Keresés

Részletes keresés

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2022.01.13 0 0 2017

Szentgyörgyi Rudolf:

Az ómagyar kori székely és a latin betűs írás lehetséges kapcsolatai

https://vimeo.com/658945352

rhéma Creative Commons License 2021.12.31 0 1 2016

Nyakatekertből forditok egyszerü magyarra :

 

 

-jelen pillanatban = jelenleg-

-sportot űz = sportol-

-döntést hoz = dönt

- jó teljesitményt nyujt = jól teljesit

- átadásra került = átadták

- foglalj helyet : ülj le

- kivánni valót hagy maga után = rossz

- büncselekmény esete forog fenn = büncselekmény történt

- hatást gyakorol = hat

- felfedezést tesz = felfedez

- intézkedést foganatosit = intézkedik

- kutatást végez = kutat

- jó benyomást tesz rám = tetszik

- pénzügyi forrás = pénz

- áldozatok száma három fő = áldozatok száma 3

- a viszontlátásra = viszontlátásra

- ellenállást tanusit = ellenáll

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.12.16 0 0 2015

Inkluzív nyelvre vágyik az EU? Tanuljanak magyarul!

Az Európai Bizottság inkluzív nyelvi szabályzatát olvasgatom – amelyet egyébként nevezett sóhivatal a Vatikán meglepően karakán kiállására épp felfüggesztett –, hevenyül kiújult rajtam az a régi röhögés.

https://mandiner.hu/cikk/20211201_magyar_nyelv_eu#commentanch11685728

 

 

Hozzászólások:

"A 2000-es évek végén rövid ideig tanítottam magyart az Európai Bizottságnál, és meg tudom erősíteni: számos európai csúcsértelmiséginek gőze nincs arról, hogy egyáltalán létezik olyan nyelv Európában, amiben nincsenek nyelvtani nemek és nincs minimum háromféle múltidő. Úgy nehéz rájönniük, hogy magyarul kéne beszélniük, ha nem is sejtik, hogy az mennyire gendersemleges."

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.11.14 0 0 2014

GSCHNITZER OSWALD, Heidelberg 

“Amikor német barátaim meghallják, hogy megtanultam magyarul, csodálkozni  szoktak. Hiszen ők úgy tudják, hogy ez egy rettenetesen nehéz nyelv. Semmi köze a  némethez, és több mint harminc főnévesete van! (Itt nyilván egy túlbuzgó nyelvész  összeszámolta a főnévi ragokat, a ládába-tól egészen a pávává-ig.) Megnyugtatom őket,  hogy ezekben a “főnévesetekben” már az elöljáró is benne van. Melyiket nehezebb  megtanulni, a -ba, -bet vagy az in + accusativot? Ami pedig a rokonságot illeti, az igaz,  hogy a magyar és a német szavak, néhány kivételtől eltekintve, nem hasonlítanak  egymásra. De az összetett szavak és az állandó kifejezések igen! Aki valaha próbálta  megértetni magát Angliában a német Sackgasse szó szerinti fordításával: sack alley, az  igazán értékelni fogja a magyar zsákutca szót. Hasonlóan kézenfekvő a német auf der  Hand liegend (kézenfekvő) fordítása. Egyébként, szoktam folytatni, a magyarban csak  három igeidő van, nincsenek nemek - a feministák paradicsoma! -, és a helyesírás  fantasztikusan egyszerű. 

Ennyit a reklámból! Magunk között bevallom, hogy magyarul tanulni mégsem  fenékig tejföl. Például igaz-e, hogy csak három igeidő van? Ha lovastul és karácsonykor  külön főnévesetek, akkor kotorászik, olvasgat, zuhog mind külön igeidők! Hiszen hasonló  szemléleteket fejez ki így a magyar, mint a francia a híres-hírhedt imparfait-jával  (befejezetlen cselekmény) és az angol az I will have been, having been, having had-féle  dadogásával! 

A magyarul tanulónak különös ínyencfalatok a hangulatfestő szavak.  Megszámolhatatlan seregük keresztülballag, -baktat, sőt -hömpölyög a magyar nyelv  birodalmán. (Kevésbé finomkodva azt is mondhatnám: nyüzsögnek benne.) Magyar német szótáramban ezek nagyrészt nem találhatók meg, nyilván azért, mert túl sokan  vannak. Hát forduljunk segítségért a Magyar Értelmező Kéziszótárhoz! Az például a  retyerutya szót a következőképpen magyarázza: cókmók, motyó. Már a menni, járni  hangfestő rokonai, barátai és üzletfelei önmagukban véve megtöltenének egy egész  szótárt. Így fölszerelkezve, egyetlen szóban le tudjuk írni valakinek a járásmódját, és ezzel  együtt elmesélhetünk sok érdekes dolgot az illető életkoráról, testi- és lelkiállapotáról,  7

jelenlegi kedvéről és annak okáról. Sőt, egy kis nyelvérzékkel és némi rosszindulattal még  hitvese hűségére is tehetünk célzást. 

Hasonló kifejezőerejük van az úgynevezett ikerszavaknak. Ilyen például a  retyerutya és cókmók mellett a huzavona. Nézzük csak meg ezt a szót fönt említett  forrásunkban: “Valaminek az elintézésében ellentétes szempontok érvényesülése miatti  halogatás.” Persze csodálatos, hogy a magyar egy-egy Grimm-mesét el tud mondani  egyetlen szóban, ám a magyarul tanulóknak a feladatát ezzel aligha könnyíti meg. 

Remélem, az aligha szót jól használtam. Az efféle szavakkal mindig bajban  vagyok. Írjunk csak föl egy kis szótárt: de = igen, dehogy = nem, dehogynem = igen.  Tulajdonképpen egyszerű: mínusszor mínusz az plusz. Csak beszéd közben egy kissé  nehéz mindezt végiggondolni: Nemde? - Hogyisne! - mondja most alighanem megvetően  az Olvasó. 

Az szokták mondani, hogy a magyarok túl kevesen vannak. A magyar igekötőkről  viszont ezt nem állíthatnám. Vegyük például a mosni ige nagycsaládját: mosni, megmosni,  elmosni, felmosni, lemosni, kimosni, bemosni... és ez még csak a vérszerinti rokonság;  csatlakozik hozzá a beházasodott mosogatni, és mosdatni is, az összes rokonukkal  együtt. Főleg az el/meg ikerpárt tévesztem el gyakran, bár szerintem inkább ők  tévesztenek meg engem. Durva tréfa ez, mert például megpatkolni és elpatkolni mégsem  ugyanaz. 

És ha végre elhatározta (vagy meghatározta) az ember, melyik igekötő kell neki,  még azt is el kell döntenie, hová rakja: el kell dönteni, eldönteni kell, vagy kell eldönteni?  Döntse el a kedves Olvasó! És ezzel máris rábukkantunk a soron következő nehézségre. 

A magyar nyelv legszigorúbban őrzött titka a szórend. Még a saját feleségem sem  árulta el. Ő azt mondta, hogy a magyar szórend szabad. A tankönyvemben olvastam  egyetlenegy egyszerű szabályt. Csak az a furcsa, hogy azzal nem találtam el többször a  helyes szórendet, mintha nem olvastam volna. A kivételek ugyanis nem voltak benne a  könyvben, mert túl bonyolultak. A magyar nyelvművelő irodalomban meg azért nem  találhatók meg, mert egy magyarnak úgysem okoz nehézséget a szórend. 

Aztán egy könyvtárban végre kezembe akadt egy magyar nyelvtan németek  (persze még a keletnémetek) számára. A könyv végefelé, két oldalon - kiemelés nélkül  összezsúfolva - ott voltak a kivételek. Azóta nem láttam a könyvet. Nyilván a magyar  titkosszolgálat rájött az árulásra és eltávolította... 

Kis híján elfelejtettem a kiejtésről panaszkodni. Az indogermán beszélő minden  szónak csak a hangsúlyos szótagját ejti hosszan, a többit többé-kevésbé elnyeli. Ezért  persze idegesíti: a magyar ragaszkodik ahhoz, hogy minden szótagot tisztán ki kell ejteni.  Néha még éppen a hangsúlyos első szótag rövid, a többi pedig hosszú. Ezeket fordított  szavaknak nevezném, például fehér, kerék. Aztán vannak még a gépfegyver szavak, mint  az elengedhetetlen, a fékező szavak, mint hólapátolás. Persze akad még sok más  kemény dió, például a tárgyas igeragozás, az egyes szám használata a számok után, az  ny és a ty kiejtése, és így tovább. És ez jól is van így, mert ami olyan érdekessé és  vonzóvá teszi a magyar nyelvet, az éppen a gazdagsága és az egzotikussága, egyszóval:  a nehézsége.” 

(Nehéz-e a magyar nyelv?, Tárogató, Vancouver, 2001 március, 29. o.; eredetileg az “Élet  és Tudomány”-ban jelent meg) 

8

Gschnitzer Oswald német matematikus és sakkozó. Magyar felesége indíttatására  1989 őszétől kezdett magyarul tanulni. Látszólag csipkelődik a nehézségeken és  furcsaságokon, de sok szépet és érdekeset talált legdrágább nemzeti  örökségünkben, ősi magyar nyelvünkben. 

najahuha Creative Commons License 2021.10.10 0 0 2013

Meghalt Kálmán László nyelvész

A népszerű rádióműsoráról is ismert egyetemi docens 63 éves volt.

ketni Creative Commons License 2021.10.02 0 0 2012

Néhány szófajilag nem megkülönböztethető szavunk.

Egyszerre névszói és igei értelmük is van. Ez azt jelenti, hogy nem eldöntött, hogy mozgást

vagy állapotszerűséget akar kifejezni, mert a benne szunnyadó ugyan azon értelem még mindkettőt magában hordozza.

 

vár

jár (gyár)  A gyár a jár gyökváltozata.

áll

tár

él

szív

dob

fal

bak (bök) Szintén gyökváltozat.

tér

ív

öl

szél

vál (váll) A gyök ugyan az, de a hosszított "l" nyomatékosít.

zár

csap

lép

fog

fej

fél

nyúl

tol (toll) Mint előbb.

hal

ing

ív

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.08.25 0 1 2011

        KI LEHET A MOSÓMEDVE ESZMÉNYI TÁRSA?
        A TEKNŐSBÉKA.

        MIÉRT ROSSZ A TETŰNEK?
        MERT HAJSZÁLON MÚLIK AZ ÉLETE.

        MIÉRT TÉVEDNEK KEVESEBBET AZ ÁLLATOK?
        MERT TÉVEDNI EMBERI DOLOG.

        MI HASONLÍT LEGJOBBAN AZ EMBERRE?
        A RENDŐR.  MEGSZÓLALÁSIG.

        MIT MOND AZ OROSZ A HALÁLOS ÁGYÁN?
        SZENTPÉTER VÁR.

        MIVEL LEPTE MEG JIMMY A VENDÉGEIT?
        EGY RAVASZ HÚZÁSSAL.

        MIÉRT JÓ AZ EJTŐERNYŐSÖKNEK?
        MERT ESŐBEN NEM ÁZNAK.

        HOGYAN NEVEZIK A VÍZEN JÁRÓ MATRÓZT?
        TENGERÉSZ  GYALOGOS.

        MIÉRT JOBB AZ ALZHEIMER KÓR A PARKINSON       KÓRNÁL?
        INKÁBB FELEJTSEM EL KIFIZETNI SÖRÖMET, MINTHOGY
        KILÖTYÖGTESSEM.

        MELYIK HELY A LEGVESZÉLYESEBB A VILÁGON?
        AZ ÁGY, HISZEN  OTT HAL MEG A LAKOSSÁG 80%-A

        MIT LÁTSZ, HA MÉLYEN EGY SZÖSZI SZEMÉBE NÉZEL?
        A HAJHAGYMÁIT.

        MI AZ: KICSI,FEKETE, ÉS NEM BÍRJA EL A KASZÁT?
        A HALÁL FIA.

        MI LESZ, HA ELÜTNEK EGY MATEMATIKUST?
        MÁR NEM SZÁMÍT.

        MI VAN AZ IDEGBETEG LÓ LÁBÁN?
        PSZIHOPATA.

        MI LESZ ABBÓL, HA KÉT BUSZ ÖSSZEÜTKÖZIK
        KÉT ROMBUSZ.

        MELYIK A LEGNÉPSZERŰBB TÉLEN ŰZÖTT SPORTÁG?
        A HOSSZÚTÁVFŰTÉS.

        HOGY HÍVJÁK A ZÖLD-RUHÁS PAPOT?
        KÖRNYEZETBARÁT.

        MI A NEVE A NAGYON KEMÉNY SAJTNAK?
        CEMENTÁLI.

        MI AZ APERITIF ELLENTÉTE?  -
        AZ UTÓ-PIA.

       MI AZ, FÉMBŐL VAN ÉS UTAZIK?
       VAS UTAS.

       MILYEN A FALUSI ENERGIAITAL?
       KUTBUL.

       MILYEN A FALUSI HARCI KUTYA?
       ÓLBUL!

       MIRŐL LEHET FELISMERNI A SZÁMÍTÓGÉPES (INTERNETES) KALÓZOKAT? -
       WEBHELY VAN AZ ARCUKON.

       MI LESZ A PARIPA ÉS A GRÉPFRÚT KERESZTEZÉSÉBŐL?
       LÓCITROM.

       MI LESZ A TEHÉN ÉS A MACSKA KERESZTEZÉSÉBŐL?
       MÚ-MIA.

       MI LESZ A MACKÓ ÉS A NARANCS KERESZTEZÉSÉBŐL?
       PANDARIN.
 

lemon dzsúz Creative Commons License 2021.08.11 0 1 2010

A nejem ismert költőnő volt, de elváltunk. Sokat költött. :(

Előzmény: Ec pec kimehecc a (2007)
lemon dzsúz Creative Commons License 2021.08.07 0 1 2009

A szerelő életének "megszakad a menete". :(

Előzmény: Ec pec kimehecc a (2008)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.05.14 0 1 2008

Ki hogyan élheti túl, ennek nagyobb az aktualitása…!

Ki hogyan hal meg...avagy a magyar nyelv csodálatos kifejező ereje

Az aratóért jön a kaszás,

A házmester beadja a kulcsot,
A molnárt felőrli az élete,
A szabónak elszakad élete fonala,
A pék megeszi kenyere javát,
A kertész a paradicsomba kerül,
A postásnak megnyílik a menyország kapuja,
Az órásnak üt az utolsó órája,
A kalauz eléri a végállomást,
A prímásnak elszakad a húrja,
A matróz az örök nyugalom tengerére hajózik,
A pénztáros elszámol az élettel,
A búvár örök álomba merül,
A trombitásból kifogy a szusz,
A koldus jobblétre szenderül,
A díjbirkózót maga alá gyűri a halál,
A bérlő örökös otthonra lel,
A boldogtalan megboldogul,
A léghajósnak elszáll a lelke,
A vegetáriánus fűbe harap,
A virágárus alulról szagolja az ibolyát,
A lovász elpatkol,
A papnak harangoznak,
A vadásznak lőttek,
A színésznek legördül a függöny,
A muzsikusnak elhúzzák az utolsó nótáját,
A borbélyt kinyírják,
A kis embereket elteszik láb alól,
A meteorológusnak pedig befellegzett.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (1952)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.03.29 0 1 2007

Sikertelen randik rövid indoklásai 


A tűzoltó: Nem éreztem a tüzet.
A vegyész: Hiányzott a kémia.
A focista: Nem passzoltunk egymáshoz.
A hegesztő: Nem volt meg a szikra.
A kórboncnok: Élőben egészen más.
A matematikus: Nem jött be a számításom.
Az ügyvéd: Nem az esetem
A táncos: Valahogy nem fogott meg.
A liftkezelő: Nem voltunk egy szinten.
A nőgyógyász: Olyan ürességet éreztem.
A vak: Nem egyezett a látásmódunk.
A festő: Nem festettünk jól együtt.
A cukrász: Nem volt elég édes.
A hadvezér: Nem tudtam meghódítani.
Az autó versenyző: Váltanom kellett.
Az orvos: Nem hozott lázba.
Az informatikus: Nem volt kompatibilis.
A jós: Nem volt közös jövőnk.
A terrorista: Nem ejtett rabul.
A rádiós: Nem voltunk egy hullámhosszon.
A bűvész: Nem varázsolt el.
A hulla: Nem dobogtatta meg a szívem.
A bokszoló: Nem voltunk egy súlycsoport.
Pókember: Nem sikerült behálóznia.
A terminátor: Nem olvadtam el tőle.
A zenész: Nem tudtam ráhangolódni.
Az időjós: Nem volt felhőtlen a kapcsolat.
A kukás: Szemét volt.
A pék: Ebből nem sült ki semmi jó.
A tolvaj: Nem lopta be magát a szívembe .
A hajós: Rossz helyen kötöttem ki.
A mezőgazdász: Nem aratott nálam sikert.
A bíró: Elítéltem a külseje miatt.
A postás: Próbálkoztam, de feladtam.
A vadász: Bakot lőttem vele.
A hegymászó: Nem juttatott el a csúcsra.
A színész: Csak megjátszotta magát.
A pilóta: Nem repített a magasba.
A rekorder: Nem tudtam megdönteni.
A rendőr: Nem volt lebilincselő.
A csúszdamester: Kicsúszott a kezeim közül.

És még mondja azt valaki, hogy a magyar nyelv nem CSODÁLATOS!!!!!!!!!!!

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.02.10 0 0 2006

ketni Creative Commons License 2021.02.01 0 0 2005

"...műsorában szereplő orvos az „oltakozik” szó használatáért gúnyolta Dr. Müller Cecilia tiszti főorvost."

 

Szokatlan, mert nem használjuk, de legalább helyes a képzése.

Nem zavarja, (gondolom mert nem Cecilke mondja) az a sok "normál" meg "opció", na és a kötelező "wow"?

 

Előzmény: Ec pec kimehecc a (2004)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.01.31 0 0 2004

Egyik kedvenc televíziónk beszélgetős műsorában szereplő orvos az „oltakozik” szó használatáért gúnyolta Dr. Müller Cecilia tiszti főorvost. Valóban, egy ilyen módon képzett szó a magyar nyelvben szinte példátlan, amint az alábbi néhány sorból látható:

 

Az Operatív törzs rendszeresen találkozik, értekezik és tanácskozik. Rendelkezik a teendőkről, ennek köszönhető, hogy az ország sikeresen védekezik a járvány ellen. Persze, ha alkalom kínálkozik, az ellenzék rögtön vitatkozik és ítélkezikHadakozikvagdalkozik és siránkozikNyilatkozik, hogy a kormány feleslegesen költekezik. Tiltakozik és arra hivatkozik, hogy nem fogadták el a javaslatukat, amely erre vonatkozik.

 

Bár ezeken már senki sem csodálkozik, ez a státusukból következik. Mára már több vakcina is itt sorakozik, amely hatásos a vírus ellen. De sok ember nem barátkozik meg az oltás gondolatával, és elfelejtkezik arról, hogy a többiek ellen is vétkezik, aki nem jelentkezik oltásra. Aki felelősen gondolkozik, az vállalkozik az oltásra és csatlakozik az arra várókhoz. Sok nagy cég adakozik is, hogy segítse a kampányt. Viszont, sajnos, az oltóanyag terén hiány mutatkozik. Számos ország

várakozik arra a napra, amikor megérkezik a vakcina.

 

Persze, aki unatkozik, azzal szórakozik, hogy mondvacsinált nyelvészeti problémákkal foglalkozik.Pedig tulajdonképpen csak azért támadják Müller Ceciliát, mert naponta imádkozik, ahelyett, hogy rendszeresen bérmálkozna. 

 

 

A járvány megállás nélkül járja a világot. Onnan a név : járvány.

Ha nem járna, állvány lenne.

(Ismeretlen)

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.01.29 0 0 2003

Kinek mi a világ legnehezebb nyelve?

 

Abban igazad van, hogy szubjektív (elfogult) szempont, hogy kinek mi a világ legnehezebb nyelve. De annyi objektivitás (tárgyilagosság) mindenképp van benne, hogy akármilyen összefoglalót, statisztikát, elemzést nézünk meg, a magyar nyelv mindig ott van a listák elején.

A magyar nyelv nagyon egyedi, ahogy a videóban említetted.

Véleményem szerint is az egyik legnehezebb, ha nem a legnehezebb nyelv a magyar (egyébként mi magyarok, azért mondjuk azt, hogy mennyire nehéz a magyar nyelv, mert tapasztaljuk, hogy a legtöbb külföldi még a magyar betűket se tudja (pl.: gy, ty, ö, ü stb.) sokadjára se kimondani helyesen (nem a Te szinteden vannak😊). És szerintem ezért alakult ki a magyarokban ez az érzés.

 

A magyar nyelv rendkívül sokszínű, ami változatossá teszi a nyelvet, ez szuper.

Ám egy külföldinek, aki épp elszántan tanulja a magyart egyáltalán nincs ínyére (nem szereti), hogy egy dolgot akár ezerféleképpen is mondhatunk. Így rengeteg szót meg kell tanulnia, mire valamennyire elboldogul a nyelvvel, így ez csupán a legkitartóbb nyelvtanulóknak sikerül. Arany János (magyar író és költő) a legnépszerűbb műve, a Toldiban például a nagyon szóra (ha jól emlékszem) 46 szinonimát használ! A buta szavunkra is rengeteg szinonima van (a teljesség igénye nélkül): zizi, gyagyás, lüke, naiv, balgatag, oktalan, tökéletlen, oktondi, ostoba, bugyuta, korlátolt, agyilag zokni, bumburnyák, tökfilkó, síkagyú, agyatlan, félnótás, süsü, pupák, sötét, dinka, flúgos, csacsi, balga, tökkelütött, féleszű, idióta, eszetlen, gügye, bolond, tyúkeszű, eszement, eszefogyott, dőre, fafej, gyökér, butus, tompaagyú, fajankó, együgyű, botor, paprikajancsi, egyszerű, üresfejű, butuska, ügyefogyott, hígvelejű, hígagyú stb. A magyar nyelv az emberi érzések legapróbb rezzenéseit és mozdulatait is képes tökéletes pontossággal visszaadni. Például: ömlik, folyik, csurog, csordogál, csöpög (csepeg). Mindegyik szinonima egymással, de ha pontosan ki akarjuk fejezni a mondanivalónkat, akkor nem mindegy, hogy melyiket használjuk: csöpög a csapból a víz= alig jön víz. Nem mondhatjuk azt, ha kevés víz jön a csapból, hogy ömlik a csapból a víz, pedig rokon értelmű szavak (szinonimák), de ahelyett, hogy körülírnánk, hogy alig jön a csapból víz, van rá külön szavunk. Másik példa: elmosolyodik. Az angol nyelv nem tudja ezt az érzést egy szóval kifejezni. Körül tudja írni, így meg tudja magyarázni, de nincs rá külön szava. Emiatt a pontos emberi érzések leírása miatt a magyar nyelv a költészetben maradandót alkotott. De érveim alátámasztására legyen itt egy idézet Széchenyi Istvántól (aki a Magyar Tudományos Akadémiát 1825-ben az éves jövedelme feláldozásával alapította meg) a magyar nyelv kapcsán:

"Minél többet gondolkodom nyelvünk bölcseletén, annál inkább felismerem végtelen felsőbbségét sok más nyelvvel szemben. Így pl. az angol azt mondja: I'm well; a francia: Je me porte bien; a német Ich bin wohl, Es geht mir gut stb. - tehát voltaképpen teljesen passzív érzések stb., míg a magyar azzal, hogy "jó dolgom van", aktivitásban fejezi ki kellemes lelkiállapotát! És valóban, nem a "nyugalom" az emberi élvezetek alapja, hanem a "tevékenység". És minél többet és minél szélesebb körben munkálkodik valaki, annál nagyobb az ő igazi, benső földi boldogsága."

Az is nehéz, hogy a magyar nyelvben nincs egy szigorú szórend. A németben van a KATI (Kötőszó, Alany, Többi mondatrész, Ige) szórend. Angolban az alapfelállás alany, állítmány (I do sg), de a magyarban sokkal szabadabb, így ezért nem elég megtanulni, érezni is kell a nyelvet és hozzá az agyunkat is kell használni. Elmegyek a boltba venni  tejet, de úgy is helyes: elmegyek a boltba  tejet venni.

A magyar nyelv nagyon gondolatcentrikus (gondolatközpontú). Nem véletlen, hogy a világon (lakosság számarányát tekintve) a magyarok adták a világnak a legtöbb Nobel-díjas tudóst. Végezetül a helyesírásra is kitérek, ami alapjáraton sokkal egyszerűbb a fonetikussága miatt, mint például az angol nyelv, de az, hogy ly vagy j-t kell használni egy-egy szó esetében, még a magyaroknak is nagy fejtörést okoz, vagyis ha jobban belegondolunk, még a helyesírás se könnyű feladat! 

ketni Creative Commons License 2021.01.12 0 0 2002

Te vagy Romhányi (Rímhányó) József szellemi utóda.

Sokat kuncogok a soraidon. Kösz!

Előzmény: Ec pec kimehecc a (2001)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.01.11 0 0 2001

– Hogy hívják a fázós nyomozókutyát?
– ColdRex.
– Hogy hívják a görög szakácsot?
– Szarakoszt.
– Hogy hívják a sovány kutyát?
– AnoRex.
– Hogy hívják a borostás papot?
– Szőrzetes.
– Hogy hívják a fémszálas intimbetétet?
– Havi metál.
– Hogy hívják a messziről jött hajléktalant?
– Távcsöves.
– Hogy hívják a homokos indiánt?
– Melegszem.
– Hogy hívják az olvasó juhászt?
– Nyájas olvasó.
– Hogy hívják az afrikai fényképészt?
– Tekintsa Vakumba.
– Hogy hívják azt a cápát, amelyik állandóan az Antarktisz körül úszkál?
– DéliSHARK!
– Hogy hívják azt a nőt, aki nem vette be a tablettát?
– Anyu!
– Hogy hívják a japán titkárnőt?
– Icuka Decukima.
– Hogy hívják az arab fogorvost?
– Blend Ahmed.
– Hogy hívják spanyolul az abortuszt?
– Adios Embrios!
– Hogy hívják az etiópiai divatlapot?
– Borda.
– Hogy hívják a félénk tolltartót?
– Attól tartó…
– Hogy hívják a gyors zsidó papot?
– MihamaRABBI.
– Hogy hívják az internetező szerzetest?
– Felhasználó barát.
– Hogy hívják a román olajtársaságot?
– Lej Mol.
– Hogy hívják a német agglegényt?
– Hans Regenkurt.
– Hogy hívják a magyar autószerelőt?
– Bekő Tóni.
– Hogy hívják a kínai taxisofőrt?
– Kup Lung.
– Hogy hívják a cseh adóellenőrt?
– Holacsek.
– Hogy hívják arab kapust?
– Kapd El Hammar.
– Hogy hívják az orosz számítógép-hálózatot?
– Nyet-work.
– Hogy hívják Röntgen úr feleségét?
– Röntgenné Ultra Ibolya.

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2021.01.04 0 0 2000

Nyelvi játékok

 


Rákosi Mátyás:        Aki nincs velünk, az ellenünk van.
Kádár János:            Aki nincs ellenünk, az velünk van.
Grósz Károly:            Aki ellenünk van, az is velünk van.
 
                             Gyurcsány Ferenc:    Aki még mindig velünk van, az nincs magánál.                 


                                                                                                                  

 

Nyuszika és a róka találkoznak az erdőben.
Nyuszika köszön:
- Szia vörös!
- Te engem ne vörösözz le!
- Miért, jobb lenne, ha lerókáználak?


Két egér beszélget a kamrában:
- Rád fog esni a margarin! 

- Rámamargarin?

- Mondja Kovács bácsi, maga mit szokott tenni, ha este nem tud elaludni?
- Én?  Elszámolok háromig, és már alszom is.
- Tényleg? Csak háromig?

- Háromig, de van úgy, hogy fél négyig is.


- Kislányom, teljesen egyedül oldottad meg ezt az egyenletet?
- Nem. 
Két ismeretlennel.

Miért nincs bástya a vonaton?
- Mert a vonat nem vár.

- Hogy tanítja a varázsló úszni a pókot?
- Hókusz, pók ússz!

A tehén bonyolult állat.
De én megfejtem. 

- Miért nem gyűjt a darázs vasat?
- Mert azt a MÉH teszi. 

Akarsz sokat keresni?
- Igen.

- Akkor jól elbújok.


Mi van a tömegsír felett?
- Csapatszellem! 


Mi a bio fajgyűlölet?
- Két kopaszbarack üt egy cigánymeggyet.

Mi lesz a kígyó és a kenguru keresztezéséből?
- Ugrókötél.


Mi van az idegbeteg ló lábán?
- Pszichopata.
 
Mi lesz a kecske és a kacsa kereszteződéséből?
- Mc Donalds.

Miért van a méheknek királynőjük?
- Mert ha kormányuk volna, nem lenne méz.
 
Mennyi az ember átlagos alvásigénye?
- Csak még öt perc.

Mi kell a sörösládák cipeléséhez?
- Rekeszizom.


Ki követi el a legtöbb összeadási hibát?
- Az anyakönyvvezető.

Milyen az arab lopakodó?
- Teve mamuszban.

Milyen mértékegységgel mérik a malac hosszát?
- Rőfben.

Miért nem játszik a tűzoltózenekar betonon?
- Mert olyan hangszer nincs.
 
Mi lesz abból, ha két busz összeütközik?
- Két rombusz.
 
Honnan tudod, hogy egy politikus hazudik?
- Mozog a szája.

Milyen buli van az intenzív osztályon?
- Eszméletlen!
             
Miért nehéz a nőknek érző, törődő  és jóképű férfit találniuk?
- Mert azoknak a férfiaknak már van pasijuk.

Nénike odamegy a sírásóhoz a temetőben.
- Megmondaná aranyoskám, merre találom a 41-es parcella 34-es sírt?

- Borzasztó alakok maguk! Elmászkálnak, aztán meg nem találnak vissza.


Savanyú a szőlő - mondta az oroszlán és megette a szüretelőket

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.12.29 0 0 1999

......le tudnátok fordítani bármely más nyelvre ????... 

 • Gyászolóknak: hamvadó
 • Élenjáróknak: hangadó
 • Figyelmetleneknek: lankadó
 • Öngyilkosjelölteknek: feladó
 • Narkolepsziásoknak: szunnyadó
 • Alváshiányban szenvedőknek: fáradó
 • Zenészeknek, énektanároknak: Cé a dó
 • Karmestereknek, karnagyoknak: hang-adó
 • Túlsúlyosoknak: puffadó, dagadó, has-adó
 • Rohanó életmódot folytatóknak: szaladó
 • Könyvelőknek, matematikusoknak: számadó
 • Kissé sem konzervatívoknak: haladó
 • Extrém stílust követőknek: sikkadó
 • Divatdiktátoroknak: mérvadó
 • Mosodai alkalmazottaknak: száradó
 • Szakmunkásoknak: szakadó
 • Örömlányoknak: lyukadó
 • Szégyenlősöknek: sápadó
 • Fagyizóknak: olvadó
 • Szomjasoknak: tikkadó
 • Horgászoknak: hal-adó
 • Szülő nőknek: életadó
 • Atomfizikusoknak: hasadó
 • Visszafogottaknak: mértékadó
 • Karosszérialakatosoknak: horpadó
 • Vendéglátósoknak: fogadó, vigadó
 • Rádiós, tévés szerkesztőknek: híradó
 • Fogorvosoknak, szájbetegeknek: fog-adó
 • Agyzsugorban szenvedőknek: sorvadó
 • Gyomorbántalmazottaknak: pukkadó
 • Reumás betegeknek: zsibbadó
 • Pattanásos bőrűeknek: fakadó
 • Orvosoknak: hála-adó
 • Hívőknek: hálaadó
 • Ingatlanközvetítőknek: eladó-kiadó
 • Sportrendezvényen szurkolóknak: rangadó
 • Magas katonai beosztásúaknak: rang-adó
 • Munkahelyteremtőknek, foglalkoztatóknak: munkaadó
 • Tépőzár-készítőknek: tapadó
 • Rágógumizóknak: ragadó
 • Félősöknek: borzadó
 • Okosoknak: ötletadó
 • Tipp-mixelőknek: tippadó
 • Virágárusoknak: hervadó
 • Felelőknek: válaszadó
 • Ünnepélyes megnyitóknak: átadó
 • Tartozóknak: megadó
 • Kölcsönzőknek: visszaadó
 • Színházi öltöztetőknek: ráadó
 • Szerelmeseknek: odaadó
 • Nemmel válaszolóknak: tagadó
 • Közösséghez tartozóknak: tag-adó
 • Későn távozó vendégeknek: maradó
 • Nagytestű kutyatulajdonosoknak: mar-adó
 • Udvarias tömegközlekedőknek: helyadó
 • Napfelkeltét bámulóknak: pirkadó
 • Kamaszoknak: lázadó
 • Betegeknek: láz-adó  

              

-         karanténosoknak     -     ebadó

-         távoktatóknak  -   óraadó

-        fertőzötteknek   -    többletadó

-         fertőtlenítőknek  -   munkaadó

-        hajléktalanoknak   -  földadó

-        borásznak/milliárdosnak   -  tőkeadó

-        vaklármázóknak   -   leadó

-         vásárlóknak   -   túl ár adó

-         kisnyugdíjasnak   -   luxusadó   

-         képviselőnek   -   HÁZadó  

-            zsarolónak   -   vagyonadó

-            politológusnak   -    izzadó

-         csatornáknak   -   virradó

-         zarándoknak/migránsnak   -    útadó

-          nemváltóknak   -    névadó

-          hontalanoknak   -    irányadó

-          konzervatívoknak   -    tám adó

-          vegánoknak   -    pótadó

-          biciklizőnek   -    fáradó

-          füvesnek   -    szállásadó

-          áskálódónak   -    terményadó

-          bővérűeknek   -    véradó

-          várandósnak   -       fejadó

-          mesekedvelőnek   -    riadó

-          zugfirkásznak/zugügyvédnek  -    előadó   

-          máltaiaknak   -    kenyéradó

-          hívőknek   -    súlyadó

-          maszkosoknak   -    szófogadó

-          természetvédőknek   -    tikkadó

-          építészeknek  -   szikkadó

-          arc-átlanoknak   -   rádióadó

-         ,,arc”ozóknak  -    közadó

-           csodavárónak   -   tanácsadó

 

-           és  ez  még  nem  minden…

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.12.04 0 0 1998
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.11.28 0 1 1997

KI TERÍT MEG EBÉDRE AZ ÁLLATÓVODÁBAN?
A NAPOS CSIBE.
KI LEHET A MOSÓMEDVE ESZMÉNYI TÁRSA?
A TEKNŐSBÉKA.
MIÉRT ROSSZ A TETŰNEK?
MERT HAJSZÁLON MÚLIK AZ ÉLETE.
MIÉRT TÉVEDNEK KEVESEBBET AZ ÁLLATOK?
MERT TÉVEDNI EMBERI DOLOG.
MI HASONLÍT LEGJOBBAN AZ EMBERRE?
A RENDŐR. MEGSZÓLALÁSIG.
MIT MOND AZ OROSZ A HALÁLOS ÁGYÁN?
SZENTPÉTERVÁR.
MIVEL LEPTE MEG JIMMY A VENDÉGEIT?
EGY RAVASZ HÚZÁSSAL.
MIÉRT JÓ AZ EJTŐERNYŐSÖKNEK?
MERT ESŐBEN NEM ÁZNAK.
HOGYAN NEVEZIK A VÍZEN JÁRÓ MATRÓZT?
TENGERÉSZ GYALOGOS.
MIÉRT JOBB AZ ALZHEIMER KÓR A PARKINSON KÓRNÁL?
INKÁBB FELEJTSEM EL KIFIZETNI SÖRÖMET, MINTHOGY KILÖTYÖGTESSEM.
MELYIK HELY A LEGVESZÉLYESEBB A VILÁGON?
AZ ÁGY, HISZEN OTT HAL MEG A LAKOSSÁG 80%-A
MIT LÁTSZ, HA MÉLYEN EGY SZÖSZI SZEMÉBE NÉZEL?
A HAJHAGYMÁIT
MI AZ: KICSI,FEKETE, ÉS MÉG NEM BÍRJA EL A KASZÁT?
A HALÁL FIA
MI LESZ, HA ELÜTNEK EGY MATEMATIKUST?
MÁR NEM SZÁMÍT
MI VAN AZ IDEGBETEG LÓ LÁBÁN?
PSZIHOPATA
MI LESZ ABBÓL, HA KÉT BUSZ ÖSSZEÜTKÖZIK?
KÉT ROMBUSZ.
MELYIK A LEGNÉPSZERŰBB TÉLEN ŰZÖTT SPORTÁG?
A HOSSZÚTÁVFŰTÉS
HOGY HÍVJÁK A ZÖLD RUHÁS PAPOT?
KÖRNYEZETBARÁT.

MI A NEVE A NAGYON KEMÉNY SAJTNAK?
CEMENTÁLI.
MI AZ APERITIF ELLENTÉTE?
AZ UTÓ-PIA.
MI AZ, FÉMBŐL VAN ÉS UTAZIK?
VAS UTAS.
MILYEN A FALUSI ENERGIAITAL?
KUTBUL.
MILYEN A FALUSI HARCI KUTYA?
ÓLBUL!
MIRŐL LEHET FELISMERNI A SZÁMÍTÓGÉPES (INTERNETES) KALÓZOKAT? -
WEBHELY VAN AZ ARCUKON
MI LESZ A PARIPA ÉS A GRÉPFRÚT KERESZTEZÉSÉBŐL?
LÓCITROM.
MI LESZ A TEHÉN ÉS A MACSKA KERESZTEZÉSÉBŐL?
MÚ-MIA.

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.11.07 0 1 1996

Szó-rakozás
  

Rákosi Mátyás:        Aki nincs velünk, az ellenünk van.
Kádár János:            Aki nincs ellenünk, az velünk van.
Grósz Károly:            Aki ellenünk van, az is velünk van.
 
                                   Gyurcsány Ferenc:    Aki még mindig velünk van, az nincs magánál.                 

Orbán Viktor:            Aki nincs velünk, az nincs is.

 

Ezt csak a mi nyelvünkkel lehet megtenni!

Nyuszika és a róka találkoznak az erdőben.
Nyuszika köszön:
- Szia vörös!
- Te engem ne vörösözz le!
- Miért, jobb lenne, ha lerókáználak?


Két egér beszélget a kamrában:
- Rád fog esni a margarin! 

- Rámamargarin?

- Mondja Kovács bácsi, maga mit szokott tenni, ha este nem tud elaludni?
- Én?  Elszámolok háromig, és már alszom is.
- Tényleg? Csak háromig?

- Háromig, de van úgy, hogy fél négyig is.


- Kislányom, teljesen egyedül oldottad meg ezt az egyenletet?
- Nem. 
Két ismeretlennel.

Miért nincs bástya a vonaton?
- Mert a vonat nem vár.

- Hogy tanítja a varázsló úszni a pókot?
- Hókusz, pók ússz!

A tehén bonyolult állat.
De én megfejtem. 

- Miért nem gyűjt a darázs vasat?
- Mert azt a MÉH teszi. 

Akarsz sokat keresni?
- Igen.

- Akkor jól elbújok.


Mi van a tömegsír felett?
- Csapatszellem! 


Mi a bio fajgyűlölet?
- Két kopaszbarack üt egy cigánymeggyet.

Mi lesz a kígyó és a kenguru keresztezéséből?
- Ugrókötél.


Mi van az idegbeteg ló lábán?
- Pszichopata.
 
Mi lesz a kecske és a kacsa kereszteződéséből?
- Mc Donalds.

Miért van a méheknek királynőjük?
- Mert ha kormányuk volna, nem lenne méz.
 
Mennyi az ember átlagos alvásigénye?
- Csak még öt perc.

Mi kell a sörösládák cipeléséhez?
- Rekeszizom.


Ki követi el a legtöbb összeadási hibát?
- Az anyakönyvvezető.

Milyen az arab lopakodó?
- Teve mamuszban.

Milyen mértékegységgel mérik a malac hosszát?
- Rőfben.

Miért nem játszik a tűzoltózenekar betonon?
- Mert olyan hangszer nincs.
 
Mi lesz abból, ha két busz összeütközik?
- Két rombusz.
 
Honnan tudod, hogy egy politikus hazudik?
- Mozog a szája.

Milyen buli van az intenzív osztályon?
- Eszméletlen!
             
Miért nehéz a nőknek érző, törődő  és jóképű férfit találniuk?
- Mert azoknak a férfiaknak már van pasijuk.

Nénike odamegy a sírásóhoz a temetőben.
- Megmondaná aranyoskám, merre találom a 41-es parcella 34-es sírt?

- Borzasztó alakok maguk! Elmászkálnak, aztán meg nem találnak vissza.

 


Savanyú a szőlő - mondta az oroszlán és megette a szüretelőket

 

ketni Creative Commons License 2020.11.05 0 0 1995

https://books.google.hu/books?id=TzVMAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

 

Fogarasi János ugyan azt állítja 1834-ben, mint Keresztesi József 1799-ben az -ály, -ély ragról. (100. oldalon)

Fogarasi nagy valószínűséggel nem ismerte Keresztesi munkáját, amit csak 1844-ben adtak ki.

Előzmény: ketni (1994)
ketni Creative Commons License 2020.11.05 0 0 1994

-ály, -ély képző

 

https://books.google.hu/books?id=4ZklvgAACAAJ&printsec=frontcover&hl=hu&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

 

Kereszetsi József: A magyar Nyelv Eredete 18. számozott oldalon (ály, ély képző),

valamint 3-4. oldal ál, él szók.

 

Képzőként; létezik, van értelmet ad a gyöknek. Tárgyiasít szerintem.

Bölcs_Bagoly Creative Commons License 2020.10.29 0 0 1993

Egy sületlenség is belefér: összeesik, mint a keletlen tészta,

de nem akarom nyújtani mint a rétest, hogy véget érjen még ma

Hadd feszítsen, mint két krumpli egy zsákban. 

a krumpli is jó magában (óra)

Hadd főjön a saját levében

Nem ér a nevem, káposzta a fejem, egészen

Előzmény: Bölcs_Bagoly (1992)
Bölcs_Bagoly Creative Commons License 2020.10.29 0 0 1992

"tejelsz, mint egy katonatiszt,

 

Szerintem ez a cukorfalat kissé csáléra sikeredett.

A katonatiszt fizet, a tejel némileg mást jelent, s pejoratív értelme is van.

 

Csusza a pinpongban

mazsola is itt-ott van. (pl. közlekedés)

Összeragadt, mint a zsírtalan csusza,

Gombóc van a torkában, huha

Nyeli, mint kacsa a nokedlit

Majd vérét veszi a hokedlin.

Vérben gázol s nem akad párja,

ki ezeket mazsolázza.

Előzmény: Ec pec kimehecc a (1989)
ketni Creative Commons License 2020.10.23 0 0 1991

A multiknál ki van adva a WOW használata. Tilos magyar indulatszavakat használni.

Ez nem vicc!

Előzmény: Ec pec kimehecc a (1988)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.09.27 0 0 1990

…az  alma nem  esett  messze  a  fájától: 

aki  málé,  nem  fürdik  tejbe’-vajba’…,

fügét  mutatunk, ha  kiéneklik  a  sajtot  a  szánkból, vagy  minden megy  a  levesbe?

De ne menjen a napra, akinek vaj van a füle  mögött, és

vajból van  a  szíve  is….  hiába,

ahol  kolbászból  a  kerítés,

ott  másnak    savanyú a  szőlő,

a  sült galamb nem  repül  a  szájába…

Ez se  papsajt…? 

Ne főjön miatta a  fejed…,

s  ne  légy  ettől rosszmájú,   epés,  keserű,

vak tyúk  is  talál  szemet…

Előzmény: Ec pec kimehecc a (1989)
Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.09.27 0 0 1989

Számos olyan kifejezés van a magyar nyelvben, amely ételekhez kapcsolható –  ugyanakkor egy nem magyar anyanyelvűnek nem könnyű ezeket a kifejezéseket megértenie.

Te is lehetsz sótlan
de be is lehetsz sózva,
borsódzhat a hátad,
de a falra is hányhatsz,
lehet paprikás a hangulatod,de lehetsz zabos.
Beszélhetsz zöldségeket
egy gyümölcsöző kapcsolatban,
megolajozhatsz bármilyen problémát,
lezsírozhatod a szerződést,
de le is vajazhatod.
Tudod, ki a cukros bácsi,
akinek a fejétől bűzlik a hal.
Lekenyerezheted a gyereked,
sőt, kenyérre kenheted.
Hájjal kenegethetsz,
rizsázhatsz a kollégádnak,
ha mákod van, mindenki irigykedik rád.
De zsír király vagy,
ha még malacod is van.
Csak vedd le a tökfödőt, ha velem beszélgetsz,
akkor a paradicsomban érezheted magad.
Tarthatnak téged tejfeles szájúnak,
tudod, mi az a babos kendő,
kolbászolhatsz a városban,
vigyázol, nehogy elperecelj,
ügyelj arra, nehogy belecsokizz a nadrágodba,
mert akkor becsúszik a sportszelet.
Belecsapsz a lecsóba,
tejelsz, mint egy katonatiszt,
annak a büdös gyökérnek tökölsz reggelente.
Veled csak úgy nem kukoricázhat senki, mert
úgyis kisajtolod belőle az igazságot,
mert te nem vagy piskóta!
…és nem vagy tejbetök!
Ne legyél puding!
Tökkelütött még lehetsz.
A gyerekednek helyes kis hurkái vannak,
az asszonynak meg sonkái.
Menekülj, ha bukta van!
Te, kis öcsisajt,
vagy hívjalak Paprika Jancsinak?
Lehet retkes a lábad, hát hogy a retekbe ne?
Lyukas lehet a zoknid, mert kilátszik a krumplid.
Tudod, nem minden papsajt,
az sem jó, ha citromba harapsz, de fűbe harapni sem sietős,
és ha gondolod, adhatok egy barackot a fejed búbjára,
csak vedd le a tökfödőt!
Mert mi már csak tudjuk, mikor ettük meg a kenyerünk javát.
Nos, ne tökölj sokat, oszd meg ezt a bejegyzést, 

és ha tudsz még más kifejezéseket, egészítsd is ki! 

De azt meg kell mondjam: kemény dió lesz folytatni a sort!

Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2020.09.21 0 0 1988 

Koncert helyett hangverseny volt,

fotó helyett fénykép.

idegenszók áradata

idegem nem tépték !

 

Lárva helyett álcát mondtunk,

alga helyett moszatot.

Nem vettünk át más nyelvekből

fölösleges kacatot.

 

Szélsőséges, rendkívüli

volt, ami ma extrém,

tanfolyam ma csak kurzus.

Mi ez, ha nem agyrém !

 

Földrész volt a kontinens és

ki tudja azt vajon még,

hogy a híres kompromisszum

egyszerűen egyezség ?

 

Autentikus, hiteles volt,

horizontláthatár.

És ki vette át a sztrókot ?!

Üldözte tán száz tatár ?

 

A gyógymód ma terápia !

viszály ma konfliktus.

Vetálytárs volt a rivális,

sértés volt – s nem inzultus...

 

Orvos ma nem megállapít,

hanem diagnosztizál.

kétkedő szkeptikus ma,

tétovázó: hezitál...

 

Már a nemzedék sem ízlik,

csak a generáció !

És a minősítő verseny

ma kvalifikáció...

 

A döntős ma finalista,

s a döntő a finálé...

Számlát ezért olaszoknak

a miniszter kínál-é ?

 

Ifjúságijunior lett,

új játékos debütál,

és a bőrápoló szerben

formula hidratál...

 

Fizikailag jön rendbe

a sportoló mára már.

Hogy testileg jobb szó lenne,

eltitkoljuk ugyebár...

 

Fizikailag ? Kis csacsi !

– Csak azt tudnám, hogy hol élsz ? –

Fizikálisnak” – mondják ma,

ezt hallod, merre csak mész...!

 

Ibolyántúli sugárzás ?

Ma úgy mondják: úvé...

Országot ma nyelvőrzőkért

senki sem tesz tűvé !

 

Tömegvonzás ma már nincs, csak

gravitáció !

S a tüntetést fölfalta a

demonstráció...

 

Sztráda lett az autópálya,

s ilyet ki hihet ?

Tünetet mondtunk vidáman,

szimptóma helyett !

 

Opció helyett, ha igaz

nem is olyan rég,

bátran mertük azt mondani,

hogy lehetőség...

 

 

 Zűrzavaros ? Paraszti szó !

Jöjjön a kaotikus !

És az ősi túl rövid. S így

„menőbb”, hogy archaikus...

 

Régen, aki rögtönzött, ma

csak improvizál,

s aki régen elmélkedett:

teoretizál !

 

Hagyományos ? Micsoda szó !

Említeni kár is,

hisz jóval elkelőbb a

tradícionális !

 

Magánosítás ? Mily rémes !

Kiszáradna Sió ?

Ha nem mondod azonnal, hogy

privatizáció ?

 

Régi bombára találtak.

A lélegzetem is eláll:

a rendőrség nem kiürít,

embereket evakuál !!

 

Ugyanakkor a környéket

elővigyázatosan

lezárták, de – Uram fia !

mindjárt hermetikusan !

 

Levegő most se ki, se be,

s most már az is halottá vált,

kit a rendőrség előtte

hullává nem evakuált...

 

Régen, egykor volt az anno,

vagy más szóval hajdanán.

Melyik szó szebb ? Nyelvész gárda

kapjon ezen hajba tán...

 

Visszapillantás – de szép szó !

Ám a kor szelleme megró,

ha a múltakon merengek

és nem úgy mondom, hogy retro...

 

 

És a szervátültetés ma

csupán transzplantáció

(mely muskátli esetében

ugyanaz a büszke szó...)

 

Új divatszók sereglenek:

regnálrátadominál...

S aki régen beszélgetett,

ma már csak kommunikál !

 

S a virágpor – kérdem én, hogy

mit vétett a magyarnak –,

mit a bárgyú pollen szóval

kiirtani akarnak ?

 

szerves ma organikus,

ünnepély ma fesztivál...

Összpontosít ? Régen kihalt.

Ma mindenki koncentrál !

 

Ám a rosszra mégrosszabb jön,

s a koncentrál messze száll:

újmagyarban a „legkúlabb”

szorgalmasan fókuszál !!!

 

Emblematikust mondanak;

jelképes mért nem jó ?

Sírjában forog szerintem,

mindegyik nyelvújító...

 

Ki inspirálihletsugall,

avagy akár ösztönöz.

Ki az aki magyar szókat

elűz és bebörtönöz ?!

 

Identitás ? Azonosság !

Mért jobb itt az idegen ?

Petíció ? Folyamodvány !

Kit hagy mindez hidegen?

 

 Kemikáliának mondják,

ami régen vegyszer volt !

Poloska pusztul e szótól

és a csótány szörnyetholt...

 

Akartok még botránkozni ?

A helyzet nem elég „tré” ?

Mit keres a magyar nyelvben

egy ilyen szó, mint a spré ???

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!