"Nem csak az arabokkal szemben gyengül amerika, hanem az oroszokkal, és a kínaiakkal is."
...amelyek - ha jól tudom, szintén két szép nagy birodalom...! Mindennel együtt, ami ezzel jár! Azért az USA-t még nem temetném. Az egy dinamikus gazdaság és társadalom: története során éppen a gyors alakamazkodás képessége tette egyre erősebbé! Ott - nincsenek örök időkre szóló bársonyszékek, mint sok más birodalomban! Ez - fontosabb minden egyébnél!
A Mahábháratát pedig már három éves korára elolvasta többször is! Mert hogy ő ilyen okos, olvasott és művelt ám ember ám! Annyira, hogy nála legfeljebb csak én lehetek olvasottabb, műveltebb és okosabb! :D Annyire mosolyognivaló az ilyen gyerekes dicsekvés, főleg "érvelésként" egy vitában, de valamiért nála ez állandóan visszatérő belső szükséglet. Igen, utulien te vagy a legszebb, legokosabb! :D
Röviden a lényeg, hogy feltételezi, hogy a fáraó egy főpapja egy kis csoporttal menekült el Egyiptomból (az Ámon papok üldözése elől), ebből vezeti le a zsidó vallás kialakulását.
Egyébként nem népcsoporthoz, hanem az egyistenhit követőihez kapcsolja. Érdekes fejtegetés, de a lényeg, hogy az egyistenhit, akár folytonos, akár nem már korábban is megjelent.
Ez az egy Isten több isten elág zűrös ügy. Nagyon sok vallás elismert egy (fő)Istent s mellérendelt más "alisteneket", arkangyalokat stb. Ezzel mondjuk mit kezdesz:
1. 1Móz 6,4 Az óriások valának a földön abban az időben, sőt még azután is, mikor az Isten fiai bémenének az emberek leányaihoz, és azok gyermekeket szűlének nékik.
A jézusi tanítások homlokegyenest szembemennek az ószövetség tanításaival szellemiségével, sokkal inkább mutatnak szellemi rokonságot a keleti szeretetvallásokkal. Meglehet puszta véletlen egybeesés, de az eszmetörténet, filozófiatörténet nem így kezeli.
15. Mt 5,22 Én pedig azt mondom néktek, hogy mindaz, a ki haragszik az ő atyjafiára ok nélkül, méltó az ítéletre: a ki pedig azt mondja az ő atyjafiának: Ráka, méltó a főtörvényszékre: a ki pedig ezt mondja: Bolond, méltó a gyehenna tüzére. 16. Mt 5,28 Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében. 17. Mt 5,32 Én pedig azt mondom néktek: Valaki elbocsátja feleségét, paráznaság okán kívül, paráznává teszi azt; és a ki elbocsátott asszonyt veszen el, paráználkodik. 18. Mt 5,34 Én pedig azt mondom néktek: Teljességgel ne esküdjetek; se az égre, mert az az Istennek királyi széke; 19. Mt 5,39 Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orczádat is. 20. Mt 5,44 Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
Ez tény. Még ha talán rosszul is esik neked. Miért is kellett Jézusnak meghalnia?
ez az új Jézusnál: szakítsd meg az erőszakláncát, szeresd ellenséged
Így van. És ez bizony elég nagy változtatás volt a korszellemhez képest akkor, ugye? Talán ezért rokonszenveznek vele ma néhány milliárdnyian a Földön.
Viszont, óra indul, megkérnélek, hogy írd ide, hogy mi az az új, amit Jézus adott és nem tanítja a Tóra
Legyen neked itt elég egy:
„Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad az igazaknak és hamisaknak.”
Asszem nem ismered eléggé a bibliát, megmondta az Örökkévaló: "Én egy nagyon féltékeny Isten vagyok!" Ennyit meg az élet fennmaradása, együttélés miatt nyugodtan elnézhetünk neki. Nem beszélve arról, hogy mást nem is nagyon lehet tenni.
Ez az Amálek pedig nyakas volt népével együtt és nem volt egy fair play-es játékos:
"Emlékezz arra, hogy mit tett veled Amálék népe útközben, amikor kijöttetek Egyiptomból, amikor találkozott veled útközben, és levágta azokat, akik elgyengülve hátramaradtak, mert fáradt és kimerült voltál" Hát így járt, minek húzakodik egy Mindenhatóval.
Viszont, óra indul, megkérnélek, hogy írd ide, hogy mi az az új, amit Jézus adott és nem tanítja a Tóra, mert mondott Jézus valami olyasmit, hogy mit tudom én már mi fog előbb változni, sem mint a Törvény egy jottányit is változzon
A Bilbia írásai bizonyítottan különböző korok, különböző képességű embereinek írásaiból tevődik össze, így Jézus valós személyiségének ilyen mélységű hiteles leképzésére ma már biztosan nem alkalmas.
Ilyen formán teljesen feleslegenek tartom ebből kísérletet tenni az ő személyiségrajzának autentikus ábrázolására, mivel az évszázadok során túl sok interpretáció, idealizálás és szerkesztés útján alakult ki az a kép, amely ma a Bibliából elénk tárul.
Minden nagy történelmi alak esetén, Szt. Istvántól Nagy Sándorig, Napoleontól G. Washingtonig, Mátyás királytól a Cidig így van ez. Legendák, mesék, csodálatos történetek tömkelege idealizálja és ezáltal torzítja az eredeti figura képét, melyből már nem lehet visszakövetkeztetni szándékaira, jellemére sokszor valós tetteire sem...
De ez egyébként is mellékes, hiszen eredeti beírásodban nem Jézustól indítottál, hanem szeretetvallást állítottál szemben gyűlöletvallással. Hogy ez mennyire nem állja meg a helyét, úgy vélem már ennyiből is világosan kivehető.
Célzatos (félre)értelmezéssel a Koránt, a Bibliát és a Tórát is lehet éppenúgy szeretetvallás szentkönyvének bizonyítani, mint annak éles ellentétje, és akkor még nem is beszéltünk az ezen vallások nevében elkövetett tettek végeláthatatlan soráról az elmúlt évszázadok során.
1 Sám. 15,2-3.7-8 "Így szól a Seregek Ura [az Úr]: ... Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat. ... Saul pedig megveré Amáleket ... a népet pedig mind kardélre hányatá."
Eggyel kedves véleménynilvánításod fölött. Nem is én idéztem. Tucatjával tudnék hasonlókat idézni az Ószövetségből (Tórából). Kívánod?
Akkor megpróbálok válaszolni: véleményem szerint Jézus egy csodálatosan szelíd, tiszta gondolkodású és érzésű zsidó fiatalember volt, aki nagyon fogékony volt a zsidó vallással merőben ellentétetes szeretetvallás tanítására és azt magáévá téve hirdette. Ezért kellett meghalnia. Ám ember lévén olykor indulatos volt és saját kultúrkörétől sem tudhatott teljesen érintetlen maradni. Ezért szerepel megnyilvánulásai közt néhány meglepő, nem rá jellemző mondat, cselekedet. Elsősorban az árusok és pénzváltók kizavarását a temlomból szokták ilyen felhozni ellene. Ez pédául kétségkívül indulatból fakadó cselekedet volt.
Máté 10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe."
Lukács 22,36 "Monda azért nékik: ... és a kinek nincs, adja el felső ruháját és vegyen szablyát."
Ez a két mondása valóban zavarbaejtő, várom egy keresztény hívő segítségét, hogy megmagyarázza. Ám természetesen te is tudod, hogy tanításai tömegében ezek a meghökkentő kivételek. Mikor elhurcolták s védelmére kelve egyik tanítványa szablyát ragadva levágta az egyik pribék fülét, rászólt, hogy tegye el a szablyát, ugye?
Hiszen éppen erről írtam: szerintem képtelenség, hogy valaki egyszerre akarja magáénak vallani az Ószövetség (Tóra) és az Úszövetség (Jézus) szellemiségét. A zsidó Jehováét, aki rendszeresen népek kiirtására adott utasítást a zsidóknak, akik ezt lelkesen végre is hajtották, Jézuséval, aki zsidó létére hangsúlyozta, hogy nem csak a zsidókhoz jött, őket nem tekinti kiválasztottnak, minden nép egyforma szeretetét hirdette, a gójokét (korabeli zsidó kifejezéssel pogányokét) is! A kanonizált keresztény Bibilia két könyve 180 fokkal szembemegy egymásnak!
János 14,27 "Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek"
Csel. 10,36 "Azt az igét, melyet [Isten] elkülde az Izráel fiainak, hirdetvén békességet a Jézus Krisztus által"
Lukács 2,14 "... és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat!"
ezzel szemben
Máté 10,34 "Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe."
Lukács 22,36 "Monda azért nékik: ... és a kinek nincs, adja el felső ruháját és vegyen szablyát."
szeretetvallás és tanai - nos ez meglehetősen önkényesen váltogatott fogalom. Ki ki saját nézetei, hovatartozzása alapján szelektíven válogatva és elhallgatva részeket a szent könyvekből ugyanarra és az ellenkezőjére juthat a minősítésükből.
Megtehető ez természetesen a Bibliával, tegyünk egy próbát..
Jozsué könyve és Mózes IV. Könyve dicsőíti a kánaáni városok egész sorában elkövetett tömegmészárlást, amely férfiakon és nőkön kezdve gyermekeken keresztül egészen a háziállatok leöléséig terjed. Jerikó nevű várost a szent háborúban (kheremben) földig lerombolták. A tömeggyilkosok szerint a mészárlást az igazolta, hogy a fiúgyermekek körülmetéléséért és szertartásokért cserébe az Úr az ősöknek ígérte oda ezt az országot.
A Szentírás e soraiban nem olvasható ki jottányi önvád vagy rossz lelkiismeret halvány nyoma az atyák, vagy az Istenség részéről. Ehelyett Józsué <i>megöle minden élőt, a mint megparancsolta vala az Úr, az Izráelnek Istene
Morális kétségek árnyéka nélkül elkövetett genocídiumokról lehet olvasni Sámuel és Eszter könyveiben, és a Biblia más helyein.
összeegyeztethetők-e ezek a szeretetvallás fogalmával ?
A Biblia telis-tele van igen különböző erkölcsi színvonalon álló elbeszélésekkel, közülük pedig minden nemzedék kiválaszthatja azt, amelyik bármely tettét igazolhatja - ezek között vérfertőzés, tömeggyilkosság, rafinált szerelem, vakmerőség és önzetlen önfeláldozás egyaránt.
Szabad-e ölni pl. a Biblia szerint ?
Ha Mózest nézzük:
2 Móz. 20,13 "Ne ölj."
3 Móz. 24,17 "Ha valaki agyon üt valamely embert, halállal lakoljon."
ezzel szemben:
2 Móz. 32,27 "Ezt mondja az Úr, Izráel Istene: Kössön mindenitek kardot az oldalára, ... és kiki ölje meg az ő attyafiát, barátját és rokonságát."
1 Sám. 6,19 "... És a nép szomorkodott, hogy az Úr ily nagy csapással [az eredeti szöveg szerint: mészárlással] sújtotta vala a népet."
1 Sám. 15,2-3.7-8 "Így szól a Seregek Ura [az Úr]: ... Most azért menj el és verd meg Amáleket, és pusztítsátok el mindenét; és ne kedvezz néki, hanem öld meg mind a férfit, mind az asszonyt; mind a gyermeket, mind a csecsemőt; mind az ökröt, mind a juhot; mind a tevét, mind a szamarat. ... Saul pedig megveré Amáleket ... a népet pedig mind kardélre hányatá."
4 Móz. 15,36 "Kivivé azért őt az egész gyülekezet a táboron kívül, és agyon kövezék őt, és meghala, a miképen parancsolta vala az Úr Mózesnek."
Hós. 14,1 "Meglakol Samaria, mert daczolt az ő Istenével. Fegyver által hullanak el; csecsemőik földhöz veretnek, és terhes asszonyaik ketté vágatnak."
Zsolt. 137,9 "Áldott legyen, a ki megragadja és sziklához paskolja kisdedeidet!"