Ami a Star Wars-trilógiában fikció volt, az már valóság, akárcsak sok minden más. Videokonferencia, vagy kint állsz a buszmegállóban, a telefonodon látod a következő járat érkezését...
Teljesen jó képzeld azt hogy magaságyásban kertészkedel ! Mindent darálj le és teritsd szét ,főleg a fagallyak a legjobb és locsolgasd rendszeresen . Amikor az beérik bármi megterem rajta akár a kopasz sziklaplatón is ! Volt egy erdész aki minden ilyen gallyat ledarált egy medencében 3 napig áztatta és komposztálta valameddig ,majd az erdő talaját terítette be vele fantasztikus szép erdőt épített vele ! És ez nem is mostanában volt hanem a háború környékén !
Nem hogy Görbeháza de szinte az egész Hortobágy és környékére jellemző az agyag miatt a szikes tócsák tavaszi megjelenése . Ilyen vidékről származom a viszintes agyagos talajokra ez kifejezetten jellem ző talaj . Még ahol most élek is kalciumkarbonátos réti talaj van még is a szikfoltok jellemzőek és még nem volt olyan szárazság hogy a szík ki lett volna száradva ! Ha rámentem traktorral egyből tiszta trutyi jött fel ,és nagyon érdekes mert itt nem a gödrök alján van hanem ahol pupféleség van a földön annak a teteje biztos hogy térdig érő sár van ! Nagyon érdekes vannak savas szikek és lúgos szikek is . Itt jellemzően a 7-8,2 ph-ig vana a talaj kémhatása és a szík is lúgos ,és ez szántás mélységben . Még egy 60-70cm mélységben nem mértem sosem pedig érdemes lenne a vízzárást megmérni milyen értéket mutatna . A filmen a fákat ültetőknek volna a a gép nagyon alkalmas ,megoldaná a mélyre tett szervestrágyát és egy ilyan csík gödörre ültetni a fát .
Azok sziksós földek azért vannak a tócsák ! Itt még egy ilyen hét és öntözni kell mindent . Ástam tegnapelőtt a kertben a füves részek már szárazak ! Ha nem fájna a kezem akkor már menne a víz a szőlőre .
Colos csővel 2,5 bárral és olyan 15méter átmérővel Tisza II -vel 3-4 cm mélyebbre nem ázik 12 óra latt ha meleg van . Ha meg növelném a fúvókát, 6-os a hajtó a mellék meg talán 4 mm ,bontott sugárral ,így szépen teríti a kört akkor meg le esene a nyomása a rendszernek 1 colos csővel van etetve . Meg kérdés a kút meddig bírná !!!
Tud az, csak nedves vízzel kell locsolni, nem szárazzal. 3 órát ha forog a régi Duna-II szórófej talán 8és 10es fúvókákkal, már bokánál mélyebbre süllyedek az iszapban és leveszi a gummi tschizmát. A szórófej állvánnyal meg kell gondolni hogy indulok el.
A múlt nyáron nekem is csak az müködött ! A szórófej nem tudott annyit öntözni hogy sár legyen reggeltől estig egy helyben ment ,de 3cm mélyebrre nem ért le a víz .
Itt a helyi viszonyokban az semmit sem érne ! Amikor 38-40 fokok vannak és még a szél is lengedez az 5 percig sem tartana ki kb ! Vezényeltem öntöző művet volt hogy kettőt is két egymás melletti táblán ! De annak is azt a baját találtam hogy kevés vizet adagol,mert kb 90 másodpercenként előrébb lép és kb 3méter sugarú körben locsolja a vizet egy picike fúvókán 3-4mm kb . ilyen rövid idő alatt csak annyira lesz sáros a föld ,hogy fél cipőben a gép után amikor elmegy 50 métert ,a napon amikor süt és meleg van ,simán bemegyek a kukoricába 50sort és nem lesz a cipőm sáros . Ezt bemutattam a főnöknek is és csak nézett hogy azt hitte ott sár van ,és nem volt . Nem segíti a kukoricát az olyan kicsi mennyiség semmiben sem . A múlt évi öntözött csak 35 mázsát produkált ,kidobott pénz volt az öntözés ,pedig olyan 300 liter felett van a 24 órás gázolajfogyasztás a semmire ! Ha az enyém volna nagyobb fúvókákat alakalmaznék és lassabban járatnám a gépet . 50-en de volt hogy 100-on ment túl gyors de rám nem hallgattak !