Keresés

Részletes keresés

_nyunyuka Creative Commons License 14 órája 0 2 213565

Ilyen megtörtént a mozdonyvezetői tanfolyamon is, amin 2007-ben részt vettem. Jobban ismerte a hallgató/gyakornok az adott típusú dízelmozdonyt, mint az oktató. Ő napi szinten szerelte őket, meg svarcban vezette is a fűtőház területén, míg az oktató a gyári dokumentáció alapján tanított. Az adott gépekből már egy se felel meg a gyári leírásnak, gyökeresen átalakították őket. Végül csoportelsőként vizsgázott 19 évesen, gyakorlatilag csak a papír kellett neki. 

Előzmény: Qqberci (213562)
Qqberci Creative Commons License 14 órája 0 0 213564

Hát igen :-)))...

Előzmény: ksanyi52 (213563)
ksanyi52 Creative Commons License 15 órája 0 0 213563

Azért jó ezeket hallani, nem igaz?

Előzmény: Qqberci (213562)
Qqberci Creative Commons License 19 órája 0 1 213562

Nálunk is hasonló volt a helyzet, bár néha a gutaütés kerülgetett, amikor egy összerakott mérés másnap nem működött, mert a fiamnak kellett egy mérőzsinór és kivett egyet...

 

Itt a fórumon akadtam össze a lányom volt informatika tanárával, aki kifejtette, hogy a gyerek konkrétan nem hülyézte le, de elmagyarázta neki, hogy amit mond, az nem úgy van, mert "otthon a papa megmutatta oszcilloszkópon"...

Előzmény: ksanyi52 (213560)
_nyunyuka Creative Commons License 19 órája 0 0 213561

Nekem ugyanez a pinceműhely a rádióklub volt. Sokat lehetett tanulni, a szakközép előtt 2-3 évvel iártunk! Lazán dobogós lehetett az ember az OSZTV-n, felvételi nélkül mehettem a Kandóra. 

Előzmény: ksanyi52 (213560)
ksanyi52 Creative Commons License 21 órája 0 0 213560

"Ezért vagyok eltántoríthatatlan híve az otthontanításnak."  Egyszer a nagy fiam, amikor elvégezte az ipari sulit, majd leérettségizett, és gratuláltam neki, azt mondta" Amit tudok nem az iskolában tanultam hanem itthon a pincében". (pinceműhely).

Előzmény: Aphelix (213557)
Aphelix Creative Commons License 21 órája 0 0 213559

"le lehet-e szerintetek zárni ezt a szigetelést egy csirkehálóval?"

 

Ha elektromos zárlatot nem okoz, miért ne? Esetleg ha hozzáér valamihez a motortérben akkor a rezgés hatására karcolhat/dörzsölhet, de az is csak akkor baj ha olyan alkatrésznél történik ami kilyukadhat.

Inkább az a kérdés, hogy érne-e bármit a csirkeháló a rágcsávók ellen.

Előzmény: padisah (213551)
Aphelix Creative Commons License 21 órája 0 0 213558

Nem vagyok kémikus de rezet szoktak bevinni étrendkiegészítőként, szóval mikromennyiségekben nem lehet általánosan mérgező, legföljebb bizonyos vegyületei. Hogy a székelykáposzta alól konkrétan milyen vegyület formájában jön ki, azt nem tudom :)

Előzmény: endrebá (213556)
Aphelix Creative Commons License 21 órája 0 1 213557

Mindkettőtöknek igaza van :)

 

Az iskolarendszer mostanra már 80%-ban azért létezik, hogy a köznép gyerekeinek szétb*ssza az agyát és a személyiségét, elvégre akinek nem telik magániskolára az azt érdemli... A maradékból 10% az a szűrő amiről beszélsz, hogy az osztályzatokkal jelzik melyik gyereknek mennyire van képessége seggelni, az utolsó 10% meg a gyerekmegőrzés, hogy a szülők tudjanak járni dolgozni.

 

A szoci rendszerben 80% volt a gyerekmegőrzés, ráadásul ott nem fektettek hangsúlyt arra, hogy a gyerek személyisége szarrá menjen, sőt. Ahogy Nyunyu írta, az úttörőrendszer akár még épkézláb embert is faraghatott a kölkökből, ha a politikai részt nem vették komolyan.

 

Ja, mielőtt valaki rámugrik, hogy hülye vagyok, jelzem, évekig dolgoztam az oktatásban, azt hiszem behatóbban ismerem mint az átlagember. Ezért vagyok eltántoríthatatlan híve az otthontanításnak.

Előzmény: endrebá (213555)
endrebá Creative Commons License 21 órája 0 0 213556

Szervusz Jenő, ezt is köszönöm.

 

Akkor a savas főzést inkább hagyom a zománcos edényekre.

Előzmény: Töck Jenő (213554)
endrebá Creative Commons License 21 órája 0 0 213555

Azt is kell látni nyunyuka, hogy mikor élünk - nem elég azt hogy egy békés korszakban mit lehetne elérni a fölösleges tanulnivalók elhagyásával.

 

Az osztályfőnöknőd még nem látta se a háttérhatalmat, se azt hogy amit nem fogsz erősen azt el fogják venni tőled.

Én azt látom, hogy aki nem tudja a szorzótáblát, annak ha lemerül a telefonja akkor nem tud szorozni.  Illetve ha nem tanul meg tanulni, akkor nem kell alkalmazottnak.

Az évszámok, a másodfokú egyenlet megoldóképlete és a kovalens kötés közös elektronpályái nem a zsíroskenyér megfelelő elkészítéséhez kell a gyereknek majd felnőtt korában, hanem egy szűrő hogy mire lesz alkalmas és mire nem lesz alkalmas az illető majd..

 

Kell az életrevaló tudás.. mindenképpen.  De az iskola nem csak cserkésztábor.

 

Illetve tényleg nem kell a felesleges tudás annak..  hm..  akinek nem kell.

Előzmény: _nyunyuka (213553)
Töck Jenő Creative Commons License 1 napja 0 0 213554

Megkérdeztem benn a munkahelyemen az élelmiszer és gyógyszervegyészeket.A mai eredmény:

Alumínium edény: Lúgos étel nem nagyon van, így aznem játszi. Savas étel az van, azt jobb kihagyni alumínium edénnyel.

A rézeleje pálinkafőzésnél az erősen mérgező,leginkább a metil-alkohol. Vannak benne aromák is, de azok nem mérgezőek. Vagy csak jelentéktelen mértékben.

_nyunyuka Creative Commons License 1 napja 0 0 213553

Középiskolában az ofő "nénink" (akkor 25 éves, nem mellesleg igen gyönyörű) vitt ebbe az irányba. Kémiát+fizikát tanított, mindig azt mondta (és alkalmazta), hogy nem a képleteket, állandókat kell bemagolni, arra ott a függvénytáblázat meg a képletgyűjtemény! Használni kell tudni, ezt jól megtanította, az osztály négyötöde négyesre-ötösre érettségizett! A humán tárgyakra meg jó puskákat csináltam, ebből is csak annyi maradt meg, ha pl. érdekel a sztálingrádi csata minden részlete, akkor melyik korszakban és hol keresgéljek. 

 

Az életre tanítás másik része volt a manapság sokat szidott úttörő-mozgalom. A politikai részét nem éreztem, gyerekként a fene se értette, mit jelent a "lángszavú párt", a táborokban, kirándulásokon megtanították, hogy a természetben mi ehető és mi mérgező, térkép- és menetrend-olvasás, hogy lehet ősi módszerekkel tüzet gyújtani stb. Tájékozódás térkép alapján, merre van észak iránytű nélkül. Ma ugyanezért sokan sokat fizetnek bushcraft néven.

 

Kicsit folytatódott ez a szemlélet a Kandó fősulin, nagy hiba volt szétverni! Megy a Bolyain. A hadsereg talán egyetlen értelmes és valamire való része volt, ahol nem a vigyázz-balra át, stokizás meg a sárban kúszás ment, hanem lövészet értelmes módon, elektromos és kémiai labor, meg pár hasznos ismeret egy esetleges háborús konfliktusban(ezt nem kívánom!).

 

Persze mindez felesleges a futószalag mellé a biorobotoknak. 

Előzmény: endrebá (213530)
endrebá Creative Commons License 1 napja 0 0 213552

A nyest ellen nincs jó megoldás.. erre mifelénk legalábbis. 

   Ami hatékony, az drága is és az akksit is fogyasztja - ami nem drága, az meg némelyik dögöcskét nem riasztja el.

Én azt hiszem riasztóként egy wc illatosítót akasztanék a géptérbe, a törmelékpotyogás ellen meg vennék egy flakon hajlakkot és ráfújnám. 

  Az ha rászárad, akkor megfogja - közben meg remélhetőleg a szaga is riasztó. 

Előzmény: padisah (213551)
padisah Creative Commons License 1 napja 0 0 213551

nyest garázdálkodik a autóban, bemászik a motorháztető szigetelése alá, és széttépi azt, folyamatosan potyog a motortérbe a szigetelés belseje

ez már a második szigetelés, egyet már ki kellett dobni, és vettem bontottan

 

az a kérdésem, hogy le lehet-e szerintetek zárni ezt a szigetelést egy csirkehálóval? a hétvégi házamban történetesen van egy elvileg megfelelő méretű csirkeháló, amit eddig rostálásra használtam

endrebá Creative Commons License 1 napja 0 0 213550

No hát erre mondom én hogy a boldogság az csak ennyi :  amikor azt érzem hogy de milyen jó dolgom van nekem..

 

És ez a meghívás bizony boldoggá tesz engem, akkor is ha nem tudok élni a lehetőséggel.. 

   Köszönömuram !

 

:'))) 

Előzmény: schlumberger (213546)
Qqberci Creative Commons License 1 napja 0 0 213549

Nálunk most vasárnap volt sáskajárás: felvezetésnek egy jó gulyás borjúlábból...

Előzmény: schlumberger (213547)
endrebá Creative Commons License 1 napja 0 0 213548

Annyi év már történelmi időszaknak minősül.   :-))

 

Zománcozni egy réz bográcsot?  Áááá...

 

  Inkább a zománc-sérült lemezlavórt zománcoztatnám - vagy olyan edényeket amik bádoglemezként emlékezetesek a gyerekkoromból.. 

Előzmény: Airbag. (213543)
schlumberger Creative Commons License 2 napja 0 2 213547

Az az igazság, hogy már a múlt héten megvettem a füstös holmikat, de valahová eltűntek, és szombaton ismét el kellett sompolyognom a piacra, mert már kolbász se maradt a bableveshez. A töltött káposztába meg dukál az angolszalonna, meg a kolozsvári is.

Előzmény: schlumberger (213546)
schlumberger Creative Commons License 2 napja 0 1 213546

És azt hiszem hogy schlumberger is.

 

Ma estére megfőtt a csülök, holnap a főzőléből lesz a bableves. Holnapután nekiállok újra a szatmári töltöttkáposztának, Hoztam Veres úrtól jó füstös belevalókat. Szívesen látunk!

Előzmény: endrebá (213532)
ötbites stihles ziles Creative Commons License 2 napja 0 2 213545

Hát pálinkát azért ne nagyon főzzél-másnak..magadnak mindegy..

Rézeleje:mikor indul a folyadék képződése a hűtőben-nagyon erős,mindenféle lemart,feloldott anyagot tartalmaz,amit a méregerős alkohol le és feloldott...szine egészen sárgás-kékes is lehet..nem kell játszani vele,a pálinkába nem kell..

Ezután jön az előpárlat-már a tiszta,kicsit kevésbé hozanyagokkal dusult folyadék,nagyobb részt tartalmaz a mérgező metilalkoholból-kisebbet az etilalkoholból-a főzés menete során az metil-etil arány egyre jobban tolodik az etil felé..Mikor már jellegzetes formában inkább az etil többség érvényesűl,talán metil már csak nyomokban-onnét jön a középpárlat-ez a frakció,ami kell a pálinkafőzésből..az előpárlat sem kell nekűnk a pálinkába,a középpárlat viszont a lényegét adja a készülő pálinkánknak..addig,mig az alkohol szint el kezd esni,és egy idő mulva nem oda illő izek jönnek elő-savanyú iz,mosogatórongy szerű illat-szóval itt az idő,megállitani a középpárlat felfogását-ezután jövő az utópárlat..

Minél hol a határ-nincs kőbe vésve-a főző készülék milyensége,az anyag milyensége,még a főzés intenzitása és a hűtőviz hőmérséklete is belejátszik-meg a gazda szája ize..

Van,aki felfogja az előpárlatot,és később izlés szerint bekeveri a kész pálinkába,van,aki felfogja,egyéb célokra felhasználja-metilalkohol tartalma miatt..

Utópárlatot van,aki az utolsó alkohol molekuláig kifőzi,és a kapott anyagot hozzáönti a következő főzendő anyaghoz..

Majd a hozzáértők kiigazitják,ha valamit rosszul irtam.. de kb valahogyan ilyen formán lehet a dolog..

Szerintem..

Előzmény: Töck Jenő (213535)
Airbag. Creative Commons License 2 napja 0 0 213544

eszembe jutott még egy dolog:

 

ahogy a aluminium szódásballonokat is már csak új bevonat után lehet újra tölteni,ill használni,

úgy a fürdőkád újra zománcozás mintájára nem lehet/ne a kis bográcsodat bezománcoztatni?

Előzmény: endrebá (213542)
Airbag. Creative Commons License 2 napja 0 1 213543

86-tól dolgozom a "Köjál"-ban

:-)

Előzmény: endrebá (213542)
endrebá Creative Commons License 2 napja 0 0 213542

Teljeskörű tájékoztatás, most már tudok eleget..  :-)))

 

Köszönöm szépen.

Előzmény: Airbag. (213540)
endrebá Creative Commons License 2 napja 0 0 213541

Szuper, köszönöm szépen.

 

Ha egyszer szembejön velem egy savállóból készült bogrács, akkor lecserélem ezt arra..

Előzmény: Airbag. (213539)
Airbag. Creative Commons License 2 napja 0 1 213540

Teflon

A legtöbb kérdést az elmúlt időszakban a teflon és egyéb tapadás gátló bevonatokkal rendelkező edények vetették fel. A teflon sok szempontból kerülendő, egyrészt, ha nem megfelelő minőségű a bevonat vagy a gyártástechnológia nem elég színvonalas, a bevonat hamar elkezdhet felválni és az ételbe kerülhet. Másrészt, a bevonat könnyen karcolódik, és ha a teflon túlhevül, mérgező gázok szabadulhatnak fel a sértetlen felületből is, így a teflon előkelő helyen áll a rákkeltő főzőedények listáján.

Alumínium

A következő, bizonytalanságot okozó, így a rákkeltő főzőedények közé sorolt termék az alumínium edény. Kiváló hővezető, könnyű és jól tisztítható, de a benne fővő, vagy tárolt étel reakcióba léphet az edény anyagával és káros alumíniumsók keletkezhetnek. Savanyú vagy sós ételek fokozottan oldhatják az edény anyagát, illetve ha az oxidréteget megsértjük vagy eltávolítjuk (túlzott súrolással), az is kaput nyithat az edény anyagából származó kioldódó vegyületeknek, amik növelik az Alzheimer-kór kockázatát. Az alumínium edényben készült ételek semlegesítik az emésztőnedveket és fekélyt okoznak.

Zománcozott

A zománcozott edények manapság biztonságosnak mondhatók, hiszen mind a zománc összetétele, mind annak színezőanyagai szigorú előírásokat követnek. A zománcréteg nem lép reakcióba az étellel, ugyanakkor addig, amíg sértetlen marad, megvédi az edény vas vagy acél alapanyagát a rozsdásodástól. A zománc felület nem tapadó, és ezt a jó tulajdonságát nem egy rétegnek köszönheti, vagyis használat/kopás során sem veszíti el.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél edények kiváló hővezető és hőelosztó tulajdonságokkal rendelkeznek, higiénikusak és biztonságosak, sok esetben az egészséges táplálkozás híveinek eszköztárában is szerepelnek. Kis mennyiségben ugyan oldódhatnak ki az ötvözetből különféle vegyületek, de ezek mennyisége az egészségügyi határérték alatt marad, bár érzékenyeknél okozhatnak tüneteket.

Kerámia

A főzés szempontjából legbiztonságosabb és legegészségesebb edények közé tartozik a kerámia (zománcos és mázatlan). Nem mérgezi az ételt, a benne lévő vitaminokat megőrzik, megtartják rostjait és nedvességtartalmát. A mázatlan terrakotta főzőedényt átjárja az étel víztartalma, ennek révén ásványi anyagok oldódnak ki az agyagból. A zománcos agyagedények esetében érdemes a felhasznált zománcfesték összetételének utána járni, gondot okozhat ugyanis, ha az edényt borító máz ólmot tartalmaz, amit a régi fazekasok használtak. Az ólommérgezés miatt emésztési zavarokmagas vérnyomás, illetve vérszegénység alakulhat ki.

Öntöttvas és réz

Az öntöttvas edények kiváló hővezetők és hőtartók, a bennük készült ételek ízletesek és gazdag beltartalommal rendelkeznek. Egyetlen hátrányuk, hogy nagyon súlyosak. A réz kifejezetten fertőtlenítő hatású, bár ezzel kapcsolatban is felhívjuk a figyelmet a túlzott súrolás és a savas ételek hosszú időn keresztül rézedényben való tárolásának elkerülésére. Az edényből ilyenkor rézionok oldódhatnak ki, ez pedig hányingert, szédülést és hasmenést is okozhat.

Forrás:

Airbag. Creative Commons License 2 napja 0 0 213539

én réztartalmu edényt kérdeztem meg...

 

az aluminium használatos konyhán,a tálaló,szállitó,hőntartásu edények formájában/de ujat már nem lehet bevinni oda/

a meglévőket is csak ilyen célra lehet használni..

az ujak csak nemesacél /rozsdamentesacél/ készülnek..

Előzmény: endrebá (213538)
endrebá Creative Commons License 2 napja 0 0 213538

Köszönöm szépen Airbag hogy szakembert kérdeztél a témában.

  Még annyit mondj meg kérlek, hogy az alumíniumot vagy a rezet kérdezted?

Előzmény: Airbag. (213536)
endrebá Creative Commons License 2 napja 0 0 213537

Lényeg hogy én sem leszek beteg a rézbográcstól.

 

:-)))

Előzmény: Töck Jenő (213535)
Airbag. Creative Commons License 2 napja 0 0 213536

Én annyit kérdeztem meg egy régi Köjál orvostól,aki az élelmezésügyben dolgozik, és válasza:

 

hogy közétkeztetési konyhán tiltott termék,ilyenben főzni ill melegíteni nem ajánlott

hidegkonyhai alkalmazása engedélyezett,(pl majonéz kiverése,habarások ,ilyenek,

Előzmény: endrebá (213534)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!