Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.11.22 0 0 11
Hosszú szerelvénynél sem érzem indokoltnak. Kocsikísérő, váltó sofőr szálljon le, ballagjon hátra, s figyeljen, segítsen.
Aki figyelmesen közlekedik az utcán, nem lép be tolató jármű mögé. Viszont sok olyan esetet láttam, amikor a csipogó autó mögött néhány centire simán átballagtak.
De akár van csipogó, akár nincs, az nem menti a vezetőt, ha kivasal valakit.
Előzmény: Törölt nick (7)
Mondom Creative Commons License 2008.11.21 0 0 10
Mindannyiotoknak köszönöm az okos, segítő szándékú véleményeket. Jómagam rádiós újságíró vagyok, és azt hiszem - az általatok felvetett gondokkal együtt - ez a problémakör is megér egy műsort. Továbbra is kíváncsian várom a hozzászólásokat.
Üdvözlettel Bakos
Előzmény: bzolee601 (6)
Pyrofax Creative Commons License 2008.11.21 0 0 9

Tudjátok az itt a probléma, hogy marha sokan vagyunk, kis helyen, mint a hangyák. Nincs tér, ezért iszonyatos a zajszennyezés, és még a fényszennyezés is.

Sajnos ezen az alapon még vagy ezer dolgot lehetne kifogásolni, mondjuk legalább ilyen idegesítőek a következők (csak így hirtelen, ami eszembe jut):

 

- Tuning hangolható okéhülyegyerek kipufogó (az összeset betiltatnám)

- Vakokat segítő hangjelzéses lámpa (szomorú, mert szegényeknek hasznos, de egy barátom egy ilyenhez közel lakik, és kezd beleőrülni a non-stop sípolásba)

- kutyaugatás (főleg a kis vakarcsoké, akik kisebbségi komplexusuk miatt végig rumlizzák az egész éjszakát, természetesen pont ezeknek a kis szobacirkálóknak van a legidegtépőbb hangfkrekvenciája)

- köszörű, elektromos gyalu, és társai (egyik szomszédon életcélja, hogy reggeltől estig barkácsol. A gépek átlag hangereje 6000decibel)

 

Nálunk a közvilágítási lámpa is idegesítő, mert úgy ragyoja be a kertet és a nappalit, mintha egyfolytában nappal lenne. A házban még kivédhető árnyékolókkal, de a kertben rendesen kiégeti a szemünket.

DonQuijote Creative Commons License 2008.11.21 0 0 8
Nem vagy egyedül, ez egy ritka idegesítő baromság szerintem is. Egyébként nem csak a frekvenciával van a baj, hanem a hangerővel is. Nemrég például egy szálloda harmincadik emeletén (külföldön), csukott ablak mellett, füldugóval a fülemben hallottam, ahogy a szemetes lent tolat. Ne mondja nekem senki, hogy ennek tényleg ilyen hangosnak kell lenni.
Előzmény: Mondom (-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.21 0 0 7
Valóban kötelező,de rakodógépeknél mellőzni kellene. Ti.: Ha reggeltől estig folyamatosan megy, akkor idővel senki nem fog rá figyelni,tehát a balesetmegelőző funkciója nem működik. Működik viszont a figyelmet tompító funkciója,tehát lehet, hogy a hosszas sípolás balesetveszélyt okoz.
Előzmény: Mondom (2)
bzolee601 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 6
Ezt a szabályt a sok 'EU-s" dologgal együtt örököltük a fejlettebb országok közlekedési rendeletei után.

Minden 3500kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművet fel kell szerelni ilyen hangjelzéssel, aminek pontosan a figyelemfelhívás a feladata a nagyobb gépjárműveknél ezen a magas hangon.

A személyautókon, kisteherautókon, stb. található hasonló, ill. másfajta )pl. lambadás) hátrameneti hangjelzés nem kötelező.

Nem tudom, hogy az említett rakodógép az említett helyen forg.vizsgával rendelkezik-e, vagy csak a telephelyen belül használják, mert ott nem kötelező. Ez a közúton közlekedőkre vonatkozik, mint megannyi más kresz szabály, a telephelyen belül egyéb munkavédelmi előírásoknak kell megfelelni, ahhoz már nem értek.

Nagyon hasznos dolog tud egyébként lenni, pl. mondjuk egy 12.5 méteres nyerges járműszerelvény tolatásakor balesetvédelmi szempontból, ill. sok más esetben.

Ma pl. közvetlen előttem (baromi szabályosan) egy autó húzodott balra, majd onnan nagy sebességgel betolatott az egyirányú utcába, közben a kijelölt gyalogosátkelő helyen (zebrán) áthaladó nénit majdnem elütötte, akit mp-kel azelőtt engedtem át előttem.

Jó persze nem várhatjuk, hogy még a személygépkocsikra is ilyet tegyenek, manapság amilyen sofőrök vannak, még egy giling haranggal is elütnének egy terhes, babakocsit toló kisanyukát hátramenetben, de gondoljatok bele, hogy egy 20-25 Tonnás szerelvénnyel milyen nehéz eleve tolatni, ha úgy hozz a a forgalmi helyzet és a holt-térben tartózkodó esetleges személyeket ez a hang figyelmezteti.

A konkrét esetetekre szerintem megoldás az, ha beszéltek a telep főnökével, mert ha csak ott közlekedik a rakodógép, akkor neki nem kötelező (szerintem) és jó pár ember nyugalmáért tenne.

A "többi" közúton használt gépjármű esetében pedig nincs mit tenni,és szerintem nem is szabad.

Tisztelettel:

NZ
szpsz911 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 5

Én azon szoktam röhögni, amikor a zenélő tolatólámpa a Halloween III (Boszorkányok évada) c film egyik kis "aranyos" betétdalocskáját muzsikálja.

 

erre gondolok :-)
missparker Creative Commons License 2008.11.21 0 0 4
A szomszédom maszek fuvaros, teherautóval. Minden reggel pontban 5-kor kitolat a kertjéből. Aki ezt kötelezővé tette (mert tényleg), főbelőném. Még kikapcsolni sem lehet esetlegesen.
jancsika35 Creative Commons License 2008.11.21 0 0 3
Kötelező, műszaki vizsgán ellenőrzik.
Előzmény: comad (1)
Mondom Creative Commons License 2008.11.21 0 0 2
A "zavarás" valóban funkciója ennek a balesetmegelőzésre kitalált megoldásnak, de a zavarás körét, hatótávolságát korlátozni lehetne a frekvencia alacsonyabbra állításával. Egyébként meg fogom keresni az "illetékeseket" is, de előtte tájékozódni szeretnék ezen a médiumon keresztül is, hogy mennyire problémája ez másoknak is.
Egyébként kösz, hogy reagáltál.
Előzmény: comad (1)
comad Creative Commons License 2008.11.21 0 0 1
Önkormányzat? Mi köze hozzá az önkormányzatnak? Ezt minisztériumi (gondolom a közlekedési) szinten kell szabályozni. De továbbmegyek: mivel ezek nem magyar gyártmányok, EU-s szabályozás kellene. Nekem is a 2. szomszédom kamionos, reggelente gyakran itt tolat előttünk, hát én sem ugrálok örömkömben, ha erre kell ébrednem. Utána kellene nézni: egyáltalán kötelező ez, vagy csak ajánlott? Ha utóbbi, meg lehet tiltani helyileg? Érdeklődj, lobbizz! Még egy gondolat: ha nem lenne zavaró, nem is érne semmit, nem igaz?
Előzmény: Mondom (-)
bindera Creative Commons License 2008.11.21 0 0 0
k0m0ly g0nd
Mondom Creative Commons License 2008.11.21 0 0 topiknyitó
Az autók és más jáművek, munkagépek tolatójelzésének bizonyára van bizonyos haszna, de az ártalmairól megfeledkeztek azok akik kitalálták. Arról nem is beszélve, hogy egy zárt területen dolgozó munkagépnél ez a jelzés nem csak ártalmas (a vezetőre is), de felesleges is lehet A magas, sípszerű hang, még ha alacsony szinten is ér el hozzánk, szinte kivédhetetlen. Bebújik a takaró alá, hiába fogom be a fülemet, hallatszik. Ma már ott tartok, hogy fejfájásom enyhítésére rendszeresen kell szednem gyógyszereket.
Azt gondolom, hogy a frekvencia célszerű módosításával csökkenthető lenne ez a zajártalom. Nomeg azoknak az odafigyelésével, akiket azért választottunk az önkormányzatba, hogy a képviseletünkben, a javunkra munkálkodjanak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!