A túlfeszültségvédelem kizárólag hozzáértés és némi aprópénz (!!!) kérdése. Kedvenc szkópom, az EMG-1555 bemeneti védelme így néz ki:
A golyóálló védelem a pirossal jelzett alkatrész, ami egy filléres glimmlámpa! Ugyanilyen védelme van a solti Kossuth-adónak is (igaz, ott egy "kicsit" nagyobb, öklömnyi a glimm), de nem tehetek fel fényképet róla...
Természetesen IFF eszközök is voltak, de az még nem annyira múzeumi téma, itthon is meg lehet nézni. A két kapcsolódó, sysplexben futó mainframe-et persze nem annyira :-)))...
A Vasúttörténeti Park szervez egy kiállítást a vasúti vontatás történetéről. A muzeológus srác felhívott, hogy tudnék-e szerezni képeket Japánból?
Egy volt katonatársam - évfolyamtársam még a '70-es években kiment egy ösztöndíjjal Japánba, aztán a japán lányok elkapták a tökét ott meg is nősült, Kyotoban él. Van ott egy vasúttörténeti múzeum, elzavartam, hogy csináljon pár képet. Csinált is 100+ fotót, néhányat most - lekicsinyítve - közreadok (azért kellett kicsinyíteni, mert mondtam neki, hogy olyan felbontású képeket csináljon, amik A2-es méretben nyomtathatók)...
Remélem felétek is szépen tavaszodik ma, mert (holnapra már rekkenő nyár várható).. mert holnapra talán nem lesz olyan hűvös ősz mint tegnap reggel volt.
Én gyűröm a motorvonati típusismeretet, mert a nyári szezonban azokkal akarják a légkondis ÍCé szolgáltatást biztosítani itt a déliparton.
Tetszeni nem tetszik, mert nem mozdony - de talán el fogom majd tudni kezelgetni. Tegnap volt az első tanulóvezetői szolgálatom, még van vissza kettő.
A "nagy pénz" nem várható, kis pénzekből kell megint összerakosgatni a közepes szintet.. de az is fog menni.
Szia Krisztina, itt szépen süt a nap - most kívánj magadnak egy lottónyereményt. :-)
A képet köszönöm, továbbra is szép ez a leány.. ez a látvány megérdemli hogy szeressék.
Nekem megint rendeznem kellett a soraimat, mert a reményeim és a valóvilág megint szíjjelcsúsztak.
..és a valóságot sokkal nehezebb megváltoztatni..
Mindegy, mert a fizikai munka a lelket is gyógyítja. Kedvem van, egészségem van.. úgyhogy gyógyítgatom.
Újra föltaláltam a kézikaszát, mert ahhoz nem kell semmi. Kaszáltam, villáztam és komposztkupacokra hurcoltam.. Jól elfáradtam és korán feküdtem. Kevesebbet ettem és próbálok ebből rendszert csinálni. Mérnökferitől hallottam egyszer régen, hogy mikor lefogyott akkor megszűnt a savtúltengése. Remélem hogy én is megerősíthetem majd ezt a tapasztalatát, mert rám férne az is.
Tegnap elkirándultunk a kisfiammal ahhoz a céghez amiről azt képzeltem hogy krómoznak - de csak horganyoznak. Úgyhogy Pécsre kell mennem krómoztatni.. de visz arra vasút, úgyhogy megyek is.
Én csak a mi M62 -eseinket ismertem, talán a csehektől bérelt gépek közül láttam kettőt.. de azoknak akkoriban még csak a színezése fogta meg a fantáziámat. Amúgy is halott gépek voltak, talán bontásra vártak Dombóváron. Amikor beléjük leskelődtem, csak a mieinktől eltérő légsűrítőit vettem észre. Azt hiszem hogy a T679 lehetett rájuk festve.. de már nagyon elkoptak az emlékeim.
A "legmagasabb pályaszámú alacsony pályaszámú" nálunk Kanizsán öregedett meg.. azon ülhettem legelőször vonattovábbítás közben. (M62-139, Zachár Attila, 856.. Déli - Kanizsa között)
..szóval ismertem a különbséget a berendezéseik között is, és a fékezéseik között is.
Az alacsony pályaszámúak jancsifékesek voltak és ki lehetett taposni belőlük az oldószeleppel a fékhengernyomást, a magas pályaszámúak Zbr -esek voltak, és azokat mikor az átmenő fékkel voltak fékezve, csak a fiktív fékhenger oldókarjával lehetett oldani.. azok a Dü 23 -asaikkal (meg a Zbr-jeikkel is) utántáplálták a fékhengernyomást, mindegy hogyan tapostam a fékhenger-oldószelep pedálját.
..azanyját, még átépített Szergejen is talán ha tavalyelőtt lehettem, eredetin meg öt éve.. nem emlékszem már hogy a magas pályaszámúakon volt-e közvetlen fékhenger-oldópedál.. de azt hiszem hogy volt.
Nem. A kétfékhengeres forgóváz a széles (illetve a szélesből átalakított) Szergejek forgóváza. A gyárilag Európába szállított M62-esek (M62, T679.1, ST44, V200) forgóvázán négy 8"-os fékhenger van, ami egy-egy forgóváz-negyed három féktuskóját működteti. A széleseken 2 db 10"-os fékhenger van, szintén három féktuskóra dolgozik, de ott a kerekek egyoldalról fékezettek.
kép: (felül a normál, alul a széles forgóváz)
A magyar alacsony- és magaspályaszámú gépek különbsége a fék levegős kapcsolásában van. 139-ig forgóvázanként egy-egy egyszerűműködésű (Fe115) kormányszelep dolgozik közvetlenül a fékhengerekre. A magas pályaszámúakon mozdonyonként egy elővezérlő kormányszelep van, ami forgóvázanként egy-egy Dü23b nyomásmódosítót vezérel.