Keresés

Részletes keresés

barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 36

"Romániában 3-szor is talákosztál ojan rendőrőkkel akik nem beszéltek Magyarul hát gratulálok neked."

 

Olvass figyelmesebben. Székelyudvarhelyről volt szó... :)


"Nem vagy te soviniszta? azt mondod székelyudvarhely szinmagyar város de 90% magyarok aránya ilyen alapon mondja Basascu is hogy ROMANIA egységes nemzeti állam vagy szinromán ahogy te mondanád mert a1,5 millió magyar még 10%-át sem teszi ki Románia lakosságának."

 

Nem.

Basescu hülyeségeket beszél érdekből, mert Románia tényleg nem nemzetállam.

A magyarokon kívül igen jelentős a cigányok száma (több millióra becsülik), ezenkívül ott vannak még a szászok, lipovánok, törökök, bolgárok, stb., stb.

 

Előzmény: tol (28)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 35

"Szóval nem sovinizmusról van itt szó ahogy te gondolod hanem politikáról."

 

De, soviniszta töltetű politikáról van szó. Geoana ugyanis még egy kijelentés szintjén sem képes tolerálni azt, hogy Románi nem egységes nemzetállam. Ezt mondta Markó...

 

Mi magyarok pl. minden további nélkül elfogadjuk - talán egy-két nagyon hülyét leszámítva -, hogy Magyarország nem nemzetállam...

 

Előzmény: tol (25)
Hrisztó Creative Commons License 2009.02.18 0 0 34
Ha románia szellemben már európai,akkor miért nem adja meg hargita és kovászna megyének autónomiát?
Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)
tol Creative Commons License 2009.02.18 0 0 33
Az állami egyetemen például lehet magyarul tanulni tudtommal.
Az tény hogy a magyarok a vezető poziciókban arányukhoz képest alulképviseltek a vezető posztokon.
Előzmény: Zézé (31)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 32

"Persze, tudom én, hogy a cigányok, azok mások, és a cigánygyűlölet jogos, tehát nincs köze a rasszizmushoz"

 

Megint a szokásos ballib süketelés.

Te tényleg nem érzed a különbségeket? Tényleg ennyire nehezedre esik különbséget tenni egy államilag minimum elnéző soviniszta, idegengyűlölő politika között és mondjuk az egyénekre lebontott idegengyűlölet között. Szerinted a Jani bácsi idegengyűlölete azonos egy kormányszintű idegengyűlölettel?

 

Egyébként ki mondta itt, hogy a cigánygyűlölet jogos. Bármennyire is fájdalmasan érinti azt a nagyon érzékeny lelkedet, a bűnözés elleni közfelháborodás jogos. Hogy ezeket a bűntényeket a létszámukhoz viszonyítva is igen magas arányban a cigányok követik el, arról nem a köznép tehet. Ez elsősorban egy gazdasági, szociális és politikai probléma.

Viszont azt végképp nem értem, hogy mért jössz állandóan a cigányokkal és úgy teszel, mintha ez egy magyar sajátosság lenne. Nyugodj meg, a cigányokkal szembeni ellenszenv európaméretű, most éppen Olaszországban dühöng a legjobban. Pár napja megint megerőszakoltak román cigányok Rómában egy fiatal lányt és ismét megcsinálták maguknak a problémát. Szerinted ki tehet róla, hogy rossza hírük? A lány, mert mért ment éppen arra, vagy az erőszakolók? 

Vagy, ha már ennyire cigányozol, akkor mondjál már egy politikust, aki mondjuk uszított a cigányok ellen? Erre kellene már felelned, de ezek szerint nem tudsz, helyette, mint a szajkó, ismételgeted a lózungjaidat.

 

"Tudom én, hogy a szlovákiai magyar-náci-provokációk, azok is mások, mert az is jogos a magyarok részéről..."

 

Tényleg? 

Ezt én eddig másképp tudtam, de ha te mondod, biztos igaz lehet... :)

 

Előzmény: pipacsaripacspapucs (24)
Zézé Creative Commons License 2009.02.18 0 0 31
nem sajat, (roman) onkormanyzati/allami

az igazgatokat/tanfelugyeloket az allam es helyi szervei nevezik ki ...

az onkormanyzat meg olyan - hogy igaz, hogy Mo sem tokeletes - de a romaniai nagysagrendekkel rosszabb= jobban fugg a kozponti hatalomtol.

az allami egyetem hianya az nem szepseghiba!
egyszeruen olyan mintha, a magyar nemzetisegu roman allampolgarok haza elol nem vinnek el a szemetet, (Mo-nak kellene allnia a cekket?!?) pedig fizetik a szemetdijat ...
Előzmény: tol (30)
tol Creative Commons License 2009.02.18 0 0 30
Van a magyarságnak saját iskola rendszere romániában.
van egyetem gimnázium általános iskola és gyerek hiány .
Az egytem magánegyetem és magyarországi támogatással müködik ez a szépséghibája de van.
Előzmény: barka (27)
Etheow Creative Commons License 2009.02.18 0 0 29
Touché!

skut kovac: pernye.
Előzmény: barka (19)
tol Creative Commons License 2009.02.18 0 0 28
Romániában 3-szor is talákosztál ojan rendőrőkkel akik nem beszéltek Magyarul hát gratulálok neked.
Nem vagy te soviniszta? azt mondod székelyudvarhely szinmagyar város de 90% magyarok aránya ilyen alapon mondja Basascu is hogy ROMANIA egységes nemzeti állam vagy szinromán ahogy te mondanád mert a1,5 millió magyar még 10%-át sem teszi ki Románia lakosságának.
Bagoly mondja verébnek hogy nagyfejű?
Előzmény: barka (18)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 27

"Mi most érkezünk oda a közbeszédben, a köznép lázításában, ahol Románia volt húsz éve."

 

Szerintem vastagon mellébeszélsz, de ez csak téged minősít.

Durván csúsztatsz és megpróbálsz olyan dolgokat összemosni, amelyek egyáltalán nem tartoznak össze. Ha jól sejtem, megpróbálod a bűnözés miatti, egyébként teljesen jogos közfelháborodást összemosni a sovinizmussal. Ez, hogy finoman fogalmazzak, meglehetősen félrevezető álláspont. De még így sem tudsz mutatni nekem olyan magyar poltikusokat, akik mondjuk kihasználva a helyzetet a cigányság ellen heccelnék az embereket, mint ahogy ezt pl. Romániában és Szlovákiában már többször is megtették a magyarok ellen. Ráadásul itt a felháborodásnak van kiváltó oka, míg az említett országokban a kiváltó "ok" az ember magyarsága... 

 

"Majd ha Magyarországon nem lesz idegenellenesség, cigánygyűlölet..."

 

A cigánygyűlöletnek sajnos megvannak a tényszerű okai, és hogy ez idáig fajult, nagymértékben a magyar politikai "elitet" terheli a felelősség. Idegengyűlölet viszont nincs Magyarországon, legalábbis államilag támogatott, mint pl. az említett országokban, ugyhogy ezt a vádadat kategórikusan vissza kell utasítanom.

 

"Persze, tudom én, hogy a magyarok születésüknél fogva felsőbbrendűek annál, mint hogy olyan soviniszták legyenek, mint a szomszédaik..."

 

Természetesen nem arról van szó, amit itt megint olyan nemes egyszerűséggel megállapítottál, de minek magyarázzam ezt neked, aki képtelen megérteni a dolgok összefüggéseit. Így természetesen egy szóval sem voltál képes reagálni a bevezetőben leírtakra (pl. mért nincs még mindig a 1.5 milliós magyarságnak az alapoktól a legmagasabb intézményekig egy saját oktatási rendszere), helyette előveszed a jól ismert relativizálgató trükköt (csúsztatások, összemosások), majd megállapítod, hogy mi vagyunk a soviniszták, Románia már elérte az európai szellemiséget, amit nekünk feltétlen követnünk kell. Gratula és broáffff... :(

 

Előzmény: pipacsaripacspapucs (20)
Etheow Creative Commons License 2009.02.18 0 0 26
"Akkor azt mondom: Ideje volna végre a Kelet-balkáni Magyarországnak, magyaroknak felzárkózni szellemben az immár európai Romániához."

Lófaszt. Magyarországon max. az egyszerű állampolgárok szintjén van románellenesség. Romániában viszont a mindenkori kormányzat, sőt az egész politika szintjén létezik magyarellenesség. Súlyosbító tényező, hogy ez nem csak egy másik ország polgárai, hanem a saját állampolgáraik egy jelentős része ellen is irányul.
Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)
tol Creative Commons License 2009.02.18 0 0 25
Szóval nem sovinizmusról van itt szó ahogy te gondolod hanem politikáról.
2000 -2004 -ben Geoana pártja az RMDSz segitségével parlamenti támogatásával kormányzott,és 2004 -es választások alkalmából meg is eggyezett az RMDSZ -el hogy eggyütt fognak kormányozni,. Az RMDSZ mégis a liberálisokat választotta amegeggyezés ellenére és ezt nem tudta GEOANĂ elfelejteni Markóéknak, kölcsön kenyér visszajár alapon.
Előzmény: barka (1)
pipacsaripacspapucs Creative Commons License 2009.02.18 0 0 24
Persze, tudom én, hogy a cigányok, azok mások, és a cigánygyűlölet jogos, tehát nincs köze a rasszizmushoz; Tudom én, hogy a szlovákiai magyar-náci-provokációk, azok is mások, mert az is jogos a magyarok részéről, elvégre mi voltunk itt előbb; A magyarországi parlamenti pártok elvtelen, egyoldalú állásfoglalása ezekkel a provokációkkal kapcsolatban szintén jogos, mert magyarokat vertek a rendőrök, de azért ezt mégiscsak át kéne gondolni, hátha onnan nézve nem ilyen meggyőzőek az érveink, és azt találják mondani,  hogy nem látunk a szemünkben lévő gerendától...
Előzmény: barka (19)
vz55 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 23
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 22

Ja igen, az is azért van, mert e téren Románia is ugyanolyan politkát folytat az uralma alá került magyarsággal szemben, mint Szlovákia. Tehát e vonatkozásban a két ország politikája tökéletesen megegyezik, nyugodtan kezet foghatnak egymással...

 

Előzmény: Törölt nick (17)
pipacsaripacspapucs Creative Commons License 2009.02.18 0 0 21
khm...
Előzmény: barka (19)
pipacsaripacspapucs Creative Commons License 2009.02.18 0 0 20

Hát pont ez az: Mi most érkezünk oda a közbeszédben, a köznép lázításában, ahol Románia volt húsz éve. Erre vagy büszke?

 

Majd ha Magyarországon nem lesz idegenellenesség, cigánygyűlölet, ha a magyar fasiszták külföldi durva provokációira nem fog az egész magyar politikai elit úgy reagálni, mintha kiscserkészek szallonasütögetése közben támadt volna rájuk a farkas, akkor majd beszéljünk más országok sovinizmusáról.

 

Persze, tudom én, hogy a magyarok születésüknél fogva felsőbbrendűek annál, mint hogy olyan soviniszták legyenek, mint a szomszédaik...

 

Előzmény: barka (9)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 19

"Már várom a topic-ot, amely a magyar sovinizmus ellen tiltakozik."

 

Nyugodtan nyiss egyet, ha olyanokat tapasztalsz a magyar politkában, politikai életben, amelyek Romániára és Szlovákiára jellemzőek...

 

Előzmény: Törölt nick (17)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 18

"fáradj oda és nézd meg magad"

 

Járok eleget Erdélybe, de azért kösz...

Ettől függetlenül az az érzésem, hogy te nagyon összekevered a dolgokat. Mert ne abból indulj ki, hogy estleg van egy-két jó román nemzetiségű haverod vagy üzlettársad, ez mind rendben van és ha eddig még nem jöttél volna rá, nem is ez a gond. A gond az, amit a bevezetőmbe már leírtam és példákon keresztül is bemutattam. A gond az, hogy az idegengyűlölet - elsősorban a magyar -, a román politika szerves része, amelynek szinte minden nap hallatja a hangját. Szóval ez a gond...

 

Ja, és személyes tapasztalat: eddig háromszor igazoltattak Székelyudvarhelyen a rendőrök (ez a város gyakorlatilag színmagyar etnikumú és nyelvű), mind a három esetben olyan román nemzetiségű rendőrökkel volt dolgom, akik egy kukkot sem tudtak magyarul. Angolul valamit makogtak, így tudtunk szót érteni. Ennyit arról, hogy Romániában e téren minden a legnagyobb rendben...

 

 

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 17

"Tiltakozzunk a román sovinizmus ellen is"

 

Jó ez az "is".

Már várom a topic-ot, amely a magyar sovinizmus ellen tiltakozik.

Vagy nem lehetne az összes kibaszott sovinizmus (including magyar) ellen tiltakozni?

Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 16
fáradj oda és nézd meg magad
Előzmény: barka (15)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 15

"ne erőlköggyetek a román magyarelleneséggel és sovinizmussal kapcsolatban mert az ma már nincs:-)"

 

Ez csak vicc akar lenni, ugye?...

 

Előzmény: Törölt nick (11)
Hrisztó Creative Commons License 2009.02.18 0 0 14
Egy felvidéki ismerősöm mondta-hogy nálunk nem azokkal a szlovákkokal van baj akik köztünk élnek,hanem azokkal akik fent élnek a hegyekben-szerintem Romániában is ugyan ez a helyzet!
Előzmény: Törölt nick (11)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 13

Leonard Orban egy húron pendül a többi román politikussal, azaz szemrebbenés nélkül hazudik...

 

Előzmény: Hrisztó (8)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 12

Nemrég Basescu államelnök azt vetette a székelyföldi vezetők szemére, hogy "etnikai" tisztogatást hajtottak végre a magyarlakta területeken, mivel egyetlen román nemzetiségű vezetőt sem találni a hivatalokban.

 

A tények függvényében egyszerűen röhej és a szemforgatás magasiskolája, amit a román államelnök előad... :(

 

Előzmény: korieander (7)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.18 0 0 11
ne erőlköggyetek a román magyarelleneséggel és sovinizmussal kapcsolatban mert az ma már nincs:-) első kézből tudom mivel az itt emlegetett Kovásznában elég sok ismerősöm van.
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 10

„A rendőröket nem lehet arra kényszeríteni, hogy megtanulják a magyar nyelvet"

 

Hát igen... az "európai" szellemiségű Románi, akihez fel kéne zárkóznunk... :((

 

Előzmény: korieander (7)
barka Creative Commons License 2009.02.18 0 0 9

"Ha eszembe jutnak Cozma édesapjának a reakciói, amelyekben azt állította, hogy fia második hazájaként választotta Magyarországot..."

 

Ezek mind nagyon szép dolgok, csak éppen azt felejted el, hogy ennek semmi köze a Romániában  állami szinten meglévő sovinizmushoz, magyarellenességhez. A helyzet kísértetiesen hasonló a szlovákiai helyzethez azzal a különbséggel, hogy a Nagy Románia Párt most éppen nem került be a parlamentbe.

 

Persze a te sírámaidhoz hasonlóan én is írhatnám: ha eszembe jutnak csak az elmúlt majdnem húsz év magyarellenes eseményei Romániában, ahol csak a magyarellenes sajtótermékekkel vagonokat lehetne megtölteni, vagy Vadim Tudor parlamenti magyarellenes kirohanásai, vagy Funár hasonló megnyilvánulásai, vagy hogy még mindig nincsen a másfélmilliós magyarságnak teljes iskolarendszere egészen az alapoktól a legmagasabb oktatási intézményekig, és még sorolhatnám, akkor szomorú szívvel azt kell megállapítanom, hogy a román állam egyáltalán nem abban érdekelt, hogy a magyarok áletlehetőségeit javítsa, hanem abban, hogy szép lassan eltűnjenek Erdélyből...

 

"Akkor azt mondom: Ideje volna végre a Kelet-balkáni Magyarországnak, magyaroknak felzárkózni szellemben az immár európai Romániához."

 

Jujjj, ez fájt! :) 

Méghogy európai szellemű Románia!? Ne nevettess már! Nem tudom, hol élsz te, de azok a hibák, hiányosságok, amiket a magyarok szemére vetsz, Romániában sokkal erőteljesebben jelentkeznek, különösen ami a cigány- vagy idegengyűlöletet illeti. Persze ha kissé cinikusak vagyunk azt is mondhatnánk, hogy Románi megoldotta a cigánykérdést, miután exportálta egy részüket Olaszországba, Spanyolországba az ottaniak legnagyobb örömére... :))

 

Amúgy meg nem egészen értelek. Cozma Magyarországon élt, jól érezte magát nálunk, szerettük, becsültük. Magyarországon akart letelepedni és családot alapítani. Eze mind ellentmond a te megállapításaidnak...

 

Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)
Hrisztó Creative Commons License 2009.02.18 0 0 8
A Konrad Adenauer alapitvány kerekasztal beszélgetén felszólalt Tőkés László,amely az európai identitás és a kulturák közötti párbeszédről szólt,és az ott elhangzott beszédéböl idézek:

Európai Parlamentben mindenki az anyanyelvén szólalhat fel, ezzel szemben, ha valaki ugyanezt próbálná a román parlamentben, az botrányhoz vezetne.

Ezen a kerekasztal beszélgetésen jelen volt díszvendégeként Leonard Orban(román nemzetiségű) többnyelvûségért felelõs európai biztos.aki válaszában a következőket mondta:

A csatlakozási folyamat során Románia teljes mértékben eleget tett a vele szemben támasztott európai kisebbségi és nyelvi elvárásoknak, illetve feltételeknek.

korieander Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7
mielőtt még elpicsogod magad...

Nem akarnak magyarul tanulni a háromszéki rendőrök
[ 2009. február 18., 10:16 ]

„A rendőröket nem lehet arra kényszeríteni, hogy megtanulják a magyar nyelvet" – nyilatkozta tegnap Corneliu Câmpeanu, a Kovászna megyei rendőrség vezetője. A főbiztos szerint nem szükséges magyar nyelvtanfolyamokat szervezni a rendőrök számára, tekintve, hogy a megye rendőreinek 15-20 százaléka magyar anyanyelvű, 50 százalékuk pedig beszéli a magyar nyelvet.

A rendőrfelügyelő kifejtette, minden rendőrőrsön tudnak kommunikálni a lakossággal, és ha szükséges, tolmácsot is a rendelkezésükre bocsátanak. A Kovászna Megyei Tanács RMDSZ-es tanácsosai január végén vetették fel a javaslatot: annak érdekében, hogy a rendőrök könnyebben kommunikálhassanak a helyi lakossággal, szervezzenek nekik magyar nyelvtanfolyamokat.

Paprika Rádió


(kovászna megyében a magyarok aránya kb 75%)
Előzmény: pipacsaripacspapucs (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!