoz, hogy Romániát minden európai nyelven Ruminia néven imerik. Tehát az angol Rumania sem egyezik az állításoddal, ha tényleg úgy van. Mért nem ismered be, ha tévedsz? Nehéz?...

 

Előzmény: manaszu (312)
barka Creative Commons License 2009.02.24 0 0 322

"manaszu volt, nem te. mea culpa."

 

Rendben, semmi gond.

Emberek vagyunk, tévedhetünk. :)

 

 

Előzmény: matej nyikolajevics (303)
barka Creative Commons License 2009.02.24 0 0 321

"HUNYADI pedig román származású volt ez se jó se rosz csak tőrténelmi tény .
Fogadd el..."

 

Nézd, én elfogadnám, ha így lenne, de hát ez közel sincs így...

 

Hunyadi eredetéről csak annyi kézzelfoghatót tudunk, hogy az apja, aki egy havasalföldi kenéz volt, Havasalföldről költözött (ahol a társadalmi viszonyok eléggé zavarosak voltak) a középkori Magyarországra. Hogy hívtásra jött-e vagy menekült, még az sem biztos. Az apját Vajknak hívták, ami semmi esetre sem román, hanem egy őstörök eredetű név. Első királyunknak is pl. ez volt a keresztség előtti neve (ez a név egyébként a keleti lovasnomád népeknél volt ismert, így természetesen őseinknél is).

 

Aztán annyit tudunk még, hogy a havasalföldi és moldvai románságot, amit korábban Kunországnak hívtak, idegen etnikumú népek, besenyők, kunok, úzok és tatárok szervezték kenézségekbe, tehát a korai románság, azaz a vlachok vezető rétege - ezekből a népekből került ki.

Mivel Hunyadi apja is egy havasalföldi kenéz volt és a Vajk névre hallgatott, nagy a valószínűsége, hogy nemzetiségileg e népek valamelyikéhez tartozhatott...

 

A továbbiakban, amit 100%-osan tudonk Hunyadiról, hogy ő már biztosan magyar volt... :)

   

Előzmény: tol (298)
barka Creative Commons License 2009.02.24 0 0 320

"A román - magyar visszony jó sokkal jobb mint bármikor.
Romániában rengeteg magyar iskolát teljesen felujitottak sportpályák épültek kis magyar falukban, kőzépiskolákat újitottak fel és bentlakásokat épitettek.
Magyar rádió és újságok vannak ."

 

Korábban már elmagyaráztam neked, hogy a román-magyar viszonyt ma egy - és legyünk jóindulatúak - jóindulatú kegyszinten lehet értékelni, ahol Románia a kegy-gyakorló. Ez azt jelenti, hogy ez a kegy bármikor megvonható a román állam részéről. Következésképpen a román-magyar viszony akkor lesz jó, ha a román állam törvényekben garantálja a magyar kisebbség jogait. Ha ez megvalósul, akkor valószínűleg nem fognak az erdélyi magyarok pl. az alábbiakért tüntetni:

 

"Sógor Csaba és Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselői tegnap, eleget téve a székelyföldiek felkérésének, a Brüsszelben tartott miniplenáris ülésen felszólalásukban ismertették a sepsiszentgyörgyi nagygyűlésen elfogadott petíció szövegét. A két RMDSZ-es képviselő a petíció szövegét egy kísérőlevéllel kiegészítve Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének is eljuttatta.

Sógor Csaba felszólalásában a petícióban szereplő pontokat ismertette, emlékeztetve, hogy a Székelyföld autonómiája több évszázados múlttal rendelkezik.

"Figyelembe véve az Európai Unió országaiban biztosított autonómia-formákat, 2009. február 8-án Sepsiszentgyörgyön többezres tömeg követelte, hogy az államelnök vonja vissza az erdélyi magyarokat sértő kijelentéseit, biztosítsák az etnikai arányos képviseletet az állami intézményekben, állítsák le az irányított betelepítéseket, állítsák meg a székelyföldi gazdaság szándékos elsorvasztását, gyorsítottan szolgáltassák vissza az elkobzott egyházi- és közösségi vagyont, állítsák le a militarizált egységek bővítését, hozzák létre az állami támogatású önálló magyar egyetemet, ismerjék el a magyar nyelvet regionális hivatalos nyelvként, ismerjék el a kollektív jogokat és a Székelyföld területi autonómiáját" - sorolta Sógor Csaba.

Winkler Gyula felszólalásában vázolta a jelenlegi romániai helyzetet a kisebbségek szemszögéből, emlékeztetve, hogy a nagykoalíció első lépése az volt, hogy politikai algoritmus alapján szétosztotta a közintézmények és a teljes állami közigazgatás vezetői tisztségeit, semmibe véve s köztisztviselők jogállásáról szóló, európai szellemiségű törvényt, mely garantálja az EU gyakorlatához hasonló, szakmai és nem politikai képességeken alapuló köztisztviselői státust.

"Elfogadhatatlan helyzet alakul ki, hiszen azokban a megyékben, ahol a magyarok többségben élnek, ezeknek az intézkedéseknek kisebbségellenes következményeik vannak: magyar nemzetiségű köztisztviselőket cserélnek le, helyükbe román nemzetiségű személyeket nevezve ki. Február 8-án, Sepsiszentgyörgyön több mint 3000 állampolgár vonult utcára, hogy tiltakozzon a román pártok politikai
játszmái ellen, és hogy kiálljon a magyar közösség jogainak tiszteletben tartása mellett"
- mondta felszólalásában Winkler Gyula."

 

Előzmény: tol (298)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.24 0 0 319

A római Corvinus nemzetségre vezette vissza ő is a családfáját?

 

Hunyadi vlah származásából következik valami Szent István származására nézve? Vagy ez is olyan brazilok és a rómaiak cucc?

Előzmény: manaszu (316)
alias78 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 318
Mondd meg igaz szívedre! Még nem unod???
Előzmény: manaszu (312)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.24 0 0 317

ez a kollégiumnál nem tűnt fel? :-)

Én nyelvhasználatról beszélek, nem arról, hogy melyik szó milyen eredető.

Előzmény: matej nyikolajevics (315)
manaszu Creative Commons License 2009.02.24 0 0 316

irod: "HUNYADI pedig román származású volt ez se jó se rosz csak tőrténelmi tény"

Ez pontosan igy van és ne felejsd ki Voicut (magyarul Vajknak irják) akit eröszakkal áttkereszteltek magyarnak és most Szent István néven emlegetik,

Előzmény: tol (298)
matej nyikolajevics Creative Commons License 2009.02.24 0 0 315
a gimnázium pont annyira nem magyar mint a líceum. mindkettő latin eredetű.
Előzmény: Törölt nick (311)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.24 0 0 314
Előzmény: manaszu (312)
alias78 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 313
Itt a gimnázium az öt-nyolc osztály. Igaz, csak mostanában hívják így.
Előzmény: Törölt nick (311)
manaszu Creative Commons License 2009.02.24 0 0 312

"Bakkerkám, te most tényleg játszod a hülyét, vagy születési adottság ez nálad?

Nézzed már meg mit írtam? Románi természetesn magyarul Románia, angolul pedig úgy írják, hogy Romania. "

 

Tatuci neked egészen biztos igazad van! Èn már régtöl sejtettem, hogy a magyar akadémia székein tökhülyék ülnek, hiszen nekik sohase volt egy ojan jeles elnökük mint a tökmagárus egyetem egykori dekánja madam Ceusescu. Szóval légy szivi szoj má bé a Budapesti Akademiai kiadónak, hogy ök hüjeségeket nyomtattak ki az 1991-ben kiadott ANGOL-MAGYAR MAGYAR-ANGOL szótárban, mert ök úgy irták: RUMANIA;

Előzmény: barka (274)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.24 0 0 311
Magyarul gimnázium, gimi.
Előzmény: tol (310)
tol Creative Commons License 2009.02.24 0 0 310
oda jártam én is LICEU ROMÁNUL.
Előzmény: Törölt nick (309)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!