Keresés

Részletes keresés

ösztöke Creative Commons License 2009.02.04 0 0 22

Kedves Ödönke!

 

További kérdésre: azért mert kell egy meghatározott időintervallum, amíg ha nem tiltakozik a férj, vagy az apa, akkor érvényes a fogadás, amint túl már megáll, mivel nem tiltakozott, a törvényben megadott időn belül, már nem hivatkozhat arra, hogy akartam tiltakozni, jaaa ... most tiltakozok! Nem.

 Logikus, hogyha nem szól, kell egy időt meghatározni miután már érvényes, hogy ezzel hallgatólagosan jóváhagyta az asszony fogadását, mivel nem szólt.

 

Az özvegy meg egyértelműen nincs hatalom alatt, mivel felszabadult a férj törvénye alól, de javíts ki ha tévedek.

 

Üdv

Előzmény: Báthory Ödönke (-)
ösztöke Creative Commons License 2009.02.04 0 0 21

Mert az asszony hatalom alá van vetve, ezért is kell befednie a fejét - Pál után szabadon. (ez újszöv. ugye ?)

 

Ennyi. :)

Előzmény: Báthory Ödönke (-)
Lépcsőzetesmunkakezdés Creative Commons License 2009.02.04 0 0 20
Mindez része annak a folyamatnak, melyben a nő elveszítette természet adta hegemóniáját. Figyeld meg, hogy a nő képes egy közösséget összetartani míg a férfi nem feltétlen törekszik egy közösségben megmaradni, vagy nem csak egyben akar
Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 19

Nem hiszem, hogy uralkodásra termettünk, egyformán fontos feladatot láttunk el kezdetekkor: a férfiak vadásztak, halásztak, gondoskodtak családjuk ellátásáról, a nők gyerekeket gondoztak, gyűjtögettek és őrizték a tűzet. 

Egyik fél sem lehetett el sokáig a másik nélkül. Enni, szaporodni kellett minden időben. Ki mihez értett, meg mihez volt ereje, azt csinálta.:)

Hogy mégis miért változott meg minden? Sokféle válasz van rá, az biztos. :)

Előzmény: Lépcsőzetesmunkakezdés (18)
Lépcsőzetesmunkakezdés Creative Commons License 2009.02.04 0 0 18
Uralkodásra lettek teremtve a nők, de a társadalmi folyamatok ettől megfosztották. De az ügyes nők ez némileg kb tudják cselezni: elfogadnak egy férfit maguk felett uralkodóként és mindenki mást irányítani akarnak (lásd anyós)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 17

"a kislányok már korán azzal foglalkoznak, hogy önmagukat bemutassák"

 

Igazad van, hogy a kislányokban talán előbb kifejlődik ez a tulajdonság, de egyúttal oda kezdenek figyelni másokra is. Pl. nézd meg, ahogy a babájával beszélget, gondozza, dajkálja, öntudatlanul is kifejlődik benne a másokról való gondoskodás vágya.

Vagy ha kisöccse születetik, hogy szeretgeti, néha még túlzásba is viszi, nem kis gondot kozva ezzel az anyukájának.

Vagy segiteni a takaritásban, más munkában az édesanyjának, mert látja, hogy fáradt, viszi a papucsát az apukának, vizet...stb.

A nők tetszeni, a férfiak imponálni akarnak? Mintha a nők önzetlenebbek lennének..nem biztos, csak feltételezem.

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 16
Igen, de a női lénységben valahogy ott van az "én" sokkal nagyobb szerepe. Gondolok arra, hogy a kislányok már korán azzal foglalkoznak, hogy önmagukat bemutassák, ellenben a kisfiúkkal, akik csak úgy "bámulnak ki a világba".

Persze az általánosítás itt sem tökéletes, a narcisztikus férfiak is létező jelenség, most olvastam az este épp Adyról, mennyire gondosan építette a korabeli "celeb" imázsát.
Előzmény: Törölt nick (14)
nazuna Creative Commons License 2009.02.04 0 0 15
Nem csoda - folyamatosan arra bíztatom őket.
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 14
Érdekes, sok önfejű férfi is van.....
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.03 0 0 13
A nő önfejű :)
Előzmény: nazuna (10)
oncogito Creative Commons License 2009.02.03 0 0 12
Alantas szerep...

Isten törvényében megvan a szerepe a férfinak és a nőnek. Nem alantasabb, mint egy munkahelyen a főnök-beosztott szerepe. Azt senki meg nem kérdőjelezi. Márpedig a család is egy kis gazdasági közösség.

A Bibliában olvasható, hogy a férfi feje Jézus, az asszony feje a férfi.
Ettől még nem lesz alantas a nő. Sehol nincs ugyanis benne, hogy nem szabad hallgatni a férfinak a nőre. Sőt, meg kell becsülnie, szeretnie kell.

Isten nem akar szakadást házastársak között. Ha férfi tesz fogadást Istennek, azt meg kell tartania, abba a feleség eleve bele nem szólhat. Ha a nő teszi a férje ellenére, akkor ne szakadjon már szét a házasság Isten miatt. A férfinek joga van a fogadalmat érvényteleníteni, de attól a pillanattól már övé ezért a felelősség! Hiszen ha joga több van, felelőssége is több van. Talán ebben különbözik egy munkahelytől...
Ha rosszul dönt, ha rosszul bánik feleségével, ha nem becsüli meg, ha zsarnok vele, akkor bizony ezért felelnie kell az Úr előtt. Ezt is szem előtt kellene tartani, nem csak azt, hogy ő az asszony feje!

És az is igazságos, hogy csak egy napig van vétó joga, mert nem lehet senkit kétségek között tartani időtlen időkig fogadalmában. Az lenne az igazi függőség és alárendeltség.

Egyedül élő özvegy asszony esetében nincs veszélyben házasság, ezért az ő fogadalma is érvényes, azt senki ember meg nem vétózhatja.
az Isten nyila Creative Commons License 2009.02.03 0 0 11

bibliai példát nemtók erre konkrétan,de ha férfikat is elattak akkó a nőciket is :D

 

józsefet rabszolgának.

 

ott sincsen leírva,hogy tevélyé vagy lóvélyé,de elatták mint valami barmot.

 

 

az özvegy asszony örüljön,hogy él :D

Előzmény: Báthory Ödönke (1)
nazuna Creative Commons License 2009.02.03 0 0 10
Nálam van 4 nő. Soha nem sikerült egyetlen dolgot sem megtiltanom.
Paleokrites Creative Commons License 2009.02.03 0 0 9
Ja..., még annyi, hogy a váló levelet főleg akkor hasznosították leginkább, amikor a férj katonáskodott...., mertha meghalt és nem találták meg a tetemét, akkor a feleség sohasem mehetett más férfihoz feleségül mindaddig míg elő nem került a kedvese élve, avagy halva, ez általában sok nőt érintett..... A válólevelet a feleség vissza adta, ha a férj hazatért.... hosszabb időre....., avagy leszerelték, netán befejeződött a háború!

Pl. Dávid is így csábította el Hitteus Uriás feleségét, mert válólevele volt, amit ugye kényszeresen érvényesítettek.....

Előzmény: Paleokrites (8)
Paleokrites Creative Commons License 2009.02.03 0 0 8
Nos a nők a zsidóságban fontos szerepet töltöttek be...., az egyik a gyermek szülése, nevelése és a háztartásra való gondoskodás.....
Izraelben megbecsülték az asszonyokat, a nőket, ám bizonyára sok kirívó eset volt arra nézve, hogy az asszonyt alantas szerepbe lássa a külső szemlélő, de még mindig jobb volt a helyzetük, mint más népeknél, így ha fogadalmat tettek, akkor az atyja ezt, netán apja helyett a bátyja, férje feloldhatta, ha azt ők úgy látták jónak....., Mózes törvénye erre is kitért....

Az özvegyasszony felett már nincs az a férfi, aki megtilthatná a fogadalmat, talán a főpap, netán Isten!

Nemcsak egy napig lehetett megtiltani a nők fogadását...., akár véglegesen is, amíg felette álló FELELŐS férfiú ezt megtehette...., ám vannak fogadások, amiket nem tilthatott meg senki....., ha mégis a férj, apa, bátyj megtiltott és engedelmeskedett neki az hölgy....., akkor az a férfi bűnt követett el....!

Az újszövetségben a nőknek már az egyházi rend lett a mérvadó, hisz az evangéliumok más szerepet játszatnak a hölgyekkel, megint mást Pál levelei!
Előzmény: Báthory Ödönke (-)
alias78 Creative Commons License 2009.02.03 0 0 7
Mert nem volt aki megtiltsa neki.
Előzmény: Báthory Ödönke (1)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2009.02.02 0 0 1
Hol látsz te erre bibliai példát, hogy bármiféle állatért vewtték a csajt? És akkor az özvegyasszonynak már mért lehetett fogadni?

b
Előzmény: az Isten nyila (0)
az Isten nyila Creative Commons License 2009.02.02 0 0 0

Gondolj bele,hogy az asszony az ojjan volt abba az időben mint a barom és eszt szószerint értendő.

 

x számú tevélyé vagy vallamijjen állaté vették a csajokat.....

 

 

a biblia férfisoviniszta és minek bajlócc mózessel mikó van jézusod is ?

 

 

Előzmény: Báthory Ödönke (-)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2009.02.02 0 0 topiknyitó
További kérdés, hogy miért csak egy napig lehet megtiltani, illetve egy özvegyasszonynak miért nem lehet megtiltani a fogadását?

ÉS hogy ez mit jelent az Újszöv emberének?

b

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!