A Gárdától én sem félek (főleg, hogy nem is láttam gárdistát eddig csak a tévében), azt viszont megértem, hogy öltözetük meg állítólagos szónoklataik valakikben eleve és akár ok nélkül is félelmet keltenek.
Hidd el, néha jó magunkat az érdekek nélküli, jóindulatú idegen szemével kontrolláltatni. Elég sok külfödi barátom van, akik nagyon szimpatizálnak velünk.
A topiknyitót ugyan én dobtam össze, de azért benne volt a félig itt élő többdiplomás lengyel haverom meglátása is. Ilyeneket mondott:
- Figyelj, nem normális hogy nálatok még mindig a posztkommunista baloldal kormányoz. Ez jóra nem vezet.
- Figyelj, ez a Gyurcsány valóban nem normális fazon, miért tűritek.
- Figyelj, ez a Fidesz nem normális, miért lazsál, rég át kellet volna venni már a kormányzást.
- Figyelj, tudom, hogy nálatok nagyon sok a cigány és ezzel sok probléma van, de ez a Gárda vonulás nem normális, ezzel csak baj lesz. A kormánynak meg a helyi közösségeknek kell ezt hathatósan megoldani.
Találtak 40 mörödöt? Azta, van pénz , ha nagyon akarják!
Ez a Feri olyan sok húzással lepett már meg bennünket, nem is értem, miért nem jutott eszébe, hogy ennyi pénzzel (vagy felével) megpróbálja magához csalogatni, kicsit átfazonírozni a Gárdát: "Gyerekek, látom én a bajt. Hetek óta a nemzeti összefogásról köhögök. Itt van 20 millliárd, öltözzetek gyorsan át akár olyan sármos olasz carabinieri cuccfélébe, kis magyar zsinórozással, Griff Mode majdnem Turul, fussa. Kaptok egy kis technikát is. Hívom Ficót, nézzed Robi, hogy befogtam a farkasokat"
De nem jutott eszébe, vagy biztos attól fél, hogy Vonáék nem válaszolnak, esetleg azt mondják, nem kell nekünk júdáspénz? Pedig azért Gabi is elmorfondírozott volna, hogy lesz-e ilyen alkalom a jövőben, bárki lesz is kormányon.
Közkedvelt miniszterelnökünk annyi egyértelmű hülyeséget csinált már eddig, hogy egy ilyen kétesélyes lehetőséget igazán megkockáztathatott volna.
Érdekes dolgokat veszegetsz, érdemes róla elmélkedni. -Szükség lenne a rendőrség megerősítésére a közbiztonság javítása érdekében? Igen. Talán még egy jól szervezett csendőrség megalakítására is. 1.Miért nem lenne jó erre a gárda? Miért is kell félnie a cigányoknak a gárdától, hány cigányt bántottak már?
-Tett a kormányzat valamit is ennek érdekében? Nem. Se akarat, se koncepció. Ja persze pénz se. Az már nincs semmire. 2.Mert a kormánynak ez igy jó, ahogy van. Pénze meg arra van, amire akarja. Azt mondja, nincs pénz béremelésre, 13. havi nyugdíjra, 13. havi bérre, de van arra, hogy már ki tudja, hányadik főkolompost dugják börtönbe az elmúlt rövid időszakban, mert lenyulják a pénzünket. Csak röviden írom le.
- Politikai hátsó szándékkal, resszista rosszindulatból? Valószínűleg nem. 3.Biztosan nem rossz, hátsó szándékkal, de ha a rendőrség feladata már nem az, hogy az állapolgárjait megvédje, akinek az adójából, munkájából él, akkor valakinek meg kell védenie az állapolgárokat is. Nem csak Gyurcsányt, a tojásdobálóktól.
- Széles társadalmi konszenzusra építve, célszerű és megfelelő módon és korrekt elvek mentén , csak a bűnözöket elrettentő formában alakult meg és működik? Nem. Általános és jogos félelmet kelt a kisebbségekben. 4.Miért nem félek én a gárdától, vagy te, vagy több ezer, százezer ember? Mert tudjuk, nem követtünk el semmi olyat, amiért minket bántani kellene, inkább minket bántanak.
- Van-e támogatottsága a Gárdának nem szélsőjobboldali érzelmű emberek körében is? Van, nagyon nagy. Az ország jelentős része szimpatizál velük. 5.Na, ez a legkérdekesebb, ugye sokan látják, hogy nagyon sok, nagyon nagy a támogatottsága a gárdának az emberek körében. Biztosan meg van rá az ok, talán meg kellene keresni, mi az az ok, amiért így van. Már persze, ha érdekelné a kormányt, az képviselőket, minisztereket, hogy miért is van ez. Viszont őket a világon semmi sem érdekli, főleg az nem, hogy mi van, mi lesz velünk. Persze ha én olyan villában élnék, mint a miniszterelnök, valószínóleg engem sem zavarna, hogy a IX. kerületben éppen kit rabolnak ki, akár romák, akár nem romák. Pedig emlékszem, hogy mikor Gyurcsányt megválasztották sportminiszternek, az volt az indok, hogy ő már nem fog sokat lopni, mert neki milliárdjai vannak. Ehhez képest, van ez, ami van!
Úgy sikerült megkeverni a szart, hogy minimális társadalmi egyetértés még véletlenül se alakulhasson ki. Mert nézzük csak:
- Szükség lenne a rendőrség megerősítésére a közbiztonság javítása érdekében?
Igen. Talán még egy jól szervezett csendőrség megalakítására is.
- Tett a kormányzat valamit is ennek érdekében?
Nem. Se akarat, se koncepció. Ja persze pénz se. Az már nincs semmire.
- Logikus volt, hogy előbb-utóbb megalakul egy Magyar Gárda szerű szervezet?
Igen.
- Politikai hátsó szándékkal, resszista rosszindulatból?
Valószínűleg nem.
- Széles társadalmi konszenzusra építve, célszerű és megfelelő módon és korrekt elvek mentén , csak a bűnözöket elrettentő formában alakult meg és működik?
Nem. Általános és jogos félelmet kelt a kisebbségekben.
- Akadályozta a központi igazságszolgáltatás a megalakulást?
Nem.
- Próbálják most, egy év után a működésüket jogilag akadályozni?
Igen.
- Erősíti vagy gyengíti ez a Gárda erejét és támogatottságát?
Erősíti.
- Jó tesz a Gárda hazánk nemzetközi megítélésének?
Nem, igen rosszat tesz.
- Van-e támogatottsága a Gárdának nem szélsőjobboldali érzelmű emberek körében is?
Van, nagyon nagy. Az ország jelentős része szimpatizál velük.
Mi a megoldás?
Én nem tudom. Oldja meg, aki előídézte a helyzetet, ha tudja.
De valamilyen ( politikai, filozófiai, erkölcsi, vallási ...) elv mentén kellene, hogy mozogjon. Lehet-e valaki országot mozdítóan hatékony és karizmatikus vezető, csak mert steril a múltja, jelene és a Boss öltönye, valamiben jelentős eredményt el és már két kurzus politikatudomány certifikátját is lobogtatja.
Elég-e egy pragmatikus technokrata jó arccal és élvezetes dumával?
A nyitóban szapultam a pártokat, ahogy bírtam, de kikerülni még se nagyon lehet őket.
Vagy mindegy, hogy milyen értékeket és elveket követ? Azt mégse mondhatja, hogy én annyira független vagyok, hogy nézeteimre nincs is megnevezés.
Az okoskodás persze hipotetikus, mert a nyertes párt fogja adni a miniszterelnököt.
(Más Mózes itt nem nagyon lehet.) Nagy valószínűségel a "nem normális" listámról a Fidesz jön, Orbánnal. Hitelesen vagy kevésbé hitelesen nemzetibb és keresztényibb vonal, mint most. Baj-e ez? Szerintem nem (hogy ne csak dumáljak itt nagy semlegesen, hanem állást is foglaljak).
Konstruktív hozzászólás. kis-szabó elmélkedése az átlag magyar lelkületröl utat is mutathat.
Tegyük fel: van bölcs ember, aki megoldást tud produkálni. Megjelenik. Mi történik? Innen nézve automatikusan lesz ellensége, (mert a magyar szeret ellenkezni)...
Nem is baj, hisz aki mindenkinek tetszene, az aligha alkalmas.
Keressünk! Aki bölcs, az nyilván okos is. Ha valaki okos miért akarna hatalmat?
...mert szereti hazáját.
...valamint: elfogadható a láthatalan brüsszeli uralkodásnak is.
Független,. nincs anyagi gondja, sikeres, valahol, valamilyen területen felmutatott eredményt.
Céget vitt sikerre, esetleg sportban, tudományban, müvészetben ?
Kreativ, intelligens, talpraesett, kitartó, bátor, szellemes, céltudatos, korrumpálhatatlanul etikus, tapasztalt, tud lelkesíteni, elegáns, tud nyelveket...
Mit várhatunk egy egy fennebb vázolt egyéntöl még?
A pusztai vándorlás valóban jó hasonlat. De nem mint jövőbeni lecke, hanem mint jelenlegi állapot. Rendszerváltás ide, demokrácia oda, EU meg egyéb tagságaink amoda a legtöbb magyar ember jó ideje a pusztában vándorol. Fejét kapkodva lemond a biztos fogódzkodókról és bolyongva keresi, szedi vagy lopja a mannát. Elvek nélkül. Rugalmasan. Nagyon komolyan semmiben sem akar hinni. Nagyon komolyan semmit se akar venni. Veszélyesnek tartaná. Azért felületesen jóízűket vitázik a másikkal, leadja voksát, majd viccekkel üti el a dolgok élét. Vagy káromkodással.
Mindazonáltal – ha bevallja, ha nem - lényéből adódóan most is várja a „pusztába kiáltót”, a nagy útmutatót. Van is rá jelentkező bőven. A dolog pikantériája, hogy – bármennyire is rettegnek sokan – valaminek vagy valakinek valóban össze kellene fogni a népet. Ilyen értelemben ugyanis nincsenek jól bevált, személytelen és általános automatizmusok még a legnagyobb betűs parlamenti demokráciában sem. De Brüsszel se tud összeterelni bennünket.
Országok sikerei és tragédiái konkrét nevekhez köthetők.
Nem diktátort kell felhatalmaznunk, hanem a sok balga közt egy bölcset. Talán még e „nem normális országban” is találunk egyet. Bármily nehéz, vonatkoztassunk el egy kicsit a pártpolitikától, a választási ciklusoktól, meg a szajkózott „ugyan már, ez nem így működik” szemlélettől. Gondolkodjunk hosszútávon. Mielőtt nevesítenénk, talán fogalmazzunk elvárásokat az irányában. Közösen.
Rontani sokkal könnyebb, mint alkotni - sajnos... Ötszázévenként akad egy zseni, aki fest egy Mona-Lisát, de akermelyik vadbarom fel tudja gyújtani...
...nem oldja meg a problémát, söt még vérszemet is kaphat egy tiszta felület láttán egy rontó...hogy mégis miért? hogy a költö szavaival illusztráljam: "vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a Föld"
"A betegnek nehezére esik a betegségtudatot elfogadni, pedig nyilvánvalóak a tünetek."
Én már beláttam, mégse könnyebb. Még a diliházból is kikecmeregtem egy másik országba, de minduntalan visszamennék... Se a pénz, se a jobb kollegiális viszonyok, se a normálisabb környezet nem vigasztal... Hiányzik a MAGYAR zártosztály!!!
A betegnek nehezére esik a betegségtudatot elfogadni, pedig nyilvánvalóak a tünetek. Remek rávilágítással indított topic, higgadt válaszok a kötekedésekre….talán…talán van még lehetöség…
Az etikai nyomor alaptünetei a cinikus közöny, a lustaság, a bénaság és a kicsinyes élelmeskedés bizarr kombinációja, a céltalanság, a szétforgácsolt munkakedv és a közösségtöl riadt irigy önzés.
Megjelenési formái: ”kit érdekel”, ”fogggalmam sincs”, ”ejh-ráérünk-arra-még”, ”jó-ez-nekem-így-is-igénytelenség” és a hitelvesztett ideológiák zord zsákutcája, mely bünbakkereséssel(=másokra mutogatás) kamuflálja a felelöségérzet totális hiányát.
Mi lehetne a kiút?
Ha kis-szabó – sajátmagát sem kímélö- bölcs és keserü meglátásai ébresztöleg hatnak, talán meglátjuk. Magunkkal kell kezdeni. Felfedezem a tüneteket magamon…
Elsö lépésecske: legyözve a belsö ellenállást (minek írjak? Hisz ez is elsüllyed az acsarkodók pimaszság- pöcegödrébe) hozzászólok.
Második hangyalépés: konkrét javaslatot teszek: Takarítás! Felszedem mások eldobott szemetét, letörlöm a firkákat, szelektálom saját szemetem.
…tovább is van, mondjam még?
Egyedül nem megy, de ha másra várok, akkor még az a csikk se lesz felszedve, amit ma a villamosmegállóban a szemétbe tettem. Normális vagyok? Aligha, hisz a _norma_ a maga alá koszolás.
Ha valahol megbomlik a fajfenntartás láncszeme, akkor az a faj kihal...... még az állatvilágban is......lehet betelepíteni megint.... no nem szlovákokat+szászokat - mint tették azt vala nagy királyaink.... ( azok is öregszenek.....) hanem majd a perselyszeműeket......:P
és a kóborlással nincs semmi baj... hiszen 40 évig szabadságra vágytunk -nem???....:o))
40 évig kéne kóborolnunk a pusztában, akkor talán megváltozna valami... amilyen ütemben fogy és öregszik a népesség és hagyják el az országot a tehetségesek, hamar meg is lesz a kóborlásra alkalmas létszám, nekik majd mondhatja feri, hogy nagy a jólét, meg a viktor is mondhatja amit szokott (mit szokott mostanában? nem bírom követni).
sokadik ilyen jellegű topic, amelyik nem visz sehová jön az egymásramutogatás, ki kezdte, ki hazudott nagyobbat, ki képmutatóbb, stb néhány év, esetleg évtized múlva ezek a dolgok el fognak törpülni, és addigra az emberek fejelágya is be fog nőni