Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.06.25 0 0 2958

Jó reggelt. Nem megbántani akarok itt senkit sem, Xanti bácsinak igaza van,ha mindenki kapna engedélyt ebben az országba alamyi jogon akkor mégtöbb olyan ember lenne mint aki felvételeket játszik be meg komcsi zenét az átjátszókon.

Neked pedig Daniel’s már mondtam a múltkor is hogy meg lehet tanulni műszaki véna nélkül is, én vagyok az élő példa,mivel mezőgazdasági végzettségem van, egy hónap alatt beseggeltem, igaz nem elsőre mentem át hanem másodjára mert a műszaki elsőre bukó volt nekem is.

Sajnálom,hogy feladod,szép hobbi,kár lenne,szerintem pihentesd ezt most egy kicsit,és majd próbálkozz mondjuk a jövőévben valamikor újra,addig meg csak mikor időd engedi olvassgass. ja és a legfontosabb ha valamelyik kérdésre nemtudod a választ akkor kihagyod és a végén visszatérsz rá,nem kell kapkodni.

XANTIi Creative Commons License 2019.06.25 0 1 2957

Sőt! 5 kilowattos engedély járjon mindenkinek állampolgári jogon! 10kHz-től 24 GHz-ig.

Jól mondod. Akinek nincs kedve, esze egy életre szóló engedélyhez 1 hetet tanulni, az maradjon CB-s vagy PMR-es. Ott is van élet.

Vagy költözzön Romániába.

 

Előzmény: Daniel's (2956)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.24 0 0 2956

Németországban is van anyag, sőt még Romániában is! Kolozsváron élő magyar rádiósokat kérdeztem nálatok hogy van a vizsga? Elmentek, oda vissza utat fizette az ANCOM, fiatalok vizsgáztatták őket, senki nem bukott. Röhögnek rajtunk!Inkább egy tanfolyam féleség volt mint vizsga, segítőkészek voltak, aki nem tudott valamit odamentek segítettek. Ők is azt vallják hogy a műszaki már elavult, XXI. század... fejlődik a világ. Van aki követi, van aki nem. Van aki megérti van aki nem. A mai fiatalok 0,01 százalékát érdekli a rádiózás. Nekem nincs is velem egykorú ismerősöm akit érdekel, nem csak brékó! Jó ez a hatóságnak? Még ezt a néhány érdeklődőt aki megküzd érte még azt is eltántorítják. Veszek CB rádiót, vagy rádiózok ahogy eddig, saját szájukból hallottam ha kitalált hívójellel rádióznék akkor sem tudnának velem mit csinálni! Sajnos itt ezekhez kell folyamodni. Sajnos.

Előzmény: Törölt nick (2955)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.24 0 0 2955

Ugye, én többször említettem, hogy bezzeg az USÁ-ban! Az ARRL-nél kiadják a vizsgaanyagot, amit a hatóság embereivel közösen állítottak össze. Nem teszek be linket erről, mert már lehurrogtak érte, hogy nem így van. Ha nem, hát nem!

Majd, ha egyszer kedvem lesz, elmegyek vizsgázni...

Addig is javaslom neked, ne add fel ezt a hobbit, ott van a CB, szintén ezernyi lehetőséggel.

 

Nézz körül:

https://www.facebook.com/groups/hotelalfa/2773755359365793/?comment_id=2773806782693984&reply_comment_id=2773888339352495&notif_id=1561402392537562&notif_t=group_comment_mention

Előzmény: Daniel's (2954)
Daniel's Creative Commons License 2019.06.24 0 1 2954

Üdvözlök Mindenkit! Lehet lesz, akit most magamra haragítok, lehet, hogy lesz, aki egyetért, megért. A véleményem ismét leírom. Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített a vizsgára való felkészülésemben, anyagokat küldött, KÖSZÖNÖM! Nyolcadjára is részt vettem (valószínűleg utoljára!) Budapesten a Visegrádi utcában tartott rádióamatőr vizsgán. Gyerekkorom kedvenc hobbija a rádiózás. Rengeteg PMR rádiót nyűttem el, nagyon sok antennát építettem, kollineárisokat, Yagikat... Mai napig amikor szabadidőm akad kiülök a rádiómmal, szkennelem a frekiket, hallgatom a felettem elhaladó repülőgépeket immár több mint 10 éve. Szeretem ezt a hobbit. Tavaly nyáron elhatároztam, hogy leteszem a vizsgát, hogy saját hívójellel, hivatalosan használhassam az éter frekvenciáit. Az első vizsga nagyon rosszul sikeredett szinte mindenből megbuktam, igazából amolyan „szétnézek” dolognak vettem. A második vizsgára nagyon sokat tanultam. Forgalmazás egy hibával, biztonsági alapismeretek csont nélkül meglett, jog szintén. A műszaki bukó. Forgalmazásból a Dallos László vizsgáztatott. A vizsga után megkérdezte, ugye nem ez volt az első QSO-d? Mondtam nem, nem ez volt. Megdicsért mennyire szépen rádiózok, nem volt benne hiba. Ezermester gyerek vagyok, bármit is megjavítok, de a számolgatás, kapcsolások nem volt az erősségem. Ez után következtek sorra a bukó műszaki vizsgák, Harmadik, Negyedik, Ötödik, Hatodik, Hetedik, majd most, a Nyolcadik. Volt, hogy 40 pont kellett volna, volt, hogy csak pár. Utóbbi műszakin a rajzos feladatokat megcsináltam, egyenes vevő blokkvázlata, 5:1-hez feszültség osztó kapcsolás, szinusz jel és paraméterei. A feszültség osztónál nem oda tettem a kimenetet ahová kellett volna, áthúz, nulla pont a tizenhatból. Többi rajz okés. Karikázós feladatok, volt itt 4, 8, 20 pontos karikázós, zömét megcsináltam, de! Itt jött a buktató. Ohm törvénye, egész héten ezt tanultam. Három olyan válasz lehetőség volt, ami majdcsak megegyezett egymással, keverve kavarva, vizsgadrukkban rosszat karikáztam… nulla pont… Benéztem még az erősítő lineáris vagy nem lineárist, ha jól emlékszem 8 pont bukta! Össze is jött. Egyszerűen nem értem a pontok súlyozását… egy komolyabb vizsgán, pl Egyetem, OKJ, stb. 50 %-tól megvan a vizsga. Emelt érettségimen 25 ponttól meg volt a matek.. Innen Szabolcsból nyolc alkalommal mentem fel pestre, egy út vizsgadíjjal együtt olyan 25 ezer forintba kerül, ezt nyolccal szorozva 200 ezer magyar forint. Az első vizsgákon még annyira nem, de ahogy teltek a vizsgák egyre jobban azt vettem észre, mintha szándékosan csinálnák ezt. A vizsgázóknak kb 10 %-a állt fel sikeres vizsgával, a többit sorra buktatják. Mi értelme van ennek? Kb, az ötödiken rájöttem csak megyek felesleges tanulnom, mert úgy is bukás lesz! Elmentem hátha alapon…  Más feladatlap, ezeréves MHSZ es kérdés, a könyvekben nincs benne, bukó.

Ebben az évben megtetszett a horgászat, soha botot nem láttam, halat nem fogtam. Elmentem a Magyar horgász szövetséghez levizsgázni. Megkaptam a tananyagot, megtanultam, itt is van jog, fajismeret, tilalmak… Hibátlan vizsgát tetem. Halfelismerés. Ez nem sikerült. Kérdeztem most megbuktam? Oadjött az elnök, fiatalember, nem bukott meg, ezt a gyakorlatban fogja megtanulni, űzze a hobbiját belejön! Azért ezzel példálózom, mert ez is csak Hobbi! Rugalmasak voltak, fiatalok, kedvesek! Minden engedélyemet kiváltottam Magyarország területére, bárhol horgászhatok!

Itt a rádiózásnál minden vizsgán hallom félfüllel, a vizsgán, ki kellene adni a kérdéseket, ezt a műszakit nektek nem is kellene tudnotok…. Normális tananyag nincsen… Beszélgettem már több bennfentes emberrel is ott fent, szerintük is egy nagy kalap sz@r a vizsga. Csak azt nem értem minek szivatják az embereket? Ez amolyan hatalomvágy? Megbuktatom jót röhögők este? Mit gondoljon egy huszonéves éveinek közepén járó fiatal? Beleuntam az egészbe, rádiózok tovább ahogy eddig, ha bemérnek elveszik a rádiót, veszek még egyet. Egy évi feljárás díjából sok jó rádiót lehet venni. Környező országokban nagyon rugalmas a vizsga, fizetik az odajárást, fiatalok, segítenek! Itt sz@rnak bele mit tudsz mit nem. Azon gondolkodom, hogyan lehetne jelezni ezt egy felügyleti szervenek, hisz nekik is van, vagy akár egy ismerőshöz bejelentkezni külföldre lakcímmel, vizsgázni, magyarosítani, és ennyi. Vagy hagyni az egészet úgy ahogy van, letenni a rádiót, és megköszönni annak a pár embernek. Lehet most jön a szokásos válasz, tanulni kellene, sírni tudok, stb stb. Én úgy érzem mindent megtettem. Nem fogok mérnökire beiratkozni, hogy a műszakit megugorjam. Teljesen felesleges tananyag.  Vagy akkor már legalább mondanának egy árat és kész, ha máshogy nem lehet... De szerintem az, hogy egy hobbijának hódoló fiatalnak így elveszik a kedvét, erejét az egésztől úgy gondolom, nem teljesen az én hibám! Sok tervem volt, saját állomás, rádiók, antennák.. de így hiába... A legtöbb rádióamatőr fórumban benne vagyok, azon kívül hogy ki halt meg, mikor lesz a temetése,vagy eladó valami, más nincsen.  Aki megtisztelt hogy elolvasta, köszönöm! Már ennyit megért!

Törölt nick Creative Commons License 2019.05.26 0 0 2953

Nem igen vonz,pláne a Facebook, egyike a hasznosnak indult,de ritka szemétté vált műfajnak.....szerintem,DE ki mit szeret..

Előzmény: Törölt nick (2950)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.26 0 0 2952

Ki mi szeret Tóni...Én 20ft-sem adnék érte,ma már de az amatőr berendezésekre és antennákra is lehet "némi aprót" költeni....

73'

Előzmény: XANTIi (2951)
XANTIi Creative Commons License 2019.05.26 0 0 2951

Ma már a kutyát sem érdekli ki hol milyen nyelven forgalmaz. Amíg nem zavar fizetős freki bérlőt. Vagy lakossági zavart nem okoz. Így kicsit elszabadultak a lovak is persze. De legalább nagyon széles a választék tartozékokból, antennákból. Kevesebb rutinnal is megvehő készen minden.

Induláshoz. Aztán akit megfertőz a vírus, tovább lép. Van akinek kielégíti az igényeit vagy a fizikai lehetőségeit.

Mert azért egy panelházból "rendesen" amatőrködni egy város dzsumbijából elég macerás.

Előzmény: Törölt nick (2948)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.26 0 0 2950

Ha tényleg kíváncsi vagy rá, nézz be a fészbuk HARC csoportjába. 11m-en már nem csak a fecsegés megy, rádióamatőr digitális üzemmódokat is használnak.

Előzmény: Törölt nick (2948)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.26 0 1 2949

A lehető legjobb helyen vagy.

Előzmény: aprodvadasz (2944)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.26 0 1 2948

Az amatőr átjátszók hálózata eredetileg amatőr kapcsolattartásra,a kapcsolatfelvétel utánni QSY-ra,ne feledjétek még az internet,mobiltelefon,skype

stb elötti időkben, zömében közösségi munkával,és fenntartással létesültek.A valódi amatőrtevékenység támogatására!No ezzel szemben

most "antipéldája mindennek ami amatőr".Tehát kezdő ne onnan vegyen pédát.

A CB jó ötlet a forgalmi gyakorlatra,éterfegyelemre.Nem tudom most a cb-dx,hogy áll a korábbi regula szerint" magyar nyelven,orszáhatáron belüli forgalmazásra,magyar,hivatalosan kiadott hívószámmal,azonosítójellel max 5 W GP ant.

Mondjuk amire kitalálták mint polgári kapcsolattartás,telefonpótlás nem volt alaklmas,különösen egy nyári távolterjedés

tette alaklmatlanná mikor legközelebbi visszaverődés Dél-Franciaországban,Olaszországban stb volt.Az amatőrvizsga után hálás szívvel,de azonnal elfelejtettem a CB-t.Ha módodban áll közvetlen amatőrvonallal is megszerezheted a gyakorlatot az egyeteni klubban

tedd azt.

73'

Előzmény: XANTIi (2945)
schlumberger Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2947

elvileg az egyetemen van rádióamatőr szakosztály.

 

Nem csak elvileg, de gyakorlatilag is van! Németh Pétert keresd!

 

Előzmény: aprodvadasz (2944)
HA5OPI Creative Commons License 2019.05.25 0 0 2946

És az igazi kihívás a Low Band.:-)

Előzmény: XANTIi (2945)
XANTIi Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2945

Sok kitartást és tanulást majd sikeres vizsgát neked. De az elején egy pontosítás. Ami az átjátszókon folyik, az nem amatőrködés. Az telefon pótló. 5 perc után felejtős. Nem több mint egy skype.

Az igazi a rövidhullám. Ott jóval nagyobbak a lehetőségek, nem egy belterjes tenyészet.

Alapból kell angol ha rádiózni akarsz tényleg.

Esetleg érdemes volna egy kicsit előtanulni CB-zéssel. Nem engedély köteles, ott is sokat lehet megkóstolni.

Előzmény: aprodvadasz (2944)
aprodvadasz Creative Commons License 2019.05.25 0 0 2944

Tisztelt Desert Rat!

Nem értem, hogy miért kell rögtön támadni.

  • Úgy gondolom a kérdésem helyénvaló, mivel azt a Készüljünk a rádióamatőr vizsgára topikban tettem meg.
  • Igen reggel írtam a kérdést, mivel előzőleg telefonon mobilinternetről olvasgattam este a topikot. Nem szerettem volna a mobilnetemet fogyasztani a jelszóemlékeztető formmal és maillel.

És akkor a valós ok, hogy miért szeretnék vizsgát tenni:

  • kiskoromban kaptam egy pár rádiót (kínai fröccsöntött műanyag)
  • nagyon tetszett, így utána kaptam egy 8 csatornás "valódi" PMR rádiót, talán 14 éves koromban

DE

 

20 éves fejjel azt érzem, hogy kevés az ezek nyújtotta lehetőség a számomra és szeretnék mind tudásban, mind eszköz tekintetében fejlődni és ezt legálisan szeretném. Nem szeretnék az az ember lenni, aki vesz egy rádiót és össze-vissza ész nélkül használja, nyomkodja.

Miskolcon és környékén nem találtam olyan személyt/csoportot, akik tudtak volna segíteni. Most Győrben, a Széchenyi István Egyetemen tanulok és köszönhetően Aixam Gold hozzászólásának, az MRASZ honlapján megtaláltam, hogy elvileg az egyetemen van rádióamatőr szakosztály.

 

 

Több csoportban olvastam már, hogy nem lehet mostanában rádiózni, mert vagy partner nincs az éterben, vagy valaki szétnyomkodja az egészet (valahol emiatt nincs papagáj átjátszó), talán pont az effajta hozzáállás miatt. Talán ők is pont egy ilyen "pozitív" megerősítés miatt csinálják, vagy éppen nem csinálják ezt.

Szeretném megköszönni mindenkinek, aki eddigi hozzászólásával segített nekem.

Előzmény: Desert Rat (2938)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.25 0 0 2943

Nos lényeges difi,itt a szerzőnek van érdeke,jelesül,hogy eladjon valamit,pl ezt a könyvet.

Előzmény: Desert Rat (2941)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2942

Látom nem fárasztod magad az érvekkel...."bizalmi elv" a közlekedésbő nem rémlik?Meg ellenkezője bízonyitásáig minden embert megillet.

73'

Előzmény: Desert Rat (2941)
Desert Rat Creative Commons License 2019.05.25 -1 0 2941

   :-)

Előzmény: Törölt nick (2939)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2940

Aztán hányan regisztrálnak csak azért,hogy módja legyen megkérdezni valamit aki pl nem levelezett itt korábban? 

Előzmény: Desert Rat (2938)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2939

Minden bünös szándék feltárásánál vizsgálni kell ,római jogi alapvetés: cui prodest? kinek használ/egyszerűbben "kinek áll érdekében"?

Mi a fenének érdeklődne bűnös szándékkal bárki,különösen mitán bárki megnézheti,mint nyilvános informácíót?Hol érdeklődjön egy amatőrvizsga után ha nem ezen a topicon?

Előzmény: Desert Rat (2938)
Desert Rat Creative Commons License 2019.05.25 -2 1 2938

Én meg felteszem ide a fórumra a "Hogyan adjunk el bármit bárkinek" cimű könyvet ha azt beveszitek, hogy egy nikk miután regel, éppen a rádiós fórumra talál rá elsőként és legelső hozzászólásában rádióamatőr vizsgát szeretne tenni :-))

 

 

HA5OPI Creative Commons License 2019.05.25 0 2 2937

Ha publikussá teszed a mailcímedet, küldök egy linket ahol az általam begyűjtött anyagok vannak.

Előzmény: aprodvadasz (2933)
-HA7WDH - Creative Commons License 2019.05.25 0 0 2936

Keress a közeledben  egy  hivójeles  amatőrt  ,  de  ne  legyen  vészmadár !

Előzmény: aprodvadasz (2933)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2935

Még valami:Az eredményes felkészülés érdekében keress fel egy közeli rádíóklubbot ahol minden segítséget megkapsz.

Előzmény: aprodvadasz (2933)
Törölt nick Creative Commons License 2019.05.25 0 1 2934

Több forrás van,de a MRASZ/Magyar Rádíóamatőr Szövetség/honlapján találsz letölthető anyagokat.A vizsgáról és az eljárás módjáról ugyanott a NMHH oldal tartalmaz informácíókat.

Sok sikert!

Előzmény: aprodvadasz (2933)
aprodvadasz Creative Commons License 2019.05.24 0 0 2933

Sziasztok!
Szeretnék rádióamatőr vizsgát tenni a közeljövőben. Honnan lehet anyagokat találni hozzá?

 

Előre is köszi

Törölt nick Creative Commons License 2019.05.23 0 0 2932

Volt ma vizsgázni valaki?

Magányzoó Creative Commons License 2019.05.23 0 0 2931

Két dolgot elismerek, hogy nem tudom. Az egyik az "emlékeid" , a másik meg, hogy most milyen tudás kell egy Novice-ra. Viszont tudtommal a Q-kódok, rövidítések, forgalmazási dolgok és a fizika alapjai nem változtak. 

Előzmény: Sziklatörő (2929)
Desert Rat Creative Commons License 2019.05.23 0 0 2930

Máltán kalandozva természetesen érdekelt a rádióamatőr vizsga is:

 

"A rádióamatőr engedély megszerzéséhez szükséges:

     Betöltött 14 éves életkor

     Rádióamatőr vizsga vizsga sikeres letétele

     Morse teszt letétele ha "A" engedélyt akarsz

 

Két fajtája van a rádióamatőr engedélynek:

     "A" tipusú (minden amatőr frekvencia minden üzemmódban)     a hivójeled ekkor 9H1** 

     "B" típusú (minden amatőr freki  morse üzemmód nélkül )    a hivójeled ekkor 9H5**

 

 

http://www.9h1mrl.org/becoming%20a%20ham.htm

 

http://www.9h1mrl.org/rae.htm

 

Weblap egyszerű mint a faék, vizsgázni egyszerű mint a faék, a licensz egyszerű mint a faék, kiváncsi vagyok a tankönyvre - megpróbálom megszerezni.

 

 

 

 

Sziklatörő Creative Commons License 2019.05.21 0 0 2929

En is ismerem ezt a konyvet, olvastam is, de a tartalma emlekeim szerint meg egy Novice-ra sem eleg. De mielott az ember a komolyabb szakmai jegyzetekbe vetne magat mindenkeppen hasznos.

Előzmény: Magányzoó (2925)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!