Több százan kísérték utolsó útjára Szarka Ágotát + Képriport + Videó 2009. január 30. 18:15
MNO Több százan kísérték utolsó útjára Szarka Ágotát, a Magyar Nemzet főmunkatársát. A lapunk újságírója múlt héten szerdán hunyt el. Munkásságát lapunk szerkesztősége Aranytollal jutalmazta. Szarka Ágota 42 éves volt.
Pályafutását belpolitikai újságíróként kezdte, majd rovatvezető-helyettes és rovatvezető lett. Írt a privatizációról, a mélyszegénységről és a cigány-magyar együttélésről is. A 2006-os jogsértések áldozatainak sorsát külön riportsorozatban dolgozta fel a véres tömegoszlatástól a felmentő bírósági ítéletekig.
Szarka Béla vagyok, Ágota öccse. (Tomcat-tel egyeztettem, valóban én vagyok.)
Először is mindenkinek szeretnék köszönetet mondani, aki akár ismeretlenül is részvétét nyilvánította.
Azért logoltam be, hogy eloszlathassak mindenféle összeesküvés-elméletet nővérem halálával kapcsolatosan.
A szikár tények: Ágota 20 évvel ezelőtt komoly műtéten esett át, amelynek kapcsán jelentős mennyiségű vért kapott. Akkoriban még nem szűrték úgy a vért, mint manapság (ámbár most is hallani, hogy ki milyen betegséget kapott vérrel...) így esett meg, hogy beszedett valamilyen vírust a fertőzött vérrel, amely hosszú lappangási idő után most tört ki rajta: egyszerűen felfalta a belső szerveit. A halála hirtelen volt, pár óra alatt elment, gyakorlatilag elvérzett, hiába pótolták a vért, nem fogadta be a teste.
Ha elhunyt, nincs pártállása, csak holtteste. Kijár a kegyelet Neki is. Béke poraira. (neki is.) Mátészalkán láttam két szovjet tiszt siremlékét. Nincs összefestve, de mindig van virág. Kérdeztem, miért. Válasz: mert elhunytak, kijár a kegyelet. sziasztok.
Requiem aeternam dona eis Domine: et lux perpetua luceat eis. Te decet hymnus Deus in Sion, et tibi reddetur votum in Jerusalem: exaudi orationem meam, ad te omnis caro veniet. Requiem aeternam dona eis Domine: et lux perpetua luceat eis.
Kyrie eleison. Christe eleison, Kyrie eleison.
Először az interneten találkoztam a hírrel: meghalt Szarka Ágota, a Magyar Nemzet újságírója. Negyvenkét éves volt, döbbenetesen fiatalon hagyott itt bennünket. A Magyar Nemzet nem a Népszava – nagyon nem az -, de ilyenkor kit érdekel ez? Újságíró, kolléga; tragédiája mindenkit megérint. Szerettem volna, azt hiszem természetesen, megtudni mi okozta halálát, erről azonban nem szólt a rövid tudósítás.
// <![CDATA[
var ord=Math.round(Math.random()*100000000);
document.write('');
// ]]>
Gondoltam majd a saját lapja. És elolvastam a Magyar Nemzet nekrológját; arra kellett rádöbbennem, hogy valami végérvényesen megváltozott ebben az országban. Hogy a politikai megfelelni vágyás ma mindennél fontosabb, adott esetben annál a tragédiánál is, ami közvetlen közelünkben, saját munkatársunkkal esik meg. Mert mi is olvasható ebben a nekrológban? Hogy Szarka Klárát „nem hagyta nyugodni a jogállamiságot hangoztató Gyurcsány-kormány által vezetett rendőrterror áldozatainak védtelensége és kiszolgáltatottsága, a Hír TV kamerája mellett mindig oda igyekezett bekapcsolt magnójával, ahol hallotta vagy észrevette, hogy ártatlan embereket vernek.”
Kollégák? Tényleg reménytelen normálisnak maradni? Tényleg lehetetlen, legalább a gyász pillanatira elfelejteni a Gyurcsány kormány gyalázását, vagy a Hír TV reklámozását?
Szarka Ágotát nem ismertem, csak az írásain keresztül.
Halála így is mélyen megrendített. Egy kolléga távozott, 42 évesen.
Nagyon-nagyon kevés jutott neki.
Németh Péter
Németh, Németh, a jó qrva..., hogy még ilyenkor is rúgnod kell egyet.
A nemzeti jogvédők is gyászolják Szarka Ágotát „Kiváló újságírói munkáját nem győztük elégszer köszönni” 2009. január 23. 12:46
MNO A Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) és szolgálat kuratóriuma és elnöksége, valamint együttműködő ügyvédpartnerei mély megdöbbenéssel és nagy fájdalommal fogadták a hírt, hogy szerdán életének 42. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Szarka Ágota, a Magyar Nemzet című napilap főmunkatársa.
Szervezetünk és annak minden tagja őszinte fájdalommal gyászolja az általunk vitt jogvédő ügyekben a nemzet megmaradásáért harcoló áldozatok, valamint a magyarságért felelősséget érző, és ezen érzéseiért tenni akaró, azért kiálló emberek sorsát, az ellenük folyó sokszor mondvacsinált, vagy nem valós indokokon alapuló eljárásokat hiteles, naprakész írásaiban megörökítő újságírót – olvasható a NJA közleményében. Szarka Ágota maga is nemzeti érzelmű volt, és igazi keresztény, aki ezen értékek mentén haladva a jogvédő munkánkat, és az eljárás alá vont magyar hazafiak ügyét igyekezett mindig a nyilvánosság elé vinni, megérezve azt a történelmi szükségszerűséget, hogy ezen ügyek széles publicitása a figyelemfelhíváson túlmenően az általunk nyújtott jogi védelmen túl, óvó kart font az ügyek köré – teszik hozzá. Tényfeltáró riportjaiban igyekezett mindig a történelmi hitelesség és a jogászi pontosság szempontjait is szem előtt tartva hírt adni szervezetünk munkájáról, továbbá a feltárt jogsértésekről, valamint az elért eredményekről. Kiváló újságírói munkáját nem győztük elégszer köszönni és nagyon elszomorító számunkra, hogy Ágota már nem ír több cikket, riportot – hangsúlyozza a szervezet.
Itt nem vitatom meg, mert nagyon nem ide való annak ténynek a jelen mondtra vonatkozó következménye, hogy ha egy összetett mondat főmondatában tárgyas ige mellett nem áll explicit tárgy, akkor a nyelvhasználat a mellkmondati tárggyal fogja azt egyeztetni.
Én is ismertem... :-(( A hír megfogalmazásával azért vigyázni kell - a "tragikus hirtelenséggel" az a 30 éven felülieknek az öngyilkosságot jelenti (a Kádár rendszerben ezzel az eufemisztikus szókapcsolattal jelölték a gyakori öngyilkosságot, mert ugye abban az országban nem volt öngyilkosság.) Jó lenne erre valami más szókapcsolatot használni. (Mégha tényleg tragikus, és tényleg hirtelenséggel...)