Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.01.27 0 0 211
A lakás méretétől függ. Nálam, hogy már elmentek a gyerekek és ketten vagyunk egy családi ikerház 95 nm-es lakásában, a  rezsi havi 80000 körül van. De nagyon takarékos fűtési megoldással, modern kazánnal és padlófűtéssel, fűtő/hűtő légkondival minden szobában. Szerintem a belvárosban fajlagosan nagyobb lehet egylakás rezsije.
Előzmény: Törölt nick (209)
pasa_ Creative Commons License 2009.01.27 0 0 210
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2009.01.27 0 0 208
% ldd libkóbolsik
liberal.so.2009 => /szdsz/koka/libero-2.0.0.8.so (0x4000dead)
Előzmény: Törölt nick (207)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2009.01.27 0 0 206
Attól függ mekkora a havi fizetésed.

Ha nettó 400 ezer, akkor 100-ból bérel lakást, 100-ból megél és havi 200-at félrerak a szülőktől kapott 15 millió mellé és fél év alatt megvan a 16 milliós kétszobás lakás.

Ha havi nettó 150, akkor 100-ból bérel lakást, 50-ből megél és nem rak félre semmit a nemlétező megtakarításához.
Előzmény: ferko33 (204)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 205
Hogy ha gebasz van, 3-6 havonta újra kell írnia a feltételeket.
Előzmény: Ipari-antidepresszió (203)
ferko33 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 204
Nekem már szerencsére nem kell albérlet, de 100e-t amúgy is sokallnék.
Ha ennyiért kibérel valaki egy lakást, akkor miből rak félre ? Nem arról van szó hogy irreálisnak tartom, mert gondolom ez egy 23-25 millás lakás, de a fizetésekhez képest irreális ez az egész bérlés de a vásárlás is.

Igaz lehet, ha excelben kiszorzom, akkor hatvan éves koromra úgy jártam volna jobban, hogy nem veszek ingatlant, hanem bérlek és mellette takarékoskodok.
Ezek a rideg számok és biztosan nem havi 100e forintos lakásbérletnél igaz ez, mert akkor semmit nem lehet félretenni.
De annak mi az ára, hogy nem kell a szmogos büdös városban aludnom. Csend van ami eleinte még furcsa is volt és valahogy érzi az ember, hogy tud pihenni. Amikor albérletben voltam a betondzsungelben akkor mindig éreztem egyfajta lüktetést, élt az egész ház valaki mindig csinált valamit még éjszaka is mindig apróbb zajok voltak :) Továbbá az nekem egy fajta stressz volt, hogy akármennyire kedves ember a tulaj bármikor mondhatja azt, hogy költözzek a következő hónapban.
Ennek a nyugalomnak mi a forintosított ára? Ki tudja.

Amúgy is a takarékoskodás elméletben működik, gyakorlatban nem. Nagyon kevés ember tudja megállni, hogy kifejezett cél nélkül takarékoskodjon és ne költse el inkább a pénzt akármire, egy jó nyaralásra, kocsira számítógépre lapostévére. Túl nagy csábítás ez szerintem nincs ember aki ennek ellenáll és akkor már mégis jobb, ha az ingatlant törleszti az ember.
Előzmény: Törölt nick (198)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2009.01.26 0 0 203
Tényleg, ha a bank valójában nem is vette fel az adóssal együtt a devizahitelt, hanem valójában 3-6 hónapos hitelekkel mindig újrafinanszírozza azt, akkor annak mi is a következménye?
ferko33 Creative Commons License 2009.01.26 0 0 202
Majd fussa az IMF hitelből, abból ez csak aprópénz. Jól jönne nekik az így megvásárolható népszerüség a számlát meg majd fizesse aki tudja 2010 után.
Talán akkor már vége a válságnak legalábbis stagnálás lesz nem zuhanás mint most.

Nem vagyok nyugodt én sem, mert nagy valószinüséggel bezuhannak a lakás és házárak és sose lehet tudni, hogy ha ugrik a munkahely nem kell-e esetleg költözni. Egy faszi két utcával odébb árulja a házát és a vevője nem tudott fizetni és elbukta a foglalót mert munkahelyét elvesztette hip hopp. Volt is lelkiismeretfurdalása az eladónak mert azért mégis még ő is rúgott egyet a szerencsétlenen, de azt mondja inkább el tudta volna adni a házát mert azóta 2,5 hónap alatt egyetlen vevő nem jelentkezett. Valószínű többet bukik majd, mint a zsebrevágott 1,5 milla foglaló.

Ismerek olyan ember a XI. kerületben aki még a válság előtt 350e-t törlesztett havonta frank hitelre, nem tudom most mennyi lehet neki a havi törlesztő, de ő lehet, hogy cumiágon van már.

A vicc csak az, hogy ezek az emberek nem luxus házban élnek még az sem aki havi 350e-t törleszt.
Tulajdonképpen most bárkivel megeshet, hogy kirúgják és akkor a legrosszabkor kell kiszálni a lakáshitelekből. Ezen segítene a kormány, persze nettó népszerüség vásárlás miatt, de sokaknak jól jön most majd ez a segítség.

Amúgy is, ennyi bedőlt hitellel a banknak is gondja lenne, mert eladhatatlan normális áron és időben egyszerre ennyi ház, lakás.

Most tényleg az a lényeg, hogy túl kell élni a válságot valahogy.

De ne gyorshitellel, basszus megnéztem a tegnapi szólás szabadságát és durva volt,. Az a belehúzós technika a durva, amikor valaki nem tudja fizetni a hitelt és egy még nagyobb összegű hitelt sóznak rá. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a manus ugrik két-három fokozatot a hitellépcsőn ( mondhatjuk úgyis, hogy a belső körbe kerül ) és jön a game over. Egyszerüen nem tudom elképzelni, hogy milyen élethelyzetben lehet indokolt egy ilyen hitel felvétele. Maximum talán ha a kazán bedöglik télen vagy kidől a ház fala.
De nem lesz egy életbiztosítás az ilyen gyorshitel heti törlesztésének a behajtása amint növekednek a problémás esetek. Volt is Pécsen már egy eset, amikor bebetonozták a szerencsétlent pedig az csak a pénzért jött.
Előzmény: Híd (195)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 201

Ott nem vagy hitelképes.

Előzmény: Illetékes úr (200)
Illetékes úr Creative Commons License 2009.01.26 0 0 200
akkor kint kell hitelt felvenni
Előzmény: Híd (199)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 199

Tehát Sfr-hoz a nagybankok egyre olcsóbban jutnak.

Csak ha jó a ratingjük, a magyar bankokat viszont Magyarországgal együtt minősítgetik le folyamatosan, így ők egyre drágábban jutnak hozzá.

Előzmény: Törölt nick (197)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 198
Miért albérletben gondolkozol? Egy önálló lakás bérlése - mondjuk a Ferencvárosban - vadiúj, nem panel épületben - 75 nényzetméterért kb 100000 Ft/hó + rezsi......
Előzmény: ferko33 (125)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 197
Arról nem is beszélve, hogy a svájciak a kamatlábat otthon az elmúlt hónapokban kétszer is csökkentették. úgy emlékszem már 0,5 % körül van. Tehát Sfr-hoz a nagybankok egyre olcsóbban jutnak.
Előzmény: ferko33 (117)
Illetékes úr Creative Commons License 2009.01.26 0 0 196

szép lesz!

már csak az a kérdés honnan lesz pénz erre IS??

Előzmény: Híd (195)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 195

Blikk:

lapunk birtokába került szakértői anyagból kiderül: kik kapnak támogatást

// <![CDATA[ var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // ]]>

BUDAPEST — Horribilis pénzeket fizethet ki az állam, ha átvállalja a nehéz helyzetű lakáshitelesek törlesztőrészleteit – derült ki a miniszterelnöknek készült, lapunk birtokába került szakértői anyagból.

A kormányzatnál úgy okoskodnak, a 2008 szeptembere előtt felvett devizahitelek törlesztőrészleteit vállalnák át. Ahhoz, hogy valaki segítséget kérjen, a 3-féle feltétel egyikének kellene megfelelnie: törlesztésképtelenség az árfolyamváltozás miatt, munkanélkülivé válás vagy jelentős jövedelem-visszaesés. Az még nem dőlt el, hogy pontosan mennyi pénzt fizet az adós helyett az állam, és milyen hosszan vállalja át a törlesztőrészletet, arról viszont már döntöttek: az állami segítség után a hitellel rendelkezőnek a támogatást vissza kell fizetnie.

A számítások szerint összesen 1600 milliárd forintnyi hitelállományt érinthet a program. Azaz, ha minden 10. adós folyamodik segítségért, az államnak akkor is 160 milliárdot kell betennie a hitelalapba. A szakértői anyagban az is szerepel, hogy 2008 nyara és 2009 eleje között egy 15 éves futamidejű, 10 millió forintos devizahitel esetében akár 3050 ezer forintot is növekedhetett a törlesztőrészlet, a kormányzatnak pedig be kell avatkoznia.

Amennyiben bedőlnek a hitelek, mert nem tudják fizetni őket, az végső soron a bankokat is csődbe viheti, szociális problémákat és újabb munkanélküliséget okozhatna. A kormány főleg a Spanyolországban már használt szisztémát vizsgálja, ebben 2010. december 31-ig vállalnák át a törlesztést, de felmerül az angol, illetve az amerikai példa, ahol az állam teljesen kivásárolt egyes adósokat, akik azután neki tartoztak.

pasa_ Creative Commons License 2009.01.26 0 0 194
persze, majd pont fleto fogja lefelezni a nyugdijakat...
Előzmény: Ipari-antidepresszió (193)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2009.01.26 0 0 193
Ha a magyar termelő devizahitelt vett föl, akkor már nem jár olyan jól.

9%-os kamat még mindig iszonyú magas, ez nem elviselhető. Kérjék meg Bokrost hogy tegyen rendet:-) Csodák nincsennek, ha hitelből akarunk 13. havit fizetni, arra nem adnak, csak magas kamatra. Erős akarat kell hozzá, amihez a válság jó hátteret ad. Komoly növekedés is lehet belőle már jövőre, ha idén "beleállnak a válságba", hogy GYF szavait idézzem.
Előzmény: DMA (190)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2009.01.26 0 0 192
Márpedig ekkora kamatszint nem megengedhető, tovább kell csökkenteni a kamatokat 1-2 év alatt szerintem elérhető a 3-4-5%. Nem maradt más lehetőség, mint a költségvetés rendbetétele, a jóléti kiadások visszavágása, az adózók körének szélesítése, meg amit már nálm okosabbak leírtak 1000-szer. A forint gyengülése is megáll akkor, akár erősödhet is egy picit. ERM-2-be kell jutni mihamarabb.
Előzmény: Híd (191)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 191
A kamatcsökkentéssel gyengülne a forint, és még több hitel dőlne be. Nem sokat ugrálhatunk: a defláció és recesszió, valamint a bankcsődök között táncolunk a tojáshéjon.
Előzmény: Ipari-antidepresszió (189)
DMA Creative Commons License 2009.01.26 0 0 190
Kamatot kéne csökkenteni, de akkor a maradék befektetők is elszelelnek, még lejjebb nyomva a forintot. Viszont gyenge Ft-nál végre labdába rúgnának a magyar termelők, felmenne az import tej ára.
A fogyasztó meg mindenképp szív...
Előzmény: Ipari-antidepresszió (189)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2009.01.26 0 0 189
Szerintem is gyenge forint lesz a következő pár hónapban. A devizahitelesek meg max. jóképet tudnak vágni a dologhoz, de a zsebükbe kell nyúlniuk. Az hogy 1 év múlva mi lesz, azt meg nem lehet tudni. Az IMF-nek 4% inflát ígértünk meg, valahol az az egyik plafon. Az ERM-2-ig kellene valahogy eljutnunk, de ahhoz kamatot kellene csökkenteni...
Előzmény: Híd (184)
DMA Creative Commons License 2009.01.26 0 0 188
Február közepére ígérte GyF. a tutit. No akkor majd nem kell gyengíteniük a frankot, váltják Ft-ra ész nélkül :-))
Előzmény: Híd (187)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 187
Akarnak ezek a svájciak sok mindent, de épp olyan bénák frankgyengítésben, ahogy mi voltunk az ősszel forinterősítésben. Ha csak veszik a frankot, eladni meg nem akarják, akkor nem fog gyengülni.
Előzmény: DMA (185)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.26 0 0 186

Nagyon helyesen.

DMA Creative Commons License 2009.01.26 0 0 185
A svájciak egy kicsit gyengíteni akarnak a frankon, mert nem tudják kiadni hitelbe...
Majd a ft gyengülés szépen megeszi azt is. Most 200Ft alatt van picivel az eladási chf, elég durva. Vajon itt megáll?
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 184
Nem lesz erős a forint állítólag. Túl alacsony az infláció, a jegybanknak jó a 300 forintos euró, vágni fogja a kamatot, és hagyni a forintot a picsába elszállni 300-ig. A CHF meg erősödhet.
Előzmény: DMA (183)
DMA Creative Commons License 2009.01.26 0 0 183
Kösz, az enyém pont otp-s :-). Más kérdés, ha májusban is ilyen gyenge lesz a Ft, várok vele picit. (vagy visszanézek májusban a mai "erős" Ft-ra? :-) )

Előzmény: Híd (182)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 182
Lett, az OTP-nél pl. lehet ingyen előtörleszteni még a támogatott forinthitelt is, nem csak a devizát.
Előzmény: DMA (181)
DMA Creative Commons License 2009.01.26 0 0 181
Pont ez a f&sság amit ElQró kitalált: nem kell senki hitelét kifizettetni a többiekkel! Ha ez megtörténik, a maradék felelősségérzetnek is annyi lesz, "majd az állam kihúz ha baj van" mondván. Nekem is van chf hitelem, fizetem, győzöm. Ha a munkahelyem megmarad, győzni is fogom annak a 2M maradéknak a kifizetését ami május után marad.
Apropo: nem tudja valaki az EQ által ígért ingyenes előtörlesztésből lett valami?
Előzmény: Híd (180)
Híd Creative Commons License 2009.01.26 0 0 180
Na, akkor most szépen told be, kisfiam adó formájában a többiek hitelét, mert El Quro megígérte, hogy kifizeti helyettük a szép fajanszot meg a menő verdát.
Előzmény: BigBacon (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!