Keresés

Részletes keresés

grchy Creative Commons License 2024.12.16 -1 0 94

Ilyesmi az ytong is. A mész-cementhez adnak alumínium szemcséket és a lúgos közegben azok hidrogént fejlesztenek.

Előzmény: Helem (39)
grchy Creative Commons License 2024.12.15 -1 0 93

a szárítás nem fog menni mélyhűtőben szerintem, mert a párolgási sebesség túl lassú, nem lehet kivárni. vákum kell neki.

és fűteni, a párolgás hőt oda kell adni neki.

Előzmény: pint (12)
grchy Creative Commons License 2024.12.15 -1 0 92

Ismerek egy nagyon régi gázolaj tároló katonai létestményt. Az 1 000 000 m3 körüli acél tartályokat tenni alkalmassá vákuum tűrésre? 

Előzmény: smARTVision (66)
négyzet Creative Commons License 2013.01.10 0 0 90

XtraP Creative Commons License 2012.07.15 0 0 89

a) fogadjunk, hogy a hidrogén könnyebb.

(tudom, a cikkből is kimaradt - nem csak a címéből -, hogy vélhetően a világ legkisebb sűrűségű szerkezeti anyagára gondoltak.)

b) mi köze ennek az aerogélhez?

Előzmény: Törölt nick (88)
enmik Creative Commons License 2010.02.25 0 0 78
Az eredményre majd azért kíváncsi leszek. A mikorhullám érdekes dolgokra képes.
A kalcium-szilikátból esetleg lehetne valami jófajta kis aerogél kompozitot csinálni. Azt hiszem az Aspen Aerogel oldalán olvastam egyedül ilyenről. A science direct cikkei között még nem keresgéltem.
Előzmény: Törölt nick (76)
Helem Creative Commons License 2010.02.10 0 0 75
Összeesik a külső légnyomástól, szerintem. Ezért kell a vákuum is megy a gyorsabb száradás miatt is.
Előzmény: enmik (74)
enmik Creative Commons License 2010.02.10 0 0 74
Csak arra voltam kíváncsi hogy a nyers szilika gélváz mennyire bírja a fagyasztást. A tapasztalat az, hogy rosszul viseli. Vákumozni egyelőre nem állt szándékomban.
Előzmény: Helem (73)
Helem Creative Commons License 2010.02.07 0 0 73
Ha nem vákuumozod rohadt lassú. A vákuum szárít, de rendesen. Ha sima vizet vákuumozunk az erős párolgástól képes annyira lehűlni, hogy megfagy.
Előzmény: enmik (72)
enmik Creative Commons License 2010.02.05 0 0 72
Csak fagyasztás.
Előzmény: Helem (71)
Helem Creative Commons License 2010.01.19 0 0 71
Vákuum is volt, vagy csak fagyasztva szárítás?
Előzmény: enmik (70)
enmik Creative Commons License 2010.01.19 0 0 70
Nem lett rossz, de hagytam xerogéllé kiszáradni. Miután a gélt lefagyasztatottam nekem meggyőződésem hogy szilika gélt liofilizálással egyszerűen nem lehet kiszárítani. Kistlernek a zselével működhetett de ennyi.

Smartvision: Amennyiben pár év múlva még érdeklődsz a téma iránt és él még akkor az ajánlatod én szívesen élek majd vele.

brekike76: Az ilyen polisztirol habok olcsók és tényleg jó hőszigetelők, így nehéz versenyre kelni velük. Én is úgy gondolom hogy csak akkor lehet versenyképes az anyag ha a hőszigetelő tulajdonsága a lehető legjobb. Ehhez még az se kell szerintem hogy olcsó legyen bár valahol az is előny. :)
De kísérletezni lehet sőt kell is. Ebben segítenek a cikkek.
Előzmény: Helem (65)
brekike76 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 69
Az oké, hogy elő lehet állítani sokkal kisebb hővezető képességűt, de milyen áron? Valószínűleg nagyságrendekkel drágábban. A cikkben leír egy egyszerűbb előállítást, de közel se tud annyit az anyag, magyarul el lehet dobni, mert vastagabb kellene belőle, mint a hagyományos szigetelőkből. Mondjuk, ha nagyon jó a fényáteresztése, akkor esetleg ablaknál jó lehet, de itt még arról sincs szó, ha jól láttam.
Előzmény: Helem (68)
Helem Creative Commons License 2010.01.13 0 0 68
"A világ legjobb hıszigetelı anyagai. Ez a
Guinness-rekord is a nagyon laza, pórusos
szerkezet következménye. Rendkívül kicsi a
hıvezetıképességük: 0,03 – 0,004 W/mK.
Szemléltetésül egy 18 mm vastagságú szilika
aerogélréteg megvéd a Mars -130 °C-os
hidegétıl is! 2,5 cm-es aerogélréteg jobban
szigetel, mint 20 egymásra ragasztott
termopanüveg. A kiváló hıszigetelés titka abban
rejlik, hogy a levegı nem tud cirkulálni az
aerogélek pórusrendszerében, a hıátadás egyik
típusa (hıvezetés, sugárzás, konvekció) sem
jellemzı ezekre az anyagokra. Igen ritka az
olyan anyag, amelyben mindegyik hıátadási
típus ilyen kis hatékonyságú."

Forrás:
http://www.chem.elte.hu/departments/kolloid/szakirany/letoltes/Aerogel.pdf

Mindenféle adattal találkozni. Ennek a forrása az ELTE. Gondolom ennek hihetünk. Egy a gond, hogy tág a tartomány. Tízszeres különbség van felírva.
Előzmény: brekike76 (67)
brekike76 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 67
Csak az Abstract-ig jutottam, mert annak a végén ez áll: 0,09W mK-1 thermal conductivity. Hát megsüthetik, amikor a nikecell 0,035 körül van.
Ezt utálom a cikkekben, hogy a 99,99 %-uk gyakorlati hasznosíthatósága nulla. Amikor le akartam közölni egy cikket a témámban, amiben kb. már 1000 cikk megjelent, de előttem egyet se olvastam, ami gazdaságos, én meg ezt írtam le, akkor a szerkesztő visszaírta, hogy már 1000 cikk van a témában. Sajnos Európában a tudomány és a gyakorlat között szakadék van, többek között ezért el is búcsúzhatunk fontos szerepünktől a világban.
Előzmény: enmik (61)
smARTVision Creative Commons License 2010.01.13 0 0 66
Üdv!
Érdekel az aerogél tömeggyártásának kivitelezése.
Én gépész vagyok és technológiai berendezéseket tervezek és gyártok,
ha lenne köztetek olyan vegyész aki szivesen együttműködne a témában akkor kérem,hogy küldjön e-mailt.
Végig olvasva a fórumot nagy lehetőséget látok a szaktudások
fúziójában!
Helem Creative Commons License 2010.01.12 0 0 65
A szuperkritikus szárítással fogod kiszárítani? Itt javasoltak más módszert is.
Előzmény: enmik (63)
Helem Creative Commons License 2010.01.12 0 0 64
Sajna egyelőre nem érek rá, mert több más dologgal is foglalkozom. De nagyon érdekel a dolog kipróbálásra váró ötletem is lenne. Ami késik nem múlik.
Előzmény: enmik (63)
enmik Creative Commons License 2010.01.12 0 0 63
Majd írd meg neked milyen lett. De lehet csinálni oldatsorozatot és kísérletezgetni. :)

Összedobtam egy random variációt Na2SiO3/C4H6O6/H2O=1/1/100 mólarányban és cirka egy nap alatt térhálósodott.
Előzmény: Helem (62)
Helem Creative Commons License 2010.01.04 0 0 62
Köszi, érdekes, tanulmányozom.
Előzmény: enmik (61)
enmik Creative Commons License 2010.01.04 0 0 61
Nem tudom mennyire vagy jó angolból, de ez segíthet. Igaz borkősavat használ, de az is beszerezhető. Ha nem értesz valamit szólj.
Előzmény: Helem (60)
Helem Creative Commons License 2010.01.04 0 0 60
Én megpróbálkozom vele. A merev vízüveges savazott fajtával. Vízüvegem van otthon 40 liter. Kísérletezhetek. :-) Nem tudom mennyi sósavat és mennyi vizet tegyek hozzá, mondjuk egy decihez kéne valami támpont.
Előzmény: enmik (58)
Helem Creative Commons License 2010.01.04 0 0 59
" Viszont elég cm mély lapokat használni a szigetelésre."
Nem rondítaná el a házat a 10 centis szigetelés. Lehet, hogy az jár jól aki vár egy kicsit a szigeteléssel és ilyen korszerű anyagból szigetel majd. De lehet, hogy téved :-)
Előzmény: enmik (58)
enmik Creative Commons License 2010.01.04 0 0 58
Az oldalon írtak szerint ez valamilyen szálas kompozit (reinforcing fibers). Így már érthető hogy miért hőálló és hajlékony is egyben.

Vannak pl. még az MTMS-ből (metil-trimetoxiszilán) készülő aerogélek melyek szintén rendkívül hajlékonyak és erősek.

Azért kíváncsi vagyok mennyibe kerül köbmétere. Viszont elég cm mély lapokat használni a szigetelésre.
Előzmény: Helem (56)
Helem Creative Commons License 2010.01.03 0 0 57
Házszigetelés.
http://www.aerogel.com/markets/c_mobile.html
Helem Creative Commons License 2010.01.03 0 0 56
Ezen van egy hajlékony fajta. Az vajon miből lehet.
http://www.youtube.com/watch?v=G2TbHTU-QNs
Előzmény: enmik (54)
Helem Creative Commons License 2010.01.03 0 0 55
"szuperkitikus szárítással"

Ez a szuperkritikus szárítás igen kritikus :-)
Én sokkal egyszerűbben és olcsóbban meg tudnám oldani, akár nagy táblák gyártását is. Előbb kicsiben kéne kipróbálni.
Előzmény: enmik (54)
enmik Creative Commons License 2010.01.03 0 0 54
Amit csináltam az átlátszó volt, azt pedig csak drága alapanyogokból (TMOS), sok oldószerrel és drága eljárással (szuperkitikus szárítással) lehet elkészíteni. Mindezt egyetemen, kipróbált módszerekkel, mégis sikerült eddig az összeset megrepeszteni.

A többi módszerrel nincs tapasztalatom, nem is foglalkoztam vele. De tetszik hogy a fórumon ezt az olcsóbb végét fogták meg, kíváncsi vagyok hogy mit lehet belőle kihozni.
Előzmény: Helem (52)
Helem Creative Commons License 2010.01.03 0 0 53
" Első szilika aerogélemet"
Neked sikerült ugyebár. Mit kell tudni hozzá? Vagy böngésszem a szakirodalmat.
Előzmény: enmik (48)
Helem Creative Commons License 2010.01.03 0 0 52
Mi drága benne, a liofilizáló berendezés? Lehet, ha egy kis kocka aerogélre levetítve nagy a költség. De ha ehhez célszerűen kialakított liofilizálót épít valaki akkor máris nem is olyan drága. Lapos fagyasztó + vákuum. Máris van egy tábla aerogél.

"de kiszárítani szép repedésmentes tömb aerogéllé már nehezebb feladat."
Gondolom néhány kísérlet után kialakul. A szárítási sebesség és a hűtési hőfokból ki kell jöjjön az eredmény. Másnak is kijött.
Előzmény: enmik (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!