A lakás méretétől függ. Nálam, hogy már elmentek a gyerekek és ketten vagyunk egy családi ikerház 95 nm-es lakásában, a rezsi havi 80000 körül van. De nagyon takarékos fűtési megoldással, modern kazánnal és padlófűtéssel, fűtő/hűtő légkondival minden szobában. Szerintem a belvárosban fajlagosan nagyobb lehet egylakás rezsije.
Ha nettó 400 ezer, akkor 100-ból bérel lakást, 100-ból megél és havi 200-at félrerak a szülőktől kapott 15 millió mellé és fél év alatt megvan a 16 milliós kétszobás lakás.
Ha havi nettó 150, akkor 100-ból bérel lakást, 50-ből megél és nem rak félre semmit a nemlétező megtakarításához.
Nekem már szerencsére nem kell albérlet, de 100e-t amúgy is sokallnék. Ha ennyiért kibérel valaki egy lakást, akkor miből rak félre ? Nem arról van szó hogy irreálisnak tartom, mert gondolom ez egy 23-25 millás lakás, de a fizetésekhez képest irreális ez az egész bérlés de a vásárlás is.
Igaz lehet, ha excelben kiszorzom, akkor hatvan éves koromra úgy jártam volna jobban, hogy nem veszek ingatlant, hanem bérlek és mellette takarékoskodok. Ezek a rideg számok és biztosan nem havi 100e forintos lakásbérletnél igaz ez, mert akkor semmit nem lehet félretenni. De annak mi az ára, hogy nem kell a szmogos büdös városban aludnom. Csend van ami eleinte még furcsa is volt és valahogy érzi az ember, hogy tud pihenni. Amikor albérletben voltam a betondzsungelben akkor mindig éreztem egyfajta lüktetést, élt az egész ház valaki mindig csinált valamit még éjszaka is mindig apróbb zajok voltak :) Továbbá az nekem egy fajta stressz volt, hogy akármennyire kedves ember a tulaj bármikor mondhatja azt, hogy költözzek a következő hónapban. Ennek a nyugalomnak mi a forintosított ára? Ki tudja.
Amúgy is a takarékoskodás elméletben működik, gyakorlatban nem. Nagyon kevés ember tudja megállni, hogy kifejezett cél nélkül takarékoskodjon és ne költse el inkább a pénzt akármire, egy jó nyaralásra, kocsira számítógépre lapostévére. Túl nagy csábítás ez szerintem nincs ember aki ennek ellenáll és akkor már mégis jobb, ha az ingatlant törleszti az ember.
Tényleg, ha a bank valójában nem is vette fel az adóssal együtt a devizahitelt, hanem valójában 3-6 hónapos hitelekkel mindig újrafinanszírozza azt, akkor annak mi is a következménye?
Majd fussa az IMF hitelből, abból ez csak aprópénz. Jól jönne nekik az így megvásárolható népszerüség a számlát meg majd fizesse aki tudja 2010 után. Talán akkor már vége a válságnak legalábbis stagnálás lesz nem zuhanás mint most.
Nem vagyok nyugodt én sem, mert nagy valószinüséggel bezuhannak a lakás és házárak és sose lehet tudni, hogy ha ugrik a munkahely nem kell-e esetleg költözni. Egy faszi két utcával odébb árulja a házát és a vevője nem tudott fizetni és elbukta a foglalót mert munkahelyét elvesztette hip hopp. Volt is lelkiismeretfurdalása az eladónak mert azért mégis még ő is rúgott egyet a szerencsétlenen, de azt mondja inkább el tudta volna adni a házát mert azóta 2,5 hónap alatt egyetlen vevő nem jelentkezett. Valószínű többet bukik majd, mint a zsebrevágott 1,5 milla foglaló.
Ismerek olyan ember a XI. kerületben aki még a válság előtt 350e-t törlesztett havonta frank hitelre, nem tudom most mennyi lehet neki a havi törlesztő, de ő lehet, hogy cumiágon van már.
A vicc csak az, hogy ezek az emberek nem luxus házban élnek még az sem aki havi 350e-t törleszt. Tulajdonképpen most bárkivel megeshet, hogy kirúgják és akkor a legrosszabkor kell kiszálni a lakáshitelekből. Ezen segítene a kormány, persze nettó népszerüség vásárlás miatt, de sokaknak jól jön most majd ez a segítség.
Amúgy is, ennyi bedőlt hitellel a banknak is gondja lenne, mert eladhatatlan normális áron és időben egyszerre ennyi ház, lakás.
Most tényleg az a lényeg, hogy túl kell élni a válságot valahogy.
De ne gyorshitellel, basszus megnéztem a tegnapi szólás szabadságát és durva volt,. Az a belehúzós technika a durva, amikor valaki nem tudja fizetni a hitelt és egy még nagyobb összegű hitelt sóznak rá. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a manus ugrik két-három fokozatot a hitellépcsőn ( mondhatjuk úgyis, hogy a belső körbe kerül ) és jön a game over. Egyszerüen nem tudom elképzelni, hogy milyen élethelyzetben lehet indokolt egy ilyen hitel felvétele. Maximum talán ha a kazán bedöglik télen vagy kidől a ház fala. De nem lesz egy életbiztosítás az ilyen gyorshitel heti törlesztésének a behajtása amint növekednek a problémás esetek. Volt is Pécsen már egy eset, amikor bebetonozták a szerencsétlent pedig az csak a pénzért jött.
Miért albérletben gondolkozol? Egy önálló lakás bérlése - mondjuk a Ferencvárosban - vadiúj, nem panel épületben - 75 nényzetméterért kb 100000 Ft/hó + rezsi......
Arról nem is beszélve, hogy a svájciak a kamatlábat otthon az elmúlt hónapokban kétszer is csökkentették. úgy emlékszem már 0,5 % körül van. Tehát Sfr-hoz a nagybankok egyre olcsóbban jutnak.
lapunk birtokába került szakértői anyagból kiderül: kik kapnak támogatást
// <![CDATA[
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
// ]]>
BUDAPEST — Horribilis pénzeket fizethet ki az állam, ha átvállalja a nehéz helyzetű lakáshitelesek törlesztőrészleteit – derült ki a miniszterelnöknek készült, lapunk birtokába került szakértői anyagból.
A kormányzatnál úgy okoskodnak, a 2008 szeptembere előtt felvett devizahitelek törlesztőrészleteit vállalnák át. Ahhoz, hogy valaki segítséget kérjen, a 3-féle feltétel egyikének kellene megfelelnie: törlesztésképtelenség az árfolyamváltozás miatt, munkanélkülivé válás vagy jelentős jövedelem-visszaesés. Az még nem dőlt el, hogy pontosan mennyi pénzt fizet az adós helyett az állam, és milyen hosszan vállalja át a törlesztőrészletet, arról viszont már döntöttek: az állami segítség után a hitellel rendelkezőnek a támogatást vissza kell fizetnie.
A számítások szerint összesen 1600 milliárd forintnyi hitelállományt érinthet a program. Azaz, ha minden 10. adós folyamodik segítségért, az államnak akkor is 160 milliárdot kell betennie a hitelalapba. A szakértői anyagban az is szerepel, hogy 2008 nyara és 2009 eleje között egy 15 éves futamidejű, 10 millió forintos devizahitel esetében akár 3050 ezer forintot is növekedhetett a törlesztőrészlet, a kormányzatnak pedig be kell avatkoznia.
Amennyiben bedőlnek a hitelek, mert nem tudják fizetni őket, az végső soron a bankokat is csődbe viheti, szociális problémákat és újabb munkanélküliséget okozhatna. A kormány főleg a Spanyolországban már használt szisztémát vizsgálja, ebben 2010. december 31-ig vállalnák át a törlesztést, de felmerül az angol, illetve az amerikai példa, ahol az állam teljesen kivásárolt egyes adósokat, akik azután neki tartoztak.
Ha a magyar termelő devizahitelt vett föl, akkor már nem jár olyan jól.
9%-os kamat még mindig iszonyú magas, ez nem elviselhető. Kérjék meg Bokrost hogy tegyen rendet:-) Csodák nincsennek, ha hitelből akarunk 13. havit fizetni, arra nem adnak, csak magas kamatra. Erős akarat kell hozzá, amihez a válság jó hátteret ad. Komoly növekedés is lehet belőle már jövőre, ha idén "beleállnak a válságba", hogy GYF szavait idézzem.
Márpedig ekkora kamatszint nem megengedhető, tovább kell csökkenteni a kamatokat 1-2 év alatt szerintem elérhető a 3-4-5%. Nem maradt más lehetőség, mint a költségvetés rendbetétele, a jóléti kiadások visszavágása, az adózók körének szélesítése, meg amit már nálm okosabbak leírtak 1000-szer. A forint gyengülése is megáll akkor, akár erősödhet is egy picit. ERM-2-be kell jutni mihamarabb.
A kamatcsökkentéssel gyengülne a forint, és még több hitel dőlne be. Nem sokat ugrálhatunk: a defláció és recesszió, valamint a bankcsődök között táncolunk a tojáshéjon.
Kamatot kéne csökkenteni, de akkor a maradék befektetők is elszelelnek, még lejjebb nyomva a forintot. Viszont gyenge Ft-nál végre labdába rúgnának a magyar termelők, felmenne az import tej ára. A fogyasztó meg mindenképp szív...
Szerintem is gyenge forint lesz a következő pár hónapban. A devizahitelesek meg max. jóképet tudnak vágni a dologhoz, de a zsebükbe kell nyúlniuk. Az hogy 1 év múlva mi lesz, azt meg nem lehet tudni. Az IMF-nek 4% inflát ígértünk meg, valahol az az egyik plafon. Az ERM-2-ig kellene valahogy eljutnunk, de ahhoz kamatot kellene csökkenteni...
Akarnak ezek a svájciak sok mindent, de épp olyan bénák frankgyengítésben, ahogy mi voltunk az ősszel forinterősítésben. Ha csak veszik a frankot, eladni meg nem akarják, akkor nem fog gyengülni.
A svájciak egy kicsit gyengíteni akarnak a frankon, mert nem tudják kiadni hitelbe... Majd a ft gyengülés szépen megeszi azt is. Most 200Ft alatt van picivel az eladási chf, elég durva. Vajon itt megáll?
Nem lesz erős a forint állítólag. Túl alacsony az infláció, a jegybanknak jó a 300 forintos euró, vágni fogja a kamatot, és hagyni a forintot a picsába elszállni 300-ig. A CHF meg erősödhet.
Kösz, az enyém pont otp-s :-). Más kérdés, ha májusban is ilyen gyenge lesz a Ft, várok vele picit. (vagy visszanézek májusban a mai "erős" Ft-ra? :-) )
Pont ez a f&sság amit ElQró kitalált: nem kell senki hitelét kifizettetni a többiekkel! Ha ez megtörténik, a maradék felelősségérzetnek is annyi lesz, "majd az állam kihúz ha baj van" mondván. Nekem is van chf hitelem, fizetem, győzöm. Ha a munkahelyem megmarad, győzni is fogom annak a 2M maradéknak a kifizetését ami május után marad. Apropo: nem tudja valaki az EQ által ígért ingyenes előtörlesztésből lett valami?
Na, akkor most szépen told be, kisfiam adó formájában a többiek hitelét, mert El Quro megígérte, hogy kifizeti helyettük a szép fajanszot meg a menő verdát.