Ja, és ha valaki mindenáron ragaszkodik az MS Office-hoz, akkor Linux alatt is elfuttathatja, mert működik, bár akkor (még) lassabb lesz, mint windows alatt.
Az Openoffice-t például én kifejezetten könnyebben használhatónak tartom, mint az MS Office-t. Olyannyira, hogy OOo-ban dolgozom, akkor is, ha .doc-ban kérik a formátumot, mert ha ügyesen tördeljük az OOo-doksit (például ésszel választjuk meg a felsorolási karaktereket, ésszel szúrjuk be a képeket, stb.), akkor gyakorlatilag 1:1-ben azonos kinézetet ment .doc-ban is.* Egyetlen hátránya van számomra: az, hogy nem lehet szövegrészenként állítani a helyesírás-ellenőrzés nyelvét, csak teljes dokumentumra. A táblázatkezelő mondjuk kevesebbet tud, mint az Excel, de az irodák kilencvenvalahány százalékához így is elegendő a tudása. És ingyenes. Adja magát tehát a kérdés, hogy az irodák túlnyomó többségéhez mi a töknek MS Office.
*Például a többszintű számozású listák és a stíluskezelés logikája - márpedig mindkettő elég gyakran használatos dolog doksiírásnál - sokkal logikusabb OOo-ban.
Ez mind szép és jó, de én nem ajánlottam senkinek linuxot/unixot...épp azt mondom, hogy vállalati környezteben a wXP/VISTA o/s nagyon is eleggendő, de a MS office-t kár megvenni 100000 Ft-ért. Pláne a válság idején.
És nem kell hozzá nagy matektudomány, hogy az ár/érték arányt ne emlegesed túl hangosan...a microsoft szemérmetlenül drága.
DOS az irodákba? Ezt biztos csak viccből írtad (emil? word doc? excel?..általános társalgási nyelv az irodákban :) )
De hadd válaszoljak: Mi az oka a sok LINUX fun-os beszólásainak? A biztonság és a real-multitasking a windowssal szemben...
"messze a PC/MS kombináció a legjobban használható és legjobban fejleszthető/szinten tartható rendszer a mai mezőnyben, és az ár/érték aránya is korrekt."
Az XP azért van elterjedve, mert kábé 15-16 éve a Microsoft előnybe került azzal, hogy kiadott egy, az akkori DOS-nál és Linuxnál felhasználóbarátabb opredszert, és aztán annak sikerét ügyesen meglovagolta. Mára a Linux telepíthetőség, felhasználóbarátság, sőt, eyecandyk terén is egyaránt rendesen lekörözte a Windowst, ennek belátásához bőven elegendő felrakni valamelyik elterjedtebb új linuxot. Például rögtön az illesztőprogramokkal és felhasználói programokkal együtt települ, néhány kattintásra, teljesen grafikus felületen, és a vindóznál hamarabb. Továbbá rengeteg vindózos játék is fut rajta.
Nem vagyok Windows rajongó, a Vistát pl. fel sem tettem, mert szarnak tartom, helyesebben szólva úgy vélem, az XP mindent tud, amit kell, a Vista sem nyújt többet, csak mindezt nagyobb erőforrásigénnyel teszi.
Egyszerűen arról van szó, hogy nem bírom a sok linux ill Mac hype-ot ill. Windows fikát, miközben szvsz messze a PC/MS kombináció a legjobban használható és legjobban fejleszthető/szinten tartható rendszer a mai mezőnyben, és az ár/érték aránya is korrekt.
Nekem a megbízhatósággal sincs bajom. Az első gépemen 4 és fél évig volt fönt a gyárilag telepített, akkor még alap XP, egyszer sem kellett újratelepíteni, és ahála z észszerű használatnak valamint a regcleanernek a folyamatos frissítések mellett még az SP2-vel is gyors maradt egészen a Maxtor vinyó sajnálatos, de nem meglepő haláláig. A NOD32 (korábban Norton de internet nélkül) használata mellett a folyamatos frissítésekkel kombinálva nem volt vírusgondom sem vele, szóval a tipikus windowssal szembeni vádak (lbelassulás, félévenként újra kell telepíteni, állandóan telemegy vírussal, stb.) baromira nem mutatkoztak nála, és tapasztalataim alapján kizárólag olyanoknál jönnek elő, akik félévente v.miszen szakival telepíttetik fe la rendszert 4-5 eFt-ért, ennél fogva nem jutnak hozzá a biztonsági frissítésekhez, általánban véve hülyék a géphez, mégis felinstallálnak mindent, ami épp az eszükbe jut, és leszarják milyen oldalakra mennek fel, de amint találnak valami érdekeset, az egyből megnyitják. Na hát az ilyeneknél pl. nem csoda, hogy nem tart sokáig a tört Win.
Ami a többi oprendszert illeti, havernál próbáltam PC BSD-t is, de az sem nyújt semmi újat. Persze munkahelyre lehet, hogy megteszi, de sok helyen még egy 486-os gép is megtenné DOS oprendszerrel és néhány az alatt futó progival...
Nekem még Suse volt, de egy idő után inkább kipucoltam a partícióját.
PC BSD-t akartam feltenni pár hónapja, de végül úgy voltam vele, hogy teljesen fölösleges. Az XP-vel mindent meg lehet csinálni amire a felhasználók 99%-ának - pl. nekem - szüksége van.
Nekem is fent van (XP alatt) mindkét gépen, de csak hogy fent legyen, mert elfér, nem azt használom. Kipróbáltam, de semmi vel nem jobb, mint az Office, csak ingyenes, de ha jól tudom csak otthoni használatra.
és...linux/unix/ubuntu/faszom semmi nem kell...sima wxp vagy egyéb kutyaszaron fut
és pont itt a lényeg: államigazgatásban kell az O/S (win) de a drága az az Office...és persze ezeknek tököknek MS SQL licencet is venni kell...pedig a DB2 jobb is, gyorsabb is...ez van
Ja, és még egy dolog: eszükbe sem jut azoknak az idiótáknak, hogy OEM-et kéne venni az új gépekhez...és akkor a winfos is olcsó lenne....és amíg a hardware kitart, addig jó az O/S is
Te mikor használtál utoljára linux disztrit? Ahogy olvaslak régen. Nekem Ubuntum van. Van automatikus telepitési módja, berakom a cd-t és elinditom. Pár kérdés, pl. ip cim stb. Mondjuk én ezt a módot nem használom.
:-) Tehát nem érdtesz hozzá.... Vannak fizetős disztrik, igy RedHat, Suse. A német állami szférában sok helyen Suse-t használnak. Minden gépen fut. Nekem itthon winfosom, mac-em és ubuntum van. (ubuntu automatikusan frissül) A legszarabb a winfos. Ausztráliában mac az elterjedt OS.