Keresés

Részletes keresés

kokard Creative Commons License 2024.01.01 0 0 34

Szia! Sajnos én is BPPV-s vagyok. 3 éve szédülök, és csak tavaly derült ki hogy mi a bajom. Csinálom a tornát, amitől enyhültek a szédülések, de sajnos visszatérő az állapotom. Hogy tudtad ezt a gyógyszert megrendelni? Receptre felírták itthon Magyarországon? És mik a tapasztalataid?

Előzmény: ficere50 (33)
ficere50 Creative Commons License 2023.06.06 0 1 33

Lehet, hogy senki nem olvassa már, de nekem úton van ez a gyógyszer Francia országból...kifejezetten a BPPV (vertigo) csillapítására.

EU-ban és USA-ban regisztrált...

Beszámolok a hatásáról, amit én csak a rohamoknál kívánok szedni.

 

Lady90 Creative Commons License 2021.03.11 0 0 31

Sziasztok. 

 

Gondoltam leírom az én szédüléses Storymat.,hátha valakinek segít. 

3 évvel ezelőtt kezdődött.

Egyszer az ágyból felakartam kelni, és elkeztem szédülni nem vetettem rá nagy figyelmet, leraktam a fejemet a párnára, tovább pihentem.

A következő hónapba bevertem a fejemet a szekrénybe, ezt sem vettem figyelembe.

Pár hónapra rá, beakartam ülni a kocsiba, nos  forogni kezdet velem a "világ", csak hánytam és szédültem kB. 2-3 órán keresztül, mire szóltam a páromnak, hogy most hívja az ügyeletet.

Azonnal sürgösségire kerültem,megvizsgáltak,vért vették, nézték, mérték stb.. mindent rendben találtak, másnap hazamehettem.

Kaptam gyógyszert az egyensúlyzavarra,  hányinger/hányás B6. 

Javasolták keresek fel egy F-O-Gt. Így is tettem, kérdezgettek, a leleteket lecsekkolták, megállapításuk szerint Vertigó.

Csinálnom kellett a "Epley" manővert minden nap legalább 2-szer.

1 Hónap múlva visszamentem, hogy még mindig szédülök, ekkor mondták keresek egy neurológus, mert nem tudják mi okozhatja a szédülés. 

(Addigra a panaszaim rosszabidtak , minden nap szédültem, hánytam,így nem tudtam bemenni már dolgozni sem.) 

Neurológos elküldött MR-re, amiből azt tudta megállapítani, hogy van egy  krónikus középfültőgyulladásom, de emiatt nem szedülhetek.

Ismételten felkerestem egy F-O-Gt, aki hallásvizsgálatra elküldött, ott kiderüt az éles hangokat egyáltalán nem hallom, de nem tudja miért,nos ő se tudott semmit megállapítani.

Annyit mondott, ha ismételten szédülök menjek be a kórházba, és megkapom, azt az infúziót, amit kaptam.

Teltek, múltak az évek sok, sok változás történt az életbe(külföldre költöztem) , de a szédülés megmarad. Teljesen keztem elveszettnek érezni magam.

Végül elmentem az itteni "házi orvoshoz.  

Elmondtam, hogy mit állapítottak meg Magyarországon, mi jelenleg a próblémám...stb.

Csinált egy teljes vérvétel, ami teljesen jó lett,  a füllemre írt fel gyógyszert 🙏.

Ajánlotta menjek el hormon vizsgálatra. Beszéltem egy nőgyógyásszal, elmondtam mi a problémám.

Levette a vért, rá egy hétre eredményt kaptam. Nos Proklatin hormon szintem magas, ami miatt szédülök, a látásom emiatt romlott, plusz gátolja a teherbe esést is. 

Jelenleg a Dostinex gyógyszert 4 nappal, ezelőtt keztem el szedni, és 2 napja nem szédülök 🙂

Kitartást kívánok mindenkinek. Ne adjátok fel!!

 

alfaalfa77 Creative Commons License 2021.03.05 0 0 30

Sziasztik, en 8 even keresztul szedultem heti rendszeresseggel. Forgott a vilag korulottom ilyenkor, nem tudtam menni mert elestem volna, mindez nekem hanyassal hasmenessel tarsult.  Vegigcsinaltam tobbszorosen az osszes vizsgalatot, mri, ct, vervetel, ful szem stb. Minden vizsgalotom negativ lett. 

8 ev utan egy baratnom adta az ottletet, figyeljem mit eszek. Par nap alatt kiderult h laktos erzekeny vagyok. Ennek mar 7 eve azota nem szedulok. 

Csak annyit mondhatok mindenkinek aki a jovoben olvassa ezt, figyeljetek mit esztek, ha nem etellel osszelotheto akkor johetnek a vizsgalatok. 

Laja73 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 29

Hmm, ennyi év után újra előjött. Nem volt kibírhatatlan, nem csináltam Epley-t, óvatosan fordultam az ágyban, aztán azóta ok.

 

Vajon mi okozhatja ilyen furcsa gyakorisággal.

umonica Creative Commons License 2019.07.25 0 1 28

 

 

Fülzúgás, szédülés, füldugulás, hallásvesztés, vertigo rohamok.Megannyi kálvária után, végre meglett a diagnózis, amit nem akartam elfogadni, mert ki akar egy gyógyíthatatlan betegséget magának.  https://szedules.webnode.hu/rolam/

szjozsi79 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 27

Tud valaki iránymutatást adni szédüléssel kapcsolatban? Pontosabban nem is igazán szédülés, hanem olyan bizonytalanságérzetem van. Nem is tudom igazán mihez kötni, mondhatni általános, szinte folyamatos. Általában magam elé nézek, ahová lépek, akkor nincs is semmi gond, de mikor felfelé nézek vagy előre, akkor erősebb.

Olyan mintha kissé kába lennék folyamatosan. Kávé nem segít. Nemrégiben -lévén nyár van- lementem a Dunára fürdeni, akkor hirtelen szédülés jött rám, amikor a hideg vízbe belementem, a szédülés tartott 2-3 percig, utána viszont magamhoz tértem és egész jó lett. Lehet, hogy a vérkeringésem van lelassulva, vagy mi?

Laja73 Creative Commons License 2017.10.13 0 0 26

7 éve tünetmentes vagyok kopp kopp kopp. Nem tudom ez mit jelent. Öregszem :)

katus49 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 25

Sziasztok!

Én is BPPV-és vagyok!

A tornátol félek, viszont szedem a betahistint amivel elvagyok.

Nagyon kellemetlen betegség én félek tőle hogy ujra előjön!

Ttibi80 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 24

Sziasztok!Új vagyok itt.Érdeklődnék,hogy van-e itt olyan aki csak járkálás közben szédül?De az is csak olyan bizonytalanságérzéssel.Nekem a nyakamnál 2csigolyánál kezdődő porckorongsérvet állapított meg az Mr.De a reatológus azt mondja attól nem lehet a szédülés.

Diótörő Creative Commons License 2017.06.18 0 0 23

21 hsz-ben leírtam azt a linket, amiben jól le van írva az én szédülésem oka.

Csak éjszaka, csak balra forduláskor jön elő. Nappal front esetén vannak bizonytalanabb napok.

 Kaptam rá Cognit és Betagem bogyókat, ezzel hetekre száműztem az éjjeli szédülést, igaz, a balra fordulástól teljesen megszabadultam, ami kellemetlen, mert hason fekve alszom, így néha nagyon kellene váltani, de kibírom.

A tornát nekem is előírták, de képtelen vagyok csinálni, hiszen amitől szabadulni akarok, azt kellene kiváltani fél percig?

Hát jelenleg ez van :-(

Előzmény: JADE000 (22)
JADE000 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 22

Kedves Betegtársak!

 

Gondoltam leírom én is a történetemet, hátha segítek vele! Nekem is egy betegtárs fórum hozzászólása segített!

 

Kb. 2 hónapig szédültem. Minden éjjel álmomból ébredtem 6-8-10-szer is akár olyan forgó szédülési rohamokra, hogy azt hittem a fejem leesik. A forgó szédüléskor szemtekerezgés (szemmozgások), időnként fülzúgás, jobb fül pattogása, nyakmerevség. Nappal viszonylag jól voltam. Kis hányinger, bizonytalanság érzés maradt.

 

A neurológus és a fül-orr-gégész is, mivel az Epley menőver nem volt kiváltható, kizárta a BPPV-t. A neurológus pedig a negatív agyi MR után pszichiátriára küldött "ez pánikbetegség" címmel. Teljesen elképedtem és el is kenődtem rendesen. A BPPV egy viszonylag gyakori betegség, ennek ellenére kevés orvos rendelkezik róla kellő információval.

 

Idegileg a nem alvástól, forgó rohamok miatti stressztől teljesen tökre mentem. Végül az otoneurológiai rendelésen a vizsgálatok és az orvos szakértelme  igazolta a BPPV-t. Nálam állítólag a migrén hozhatta ki a betegséget. Migrén idején kifejezetten rosszabbul is voltam, jobban szédültem. Volt, hogy ülve tudtam csak elaludni, mert lefeküdni a szédüléstől nem tudtam. Most kaptam egy gyógyszert (szteroid), ami migrénre és szédülésre is van. Így részben ennek, részben a labirintus tornának köszönhetően a forgó szédülés megszűnt, este, hajnalban még szédelgek. De már ennek is örülök. Ez így elviselhető, a forgó rohamok nélkül.

 

A sorstársaknak leírok néhány hasznos infót, hátha segít! Igazából nem tudom megállapítani, hogy melyik mennyiben segített, de a betegség aktív időszakában kell valami kapaszkodó. Nekem ezek voltak azok:

 

Az éjszakákat egy idő után, este 1 tbl. Xanax segítségével tudtam átvészelni. Ez biztosított kb. 4 óra alvást egyhuzamban. Illetve relaxációra (net-ről hallgattam) aludtam el, ez is segített, hogy ne forgolódjak éjfélig vagy tovább.

 

Szintén éjjel szedtem, ha szédültem VertigoHeel nevű kombinált homeopátiás készítményt. Szédülésre, hányingerre van.

 

Elkezdtem Gingko Bilobát szedni. Állítólag kb. csak 1 hónap után fejti ki a hatását, de ártani nem árt - gondoltam. Jót tesz az agy keringésének.

 

Masszázs heti legalább 1x, főleg a nyak területén. Erős nyaki feszülés esetén jót tehet izomlazító gyógyszer is.

 

Nem ajánlott sokat enni egyszerre, főleg este, mert az emésztés elvonja az agytól a vért. Én sokkal rosszabbul voltam, ha túl sokat vagy megterhelőt ettem. Sőt már evés alatt szédelegtem a legtöbbször.

 

Ha az Epley manőver nem kiváltható, helyette lehet alkalmazni a Semont manővert. Bár nálam egyik sem váltotta ki a szédülést, ami előbb-utóbb javulást eredményezhetett volna. Azért az utóbbit csinálgattam.

 

Valóban a labirintus torna a megoldás. Esetemben csupán egy gyakorlat volt, amit nem tudtam megcsinálni szédülés mentesen. (Hanyatt fekve, fej jobbra fordít nyitott, majd csukott szemmel, szédülés végéig így maradni, majd vissza középre. Ugyan így a másik oldalra is. Kb. 15 percen keresztül. Illetve szemtorna föl-le, jobbra-balra, fejfordítással is.)

Nálam, úgy gondolom, ennek a gyakorlatnak a napi többszöri ismétlése hozta meg a javulást.

 

A manőverek és a (Szirmai dr.) labirintus torna megtalálhatók a net-en (youtube).

 

Le a kalappal mindenki előtt, aki ezt a betegséget végig csinálja. Mint megtudtam és mint tapasztaltam is, a stresszt, pánikrohamokat ez a betegség automatikusan magával hozza. De ha tudjuk mi a baj és tudjuk, hogy lesz kiút belőle, talán könnyebben átvészeljük! Sok-sok erőt és kitartást kívánok mindenkinek aki ezzel a betegséggel küzd! Jade

Diótörő Creative Commons License 2017.05.06 0 0 21

http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/joindulatu_helyzeti_szedules/1023

Nekem ettől van ( az orvos szerint ), általában csak mozdulatokra, főleg éjjel, ha fordulok, vagy nappal, front változáskor, vagy hirtelen lehajláskor. Lehet vele együtt élni, persze én nyugger vagyok, Ti meg fiatalok :-((

Zsoleszkijanka Creative Commons License 2017.04.24 0 0 20

Szia!

 

Ahogy írtam is, nekem semmi más mellékhatás nincs. Vérvételen voltam, az teljesen rendben van, fülészetre akarok majd elmenni. Egyébként a stressz tényleg sok mindenre képes. Alattomos egy dolog. Ráadásul úgy, hogy az ember észre sem veszi magán, hogy stresszel hanem csak tudat alatti dolgozik és már akkor is tud károkat okozni. Ez amolyan passzív stressz. 

Szerencsére nekem a napokban kezd eltűnni, már szinte nem is érzékelem. Fene tudja mitől lehet. 

 

Ha nem találtak nálad semmit akkor tényleg javasolt egy jó nagy lelki fröccs valakivel. Lehet, hogy az segít. Ki tudja....

 

Köszi a hozzászólást! 

 

Szia

Előzmény: Törölt nick (19)
Törölt nick Creative Commons License 2017.04.21 0 0 19

Szia én egy éve szédülök ilyen liftesen mint te. Néha az ájulás környékez. A fülem is zúg. Semmit nem találtak. Régen is voltak ilyen panaszaim de sosem ennyire hosszan és erősen. Azt tanácsolom hogy először vizsgáltasd ki magad. Fülészet neurológia, egyensúlyszerv vizsgálat gerinc RTG  nyaki UH és koponya MR. Ja és vérvétel vérszegénység v hormon gondok is okozhatják. Ha ez mind negatív akkor jönnek azzal hogy biztos a stressz ami azt jelenti h nem tudják. Nekem azt mondták éljek vele együtt. A fülész és a neurológus is azt mondta a szédülés egy olyan tünet amivel nem tudnak mit kezdeni hacsak nem olyan betegség okozza ami gyógyítható. Pl. Vírusfertőzés. 

Előzmény: Zsoleszkijanka (18)
Zsoleszkijanka Creative Commons License 2017.04.20 0 0 18

Üdv mindenkinek!

 

Pár hete elkezdtem szédülni. Korábban volt hasonló szédülésem, de csak nyáron amikor nem ittam elég folyadékot. Ekkor mindig ittam pár pohár vizet és akkor szinte pár perc alatt el is múlt. Az első alkalommal amikor a múlt héten újra előjött a szédülés azt hittem, hogy megint tudom orvosolni pár pohár vízzel, de nem igazán jött be. Azóta figyelek a folyadék bevitelre, de minden nap felbukkan. Nincs homályos látás, hányinger, fejfájás csak a szédülés. Leginkább olyasmire tudnám hasonlítani mint amikor egy újabb fajta liftben állnék és amikor hirtelen megáll akkor az ember fejébe szalad a vér. Vagy valami hasonló. Általában rövid ideig tart, kb fél-egy órára és naponta többször.(2-3-szor) Nem túl erős. Illetve fizikai terhelésre is, talán akkor egy kicsit erősebb a szédülés, de akkor sincs egyéb más tünet. 

Orvosnál még nem voltam. Valakinek van hasonló problémája? 30 éves vagyok, normál testalkat, semmi komolyabb káros szenvedély. Max a dohányzás de az csak napi 3-4 szál. 

 

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

 

Üdv

Diótörő Creative Commons License 2017.02.28 0 0 17

Borzalmas, hogy a gyógyulás útja az, hogy fél percekre elő kell idézni azt a szédülést, amitől igyekszik szabadulni az ember.

Pedig tényleg az a megoldás.

Előzmény: arpad-lajos (16)
arpad-lajos Creative Commons License 2017.02.27 0 0 16

A fejforgatós tornától (Epley módszer) 1 hét alatt elmúlt a szédülésem. Aztán 3-4 hónap után ismét előjött. Akkor nehezebben múlt el, de végülis már 7-8 hónapja nem szédülök. Nem tudom, hogy az említett gyógyszerek segítenek-e. Én is szedem őket, hátha jók megelőzésre.

Előzmény: Diótörő (15)
Diótörő Creative Commons License 2017.02.27 0 0 15

Ritka errefelé a szédülős, vagy csak nem ismerik ezt a topicot.

Én nyugger vagyok és egyik éjjel balra forduláskor a szoba is megfordult körülöttem. Be is paráztam, eljutottam a fülészetre, ahol BPPV betegséget, vagy inkább helyzetet állapítottak meg.

 Tornázni kellene, egy bizonyos helyzetben előidézni azt a bizonyos szédülést, amikor is azok az elszabadult mészkristályok visszamennek a helyükre, vagy idővel feloldódnak. Én már lassan egy éve szedem a Betagem és a Cognit nevű gyógyszereket, de ezek állítólag életfogytiglanos bogyók.

 Nappal szerencsére nincs baj, vezethetek, de lehajlásnál mindig vigyázok.

 Na talán valaki hasonló tünettel be fog írni.

laci19791202 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 14

Sziasztok.Van még erre valaki?2 hete én rám is rámjött a szédülés,1-2mp ig tartó nagyon erős szédülés,hirtelen fejmozditásra,pl:felve gyors elfordulás,hirtelen lefekvés.Voltam körzeti orvosnál,irt 24mg os Betagent,2 hete hogy szedem de még nem igazán érzek javulást,a betegtájékoztatóban az van hogy több hét mire javulás várhat,épp ezért még bizakodom hogy hejre hoz,azt hallotam hogy ez a gyógyszer azért hat több hétre mert be kell épülnie az agyba.Természetesen további orvoshoz is el akarok menni hogy kiderüljön valójában mi okozza.A körzeti belenézet a fülembe is de semmi roszat nem látott.Kinek hány hét után hatott a fönt emlitett gyógyszer?Köszönöm előre is válaszatokat.

Bogenvilia Creative Commons License 2012.12.21 0 0 13

Nekem is voltak ilyen szédülés rohamaim, főleg éjjel, ha bizonyos pozícióba fordultam. Végül rászántam magam egy alapos kivizsgálásra. A nyakam meszesedik, és ez okozta a bajt (állítólag az esetek többségére igaz). Súlyosbítva azzal, hogy túl lapos párnán aludtam, és mereven ülök naphosszat a számítógép előtt, mint a legtöbb ember. A nyak és vállizmaim is teljesen letapadtak, ezek összerántották az ereket, idegeket, és már készen is volt a szédülés.

 

Megoldásként kaptam 20 alkalom UH kezelést, minden nap egy kis nyaktorna, új anatómiai párna és teljesen jól vagyok. Érzem, hogy teljesen fellazultak az izmok és éjjel sem zsibbad a nyakam-vállam. Most már vigyázok, bár állítólag számíthatók rá hogy idősebb koromban kiújul és állandósulhat is a szédülés.

Baby621 Creative Commons License 2012.01.07 0 0 12

Szia, úgy látom ezt az oldalt nem nagyon látogatják! Én már 2 éve vagyok így és nem sokat javult a helyzetem, azt mondta az orvos vagy elmúlik vagy nem! Azt mondták központi keringési zavar és tanuljak meg vele élni, egy szédüléssel szerintem nem nagyon tud megbarátkozni az ember! Szedek gyógyszert, de nem sokat használ!

Előzmény: Laja73 (11)
Laja73 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 11
Hát ma visszajött, most már nem mentem be ügyeletre, megcsináltam itthon az epleyt. A forgás megszűnt de enyhe szédülés és hányinger az megmaradt
korall1 Creative Commons License 2009.06.09 0 0 10
Sziasztok!
Ugyan rég írtatok, én most találtam erre a topikra, de muszáj reagálnom. Laja, maximálisan át tudom érezni a helyzeted. Én is ebben szenvedek, jó sokáig tartott, mire rájöttek, hogy miért is.
Sajnos ez a betegség igenis létezik. Állítólag a 70-80 év körüli korosztály szenved tőle elsősorban. Mindegy, milyen pozícióban alszol, meggátolni úgysem tudod. Annyit tudsz csak tenni, hogy mivel tudod, hogy az egész mögött nincs semmilyen rosszindulatú betegség, nem ijedsz meg tőle. Nem tudom, létezik-e élő ember, akinek az Epley manőver segített, én határozottan rosszabbul lettem tőle. A leghosszabb szédüléses "rohamom" 3 hétig tartott, ez alatt lefogytam 8 kilót, enni, közlekedni szinte egyáltalán nem tudtam. Rettenetes volt.
Az a baj, hogy akinek soha nem volt ilyen gondja, el sem tudja képzelni. Nekik írom:
Ha már voltál berúgva egyszer életedben, és forgott veled a világ fekvő állapotban, akkor el tudod képzelni. Csakhogy a BPPV-s betegeknél ez az állapot napokig, sőt hetekig is eltarthat, és minden kis fejmozdulat erősíti. És nemcsak fekvés közben jelentkezik, hanem folyamatosan, mindig.
.ZsL. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 9
Utóirat:
Akaraterő mindenhez kell, anélkül meg semmi sem sikerül!
.ZsL. Creative Commons License 2009.01.28 0 0 8
Ne hanyatt aludj el, az nem egészséges fölnőtt korban, és a horkolásra is hajlamosít!
Kezdjed az alvást a bal oldaladon, olyan közepes méretű, vagy kispárnával, amit a fejed alá (tehát ne a vállad alá) téve, egyenes nyakkal tudsz aludni. Aztán alvás közben, reggelig 2-3 (4) alkalommal fordulj át a másik oldaladra, de hanyatt sose.
Ha ez magadtól nem megy eleinte, kérd meg a feleséged (annak híján az épp ügyeletes barátnődet, szomszédasszonyt, bér-ápolót, vagy a telefonébresztő szolgálatot, vagy akit e fontos feladatra alkalmasnak vélsz; de a hagyományos megoldás, a feleség a legpraktikusabb /ebből a szempontból!/), hogy időnként bökjön oldalba, ha itt a fordulás ideje.
Egy idő után megszokottá válik a dolog, és megy feleség (vagy más segéderő) nélkül is, és átfordulsz a másik oldaladra, anélkül, hogy komolyabban felébrednél közben.

Ha makacsul ragaszkodsz ehhez a programhoz, lehet, hogy nem hamar, de néhány hónap alatt alighanem megszűnnek a panaszaid. Utána jelentkezhetsz nálam egy tandíjmentes siklóernyős alaptanfolyamra, mert akár repülésre is alkalmas leszel, ha nincs 10 kilónál több súlyfelesleged. (Optimális testsúly: magasság centiben, mínusz száz, mínusz 15%!)
Üdvözlettel: www.paramania.hu
Előzmény: Laja73 (1)
Laja73 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7
Annak semmi jele.
kamus Creative Commons License 2009.01.17 0 0 6
 nem vagy terhes...?
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 5
Nincs hajlamom a hypohondriára,de amikor furamód szédültem, magam is elgondolkodtam,hogy mi a jó fenétől lehet ez.
Nem tagadom:megijedtem.

Nekem a módszer bejött.
Előzmény: Laja73 (4)
Laja73 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 4
Ok,ok, ebben én bizonytalan vagyok, elsősorban azért linkeltem be, mert a fórumon nem találtam ezt a témát, és hátha más rátalál, még mielőtt felkészülne a nagyhalálra (mint én tegnap :))
Előzmény: Törölt nick (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!