Keresés

Részletes keresés

blacamunka Creative Commons License 2010.11.19 0 0 234

A magyarok nyilaitól... / Montcassen, Jean-Pierre

konyv-konyvek.hu/index.php?q=a_magyarok_nyilaitol

A szerző kendőzetlenül elmeséli azokat az időket, amikor Európa rettegte a magyarok nevét. Hiteles történelmi korszakot vázol föl. A történet 914-ben kezdődik és válós helyszíneken zajlik.
Megismeri Árpád népének szokásait, hitvilágát, és megtanul fegyverekkel bánni. A szerelmet is megleli egy szegény, de rendkívüli leány formájában.

alienfromspace Creative Commons License 2010.07.31 -1 0 233

Azt azért nem ártana tisztázni hogy egy 48-as forradalmat nem lehetett volna röghöz kötött magyar jobbágysággal lejátszani. Ehhez a pesti német polgári környzet kellett, ami ment volna magyarokkal. Kelet-Európában sehol nem voltak forradalmak, sem Moszkvában sem Bukarestben, de a magyar vidéken sem látták szívesen Kossuthékat. Petőfit párszor véresre is verték a helyi magyar oligarcha csahosai.

 

Aztán az egész 48-as buli átment egy osztrákellenes refeudalizációs főúri derbybe, ahol végső soron a magyar nemesi előjogok megőrzése lett a legfontosabb cél. A "forradalmárok" pedig csodálkoztak hogy 49 nyarán a parasztok harc helyett egyszerűen hazamentek aratni.

 

Vicc ez a magyar történelem, kár ezen izmozni. Főleg hogy a magyarok 90% jogfosztott  nincstelen volt 45-ig.  Mit is akarnak ezek az emberek, visszasüllyedni pária statuszba? Pont ez zajlik 90 óta.

 

Előzmény: Törölt nick (-)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 0 0 231
ez ügyben meg inkább azt a pasit kérdezd meg aki az Index videó legelején mondja, hogy "Csinálhatunk egy képet a magyar korona izé előtt" az egyik forma 1-s pilótának.

Mert, hogy Schmittnél nem egy balos az illető az biztos.;-D
Előzmény: Törölt nick (224)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 -1 0 230
Arról ki beszelt? Itt az a kérdés, hogy hazugság, hogy 1000 éves. Ennyi nem több itt a kérdés. Senki sem vitatja, hogy magyar ereklye.
Előzmény: Törölt nick (229)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 0 0 228
de eltűntél a forrás után. Vagy Orbánt és a Katolikus püspököket nem mered bírálni?
Előzmény: Törölt nick (226)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 -1 0 227
Kit nevezel te balféknek és hazugnak, hogy a Korona igenis 1000 éves?! ;D



A Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kiadványai,{1} valamint a témával foglalkozó történészek többsége szerint a koronát III. Béla (1172-1196) korában állították össze két fő részből: az úgynevezett görög koronából (corona graeca) és a latin koronából (corona latina).


{1} Zombori I. – Cséfalvay P. – Maria Antonietta De Angelis: A Thousand Years of Christianity in Hungary – Hungariae Christianae Millennium (Published by the Hungarian Catholic Episcopal Conference, Budapest, 2001) – Kiadvány a Magyar Millennium alkalmából Orbán Viktor miniszterelnök védnöksége alatt rendezett vatikáni kiállításra

Előzmény: Törölt nick (224)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 0 0 225
mi a hazugság?
Előzmény: Törölt nick (224)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 0 0 223
már mint a Szent Korona van ezer éves egyesek szerint. De ez nem igaz.
Előzmény: 3 millió légy nem téved (222)
3 millió légy nem téved Creative Commons License 2010.07.31 0 0 222
Van aki szerint a 1000 évesnél is idősebb!

Pedig meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hírlevele szerint sincs a közelében sem.
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2010.06.08 0 0 221
Legendagyártás a Trianon-bizniszben

* valuska lászló

2010. június 4., péntek 12:16 | Frissítve: 2010. június 4.

Clemenceau dühös volt a magyar menyére, ezért szívtuk meg. A szabadkőművesek ledarálták Magyarországot. A magyar szélsőjobboldal meg rossz helyen tüntetett. Ablonczy Balázs feldolgozta a Trianoni-békeszerződést övező legendákat és tévhiteket. Mi meg a könyvét.
B877274

A trianoni döntés bőven több mint történelmi emlék. Érzelmeket kavaró, a napi politikát is meghatározó esemény, ami legendák sorát fakasztotta. Ablonczy Balázs történész ezeket gyűjtötte össze egy érdekes és szórakoztató könyvben.

Ablonczy BalázsTrianon-legendák című, tévhiteket tisztázó könyvében Trianon-biznisznek nevezte el a Trianon tévhiteire épülő filmeket, könyveket, újságokat, sőt a Magyar Sziget Fesztivált is. E bizniszre épített a kortárs politika is.

Ablonczy szerint ezért szemléletváltásra van szükség, így lefejti a mítoszt az eseménytörténetről.
NIL Creative Commons License 2010.04.23 0 0 220
"ugy 2000 BC-nel allunk valahol..."

- Ez akkor 4000 évvel ezelőtt volt - szerintem még Lendvai Ildikó sem élt, .... bár ...?
Előzmény: beszterec (219)
beszterec Creative Commons License 2010.04.23 0 0 219
A magyar tortenelem nem hazugsag, mert megnezem a terkepet es je,
meg mindig rajta van hogy Magyarorszag. Nem lehet lehazudni a terkeprol.
A Magyar tortenelem: tuleles nagy szerencsevel.

Darwin: survival of the fittest, Nem jo az emberiseg tortenetehez.

Soho: survival of the luckiest group

A legszerencsesebb csoport tuleli es fennt van a mai terkepen, kisebb vagy nagyobb orszagkent.
Itt van miert:

A magyarok szerencseje vagy tulelese

A Language tree szerint is igy van Klima Laszlo is irja, Eurázsia három nagy nyelvcsaládját (uráli, indoeurópai, altaji) régi, és jellegét tekintve máig felderítetlen nyelvi kapcsolat fuzi össze.

Minden nyelv egy nyelvbol fejlodott, az eredti homo sapiens nyelve, es a Lang. Tree-n az Urali, Indoeuropai es altaji (azsiai nyelvek) egy agon vannak, azaz valamikor ez egy nyelv volt. Akkor egy nepnek is kellett lenni. Egy neprol allandoan valnak le nepcsoportok es idonkent szet is hullik kisebb csoportokra es szetszelednek a szelrozsa minden iranyaba. A legnagyobb tobbseg kihal, 99%-ra is tehetjuk a kihalasi ratat.
Soho law: valaki, valahol, valamikor tuleli, es noni tud. A Darwin theory “survical of the fittest” mar nem jo ide, Soho szerint, a szerencses. A Darwini survival nem is igazan pontos, var hatarozottan van ertelme, de pontosabb, ha csoportokat vizsgalunk a biologia eletben nem egyeneket, mert az let a Foldon csoportokban zajlodik, allat noveny egyarant. A bizonyitek, a reprodukcio csak csoportos formaban lehetseges. Pl. ha egy ferfit es not egy lakatlan szigetre teszunk ki, es szuletik 8 gyerek, azok nem tudnak szaporodni, mert verfertozesben, a csoport kihal.
Megj: ezert is hulyseg a Himalajai Orias Ember meg a Lochnessi szorny, mert egyen nem tud elni a foldon 100 evnel tovabb (mas 200) es nem tud sem szuletni a nullabol, sem szaporodni. Ha lenne Himalaja Orias, akkor minimum egy 30-as csoportnak kellne lenni, mert ez a minimum szam, fejlett emlosok eseten a tulelere, a reprodukciora.

Soho nem mondja, “survial of the fittest group” mert nincsenek nagy kulonbsegek emberek kozott, es egy biologia kulonbsegek kialakulasahoz sok ido kell, felmillio korul, mi csak egy max 100 ezer eves korszakot, history of Homo Sapiens vizsgalunk.
Sho survival law: “Survival of the Lucky”
A szerencses eli tul, ami legtobbszor egy “fittest leader” a csoport produkal egy-egy tehetseges vezert, 2-3 generacionyi idore, masodsorban, valamilyen foldrajzi tenyezo.

Europa elfoglalasa. A Homo Sapiens leszarmazottai mar hosszu ideje elfoglaltak Azsiat es szaporodott, de Europat, a jegkorszak miatt Europa ujrafoglalasa ugy 10-14 ezer evvel ezelott ment vegbe. Ekkor huzodott vissza a jeg, tette ujra lakhatova Europat.

A Ltree es mas osszegyujtott informacio tomeg szerint, a nagy azsia fuves pusztak voltak a legnagyobb ember tomeg gyartok. Fajlagosn a mezogazdasag egysegnyi teruleten tobb embert tud termelni es eltartani, de a nagy fuves pusztak joval nagyobbak mint az akkori megmuvelheto teruletek, valahol a Iran-Torokorszag teruleten ahol a mezodgazd indult.

Ugy tunik hogy a Homo Sapiens masodik nagy Embertomeg gyarto terulete, az indulo Afrikai utan, Kozep Azsia fuves pusztasaga volt (afrikai resz is fuves szavanna) mert a fuves terulet tudja a legtobb allatot eltartani, ami elelem az ember szamara.
Kozep Azsia tobb ezer eveig ugy mukodott mint egy emberpumpa.
Logikai gondolkodas, informacio feldolgozas vezetett arra, hogy ez a Harmas Nyelvcsoport
valahol Kozep Azsiabol indult, jo eg tudja mikor, 30-40 ezer ev ezelott lehetett, mert a tavolsag az Urali es az Indoeuropai nyelvek kozott igen nagy ami sok idot jelent, legalabb 10 ezer evre becsulom. Azaz ezt a ket nyelv tavolsagot tudom megbecsulni, a kisebb nyelvek kozotti tavolsag alapjan.
Elsonek az Indoeuropai csoport valt le, es foglalta el valahol a Fekete tenger kornyeket, vagy valahol arrafele, van is valami info errol a vilagba. Not, nott majd szetesett es szetszeledt.

Itt alakult ki elsonek a mezogazdasag is, tehat a nagy tetel, a Mezogazdasag kialakulasa
es az Indoerupai nyelvet beszelo nepek nagyon szinkronban vannak.
Europa Jegkorszak utani elso elfoglalasa valahonnan a Kozel Keletrol indult, es lehet hogy mar nem vadaszo csoportok hanem agricultur nepek foglaltak el.
De a tobbi hullam valoszinu mar Central Azsiabol jott.
A kepzeletunkben, Europaban mar van mezogazdasag valamikor 6-9000 evvel, Indoeuropai nyelven beszelnek.
A Keltak foglaltak el Europa nagyreszet es a Lang Tree is ezt mondja, a fatorzs valahol kozos, ebbol nott ki tobb ezer ag, dialektus es ebbol a tobb ezerbol 3 nagy emelkedett ki. A German, Latin es Szlav.
Tehat, Europat Indoeuropai vagy proto indoeropai, valoszinu hogy allattenyeszto neptorzs foglaljak el a Jegkorszak utan.
Es ezekbol a kelta tudott a legnagyobbra noni es elfoglalni Europa nagy reszet, (Uralig szamoljuk Europat). Majd ez felbomlott, kisebb darabokra esett es egy tobb szazas csoport alakult ki.
Mondjuk ugy 2000 BC-nel allunk valahol amikor mar ez a harom Szlav, German es Latin megvan Europaban. Ezenkivul sok, tobbszaz masik csoport el, a legtobb kelta, vagy proto indo europai gyokerekkel.
Nehez leirni az egesz dzsungelt, hat meg kikutatni.
Ezido tajt indulnak a lovas nomad nephullamok is Kozep Azsiabol, nem tudunk nagyobb penetraciorol, de a sirokbol tudjuk, hogy vannak, bemennek megtelepednek, kihalnak.
A harom (ma) nagy kezd el noni ezidotajt, ez 2000 ev alatt szepen el is foglaljak szinte a teljes europat. Kelet Europat a Szlavok a tobbit a Latinok meg a Germanok.

Idoszamitasunk Idejen kb. mar ez a helyzet.
A Lovas Nomad Hullamok Kozep Azsiabol erosodnek, es tobb sikert latunk. Karpat medencebe is sok lovas nomad erkezik, a mai alfold terulete is, elfoglal, no majd meghal, legtobbszor egy masik lovas nomad Kozep Azsia altal.
Van Nyugatrol Kelet fele is hullamzas, German hullamok hatolnak Keletre egeszen a Fekete Tengerig, elfoglaljak, elnek es kihalnak.
A Kozep Azsia lovas nomad hullamok ismertek, foleg mi magyarok ismerjuk, mert oseink is ezen hullamokon lovagoltak. Hullamok mind kozelebb Europai fele. Minden eziranyu nyomas Kozep Azsiabol indult, es hullam nep gyuruk gyuruztek Europa fele. Es persze minden fele.

Central Azsia, nomad, mongol karakter nepei, legnagyobb Europai penetracioi, sikerei, teruletfoglalasok:
Karpat Medence: Hunok, Avarok, Magyarok mint utolso elotti hullam
Dzsingisz Kan birodalma, nem so Europa, de ebbol a gyokerekbol indult vegul is egypar
Tatar-Mongol csoport: ket nagy szlav nepet foglaltak el tobbszaz evre, az Oroszt es a Lengyelt.
A Nagy Europai Siksag, ahol most foleg az oroszok es lengyelek elnek tobb szaz evig (4-700) mongol karakter tatar occupacio alatt elt.

Egy kis fajelmelet: a Mongol karakter jol latszik mind az orosz mind a lengyel emberek arcan, aki sokat foglalkozik ezzel az konnyen eszreveszi ezt. Talan a lakossag felen eszreveheto valamilyen azsiai karakter jellemzo. Ezek indoeuropai origin nepek keveredese urali eredetu nepekkel.
A magyar is Central Azsiai eredetu, honfoglalaskor meg sok mongol karakterrel.
Azt mondjuk ez eredeti karakter. A magyarokra viszont nagy indoerupai keverod hatas esett, jobbara csak kettotol, a nemetektol es a szlavoktol. Az eredmeny hasonlo mint Lengyel orszagban es Oroszorszagban, csak amig itt nagy mongol-karakter arany csokkent kicsire, elerkezve egy a mai szintre, addig a ket szlav nepnel nagy indo europai arany csokkent, mongol arany nott es erekezett a mai szintre.

Eszunke rakjuk meg, hogy a Nemetek Szlavok, Latinok foglaltak Europai magas hegyvidekeit, ugy 2000 evvel ezelott es laknak tovabbra is ott, nagyobb valtozas vagy csere nelkul.
Amig a siksagokon sok es nagy cserek zajlodtak, sok Central Azsia behatolassal.

A magyarok jottek es foglaltak el a Karpat medencet, mint a harmadik legnagyobb Mongol karaker dominacio, Nomad- hullam, Hun, avarok utan. Persze volt meg par kisebb is erre arra.

Hun-magyar rokonsag:
valami van az biztos, valamikor, valahol volt valami kiderithetetlen tavolsagu, versegi kapcsolat a nagy dzsungelben, ami a torteneszek csemege vadaszterulete.
Eddig sok Central Azsia eredetu nep halt ki a Karpat medencebe, a magyarok erkeztek utolso elottinek, mar felvettek a keresztenyseget is, amikor jott az utolsa nagy Kozep Azsia hullam
Kepviseloje, a Tatar. Lengyelorszagba is bement es ottmaradt, Oroszorszagba is bement es ottmaradt vagy 700 evig, Mo-ra es bement, elfoglalta, kiirtotta de nem maradt ott, hanem valamilye vakszerencse nyoman kiment.
Ez az elso magyarok nagy szerencseje. A tavoli rokonok jottek, gyoztek, oltek majd kimentek.
A masik a Triaonon.
A magyarok 500 evig tudtak noni es elni a Medenceben, majd osszeomlottak, azert es ugyanugy mint a tobbi, a tul nagy adoktol legyengul allamot a szomszedok lerohantak.
Nem is tudott soha felallni magatol tobbet. A magyarsag Mohacs utan elindult a kihalas utjan, semmi eselye nem volt onallo allam alapitasara.
Ezt onmaga erejebol soha nem tudta volna megvalositani, mert a kornyezo 3 nagy, a latin a nemet es a Szlav oriasi tobbseget ert, mind a hegyekben tudott szaporodni.
Ausztria, Romania, Szlovakia, Jugo mind nagy, magas hegyvidek, a tuleles es szaporodas feltetele.
Ha trianon 200 kesobb jon akkor ma nincs Magyarorszag. Mas szoval, a civilizacio fejlodese meg 200 evvel tovabb tart, a romai civilizacio utan mondjuk meg plusz 200 evvel kesobb jon az ipari forradalom es foleg a szuletesi aranyszamok csokkenese, akkor nincs tuleles, mert akkor meg 100% a dzsungel szabalyai szerint zajlottak az esemenyek, az elfoglalt orszagot feldaraboltak a gyoztesek maguk kozott mindig, mindenhol a tortenelemben.

Valahol a WW1 utan szuletett az, hogy ez valtozott.

A nagyhal nem mindig kapta be a kishalat.
Mar volt olyan hogy nagy neha elengedte, mert nem volt ehes, nem kellett neki. A foldert valo kuzdelem intenzitasa csokkent. A gyoztes nem irtotta ki az elfoglalt lakossagot, es sajatjat telepitette oda. Teruleteket vett meg el, de nem az egeszet, irott is ki lakossagot az elfoglalt terulten, de csak kis reszet, nem az osszeset.
Meg 300 eve az Etnik tisztogatas, etnik cleansing, a legnagyobb hazafias cselekedet volt.
Mara haborus, emberiseg ellen elkovetet buntett.
Hitler ma rossz ember, 3-4%-os emberirtas ratajaval, Dzsingisz kan maig is a
legnagyobb utod nepei szemeben, a maga 80-90%-os nepirtas ratajaval..

A magyarsag szerencseje, hogy nem keste le a fejlodes vonatjat, meg eppen revbe ert,
elbukta ugyan az elmult 500 ev osszes haborujat, de megis van mara orszaga.
Egy kuriozum a fold terkepen.

Mert elerte az alacsony szuletesi rata, nagy productivitas era-t, ahol mar nem letfeltetel a fold es az orszag nagysaganak novelese.
Vannak olyan allamok, pl Singapur, ahol az orszag foldjenek termese csak alig merheto az orszag egesz fogyasztasahoz, jol lehet elni fold nelkul is, koszonhetoen a nagyaranyu kereskedelelelmnek.
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2010.03.16 0 0 218
Ki merte valaki mondani az igazsagot vegre 1848-rol?
Lasd az Indexes cikkek.
Előzmény: Kiss G. Eszter (204)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.12.04 0 0 217
Ez most mi lenne? Az hogy a szodavizet nem o talalta fel (az lathato alabb, hogy nem). Kesobb osszekeverte borral es azt masnak neveztek el. Oke rendben. Csak az nincs a forrasokban, hogy az emlitett angol urak, vagy barki a kodos albionban nem tette keverte-e borral szinten. Mert az igen, hogy erdelyben mar megtettek korabban.
Előzmény: puzdra (216)
puzdra Creative Commons License 2009.12.04 0 0 216
A fröccs pedig magyar!

„…A fröccs feltalálásához persze előbb a szódát kellett feltalálni. Egy tudós angol tiszteletes, Joseph Priestly elegyítette először 1767-ben széndioxiddal a vizet. Néhány évvel később, 1783-ban a svájci Jacob Schweppe már a mesterséges ásványvíz nagybani gyártásán kezdte törni a fejét, de a szifonfejet Charles Plinth alkotta meg és szabadalmaztatta 1813-ban.

Fröccsről ekkor még mindig szó sincs,merthogy az tulajdonképpen hungarikum. S bármily furcsa, a mi tudós papunknak, Jedlik Ányosnak köszönhető. Ugyan józan életű lévén, nem erre törekedett, hanem azt kutatta, hogy miképpen lehet mesterségesen szikvizet előállítani. Valószínűleg ismerhette az erdélyi savanyúvizeket, azaz a szén-dioxidot természetes módon tartalmazó, frissítő vizeket, melyeket nem véletlenül nevezhettek borvíznek: savanykás ízük a borra emlékeztet. Gyanítható, hogy Erdélyben már korábban is ittak borvízzel kevert bort, de ez még mindig nem a mi fröccsünk volt.

A lényeg, hogy Jedliket a kutatásra végül is a balatonfüredi savanyúvíz serkentette. Addig kísérletezett a szénsavas szódavíz, azaz a nem természetes ásványvíz előállításával, amíg 1826-ban sikerült neki. „Érdemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén, szomjúságuk oltásakor az említett pezsgői csípősséget éldelni kívánnák” – mondta találmányáról Jedlik Ányos. Hát,ebből is kitetszik,hogy a szódavizet nem a borivóknak szánta. Viszont nekik adta. Bele is kezdvén 1841-ben a gyártásba….”


ITT
Előzmény: Kiss G. Eszter (209)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.12.04 0 0 214
Régi mondás, hogy ha el akarsz pusztítani egy népet, vedd el a múltját, vagy utáltasd meg vele önmagát, és elmegy az életkedve, nemzeti büszkesége, és kihal, vagy engedelmes szolganép lesz belőle.

Es ezert inkabb HAZUGSAGOKAT tanitsunk a gyerekeknek a tortenelembol ???
Miert is nem lehet az igazat 1848-rol, a torokellenes harcokrol stb. tanitani, miert kell azt ami van?
Előzmény: Kiss G. Eszter (204)
cs-istván Creative Commons License 2009.09.19 0 0 213

 

 "Együttműködés Dzsingisz kánnal és a törökökkel"

 

 Ha ez megtörtént volna , nagyon szégyellném magam , hogy egy primitív , barbár és szadista hordával együttműködő nemzetbe születtem volna bele.

Előzmény: Törölt nick (206)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.09.19 0 0 212
Ezeket tanitjak? Ugye nem. Megsem aggodnak a nagy magyarok miatta. Vajh miert?


Álomvédelmi twist válasz | vissza a topikba 2009.09.13 13:14:30 © (24)

Az iskolában ezekről semmit se tanítanak, márpedig amit általános és középiskolában nem tanítanak, az nincs. Az nem hatja át a népeket, a közgondolkodást.
Előzmény: Kiss G. Eszter (204)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.08.26 0 0 211
Ez mar igaz :-))))

kodra válasz | megnéz 2009.08.26 00:40:45 © (244)

Az indexre írogatók egy része a magyar történelemmel sincs tisztában, illetve tudatosan igyekszik meghamisítani azt.
Derek Creative Commons License 2009.08.25 0 0 210

" szódavíz úgy készül, hogy az alacsony hőmérsékletű ivóvízbe szén-dioxid gázt juttatnak. A végeredményt a köznyelvben szénsavnak hívják, pedig itt nem tiszta szénsavról (H2CO3), hanem vízben oldott CO2-ről van szó, ami nyomokban tartalmazhat szénsavat is, miközben a két vegyület kémiai egyensúlyban van egymással: CO2 + H2O ⇌ H2CO3. Előfordul, hogy az így előállított ital gyenge savasságát lúgos kémhatású vegyülettel, például szódabikarbónával (nátrium-hidrogénkarbonát, NaHCO3) próbálják semlegesíteni."

 

 Na ennek nem artana nekifutni megegyszer

Előzmény: Kiss G. Eszter (209)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.08.25 0 0 209
Ujabb hazugsag? Ejnye bejnye ...

Miből van a jó fröccs?
2009. augusztus 22., szombat 16:50
Index


...Härtlein, aki egyébként a sört szereti, nem a fröccsöt, jól ismeri a legendát, miszerint a szódás bort 1842 őszén, Fáy András fóti pincéjében találta fel [5] Jedlik Ányos, és magát a fröccs szót nem más, mint Vörösmarty Mihály javasolta ott helyben a németes spritzer helyett. „A szóda mesterségesen, szén-dioxiddal dúsított víz. Szó nem volt természetes ásványvízről, ez történelmi tény” – mondja Härtlein.
Mi a szóda?

A szódavíz úgy készül, hogy az alacsony hőmérsékletű ivóvízbe szén-dioxid gázt juttatnak. A végeredményt a köznyelvben szénsavnak hívják, pedig itt nem tiszta szénsavról (H2CO3), hanem vízben oldott CO2-ről van szó, ami nyomokban tartalmazhat szénsavat is, miközben a két vegyület kémiai egyensúlyban van egymással: CO2 + H2O ⇌ H2CO3. Előfordul, hogy az így előállított ital gyenge savasságát lúgos kémhatású vegyülettel, például szódabikarbónával (nátrium-hidrogénkarbonát, NaHCO3) próbálják semlegesíteni.

A reformkori legendákat ne bántsuk, de meg lehet vajon különböztetni empirikus módszerekkel, pusztán ízlelés útján az ásványvízzel készült fröccsöt a szódavizes változattól?

A szódavizet 1767-ben találta fel az angol Joseph Priestly, de elterjesztésében és gyártásában valóban nagy szerepet játszott a dinamóról ismert magyar Jedlik Ányos – igaz, csaknem egy évszázaddal Priestly felfedezése után.

Előzmény: Kiss G. Eszter (204)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.05.06 0 0 208
Erdekes ezen deheroizalo cikkozon ellen a Jobbiknak nem volt baja.

Pedig erdekes dolgot alliatanak a magyar hosokrol, peldanak okaert Jokairol, Petofi felesegerol stb.




""A Jobbik megdöbbenve értesült arról, hogy a 2009. évi középszintű magyar írásbelin szerepelt Spiró György egy írása az irodalomolvasásról. A Jobbik szerint nincsen helye az érettségin egy olyan ember művének, aki következetesen, évtizedes rutinnal gyalázza a magyarságot, gúnyt űzve történelmünk több nagy tragédiájából, mindenekelőtt Trianonból. A magyarellenes „költő” emellett átírná Jókai műveit, hogy – mint mondta – „élvezhetőbb legyen”.

A Jobbik Oktatási és Kulturális Kabinetjének véleménye szerint nem Jókai átírására, hanem pontosan Jókai szintű írókra és költőkre lenne szüksége a magyar irodalomnak. Az olvasók számának drasztikus csökkenése kapcsán pedig Spiró Györgynek nem a klasszikusok átírásán kellene gondolkodnia, hanem önkritikát kéne gyakorolnia. Ezt kezdhetné azzal, hogy élete során elkövetett antimagyar tevékenységéért megköveti a magyar népet.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom követeli az írásbeli érettségi feladatsort összeállítók felelősségre vonását a magyar irodalom megcsúfolása miatt. Emellett felhívjuk az illetékesek figyelmét irodalmunk olyan hivatalosan elhallgatott, ámde kiváló íróira, mint Wass Albert, Szabó Dezső, Németh László vagy éppen Csengey Dénes, akinek nevét viseli a Jobbik által alapított könyvtár is.

Dúró Dóra,
a Jobbik Oktatási és Kulturális Kabinet elnöke"
Előzmény: Kiss G. Eszter (204)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.12 0 0 207

Ki tudja, hogy a 1848 március 15-én élt felmenői kik voltak, milyen nyelven beszéltek?

 

Szerintem ennek mindenkinek utána kellene néznie.

 

Az én felmenőim többsége akkortájt németül és szlovákul beszélt. De akár lelkesedhetett a forradalomért.

Előzmény: Törölt nick (206)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.11 0 0 206

Ha kiderülne (és főleg, mindenki szabadon tanulhatná!), hogy őseink nem feltétlenül finnugorok voltak, ha kiderülne, hogy talán Dzsingisz kán és a törökök együttműködési lehetőséget ajánlottak fel őseinknek, mielőtt megtámadták volna az országot, ha az emberek ismernék Mohács közvetlen kiváltó okait, köztük a „zsigerileg védett” Fortunátus Imrét, ha Trianon egyetemes okait és titkos előzményeit is ismerhetnénk, akkor talán mást is megkérdőjeleznénk. Mert sajnos nemcsak a mi történelmünkbe kontárkodtak bele.

Az egyetemes történelem is tele van hazugsággal, egyoldalúsággal, merevséggel és dogmatizmussal. Dogmatikusan tanítják például a reformációt, mert nem mondják el a katolikus egyház véleményét a reformációról és annak kiváltó okairól (nyissatok csak fel egy tankönyvet, ha nem hiszitek), egyoldalúan tanítják nemcsak a huszadik századot, annak számos „igazságát” és „kőbe vésett törvényét”… a történelemhamisításuk mélyen visszanyúlik a múltba. És hazugságuk olyannyira egyetemessé válik (vagy már vált), hogy ahol más tudományágakkal és azokkal érintkezne, ott szintén elkezdik átdolgozni a valóságot és a tényeket a diktatórikus liberalizmus szürke eszmei masszájává.

Így hazudnak például evolúciót is nekünk. Így hazudnak (többek között az evolúcióból kifolyólag) például anyagelvűséget, hogy ne kérdőjelezd meg a fogyasztás világát, s azt hogy ez minden életmód legjobbika. Hogy Te is azt mond, mire kijössz az agymosó intézményből: aki Istenben hisz, az egy barom és bizonyára lelki beteg ember. (Holott talán, éppen Te lettél az!) Így fonnak köréd hazugságokból módszeresen pókhálót, hogy ne szabadulj belőlük. Ne kérdőjelezz meg semmit, s mindent fogadj el. [Ne kérdőjelezd meg például a bevándorlás dogmáját, a fajok és az emberek egyenlőségének eszméjét sem.]

Mert ha kiesik egy kis fogaskerék az egyetemes hazugságból, akkor talán rájönnének sokan, hogy a nagy francia felvilágosodás talán mégsem volt felvilágosodás, hanem csak: felhomályosodás. Hogy a kommunizmus nem minden rendszerek legjobbika. Hogy a demokrácia sem az, és hogy a diktátorok sem voltak ördögi teremtmények, hanem ugyanolyan emberek, mint más, emberi vágyakkal és érzésekkel. Hogy világunkat átszövik a titkosszolgálatok ténykedései, s ezek történelmet formálnak. Hogy az életünk és felépített világrendszerünk nem más, mint egy ócska léggömb. Egy gyatra lufi, amit olyan magasra fújnak, hogy már magától elpukkanna, ha az emberek hajlandóak lennének a dogmatizmus merevségét magukban egy kissé revideálni. De nem teszik, mert erre kapnak neveltetést: egyoldalú ítéletalkotásra. És ez általánosodik az emberben, ez az

egyoldalú ítéletalkotás. Belénk merevedik, mint a formába öntött beton.

Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.03.11 0 0 205
Molarnak itt a valasz osszegyujtve.
Előzmény: Kiss G. Eszter (204)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.02.18 0 0 204
Lubnyinak hogy itt aggodjon DE ne ellenem, hanem az Index ellen a sorozatos magyar tortenelem "elleni" cikkei miatt! Pontosabban az Antall-kormany tagja ellen, mert azok ugykodnek a magyar identitas ellen :-)))!


Hogyan bazmegolt Mátyás király?
2008. december 9., kedd 14:25

Magyarország fél évezrede is elég szerencsétlen hely volt, ellentétben egyik lakójával, Kanizsai Imrével, aki a zsenialitás vakító pillanatában egy tulajdonában lévő Zala megyei településnek az Anyadwaloga nevet adta. És nem csak ennyi derül ki a karácsonyi szezon meglepetéskönyvéből, E. Kovács Péter Hétköznapi élet Mátyás király korában című kötetéből. Na, és tegye a szívére a kezét: tudta, hogy Dugovics Titusz nem létezett?


Petőfiék majdnem lemaradtak a forradalomról
2008. március 16., vasárnap 16:41

Amikor egy ziherejsztűre tűzött kokárdával közeledik gyermeke felé, megnyugtató szavakat mormolva a márciusi ifjakról, esetleg tömött sorokban áll egy tornatermi ünnepségen, vagy a forradalom nevében éppen Molotov-koktélt készít, tudnia kell: nem minden úgy történt 1848-ban, ahogy azt az iskolában tanították. Történelem vs. valóság.


Táncsics nem is a Táncsics-börtönben ült
2008. március 15., szombat 19:50

Petőfi Júliája rámozdult Jókaira, a balek Táncsics átaludta a Nemzeti Színházbeli előadást, ahol tojással bekent ál-Táncsiccsal próbálták pótolni. Ezekről miért nem beszélünk soha? Interjú Katona Tamás történésszel a derűs forradalomról.

Piros-fehér-zöld, ez a magyar föld
Munk Veronika
2008. március 14., péntek 12:22

Látszólag mindent tudunk március 15-éről; de arról kevesebbet, mire használták fel a későbbi korokban. Történészekkel tekintettünk vissza a 160 évvel ezelőtti napra, és az azóta eltelt 160 évre is.... Csorba László történész, egyetemi docens szerint 1849. március 15. azért is különösen érdekes, mert akkor derült ki, hogy a magyar szabadságharc legendákkal övezett – ám a valóságban nagyon is a realitások között cselekvő – vezére, Kossuth Lajos lekicsinyléssel fogadta március 15. megünneplésének javaslatát.

Petőfi, a népszerűtlen forradalmár
2007. március 15., csütörtök 16:54

Egyike vagyok a leggyűlöltebb embereknek" - írja Petőfi Sándor 1848. május 27-én, alig több mint két hónappal a nevéhez kötött forradalom után. Ezt még lehetett fokozni, két héttel később Szabadszálláson, ahol képviselővé választatná magát, majdnem meglincselik. Petőfi hamar elszigetelődött, bár utóbb több dologban igazat kell adnunk neki.

Kossuth: Egy kis pesti lárma

Az első évfordulón, 1849. március 15-én Kossuth a magyar főhadsereghez utazik, hogy a támadó hadműveletet áttekintse. Útközben Törökszentmiklósról a következő levelet küldi a feleségének: Kedves Angyalom! Ti ma március 15-ét ünneplitek, mi pedig - értem, seregeink - mennek a német ellen. Hogy tulajdonképp mit ünnepelnek március 15-én, midőn egy kis pesti lármánál egyéb nem történt, azt nem tudom, de hogy azon a napon, melyen a hadsereg megmenti a hazát, lesz mit ünnepelni, azt tudom. Pedig megmenti okvetlenül, megverik ám a németet bizonyosan, lehetetne, hogy meg ne verjék. Ma megyek Földvárra, Cibakházára, hov a a seregek már elmentek. Bajom nincs, egészséges s jókedvű vagyok. Légy te is az, kedves angyalom; csókollak milliomszor kedves gyermekeimmel együtt. Isten áldjon meg, Hű Lajosod""
barka Creative Commons License 2009.02.04 0 0 203

"Egyelőre ott tartunk, hogy eszembe sincs a hülye követelőzésedre helyetted gyűjtögetni..."

 

Tévedsz pajti!

Egyelőre ott tartunk, hogy csúnyán beégtél az ostoba címkézéseddel...

 

Előzmény: schpenoth (195)
barka Creative Commons License 2009.02.04 0 0 202

Ok, elírtam a nevét.

Természetesen Lénárd Fülöpről van szó, aki 1905-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

 

Előzmény: hewlett_packard (199)
Simple Genius Creative Commons License 2008.12.16 0 0 201

Neked nem tűnt fel, hogy egyetértőleg írtam.

Egyébként elkeserítő, hogy félreértik az embört, ha nem használ egy tonna emoticont. Pedig az egész shakespeare-i oevre-ben nics egy szmájli sem. Igaz, nem is olyan szabatos, mint a Durr Béla nick.

Előzmény: schpenoth (180)
schpenoth Creative Commons License 2008.12.16 0 0 200
Na, most mond meg, hogy jövök én ahhoz, hogy olyan emberrel polemizáljak,akinek fingja sincs a nemzeti büszkeség és a faji alapú gondolkodás között és még azt a bon mot-t is rosszul tudja. ?

Szentendrén van egy utca, ahol túl sok az egy ingatlanra jutó Árpád-sávos zászlók száma. Konkrétan e miatt hiúsult meg többször egy figyelemre méltó villa (óriási kerttel) eladása. Pedig ezek a nejlonmagyarok otthon csöndesek, csak csordában hörögnek. Ennyit a romaszomszédok és ingatlanárak viszonyáról.
Előzmény: korieander (197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!