Keresés

Részletes keresés

Spiritmonger75 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 123

zeneügyben ténylegesen ezt kellene csinálni

a szerzői jogok alapvetően faszság, a zenében különösen

csak egy gondolatmenet, mi lenne, ha a zenében nem lennének szerzői jogok?

1, olcsóbb lenne a hanghordozó

2, a szarabb bandák nem lennének

3, az igazán jó produkciók értéke megsokszorozódna

4, az a banda, ami nyereséget akar felmutatni, nem csak stúdiómágus lenne, hanem folyamatosan koncertezne, és az lenne a fő megélhetési forrás

5, a kiadók szerepe csökkenne

ez mind a zenész és a hallgató érdeke, kiiktatná a sok szart, ami közöttük áll

Előzmény: Törölt nick (70)
HAL9000 Creative Commons License 2008.11.23 0 0 121
Mi az szdsz véleménye a régiókódról?

:)
Előzmény: carl solomon (120)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.20 0 0 120
Pláne, hogy már hatodik éve hülyíted magad egyfeszt azzal, hogy az szdsz már holnap ki fog esni. :)
Előzmény: Fine Tune (119)
Fine Tune Creative Commons License 2008.11.20 0 0 119
Szerencsére leszavazták:)

Azzal együtt hosszú lesz ez a másfél év.
mb3rgyulolo Creative Commons License 2008.11.20 0 0 118
Most mit lehet erre mondani. Miért ne pont ők vállalnák fel? :))

"
- Szabadság, meg ezek... leszarod, mi?
- Le.
" by Grafit
Előzmény: Iszak Iszakievics Stajn (114)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2008.11.19 0 0 117
Annyi igaz, hogy az árcsökkentéssel átléphetnek egy határt, amikor az ürgének már nagyobb macera lemásolni, mint megvenni.

Én már vettem párszáz vagy 1000 forintos DVD-ket, amelyeket le is tölthettem volna, de úgy gondoltam, egyszerűbb, ha belerakom a kosárba, mint ha megkeresem, letöltöm, kiírom, fogy a villany, kopik a gép, megy az idő.
Előzmény: carl solomon (116)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.19 0 0 116
Tehát a legelső: az árak ténylegesen igazodjanak a helyi piachoz.
Bonyolultabb ez ennél.
Tényleg nagyon jó ez a "nem lopnál táskát" reklám, mert rámutat a valódi problémára. Ugyanis nem a lófaszt.
A mi társadalmunkban a magántulajdon tisztelete nem valamiféle gondolati tabun alapul. Ha csak a büntetőjogi tiltás lenne, mindenki lopna. Gondoljuk el: ott a táska a boltban, rajta az árcédula: 10 000 forint. De ugyanakkor szinte ugyanolyan, vagy pont ugyanolyan táskák garmadája hever úton-útfélen, szinte tuszkolják magukat a kezedbe, és annak, hogy felveszed és elviszed nincs semmilyen komolyabb következménye, a társadalom nem ítél el érte. Namost, ilyen viszonyok között leviheted te a bolti táska árát akár a tizedére is, ki a fene fog pénzt adni, még akár ezer forintot is, ha az ugyanolyan táska ott hever az utcán, a lába előtt?

A mi társadalmunkban javarészt azért nem lopnak annyit, mert a tulajdonos is mindent megtesz a tulajdona megvédéséért. Kerítést épít, zárat szerel a házára, riasztót vesz, kutyát tart, hasonlók.
Persze, tudom, ez a zenével, filmekkel, szoftverekkel nem igazán működne, mert azoknál nem a fizikai eltulajdonítás a probléma, hanem az, hogy ezek úgy reprodukálhatóak, hogy az eredeti is megmarad. Márpedig ez a másolgatás hétköznapi ember szemében nem tűnik egy erkölcstelen dolognak, sőt. Ha láttad a Derszu Uzalát abban volt egy jelenet, amikor az öreg tajgajáró rettenetesen kiakad azon, hogy pénzt mertek kérni a vízért és a tüzifáért. Hát micsoda dolog már ez?
Na, ma ez a társadalom attitűdje és ezen a büntetőjog eszközével nem is igazán lehet változtatni, tehát a büntetőjog ebben az esetben egy alkalmatlan eszköz a cél eléréséhez.
Előzmény: Törölt nick (106)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2008.11.19 0 0 114
Ez az egész pont a magát liberálisnak nevező SZDSZ-hez nem passzol leginkább.

Egy ilyen törvény betartatásához nagy arányban csökkenteni kellene a szabadságjogokat, még a gazdasági szabadságot is.

Mintha az idő kerekét akarnák visszaforgatni, olyan.
Előzmény: intrusion (111)
Iszak Iszakievics Stajn Creative Commons License 2008.11.19 0 0 113
Nem is kell, mert az a mondat nagyon találó. Jól mutatja, hogy mennyire más objektum egy autó, meg egy film elektronikus formában.

Nem is lehet ugyanazokkal a jogi kategóriákkal jellemezni, egy kalap alá venni őket.
Előzmény: Törölt nick (94)
intrusion Creative Commons License 2008.11.19 0 0 111
Az SZDSZ nem a netezőket büntetné, hanem azokat büntetné akik lopnak.
nekemj Creative Commons License 2008.11.19 0 0 108
"Harmadjára, a szélessávú internet terjedésével előbb-utóbb meg lehet lépi azt, amit a játékipar már megtett: nem foglalkoznak azokkal, akik törött játékokkal játszanak, mivel a multiplayeres felülethez csak eredeti kóddal lehet hozzáférni, és bármely kód is jelenne meg kétszer (vagy többször) azt azonnal letiltják, és csak hosszas procedúra után engedélyezik az eredetit (HA engedélyezik). A júzerek meg persze, hogy multizni akarnak, abban van a fun, tehát megveszik eredetiben (vagy törött szerveren játszanak, de az meg elenyésző, főként MMORPG-k esetében)."

Nem vitatkozni akarok, de ez nem teljesen így van, nagyon sokan játszanak tört szerveren és ez sok játék esetében több, mint az eredeti, inkább ez a jellemző.
lilaköd mámor Creative Commons License 2008.11.19 0 0 107
Kiváló vita volt erről egyszer ...talán a Kulturházben, de nem biztos, vagy az estében

Ott a "noname" zenekarok nevében - egy felmérést követően, mely igazolta 5 letöltés után vásárlás jön - követelték, hogy a zeneletöltést/megosztást/másolást stb. vegyék ki a büntető kategóriából.

A hatalmas lemezipari cégek szűk érdeke miatt a kevésbé ismert zenészek kerülnek nehéz helyzetbe.
carl solomon Creative Commons License 2008.11.18 0 0 105
Persze, erről vég nélkül el lehetne polemizálni, de engem most speciel az érdekelt, hogy ha és amennyiben elfogadjuk, hogy az a gyakorlat, amit mi egyszerűen csak letöltésnek nevezünk nem jó és emiatt tenni kéne ellene, akkor ehhez a tevéshez milyen eszközöket keressünk.
Látszatra jó lehet a büntetőjogi eszköz is, de valójában abban a formában, mely szerint a letöltőt büntessük nem működne, ezért mégsem jó.
Előzmény: Törölt nick (104)
Gósztrájder Creative Commons License 2008.11.18 0 0 103

Azt mondod:

"Én pl. le szoktam amerikai filmsorozatok epizódjait torrenten tölteni, mert hülye leszek két évet várni, hogy valamelyik barom kereskedelmi tévé végre észrevegye, és aztán tönkre vágja a szarabbnál szarabb, tehetségtelen szinkronszínészeivel. Viszont, ha a stúdió havidíjért, vagy epizódonként pár dollárért megnézhetőve tenné legálisan"

Hát, ez is rossz duma, ugyanis a sorozatok előbb-utóbb kijönnek dvd-n tehát csak várnod kellene! :)

Ja, hogy nincs időd? Ezért inkább "ellopod"? :)

Előzmény: Törölt nick (32)
Quador Mortis Creative Commons License 2008.11.18 0 0 101
Akkor mirol beszelsz? Ez itt Europa, a tema pedig nem az USA, Eszak-Korea vagy Papua Uj-Guinea torvenyeinek az elemzese.

Es nem, a vilag nem ugy mukodik, hogy az USA kitalal valamit, es akkor az egesz vilagra az ervenyes vagy lesz ervenyes, csak kicsit varni kell.

De meg ha ugy is lenne, akkor sem "lopas", akarhogy is akarod belemagyarazni. A "lopas" az, ha elveszek valamit toled, ami neked aztan nem lesz.

(Az SZDSZ meg huzzon el a sunyiba, de rogvest, es jojjon helyette mar egy liberalis part vegre Magyarorszagra).
Előzmény: Törölt nick (100)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.18 0 0 100
Az USÁ-ban lopás, Európában a legtöbb helyen nem még.
Előzmény: Quador Mortis (98)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.18 0 0 99
Folytattunk egy vitát, én érveltem, leírtam, hogy mit gondolok egy konkrét szituáció kapcsán.
A vita a te alábbi üzeneteddel ért véget:
"te most ironizálsz? szóljál, nem egyértelmű."

Tehát egy vitának te úgy vetettél véget, hogy odalöktél egy ad personam érvet, oszt jónapot. És még én vagyok helikopter. :-))))
Előzmény: Joranne_Sutt (97)
Quador Mortis Creative Commons License 2008.11.18 0 0 98
"az de iure lopás."

Igen? "de iure" idéznéd a konkrét törvényhelyet, ahol a "lopás" vagy vele szinoním szó szerepel?
A lopás szót használni már önmagában is hazugság.
Előzmény: Törölt nick (32)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.11.18 0 0 97
lol

neked hót felesleges érvelni, csak mantrázol itt össze-vissza. és persze mindig a fidesz a felelős. :) na pápá, mész a troll listára.
Előzmény: carl solomon (95)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.18 0 0 96
Még, még, abba ne hagyd! :-DD
Előzmény: Joranne_Sutt (91)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.18 0 0 95
Tudom ám, belőled mindig ez szok előjönni, ha elfogynak az érveid, szóval semmi különös, business as usual. :-)
Előzmény: Joranne_Sutt (90)
Törölt nick Creative Commons License 2008.11.18 0 0 94
"Ha autót is ugyanolyan könnyű lenne lopni, mint filmet, biza én minden héten más verdával járnék."

Hát én ehhez nem is fűznék kommentárt...
Előzmény: carl solomon (26)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2008.11.18 0 0 93
Valamint megjegyzem, a radikalizmus vészes erősödésének okát pont abban látom, hogy a hagyományos, békésebb módszerekkel az égegyadta világon semmit se lehet elérni.
Előzmény: mb3rgyulolo (92)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2008.11.18 0 0 92
Az eü-reformokkal kapcsolatban pl az egész szakma tiltakozott mint az őrült, a kutyát nem érdekelte. De alapvetően havonta van egy-egy tüntetés vagy felhívás manapság, ami szintén nem érdekel senkit.

Milyen kreatív ötleteid vannak, amik eredményre vezethetnek?
Nekem max egy távcsöves puska ugrik be így elsőre.
Előzmény: carl solomon (88)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.11.18 0 0 91
ja vágom, te egy szoci droid vagy. monnyuk az fura, hogy most is a fideszen jár az eszed, de az véletlenül sem merül fel benned, hogy
1) miért talál ki tökéletesen idióta szabályozást a minisztérium,
2) azt miért támogatja a "liberális" párt

de tudjuk, az ellenzék a felelős.
Előzmény: carl solomon (88)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.11.18 0 0 90
hát akkor csak szimplán hülyeséget beszélsz.
Előzmény: carl solomon (89)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.18 0 0 89
Nem.
Előzmény: Joranne_Sutt (87)
carl solomon Creative Commons License 2008.11.18 0 0 88
Nézd, az, hogy a fidesz ostoba módon, pillanatnyi politikai érdekének alárendelve tényezővé avanzsálta az utcán randalírozó, mindenféle mondanivaló nélkül csak a balhét kereső csőcseléket tényleg egy fájó pont és tényleg azért, mert ennek hála hosszú időre hiteltelenné tette az utcai megnyilvánulásokat, ebben egyetértek veled, de ettől még egy jól működő civil szervezet próbálkozhat.
Nem feltétlenül százezres naggyűlésekre gondoltam én, vannak azért alternatív figyelemfelkeltési módozatok is, tessenek ötleteseknek, kreatívoknak lenni, de hát ugye ehhez előszor egyáltalán "lenni" kéne.

A civil kontrollra négy évente van lehetőséged oszt jónapot.
Na, ez az, aminek pont az ellenkezője az igaz. A négyévenkénti az a politikai számonkérés, ott a civilek akkor járnak el helyesen, ha a lehető legbrutálisabb módon kimaradnak belőle.
Előzmény: mb3rgyulolo (86)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.11.18 0 0 87
te most ironizálsz? szóljál, nem egyértelmű.
Előzmény: carl solomon (77)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2008.11.18 0 0 86
Szerintem elég szemforgató hozzáállás, hogy a civil erőket hiányolod, mikor manapság az emberek állami ünnepekre se mernek kimenni.

Ráadásul itthon szart se számít, hogy ki miért tüntet vagy sztrájkol, vagy útlezár: vagy csürhe lesz, amit szét kell verni, vagy nem tesz semmit, szerencsésen megússza a rendőrségi rohamot, álldogál, aztán már csak meg kell várni, amíg megunja és hazamegy, ugye, le se kell szarni.

A civil kontrollra négy évente van lehetőséged oszt jónapot.
Előzmény: carl solomon (51)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!