Az eredményre majd azért kíváncsi leszek. A mikorhullám érdekes dolgokra képes. A kalcium-szilikátból esetleg lehetne valami jófajta kis aerogél kompozitot csinálni. Azt hiszem az Aspen Aerogel oldalán olvastam egyedül ilyenről. A science direct cikkei között még nem keresgéltem.
Csak arra voltam kíváncsi hogy a nyers szilika gélváz mennyire bírja a fagyasztást. A tapasztalat az, hogy rosszul viseli. Vákumozni egyelőre nem állt szándékomban.
Nem lett rossz, de hagytam xerogéllé kiszáradni. Miután a gélt lefagyasztatottam nekem meggyőződésem hogy szilika gélt liofilizálással egyszerűen nem lehet kiszárítani. Kistlernek a zselével működhetett de ennyi.
Smartvision: Amennyiben pár év múlva még érdeklődsz a téma iránt és él még akkor az ajánlatod én szívesen élek majd vele.
brekike76: Az ilyen polisztirol habok olcsók és tényleg jó hőszigetelők, így nehéz versenyre kelni velük. Én is úgy gondolom hogy csak akkor lehet versenyképes az anyag ha a hőszigetelő tulajdonsága a lehető legjobb. Ehhez még az se kell szerintem hogy olcsó legyen bár valahol az is előny. :) De kísérletezni lehet sőt kell is. Ebben segítenek a cikkek.
Az oké, hogy elő lehet állítani sokkal kisebb hővezető képességűt, de milyen áron? Valószínűleg nagyságrendekkel drágábban. A cikkben leír egy egyszerűbb előállítást, de közel se tud annyit az anyag, magyarul el lehet dobni, mert vastagabb kellene belőle, mint a hagyományos szigetelőkből. Mondjuk, ha nagyon jó a fényáteresztése, akkor esetleg ablaknál jó lehet, de itt még arról sincs szó, ha jól láttam.
"A világ legjobb hıszigetelı anyagai. Ez a Guinness-rekord is a nagyon laza, pórusos szerkezet következménye. Rendkívül kicsi a hıvezetıképességük: 0,03 – 0,004 W/mK. Szemléltetésül egy 18 mm vastagságú szilika aerogélréteg megvéd a Mars -130 °C-os hidegétıl is! 2,5 cm-es aerogélréteg jobban szigetel, mint 20 egymásra ragasztott termopanüveg. A kiváló hıszigetelés titka abban rejlik, hogy a levegı nem tud cirkulálni az aerogélek pórusrendszerében, a hıátadás egyik típusa (hıvezetés, sugárzás, konvekció) sem jellemzı ezekre az anyagokra. Igen ritka az olyan anyag, amelyben mindegyik hıátadási típus ilyen kis hatékonyságú."
Csak az Abstract-ig jutottam, mert annak a végén ez áll: 0,09W mK-1 thermal conductivity. Hát megsüthetik, amikor a nikecell 0,035 körül van. Ezt utálom a cikkekben, hogy a 99,99 %-uk gyakorlati hasznosíthatósága nulla. Amikor le akartam közölni egy cikket a témámban, amiben kb. már 1000 cikk megjelent, de előttem egyet se olvastam, ami gazdaságos, én meg ezt írtam le, akkor a szerkesztő visszaírta, hogy már 1000 cikk van a témában. Sajnos Európában a tudomány és a gyakorlat között szakadék van, többek között ezért el is búcsúzhatunk fontos szerepünktől a világban.
Üdv! Érdekel az aerogél tömeggyártásának kivitelezése. Én gépész vagyok és technológiai berendezéseket tervezek és gyártok, ha lenne köztetek olyan vegyész aki szivesen együttműködne a témában akkor kérem,hogy küldjön e-mailt. Végig olvasva a fórumot nagy lehetőséget látok a szaktudások fúziójában!
Én megpróbálkozom vele. A merev vízüveges savazott fajtával. Vízüvegem van otthon 40 liter. Kísérletezhetek. :-) Nem tudom mennyi sósavat és mennyi vizet tegyek hozzá, mondjuk egy decihez kéne valami támpont.
" Viszont elég cm mély lapokat használni a szigetelésre." Nem rondítaná el a házat a 10 centis szigetelés. Lehet, hogy az jár jól aki vár egy kicsit a szigeteléssel és ilyen korszerű anyagból szigetel majd. De lehet, hogy téved :-)
Ez a szuperkritikus szárítás igen kritikus :-) Én sokkal egyszerűbben és olcsóbban meg tudnám oldani, akár nagy táblák gyártását is. Előbb kicsiben kéne kipróbálni.
Amit csináltam az átlátszó volt, azt pedig csak drága alapanyogokból (TMOS), sok oldószerrel és drága eljárással (szuperkitikus szárítással) lehet elkészíteni. Mindezt egyetemen, kipróbált módszerekkel, mégis sikerült eddig az összeset megrepeszteni.
A többi módszerrel nincs tapasztalatom, nem is foglalkoztam vele. De tetszik hogy a fórumon ezt az olcsóbb végét fogták meg, kíváncsi vagyok hogy mit lehet belőle kihozni.
Mi drága benne, a liofilizáló berendezés? Lehet, ha egy kis kocka aerogélre levetítve nagy a költség. De ha ehhez célszerűen kialakított liofilizálót épít valaki akkor máris nem is olyan drága. Lapos fagyasztó + vákuum. Máris van egy tábla aerogél.
"de kiszárítani szép repedésmentes tömb aerogéllé már nehezebb feladat." Gondolom néhány kísérlet után kialakul. A szárítási sebesség és a hűtési hőfokból ki kell jöjjön az eredmény. Másnak is kijött.