Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2992

( Ez a szakmád és nem tudod az Ohm törvényt? Ajaj. )

 

Látom megint témánál vagyunk. Szívesen írnék egy több képernyőnyi értekezést, miért (lenne) fontos egy rádióamatőr számára a műszaki tudás, de süketek párbeszédének semmi értelme.

 

Amiben viszont tökéletesen egyetértünk, az a hivatalos felkészülési anyag fájó hiánya immár évtizedek óta. 1986-ban vizsgáztam, egységes tananyag már akkor sem volt. Ez akkor nem okozott ilyen nagy gondot, mint ma. Hiába van az NMHH-nak kiadott követelményrendszere, azokat mind végigtanulni és rutinszerűen tudni tényleg súlyos évekbe kerülne. Egy célirányos és gyakorlati tudnivalókat tartalmazó kérdéssor viszont megtanulható lenne és az elinduláshoz szükséges minimális alapot megteremtené.

Miért nincs ilyen? Az NMHH-nak sem kényszere, sem motivációja nincs, a rádióamatőrökkel való foglalkozás csak kiadás és energia, bevétel nem származik belőle. Tehát csak a nagyon kötelező minimumot fogja megtenni, ez logikus.

A rádióamatőrizmus társadalmi presztizse egyenlő a nullával, sem a politika, sem a civil társadalom nem ismer bennünket, ha egyáltalán hallott erről, akkor az vagy "valami öreg munkásőrök" vagy "akik mindent lehallgatnak" sztereotípiák szintjén. Saját érdekvédelmi szervezet sikeresen szétverve és a maradék romokban vegetálva, a tagság lassan kihal, utánpótlás nyomokban sincs. A rádióamatőrködés nem vonz reklámozókat, nincs lehetőség politikai vagy gazdasági haszonszerzésre, tömegbázisa nincs, tehát az érdekérvényesítő képességünk gyakorlatilag nulla. Innen elég nehéz megváltoztatni a rendszert. Akiknek lehetőségük van rá, hősiesen küzdenek, de nem szabad csodákat várni egy ilyen helyzetben. Ehhez képest elég sok mindent sikerült kijárni, de nyilván mindenkinek a saját baja fáj és szeretné, ha hipp-hopp azonnal minden jó lenne. Ilyen a jelek szerint nem lesz.

Marad a döntés, amit mindenkinek saját maga számára kell meghozni. Érdekli ez a dolog, vagy sem? Hajlandó érte küzdeni, vagy sem?

De könyörgöm, ne a kifogásokat keressétek és ne másban lássátok a hibát. Az a kudarc biztos receptje.....

 

 

Előzmény: Daniel's (2961)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2991

Ötezer egy baráti ár egy szakkönyvért manapság. :-))

Előzmény: HA5OPI (2989)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2990

Azt teszem, csak nem a MRASZ-tól kértem, mert túl bürokratikus. Persze most már ajánló is volna, mivel beléptem a BKV Rádióklubba.

 

HA4003SWL

Előzmény: Törölt nick (2988)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2989

Szerintem itt nincs sem ember, se idő, se pénz egy ilyen anyag összeállítására, kidolgozására.

 

Mint ha azt mondtad volna, hogy minden megvan a neten, meg itt is el lehet kérni...

 

A másik. A MRASZ tagja lehetsz a klubodon keresztül és úgy fizeted a tagdíjat is, évi 10.000 fölött van a sarc. A klubok IS fizetnek tagdíjat, nem is keveset, ütős számokat hallottam nálunk is erről. A székhelyük megvan, az sem kerül így már pénzbe, tehát költségoldalon nem jelenik meg.

 

Akárhogy is számolom, egy olyan tananyag könyvet mint amit az ARRL, az RSGB is kiad, pár millió forint befektetésével pár ember egy év alatt meg tudná csinálni, főleg úgy, hogy az anyag nagy része megvan. Az a pár millió forint a jelek szerint még a befolyó tagdíjakhoz képest is szinte kerekítési hiba az éves költségvetésükben. Továbbá én sem várnám el, hogy ingyen legyen az a nyomorult könyv, ha a Rádiótechnika évkönyvért (amiben elsődlegesen a szokásos akkutöltők, fényorgonák és garázsnyitók vannak) kiadnak 4-5.000 forintot a népek, akkor egy ötöst erre is rászánna a legtöbb amatőr, márpedig a könyv legyártása ennek az összegnek a fele sincs.

 

És mielőtt megkérdi valaki ahogy lentebb is, hogy én miért nem emelem fel a seggem és csinálom/szervezem meg ezt, az adekvát válaszom az rá, hogy nem én vagyok főállású MRASZ alkalmazott.

 

Amúgy meg nagyon szívesen megoldom én is a kérdést, összeírom a költségkeretet és egy év múlva megvan az anyag, lehet vinni a nyomdába.

Előzmény: XANTIi (2981)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2988

Lehet,hogy többre mennél egy szintén a MRASZ-tól kérelmezett megfigyelőszámmal,a készülékeddel az amatőrsávokon SWL-kednél,gyűjtenéd a tapasztalatot CW-SSB-en.Meglesz az a vizsga ....

73'

Előzmény: 0.hatvány (2987)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2987

Mindegy, egyelőre a Kenwood TS130SE-vel maradok a CB sávokon. Ott ugyanúgy művelhetem, akár a digitális forgalmazást is, mert van hozzá partner. Itt van készen, bevetésre várva az arduinos RTTY adapterem, már csak a TS vezérlését kell megoldanom. Aztán lesz PSK adapter is, teszt alatt jelenleg.

Miután körüljártam a Sirio 5/8 lambdás antennáját itt is, meg a CB-s oldalon is, ma meg is rendeltem a DND-től. Ez mégis csak perspektívikusabb, mint várakozni valamiféle stabil vizsgarendszerre, vagy egy normális szövetségre.

0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2986

A feladatkörüket itt-ott megismerve van fogalmam a szakmai körről. De önjelölt istenként nem rájuk gondoltam, hanem képviselőkre, főhivatalokra, akinek meg kellene érteni, hogy a rádióelektronika, mint nem versenysport, nem NB I vagy valami ilyesmi.

Bacca meg, a tudás forrása a rádióamatőrök nemzeti szövetsége kellene, hogy legyen, de nem az, nem lehet az!

Előzmény: XANTIi (2985)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2985

Nagyon más világ. Ha belelátnál az NMHH világába, bizony az nem értünk civilekért van. Ha megtudnád mennyi rádiós szakember van eme Legfelsőbb Hivatalnál, még jobban meglepődnél.

(De talán addig jobb, amíg legalább békén hagynak....)

Előzmény: 0.hatvány (2983)
Magányzoó Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2984

Ez engem kezd emlékeztetni arra, hogy miért nem lehet fényes nappal a buszmegállóban szexelni.

Mert mindenki beleszólna ő hogyan csinálná.....

Csak pont a lényeg sikkad el,hogy valahogy segíteni kellene a másikat , kezdőt, érdeklődőt és nem azt követelni amiről azt hiszik egyesek, hogy az a fejlődés.

0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2983

MRASZ-NMHH feladatkör. Az NMHH-nál adnak fizetést. A MRASZ már bonyolultabb dolog. Kénytelen sportszövetségként működni, ezért egyedi tagságról szó sem lehet. Nem tudom, mennyi sporttámogatást kapnak évente, de úgy tűnik, abból nem lehet kiszolgálni a rádióamatőr tábort. Ha lehetséges lenne az egyedi MRASZ tagság, a szövetség kérhetne tagdíjat. Hobbi, vagy nem hobbi, akinek fontos - nekem az lenne -, az megfizetne egy sokaknak magasnak tűnő tagdíjat is. Lenne pénz megfizetni a kiadványszerkesztőket, még ha csak megbízásos alapon is. A szolgáltatások külön kategória. Egy MRASZ-NMHH aktuális és nem állandóan tananyag és tételsor megvásárolható lenne, annak, akinek fontos lenne a vizsga. Tanfolyamokról nem is beszélve, hisz minden tanfolyamnak ára van. Olcsójánosként ne is várjunk változást!

Ez a törvény által sportszövetségbe kötelezés semmi másra ne elég, mint a vegetálásra. De a jogszabályváltoztatást a MRASZ-nak kellene kijárni. Én, mint S.Ervin porbafingó állampolgár hiába írogatok leveleket képviselőknek, minisztériumoknak egyszerűen elütik valami ócska indoklással, azaz szarnak bele azok is akiket ezért fizetnek.

Példaként, valaha másképp működött ez és nem a szocializmusban, hanem a '90-es években. Akkor sokat foglalkoztam munkajoggal. Ha vitánk támadt, akkor kértünk egy állásfoglalást a munkaügyi minisztériumtól, amit napokon belül meg is küldtek.

Ma nagyon magasan lakoznak az önjelölt istenek!

Előzmény: XANTIi (2981)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2982

Bárkinek joga annak tekinteni. Egyszer kell nagy levegőt venni aztán már csak a rezet döngölni egy életen át. Ott úgyis tanulni kell napról napra. Egyre kevesebb rádióról, egyre többet bitekről.

Előzmény: 0.hatvány (2980)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2981

Ha genya lennék, azt mondanám, hogy aki az ARRL anyagot megtanulja, majdnem biztos az itthoni siker is. Mert az elektronyok pont olyanok. Úgy rezonálnak a tekercsekben, úgy vesznek hővé.

Az usákoknál "államilag" nagyon sokkal több figyelem fordul az amatőrködés felé. Szerves része a polgári védelemnek. Komoly lobbisták dolgoznak az érdekeikben. Ráadásul ott nagyságrenddel több idő és energia jut a hobbikra, civil munkára. Szerintem itt nincs sem ember, se idő, se pénz egy ilyen anyag összeállítására, kidolgozására. Ráadásul a befektetett munka soha nem térülne meg, mert ingyen várná mindenki.

Uccu, vágjon bele bárki! Addig meg ebből kell főzni. Lehet fogakat csikorgatni, de a rádió nem attól szól.

Előzmény: HA5OPI (2978)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2980

Csak túl ad-hoc jellegű ez a vizsga.

Előzmény: XANTIi (2975)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2979

Már megbocsáss, de ez egy technikai hobbi. Ennek a csak forgalmazásról szóló változata a CB, PMR. Ahol tényleg teljesen előképzettség nélkül is lehet forgalmazni. Minimális technikai kötöttségekkel. Ha boltban veszed a rádiót, már arra sincs gondod.

A rádióamatőr engedély sokkal nagyobb szabadságot nyújt TECHNIKAI oldalról. Ezért (is) követel többet technikai oldalról. Mennyire korszerű és naprakész az a technikai követelmény rendszer, az más kérdés. Szerintem is alaposan ráférne a felújítás. Nem a lazítása, hanem a mai digitális világra való felkészítése. Ne kérdezzenek csöves dolgokról, de legyen FET-es kérdés. Ne legyen audion, de legyen SDR.

De azért a fizikai alaptörvények legyenek szem előtt, kibővítve bitekkel és némi processzorokkal.

Előzmény: Daniel's (2961)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2978

Már közelítünk....

 

Aki nem találja meg a felkészüléshez szükséges anyagot, az kérdezzen akár itt is.

 

Nekem is van 50 MB-nyi. A múltkor el is küldtem valakinek és linket is adtam rá, mert felcsaptam a weboldalamra.

 

De nincs egy összeszedett, egységes, korrekt anyag, amit ha megtanulsz rendesen, levizsgázol. Nincs. Megint csak az ARRL-re kell, hogy hivatkozzak, nekik van. És ez nem elsősorban pénz kérdése, mert ezt nagyjából csak egyszer kell megcsinálni, aztán ha kimegy a villanyáram a divatból mert már fénnyel fogunk rádiózni a hipertérben akkor frissíteni kell az anyagot.

 

Előzmény: XANTIi (2974)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2977

XANTIi Bácsi! Lentebb már leírtam, itt senkinek nincs baja a tanulással, tanult emberek vagyunk! Tananyagot lehet összekaparni a neten, de az nem hivatalos anyag! Akkor kérjünk számon valamit, ha tudjuk is hogy mit! Hiába rajzoltam én fel a szuperheterodin blokkvázlatot hibátlanul, ha egy pár pontos kérdésen elvérzek, például a múltkor hogy a herémet vagy az agyamat süti meg az elektromos sugárzás? a here a jó válasz. Kit érdekel ez? A heterodin rajza 5 pont, egy szöveges karikázós meg 20. Meg is buktál! Minden országban van hivatalos tananyag, ki vannak adva a kérdések, rugalmasak. Ez egy hobbi! Semmi más, jogszabály is külön kitér rá! Lentebb leírták igen, van aki megugrotta a műszakit csont nélkül, jogból bukott! Én megbuktam már 8x műszakiból jog csont nélkül megy, tanultam jogot. Mivel jobb az, ha rádiózok egy kitalált hívójellel? Lesz következménye? NEM! Elveszik a rádiót? Naés? Addig veszek másikat míg meg nem unják, és? Azon kell gondolkodnunk, hogy más országban tegyünk vizsgát? Ez a magyar valóság! Ez ami nagyon szomorú! aki tényleg azért rádiózna, mert előtte a májki, az asztal felett a világ térlép és a forgalmi napló, hogy minél messzebbre, minél több kapcsolatot hozzon létre, szenvedélyesen éljen a hobbijának, nem lehet! A horgászvizsgám is államilag elismert vizsga! Volt tananyag, megtanultam átmentem. Nem kellett Ichthiológiára beiratkozni.  Ennyi erővel tényleg be kell iratkoznom egyetemre, mert máshogy nem tudom megtanulni, azt, ami egyébként is teljesen felesleges. Amiről kelljen hogy a vizsga szóljon, arról nem szól! Digit rádió?? Szivatás ezerrel, és még élvezik is, nekem azzal példálóztak hogy óóó van itt aki 11x jött vizsgázni. Köszönöm, ezzel nagyon ki vagyok segítve, jöjjön le kísérem... Ez a hozzáállás a magyar rádiózás szégyene! Az NMHH meg sz@rik bele a levesbe.

Előzmény: XANTIi (2974)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2976

A KRESZ-ben is vannak ábrás szituációk, amik nincsenek előre definiálva. De a résztvevők és a helyszínek meghatározzák a megoldást. Néha csalafintának tűnnek, de nem kitolásból olyanok.

Előzmény: HA5OPI (2965)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2975

Nem szopatnak meg. Nem célja senkinek. Úgy korrektebb, ha úgy veszed, hogy mit nem néztél át, mi kerülhette el a figyelmedet ami felbukkanhat akár más kérdés részleteként is. Gondolj rá, hogy nagyon technikai antitalentumok is megcsinálják. Akik még azt sem tudják, hogyan folyik a petróleum a dróton.

Előzmény: 0.hatvány (2972)
XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2974

Aki nem találja meg a felkészüléshez szükséges anyagot, az kérdezzen akár itt is. Nem a kérdések és a rájuk adott válaszok vannak meg tételesen, hanem az anyag amiből kérdeznek. Nincs olyan, 1 A, 2 C, 3 B, 4 A a helyes válasz. De! Minden ami a vizsgához kell az elérhető. Nem a feszültségből és az áramból kell kiszámolni az ellenállást hanem az áramból és az ellenállásból a feszültséget?

Azon meg pár év aktív amatőr munka után gondolkodj, hogy miben tudnál segíteni az akkori "fiataloknak". Vagy újrakezdő nyugdíjasoknak. (Több van, mint kezdő fiatal.) Akkor tegyél valamit a rádiós jövőért.

Vagy szerezz rádiós tekintélyt akár szervező munkával. Nevelj utánpótlást, tanítgasd őket. Aztán ha van változtatási szándékod, add elő a törvényhozóknak. De lehet alapítani rádió klubot, rádiós egyesületet. Mint pl. a CB-sek HARC-a.

Dolgozz ki új vizsgarendszert. Aztán kiderül, hogy a többség és a hatalom támogatja-e? Ha nem, akkor marad a Kirchoff-törvény, Collins szűrő.

Operátori vizsga? Volt. Egy felelős állomásvezető felügyelete alatt kezdhetett forgalmazni a növendék egy rádióklubbon belül. A forgalmazási gyakorlat megszerzéséhez tényleg jó volt. Ma igen kicsi a realitása. Első éles QSO-imat én is így csináltam.

A műszaki részt akkor is pont úgy megkövetelték. Csak akkor még jó részt csövekkel.

Igen sokféle vizsgát tettem már magam is, ha már személyeskedsz. Nagy többségét elsőre. Igen furcsa és tőlem távol álló dolgokban is. Volt necces, buta kapkodásból és volt még neccesebb flegma trehányságból. De nem a vizsgarendszert akartam megváltoztatni.

Ha már sikeresen levizsgáztál, akkor pontosan tudod a menetet. Tudod, hogy ott a hatóság emberei tisztességesek, segítőkészek.

 

Előzmény: HA5OPI (2965)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2973

Igen, tudom, hogy a gépjármű adóról volt szó.

Előzmény: XANTIi (2971)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2972

Nekem nincs diplomám. A legmagasabb szakmai képesítésem erősáramú elektrotechnikai technikus. A technikum 2 tanéves volt, az alapja érettségi. Négy tantárgy volt, elektrotechnika-szakmatek, elektronikus áramkörök, villamos gépek és hetente egy műhelygyakorlat, plusz munkavédelem-biztonságtechnika. A technikusi vizsgakérdéseket, a tételsort már a második tanév elején kiadták. Kapaszkodjatok meg, 200! kérdés, amiből kb. 20 volt a feladatlapokon és a szóbelin. A metekhoz helyből hülye vagyok, de mivel szakszámtan volt ez is 4-es lett. A többi csont nélkül 5-ös.

 

Ami előtte volt, az a 400 órás PLC programozó. Az olyan szinten volt kemény, hogy inkább kihagytam a szakközépben a magyar írásbeli záróvizsgát kaptam rá három egyest. (Más kérdés, hogy az érettségim magyarból így is kitűnő lett.) De inkább ott voltam a tanfolyam utolsó, vizsgára felkészítő héten három napot. Végigvettük az összes tételt, amiben meg kell mondja, még pneumatikai vezérlés is volt, de a vizsgán mindenki sikeresen átment. A tárgyakat nem részletezem, de volt ott a szabályozástechnikától a hidromotorig minden. Csont nélkül kitűnő...

 

Mégis fázom a rádióamatőr vizsgától, mert nem tudom, mivel szopatnak meg.

Tényleg megfontolandó, hogy elmegyek-e Kolozsvárra vizsgázni...

XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2971

Azoknak, akik nem itt akartak adót fizetni.

Kapufa!

Előzmény: 0.hatvány (2967)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2970

Az operátori vizsga is lehetővé tenné a műszaki kutatást, a terjedést is tudja kutatni és még egy csavarhúzó sem kell hozzá.

 

Természetesen lehet keményen osztani magas lóról, csak akkor 20 év múlva egy országos amatőr gyűlés úgy fog kinézni, hogy néhány öregúr megkávézik egy presszóban és azon búsonganak, hogy ők a legfiatalabbak még így is.

Előzmény: gg630504 (2966)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2969

MRASZ-NMHH együttműködés...

Előzmény: Daniel's (2961)
Desert Rat Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2968

Nem sok haszna van azon töprengeni hogy mi lenne ha amolyan lenne a rendszer és nem emilyen, és kinek mit kellene tenni ezért de nem tesz és stb. Te engedélyt akarsz szerezni, a gyakorlatias az, hogy megkeresni azt az utat amivel megkapod. Lehet beleölni unalmas tanulást is, vagy elküldöd az ikertestvéredet vizsgázni, vagy egyéb módon csalhatsz, esetleg más országban szerzel engedélyt, ami aztán az egész világon érvényes. Szándékosan nem csupa etikus megoldást soroltam, de minden attól függ mennyire akarsz engedélyt.   Anekdotaként a történet, hogy valamikor elég jó voltam villanyászatból és az egyik tanszék lusta tanársegédje velem javíttatta a zh-kat. Az egyik feladatnál, hogy "mekkora áram folyik a... stb", megmutattam neki, hogy ott van a lapon valami hülye számolás vagy inkább firkálás, a végén pedig az érték ami egyébbként jó, de egyébbként akkora marhaság, hogy nem jöhet ki belőle.  Azt mondta adjam rá a pontot, mert nem az volt a kérdés "hogyan számolja ki", hanem "mennyi", az meg rendben van.

Előzmény: Daniel's (2961)
0.hatvány Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2967

Ja! "El lehet innen menni!" Mondotta volt egykoron Ferenc testvér...

Előzmény: XANTIi (2957)
gg630504 Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2966

"... sokan vannak, akik egy kész rádiót akarnak használni és eszük ágában nincs építeni vagy belenyúlni."

Nyitott kapukat döngetsz. PR27 ( CB ), PMR446, Bluetooth, WIFI...

 

Mivel a javaslatod az amatőrszolgálat meghatározását ( "...célja ... a műszaki kutatás..." ) alapjaiban érinti, az ITU-nál kell kezdeményezned a változtatást.

 

Előzmény: HA5OPI (2965)
HA5OPI Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2965

Megint másról beszélünk el egymás mellett.

 

Sarkítva: KRESZ-ből is megvan a pontos anyag, amiből vizsgázni kell. HAM-ból nincs. Pedig hatósági papírt ad mindkettő.

 

Én műszakiból elsőre tán csont nélkül mentem át, de én 30+ éve fejlesztőmérnök vagyok, elektronikát, szoftvert, műszereket fejlesztek, javítok, gyártok. Ami ezen felül nagyfreki, az nem okozott nehézséget, mert megértettem percek alatt.

 

Engem jogból meszeltek el kétszer is, és tudod mikor tudtam letenni? Amikor kaptam egy adag kérdés-választ, akkor szintén csont nélkül ment le.

 

Az egyetemen (legalábbis nálunk a műszakin) is így mentek a vizsgák, előre megvoltak a vizsgatételek, megvolt a tananyag is hozzá, azt kérdezték, azt kellett tudni. Ha egy egyetemi diplomához, okleveles mérnökin (ma ezt MSc-nek hívják, Master-nek) ez megfelelt, akkor feleljen meg egy amatőr vizsgán is, ahol még csak nem is szakmabeliek vannak.

 

Ha sok más országban még a kérdések is publikusak és nincs probléma utána, akkor hadd ne a magyar hivatal fingja a passzátszelet, mert ha kiadnak 2000 kérdést és választ, és valaki azt tanulja meg és levizsgázik, akkor elérte a célját a vizsga, mert megtanulta és le is tudott belőle vizsgázni.

 

A másik fele pedig a dolgoknak, fiatal koromban volt még operátori vizsga is, amihez hasonló most is jó lenne, ugyanis sokan vannak, akik egy kész rádiót akarnak használni és eszük ágában nincs építeni vagy belenyúlni. Igen, differenciálni kellene, mert ha elzavarja a hivatal azokat, akik élveznék a forgalmazást, tényleg elfogy az utánpótlás. Nem 1967-ben élünk, hogy kész rádió nem volt és innen-onnan összelomizott alkatrészekből kellett kendácsolni a rádiókat. Egy efféle, csak forgalmazásra jogosító engedély vizsga része lehetne annyi műszakból, hogy egy antennát hogy kell/lehet használni és mi az az illesztés. mert azt ő fogja beledugni és rá kell jönnie, hogy hol a gond.

 

És nem, ezen a szinten valóban nem igazán érdekes a szuperheterodin blokkvázlat, mert ha ennyire rigorózusak vagyunk, akkor tessen szépen XANTi bácsinak is levizsgázni direkt konverzióból, DSP-ből, I/Q-ból, felírni egy decimálás Fourier transzormáltját, de legalább blokk szinten egy digitális szűrőt, és ki fog derülni, hogy bizony XANTi pontosan ugyanazokkal kerül szembe mint a csak forgalmazni vágyó kolléga a kétszer transzponált vevővel. És még reklamációra sincs alap, mert ha ezt nem tudod, akkor bizony csak messziről, prospektusból szabad nézned a Yaesu 101-est, az ICOM 7610-est, 7851-est, 7300-ast és a közeljövő többi rádióját is, hiszen nem érted a FIR szűrőt, az IIR-ről nem is beszélve.

 

Tessenek felfogni, megváltozott a világ, és nekünk kell idomulni hozzá, mert elmegy mellettünk.

 

Ezt nagy arccal, lekezelő kioktatással nem lehet kompenzálni, még akkor sem, ha a saját világképed, értékrended, addigi életed alapján igazad is van.

 

73

Előzmény: XANTIi (2960)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2964

Ki vannak adva a német Műszaki kérdések! 50 oldal! Még ezt is könnyebb megtanulni, még németül is! KÉRDÉSEK

Daniel's Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2963

Tessék, itt egy német vizsga! NÉMET VIZSGALAP

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!