Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.12.28 0 0 32

Szegasztok az sima játékműsor volt, Sega játékokat mutatott be Martin úgy, hogy a nézők a tarkóját látták miközben játszott. Gyakorlatilag azt csinálja, amit manapság Gameplaynek vagy Longplaynek hívnak. 576 Kbyte műsor is volt a Szív TV-n, de az csak kábelen volt szóval sokan kimaradtak belőle, ott is játékokat mutattak be.  

 

Torpedónál 1993-ig kb. felvillantak a hajók kezdés előtt, emlékszem, hogy nagyon sok tévedhetetlen játékos volt egymás után mikor megszüntették ezt, elég volt videóra venni, majd visszatekerni és kimerevíteni a képet.

 

 

Előzmény: BahnScorper (30)
flaregun Creative Commons License 2020.08.11 0 0 31

Geszler Dorottya a Dominót vezette szerintem. A Tercet pedig Sugár Ágnes. Nem vagyok biztos benne, de ez a kettő biztosan benne volt a heti rotációban.

 

A Tv3-as színcserélő játékot (6x6 volt talán a neve) Farkas Beatrix vezette, aki a Játék Határok Nélkül egyik évadában is megfordult, és eléggé penge volt a játéka, ritkán tudták megverni. A két átlós sarokból indult két-két játékos pirossal és zölddel, ha egyet léptek, akkor több egységük lett, ha ugrottak, az eredeti helyről eltűnt az egység. Lehetett átlóban, sőt, lólépésben is ugrani. A reversihez nagyon hasonló volt abban, hogy itt is cserélődtek a színek a lépéstől függően. A reversi lényege az, hogy a keretben (átló, egyenes) lévő színek cserélődnek, ebben a játékban pedig a szomszédos mezők színei.

 

Összességében a játékok nagyrésze mai szemmel primitív és nevetséges volt. Ami ma is valamennyire megállná a helyét, az a Dominó és a 6x6.

Előzmény: BahnScorper (30)
BahnScorper Creative Commons License 2020.08.11 0 0 30

Micsoda topic... maradjanak meg akkor az én emlékeim is az utókornak.

 

Flipper: az volt a legelső, nem emlékszek, hogy csak grafikus volt, vagy igazi flipper, a lényeg az, hogy a "flipp" vezérelte a karokat, és volt egy oroszlán a közepén, ami el tudta nyelni a golyót.

 

 

Legyen szerencsénk: Rózsa György komplex nyereményjátékában volt olyan rész, hogy számítógépen kellett tolni egy játékot a versenyzőnek, én a Bruce Lee-re emlékszek belőle.

 

 

Bumm: eredetileg szilveszterkor volt, az első változatban pezsgősüveg dugójával kellett fent fityegő kuglibábukat lelőni, az egyes bábukhoz különféle Törley pezsgők tartoztak. Ha többfélét lőtt le (három próbálkozás volt), többféléből választhatott. Utána jött az, hogy a pezsgősdugóval tálcán mozgatott kuglikat kellett lelőni, de azok véletlenszerűen dőltek le... és ahány eldőlt, annyi üveg pezsgőt nyert a játékos.

 

A későbbi állandó változatban, amit hétfőn adtak, a pezsgősüveg helyett ágyú, a tálcás részben meg diszkoszvető volt. Itt tárgynyeremények voltak - ilyenekre emlékszek, hogy fényképezőgép, biztosítás, TV2 antenna VAGY fekete-fehér (!) TV, barkácskészlet VAGY autófelszerelési cikk, családi vacsora - és az értékével fordítottan arányos pénzösszeget is adtak mellé. Az alapdíj egy "bumm" után jött ki, ezt szorozták fel a tálcáról levert bábukkal. De ha a játékos mellélőtt, vagy túl későn lőtt, akkor a golyó még a tálcán is átment.

 

 

Torpedó: Dévényi Tibi bácsival, ez is egy szilveszteren debütált, akkor Keravillos tárgynyereményekkel (az öttalálatos az Beijing színestévé volt), ott villantották fel a kockákat. Később, az állandó keddi adásnapokon már nem, akkor a nyeremények a következők voltak: 5 találat a külföldi utazás 1 (!) főre, 4 a belföldi utazás 2 főre, 3 a takarékbetétkönyv - azt főleg a nyugdíjasok és az ifjak kérték, akiket Tibi bácsi nagyon pátyolgatott mindig - 2 a Televideo kazetta, 1 pedig a klasszikus hanglemez, vagy könyvutalvány. Ötöt lehetett alapból lőni, de minden találat után két bónuszlövés járt, közben viszont időre is mentek. Ha három se talált, akkor mondta mindig Tibi bácsi, hogy sóhajtson egyet...

 

Később a játék a Napközi című hétköznap délelőtti műsor játékában is megjelent modern grafikákkal, meg a régi zenék korszerű megszólalásával, arra már nem emlékszek, hogy abban mit lehetett nyerni.

 

 

Mozaik: Ez a szerdai játék volt, főleg gyerekeknek... Romwalter Krisztina vezette, és az akkor népszerű Csip csup csodák rajzfilmsorozathoz kötődő ajándéktárgyakat lehetett vele megnyerni... egyet kiválasztott (figyelni kellett a sorrendre, hogy fiúként ne valami lányos dolgot fogjon ki az ember gyereke), aztán felkockázták a képét, és a kockákat cserélgetve kellett kirakni úgy, hogy egy kocka alapból a helyén maradt - mindezt időre.

 

Hasonló játék volt valamelyik vasárnap reggeli műsorban, ott időre kellett a folyamatosan jövő képkockákból kirakni a képet a megfelelő pozícióba küldéssel.

 

 

Egy perc terc: Geszler Dorottya vezette, az oszloponként lefelé menő kártyalapokból kellett kirakni három egyforma lapot - de volt joker is hozzá - ez volt a nagy terc, amivel pénzt lehetett nyerni, de akadt kicsi is, amivel nem. Három összeg volt, a nehézséget az adta, hogy a másodiknál a 3X3-as mező középső, a harmadiknál a felső sorában kellett kirakni. Ha véletlenül függőlegesen vagy átlósan is kijött valami, akkor kapott ajándékösszeget, akkor is, ha az alapjátékot nem teljesítette.

 

 

Trió: ez is hasonló volt, péntek esténként, de két játékos tolta egymás ellen, időre. A nekik feldobott kártyákból kellett minél több hármas sorozatot kirakni egy fix méretű táblán, aki több pontot kaszált, az vitt mindent.

 

 

Trapp: szintén a Napköziben volt, sakkfigurákkal kellett a szabályok szerint kockáról kockára lépni, általában huszárral, de néha bástya vagy még ritkábban futó lett belőle teljesen automatikusan. A kockák között voltak más színűek, amik több pontot értek, meg a játékmező szabálytalan kialakítású volt, így lehetett zsákutcába kerülni... meg persze ez is időre ment. Később bárki által elérhető PC-s játéknak is megcsinálták, a középiskolai gépeken is fent volt.

 

 

Cimbória: a Cimbora című gyerekműsorhoz kapcsolódó labirintusjáték volt, először faék egyszerűségű grafikával. Az elágazásoknál különféle témájú kérdések voltak, ha jól válaszolt a gyerek, akkor pörgetett egyet, és 1-től 8-ig terjedő elágazáson automatikusan jó irányba mehetett - néha egészen a kijáratig - ha nem, akkor maga választott irányt, és persze nem mindig jutott ki időben.

 

Ennek volt egy szebb grafikájú változata is, ahol ad hoc módon csapódott le a rács, és helytelen válasznál lent is maradt, ez akkor volt ciki, ha minden út elzáródott a kijárathoz. Ennek a folytatása volt a már említett "Csőrület", amit a Plussz is támogatott... meg az a játék, ahol van egy nagy kereszted, abban pontok, és el kell tüntetni a pontokat úgy, hogy áthúzod őket egymás fölött.

 

 

Rex: ez is Napközis volt (mellesleg abban a műsorban debütált a képernyőn Jakupcsek Gabriella), egész jól lemodellezték a játékot: beállítod, hogy melyik irányból és milyen erővel lököd a golyót, és utána koccanni kell, meg legalább egynek a lyukba mennie - ha utóbbi hiányzott, akkor nyerte meg az addig nyert összeget. Piros golyó itt is duplán ért, és volt persze gomba is - ha leverte, azzal záródott a játék, hogy "ezt elgombázta"!

 

 

Elektor kalandor: stimmelnek a lent leírtak, hogy sokan inkább a pontokra mentek, mint a messzira jutásra. Super Mario 1 és 3 biztos volt, talán még valami más játék is.

 

 

PC ABC: ez az, amiről lent írnak, hogy Dombóvári vagy Dömsödi Gábor - ezt a kettőt mindig keverem... mindkettőnek olyan Déri János feje volt, meg ugye Gáborok valami D betűs településsel :-) - vezette, ott is egy városban kolbászolt a játékos labirintusként. Voltak számítógépes boltok, ott lehetett a különféle eszközöket "megvenni", ha az azokhoz releváns kérdésekre jól lehetett válaszolni. Nem minden eszköz volt a boltban, de akadt több bolt is... viszont az idő itt is gátat szabott.

 

 

Tűzkereső: Gergely Róbert vezette, ifjú tűzoltócsapatok vetélkedtek benne, ennek volt egy része, hogy különféle tűzoltós számítógépes játékokkal kellett játszni... volt egy létrafeltolós, egy szivattyúzós, meg ahol égő házat kellett oltani.

 

A már említett Trombis valóban később volt, és stimmel az elefánt vagy a majom (az első ha futott, lengett a füle meg az ormánya, a másodiknak meg ugrált a fején a sisak), aztán lelassított egy "jelzőlámpás" ajtó előtt, ahol a kérdések voltak. Ilyen kérdésből volt három (abból is A-t B-t vagy C-t kapott a delikvens, attól függően, hogy hol állította meg a jelzőlámpát), majd a végén elért valami égő cucchoz, és valóban ott volt a kérdés, hogy vízzel, porral vagy habban oltaná el.

 

 

Én ezekre emlékszek. A "Segasztok" olyan volt inkább, mint az 576 kB, hogy a műsorvezető(k) - valami Martinra emlékszek biztosan - játszottak, bemutatva az aktuális játékokat.

kungfu2 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 29

El tudnád nekem küldeni ezeket a játékokat? 

Előzmény: Törölt nick (23)
kungfu2 Creative Commons License 2020.07.29 0 0 28

Nem tudja valaki, honnan lehet ezeket letölteni?

Atanos Creative Commons License 2015.09.13 0 0 27

Pijotr76 Creative Commons License 2014.01.25 0 0 26

Eladó ám! :-)

Előzmény: NB2 (25)
NB2 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 25

ES128 volt nekem is:)

Előzmény: Pijotr76 (24)
Pijotr76 Creative Commons License 2014.01.21 0 0 24

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.07 0 0 23

Csörület megvan sima Ppire Dreams alapon ment, PC-s játék volt ugye. A Bumm is iylen volt szilveszterkor ment, pezsgősüvegekkel kellett pezsgősdugóra lőni, ezek mind manuális játékok voltak, semmi csúcstechnika ott ült a kezelő a gép előtt és mikor a játékos Bummozott akkor nyomott space-t.

 

Palik és Héder Ötödölője is megvan, az egy C64-es rendszeren ment tudtommal és az igazi profik be is vetették a C64-et ellenük nehéz fokozatban, zokon is vették ha megverte őket valaki és szinte mindig azt kérdezték számítástechnikus-e.  Rémlik egy matáktanár is, aki még a gépet is leverte valami spéci technikával (lólépésnek hívták ,de a pontos menetét nem tudom).

 

Volt még rex meg dominó játék is. Modernebb volt a füstölgő füst ölő meg az Elektro kalandor Super Marios, ezt már vagy a nyomógombos telefon gombjaival kellett játszani vagy pedig házhoz vittek egy spéci konzolt, ami telefonvonalon tárcsázott be a szerverre (Dévényi Tibi egy Youtube-on is fent lévő videóban mondja is, hogy a fax elvén működik).  Időre ment a játék és csak a pontok számítottak így ahogy ott a videóban is látszik a profik rájöttek, hogy ha direkt meghalnak az utolsó életig egy ponton, ahol a gomba leüt sok ellenséget pörögni fognak a pontok.

 

Még a torpedós játék rémlik, ott is az, hogy egészen a 90-es évek elejéig még felvillantották a hajókat a játék elején, később ők is rájöttek mi az összefüggés a tévedhetetlen játékosok számának és az otthoni videómagnók számának az emelkedése között és utána már nem. :)

Előzmény: Tisztelettel (21)
eichen Creative Commons License 2012.04.16 0 0 22
Tisztelettel Creative Commons License 2009.02.27 0 0 21

EGY PERC TERC!!!

 

És volt egy csatornaépítő (vagy milyen) ahol az ívelt elemnek az volt a neve :

                                                                                         

                                               CSŐRÜLET!!! 

Hierro Nyh. Creative Commons License 2009.02.17 0 0 20
Füstölgő füstölő

Dohányzásellenes játék volt. :)
Le kellett benne győzni Kátránylovagot, a "Sumák Tubák Sereget" (két lábon járkáló vagy falból előbújó cigaretták :D ) és egy füstölgő sárkányt.
fruti Creative Commons License 2009.02.16 0 0 19
Ez a flipperes játék rendszeresen ment a tévében? Én arra emlékszem, hogy egy szilveszteri műsorban adták először, és akkor Flipper Öcsi vezette a játékot. :)
Előzmény: NB2 (18)
NB2 Creative Commons License 2009.02.16 0 0 18
Mekkora topik:))))
Bumm ha jól emléxem úgy kezdődött, hogy két sorba mentek a bábuk és valamennyit el kellett találni. Akkor lehetett asszem továbbmenni. Mert utána volt valami olyasmi, hogy egy valami kerek vacakon voltak a bábuk és ott lehetett tarolni.
Ötödölő nekem is megvan, gyakorlatilag amőba palikkal és héderrel
Most jutott eszembe volt egy flipper is:)))) Mindig kellett mondani, hogy flip, flip:)
Volt egy másik ahol úgy köszöntek mindig, hogy Segasztok! (nemtom pontosan mi a címe) de pl jéghokival tolták meg hasonló segas játékokkal.
Hierro Nyh. Creative Commons License 2009.02.15 0 0 17
Volt egy tűzoltós játék is, Janicsák István (Z'Zi Labor) volt a műsorvezető. Mindig a Trombi és a tűzmanó aktuális epizódja után ment.

Egy elefántot vagy majmot kellett irányítani, égő tárgyhoz érkezve kellett választani a megfelelő oltóanyagot (víz, halon, por), meg kellett válaszolni a rajzfilmmel kapcsolatos kérdésekre is.
heted7 Creative Commons License 2009.02.14 0 0 16
1984-es a könyv. Valamikor akkortájt. Nem nagyon emlékszem már a műsorra, de volt, hogy mutatták a kódot, apu meg írta le papírra...
Előzmény: Törölt nick (14)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 15

A Bumm emlékeim szerint jókis játék volt, de csak nagyon foszlányokban ugrik be. Tényleg jó lenne róla egy video...

 

Nem úgy volt, hogy mindennap más játék megy a tévében? Asszem hétfő torpedó, kedd bumm, szerda dominó, és így tovább.

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.19 0 0 14
Ez kiesett. Mikor ment?
Előzmény: heted7 (13)
heted7 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 13
A TV Basic-re emlékszik valaki? Még könyv is volt ilyen.
Előzmény: Törölt nick (12)
heted7 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 11
A pezsgősüvegre emlékszem!!! :)))
Előzmény: smajkrem (10)
smajkrem Creative Commons License 2009.01.18 0 0 10
Volt pezsgősüveg variációja is a bummnak. :)

Emlékeim szerint még dominó is volt anno.

Volt a másik mikrofonfejű tehetségtelen műsorvezetőnek (vmi gábor) egy "korai" pc-s műsora is a 90es évek elején, annak vlt eg yjáték része a végén, abban meg egy labirintusban kellett bolyongani. :) Szörnyű volt, pont mint a műsor, bár egy komplett gépet lehetett nyerni.
Előzmény: Törölt nick (8)
smajkrem Creative Commons License 2009.01.18 0 0 9
Volt az rtl-en is több ilyen játék. Ügyességi meg társasjáték szerű is, Pokrivcsák Mónika "vezette" többnyire és az volt a furcsasága, hogy akkoriban még az ártatlan korszakuk lehetett.
Még ne jöttek rá, hogy nem kell tulbonyolítani a dolgokat az átlag fogyasztónak és még nem volt emelt díjas hívás sem. Emlkészem (98-99 ben) volt olyan kissrác, aki 200e ft ot nyert.
heted7 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7
Én már teljesen elfelejtettem. Mi volt ez a bumm? És ez volt az első, ami miatt telefonközpontok omlottak össze?

H7
Előzmény: Törölt nick (6)
Glázser Bozsó Creative Commons License 2009.01.18 0 0 5
Nekem nem maguk a játékok tetszettek. Hanem, hogy olyankor összezavarodtak a telefonvonalak, én csak felvettem a kagylót és mindenféle beszélgetést ki tudtam hallgatni + baromságokat bele tudtam dumálni. Gyerekkoromban imádtam telefonbetyárkodni! :DDD
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 4

Nemcsodálom. Nem is gondoltam, hogy Tibibá ennyire szörnyen nézett ki. :)

 

Lehet, hogy csak az idő szépíti meg ezeket a játékokat bennünk, akkor nagyon jónak éreztem őket. Többiről tud valaki videot?

Előzmény: heted7 (3)
heted7 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 3
Brr, ettől az Elektor Kalandortól még most is feláll a hátamon a szőr, de a Torpedón már felszabadultabban tudok röhögni :)
Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 1
Annak idején szerettem, és lehet hogy csak az idő szépíti meg az emlékeimet de jobbak voltak mint a mai betelefonálós játékok, sőt! :)
KukacAV Creative Commons License 2009.01.18 0 0 0
0 kB-os játékok?
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.18 0 0 topiknyitó

A 90-es évek telefonos videojátékaira emlékszik valaki?

 

Ilyenekre gondolok, mint:
Torpedó (Dévényi Tiborral)
Elektor Kalandor (volt benne Mario 1, 3, Tetris)
Ötödölő (Palikkal és Héderrel)
Dominó
Bumm (erre csak halványan emlékszem)
+anno a Tv3-on volt egy színváltós játék, nem rémlik a címe

 

Valaki szerette ezeket a mamlaszságokat? :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!