Tegnap végre megtudtam, hogy mi is az az ökológiai lábnyom. Sőt, már azt is tudom, hogy minél kisebbet igyekszünk hagyni magunk után. Hiába no, lifelong learning!
Nalunk sem tokeletes. Sot... eleg keves helyen lattam tokelestet.
A mienk a haz kozepen van. A haloszobakban szepen dolgozik. A nappaliban is az ebedloben is (ott altalaban le vannak zarva a nyilasok). A konyha-csaladi szoba, ahol allandoan vagyunk nem a legjobb. Ott hideg telen, meleg nyaron. Nagy a gyanum, az ajto a hibas, le fogjuk cserelni iden. Az uvegen keresztul erzem a hideget! Pedig nem regi az ajto - de ugy latszik, nem jo minosegu.
Jatszunk a nyitas-csukassal, igy valamennyire lehet segiteni a termosztatot... de nem a legtokeletesebb. Es nincs hova mashova athelyezni.
Nálunk egyszerűen muszáj volt egy idő után megvenni, mert a régi tulaj a fix érzékelőt egy déli fekvésű szobába szereltette. :-( Így aztán elég volt egy kis napsütés, lekapcsolt a fűtés, a keleti ill. északi szobákban meg cidriztünk.
szerintem nem sok a fűtésed. Én most 50nm-esre fizetek 11e átalányt, és amikor tavalyelőtt 130 nm-est béreltem, 17e átalányt hoztak ugyan ki, de aztán utólag a nyakamba zuhintottak 11 hónapra 60e különbséget...
Lehet, hogy meg kellett volna próbálni, de a franc se akar annyi adminisztrációt, meg utólagos ellenőrzést... :-(
Nálunk 6-23 óráig 21,5 fokon van a termosztát, éjszakára pedig 19,5 fokon.
Lehetne szőrözni a napközbeni órákra is, de mivel az egyetemista gyerekeim eléggé összevissza vannak otthon, inkább hagyom.
Egyébként mobil érzékelőnk van, tehát ha fáznak, akkor (a beállítás változatlanul hagyása mellett) beviszik magukhoz a szenzort, és egyből elkezd fűteni a rendszer. :-)
Tudod mit kezdek hasznalni mint tisztitoszert? Ecetet. Tokeletesen zsirtalanit.
Nem tudom, milyen viz tisztitok vannak Magyarorszagon, sajnos... de nezz korul az aruhazakban, es probalgass. A mienk a hidegviz vezetekre van bekotve a csap alatt, eleg kenyelmetlen cserelni a szekrenyben. Gondolkozom azon, hogy a pinceben kellene lennie, ahol konnyebben latjuk, es csereljuk, mielott feljon a konyhaba. Hiaba, a ferjem szerelte be, es nem voltam otthon, nem tudtam elmondani a velemenyem ... mert azom van. :((
Amit a fűtésről írsz, az nagyon igaz! Meleg zokni, papucs, melegítő nadrág, garbó.
Még a tisztítószerekről: most próbálok az Interspar Tchibo részlegén vett tisztítókendőivel vegyszer nélkül takarítani. Eddig jónak tűnik, vízkő ellen azonban nem hatékony.
Okos amit leirsz - es ha sok mondanivalod van, hat hosszu amit irsz, elvezet olvasni.
Nalunk sem jo izu a viz ami a csapbol jon ki. Valami vegyszer szaga van - vagy ize? Nehez megmondani. Sokaig vettuk az ivovizet - csak simat, mert a szensavast nem szeretjuk. Most beszereltunk a mosogato ala egy szurot, igy a viz ihato - nem vesszuk tobbet.
A TV-n tudnank sporolni, de nem tesszuk, gyengek vagyunk... raadasul harom helyen van.
Ujsagot, magazint nem jaratok (kiveve egy ajandek elofizetest a National Geographic-ra). A hireket szmitogeprol, TV-rol hallom.
A legkondi is mint a futes - a tel hideg, a nyar meleg alapon, nem probalunk olyan idealis atlagot teremteni, amikor nem erezzuk a telet vagy a nyarat. Vagyis a lakasban is kell pulover, hosszu ujju telen, es zokni a labon, nyaron meg nem :)).
Spórolásról: nekem főleg azért kell, mert sajnos sok kaját dobtam ki korábban. Még ma is előfordul, de egyre ritkábban. Nálunk sosincs otthon kenyér, mert én nagyon ritkán eszem, a kisfiam miatt meg még negyed kilót sem érdemes venni. Kenyeret utálok a legjobban kidobni!
Főleg nem is a kaján spórolok, hanem:
tv: csak az alapcsatornákat fizetem, így legalább kevesebbet nézünk tv-t, és nincs semmilyen bugyuta mesecsatorna.
Telefon: szinte teljesen leredukáltam, családon belül ingyen beszélek mindenkivel, többiekkel csak nagyon röviden, ott az email.
Villany: itt még van hova fejlődni, energiatakarékos izzókon gondolkodom, bár azok általában ott jók, ahol folyamatosan égnek, így nálunk nincs túl sok helye. De aki sokat van egy helyiségben, azoknak nagyon megéri, a cégnél nekünk nagyon bejött.
Van légkondim az emeleti szobában, de inkább leköltözöm a földszintre hőségben, nem csak a spórolás miatt, hanem megbetegszem tőle.
Gáz: most a 100 négyzetméterre fizetek havi 21.000 átalányt /nincs gázártámogatás/. Nem tudom, hogy ez sok-e?
Újság: A helyi lapot a szomszédommal közösen járarjuk, én úgyis csak este nézem át.
Egy éve nem veszek zacskót, elrakom, amit kapok, mindig van a kocsimban és a táskámban.
Nem veszek üdítőt, csak vizet iszunk. Mindketten azt szeretjük a legjobban. Sajnos ásványvizet, mert nálunk szinte ihatatlan a víz. Nem dohányzom, nem iszom alkoholt.
Nem veszek csipszet, cukrot, édességet, maximum kekszet, ropit. Magyart!
Nem sütök, mert a gyerek nem eszi, én meg csak híznék tőle.
Sok levest főzök, olcsó, laktató. Nem sütök bő zsírban semmit, nem csak spórolásból, de nagyszülőknél szinte mindig rántott dolog van, annyi elég is.
Amit megspórolok könyvre, színházra és utazásra költöm.
Gyereknek szerencsére nem sok mindent kell vennem, egyrészt öröklünk, másrészt nagyszülők elhalmozzák.
Legjobban a gyógyszerre kiadott pénz bosszant. Amikor 40 tablettát váltasz ki, és kb. 8-t szedsz be belőle. Szerencsére ritkán kell, de most is van néhány 3/4-ig tele doboz...
Konyhapenz... nalunk nem feltetlenul csak az tartozik bele, ami a konyhara kell. A kiadasok ket reszre oszlanak (nagy volnalakban) az egyik amit a ferjem kezel, a masik amit en.
O fizet mindent :)). Mar ami szamlazasra kerult. En vasarolok mindent :)). Mar ami boltbol valo, es el kell menni megnezni,eldonteni mikor mit.
Eleg jo munkamegosztas, nem? Oruletes baj lenne abbol, ha o vasarolna a konyhara pl, mert 10x annyi lenne a kiadas - nincs benne gyakorlata, es rosszabb mint egy varandos anya... meg tud kivanni dolgokat ha kajak korul van :))!
Ami konyhaval kapcsolatos azt mar meg szoktam magamtol kerdezni: biztos, hogy akarok fozni??? :)) Mert ha nem... akkor ovatosan a vasarlassal.
Persze, uzsora... es mi a szukseges. Remelem, ilyen szukseg nem jon. De volt mar... amikor kellett penz, azonnal - meg a par nap kesedelem sem volt eleg, mig en a sajatomhoz hozzajutottam. Akkor gondolkodas nelkul nyultam volna az uzsorahoz...
Itt a "szukseges"-t kell definialni - es az csaladonkent, anyagi helyzetenkent valtozo.
Én leragadtam a konyhapénznél, hogy megtetszik a szép akármi a boltban, aztán megveszem. Az ötéves terv nyilván egy sokkal magasabb szint. Nekünk olyan nincs is, olyan magas, hogy el sem tudom képzelni.
Ha ésszerű, akkor nem baj, ha nem szükséges. Nehezebb kérdés, hogy mi lehet annyira szükséges, hogy ésszerűtlenül is vállalni kell. Szélsőséges példa, akik felveszik a "kamatospénzt" az uzsorástól, azok is azt hiszik, hogy szükséges.
Hat ez is csak terv kerdese, hogy mi az impulziv. Ha van valami az oteves tervben (mert nekunk van tervunk :))!) de nem most hanem kesobb... es most van valami nagyon jo ajanlat, amit eddig nem lattunk... hat felrugjuk a tervet... no most ez akkor mi??? Tervmodositas :)), nem impulsiv vasarlas.
En nem vagyok kozgazda... de tudom, voltam olyan helyzetben, amikor kellett kockazatot vallalni, mert nem volt mas megoldas. Az alternativa... az nem volt elheto.
Viszont latom - erzem, mi az amikor az ember vallal kockazatot - ha esszerut is - de nem szuksegeset. Sajnos ilyen is van (vagy halistennek) - de nem szuksegszeruen felelotlen.
Fene tudja, ebben is van igazság, de nagy általánosságban az is igaz, hogy őrizkedni kell az impulzív vásárlástól, mert a tervszerűség kifizetődőbb. Talán az a nyerő taktika, hogy pontos terv egyes tételeit váltod ki kedvezőbb helyettesítő-termékkel, de akkor a tervben szereplő tételt nem veszed meg.
Te emlékszel azokra, amiket úgy hívtak, hogy kétszer-, négyszer- meg talán olyan is volt, hogy nyolcszor "forint-filléres" papír? Két színnel volt nyomva, pirossal és kékkel.