Keresés

Részletes keresés

meikyo Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7

Köszönöm, tényleg sokat segítettél.

Egyre inkább érzem, hogy ezt nagyon szeretném. Mert annyira elhittem magamról, hogy mennyire nem vagyok kreatív és hogy mennyire béna vagyok mindenhez amit kézzel kell csinálni.

Hátha tényleg tágasabb a világ annál mint amit eddig láttam belőle :-)

Előzmény: tükörneuron (6)
tükörneuron Creative Commons License 2008.11.25 0 0 6
Először is nem a kezed béna. Aki nagyon tud rajzolni az bal kézzel is elfogadhatót készít, csak persze lassabban és kicsit csúnyábbat :).

A tudás a látásmódban van. Na és persze majd később a sok gyakorlásban)

Pár szó a négynapos jobb agyféltekés rajztanfolyamról:

Alapvető probléma, hogy mikor pl. egy széket v. arcot nekikezdesz rajzolni, az első pár vonás után látszik, hogy tök gáz amit a papírra vetsz, nem is hasonlít a dologra, rögtön jön sikertelenség és nem is folytatod tovább. Így ha megint belekezdesz vmi-be, ugyancsak hamar találkozol a sikertelenséggel és el is dobod magadtól és kijelented, hogy nem tudsz rajzolni. Azaz a rajz 10%-a után visszacsatol a sikertelenség és vége...

(a véleményem eltérhet másétól, de abszolút logikus és teljesen igaz, amit leírok, csak az ilyeneket máshogy szokás tálalni, hogy az emberek könnyebben befogadják)

Na szóval a tanfolyam során, mikor pl. egy széket kell rajzolni, akkor nem széket rajzolsz (amit az bal agyféltekéd racionalitása jóvoltából egy értelmes dolognak tartja, egy szimbólummal azonosítja), hanem csak fényeket foltokat, azaz "értelmetlen dolgokat. Például mindent lerajzolsz a széken kívűl (azaz a komplementerét, csak a hátterét, ami mögötte van, amit nem takar el a szék, akkor végülis a széket kapod meg).

Tehát csak rajzolod a fényeket és a foltokat elmerülve (de nem széket) és már 80-90%-os a rajzod mire észbe kapsz, hogy ja az egy szék, és milyen jó lett. Azaz nincs sikertelenség élménye, mivel a 10-20%os készültségnél semmiféle visszacsatolás sincs. és csak rajzolsz...

Ezen kívül tanulunk rengeteg technikát, amely segítségével ráérezhetsz az arányokra formákra stb, melyek nagyon hasznosak, De az idő szűkössége miatt természetesen rendkívül FELÜLETESEK.

Amire jó a tanfolyam:

Az igazság, hogy bármilyen előttem álló tárgyat, vagy élőlényt (ha mozdulatlan :P) rá tudom vezetni a papírra és tényleg jól sikerültek a rajzaim.

Amire nem jó a tanfolyam:

Egy elképzelt tárgyat, vagy akár a barátnőm arcát csak úgy fejből nem tudnám lerajzolni, akár mennyire is ismerem. Talán mert az agy máshogyan emlékszik a dolgora és nem az lehet megjegyezni, amit le is tudnánk rajzolni.

Na persze mindez sok gyakorlással megtanulható. És meg is kell, mert egy jó építész nem csak azt tudja visszaadni, amit közvetlen lát, hanem bele tudja képzelni az adott képbe.

Mindenesetre, aki szeret rajzolni de azt hiszi nemigen tud annak rendkívül hasznos a tanfolyam.

Kifejezetten ajánlom azoknak, akik szeretnének építészek, vagy terméktervezők stb. lenni, hogy még az egyetem előtt próbálják ki ezt.

Remélem segítettem :)
Előzmény: meikyo (5)
meikyo Creative Commons License 2008.11.24 0 0 5

Amúgy kíváncsi lennék a rajz mibenlétére, kérlek oszd meg velem.

Azért érdekel, mert én mindig meg akartam bukni rajzból, csak a más tárgyakban nyújtott tündöklésem mentett meg tőle. Így aztán jól lehittem magamról, hogy béna a kezem mindenhez. De az élet-terápia hatására most kíváncsi lettem, hogy mire is lehetek képes abból, amiről azt hiszem, hogy nekem nem megy.

Előzmény: tükörneuron (3)
meikyo Creative Commons License 2008.11.24 0 0 4

A megvilágosodást azért nem adják ám ingyen, nekem sem sikerült. De részeredményeket már értem el. Sokat segített az elfogadásban.

 

Sajnos én nem tudom neked pontosan megfogalmazni, csak néhány impressziót tudok itt elővezetni ezzel kapcsolatban.

 

Volt 4 napi előadás arról, hogy minden, de minden rossz érzésedet cipeled magaddal, de ezen túl lehet lépni. Ezek nagy része a "kollektív tudás"-ból jön, meg a másik nagy része abból, ahogyan a szüleidet láttad viselkedni. Aztán később minden félelmed, nyomorod ezekre vezethető vissza.

 

De ha azt észreveszed, hogy ez a mostani kellemetlen helyzet erősen hasonlít arra, amikor pl. anyu megszidott ezért vagy azért,

de ennek a mostaninak semmi köze ahhoz,

csak az érzeteid hasonlóak,

de sose biztos, hogy ez a szitu is ugyanúgy végződik,

sőt, te tudsz rajta változtatni,

vagyis kizárólag te alakítod az életedet,

akkor még akár jobbá is teheted magadnak.

 

Szóval az a lényeg, hogy hidd el, hogy rajtad múlik minden. Minden célodat pozitív nézőpontból kell megfogalmazni. Pl. az nem segít ha azt mondod, hogy "nem akarok messze parkolni a lakásomtól", hanem "van üres parkoló a lakásom előtt". 

Mert amit kiáramoltatsz, az áramlik vissza hozzád. Ha folyamatosan arra figyelsz, hogy hogyan kerüld el a számodra kellemetlen helyzeteket/embereket, akkor folyamatosan "keresed" őket, hogy elkerülhesd, tehát folyamatosan észreveszed, hogy már megint ott vannak. Pedig ott sem lennének (észre sem vennéd), ha nem direkt arra figyelnél.

 

Nekem sikerült talán némi lelki békét találnom, mégha nem is vagyok maga a megvilágosodott buddha.

Amúgy számomra alapvetően csak az létezik, amit meg tudok fogni, de valahogy éreztem, hogy ez jó lesz nekem. És tényleg. Nem tudom, meddig tart ki ez a jó érzés, de most élvezem az életemet.

 

Előzmény: tükörneuron (3)
tükörneuron Creative Commons License 2008.11.21 0 0 3
Állítólag, aki ott volt a tanfolyamon, az áradozik, hogy milyen jó volt, viszont meg is oszthatná velünk. Kicsit úgy érzem, hogy ott, az adott pillanatban mindenki "megvilágosul", hazamegy oszt elfelejti az egészet... Én kicsit műszaki beállítottságú vagyok, ezért néhány pontba szedett igazság igen jól esne, hogy milyen tanács hangzott el és az min tud változtatni. Voltam a 4 napos rajz tanfolyamon és az tök korrekten magyarázható mit és hogyan nyújt, és az is hogy mit nem. Ha valaki kíváncsi leírom hogy működik és miért hatásos. Erre lennék én kíváncsi az élet terápiával kapcsolatban is.
meikyo Creative Commons License 2008.11.20 0 0 2

Én még nem világosodtam meg, de sokkal békésebb a lelkem.

Jelenleg még csak olyan kis butaságokat élvezek, hogy mindig van jó parkolóhelyem meg kevesebb a hülye az utcán.

 

Gondoltam, hátha más is ír a megtapasztalásairól, de eddig nem nagyon tolongunk itt. :-(

tükörneuron Creative Commons License 2008.11.20 0 0 1
Üdv. Aki volt már az Élet-terápia tanfolyamon kérem, ossza meg gondolatait a fórum olvasóival. Pár konkrétumot -bár tudom vannak dolgok, amit nehéz megfogalmazni- de azért mégis kivel mi történt, mit érez másként...
Tombolda Creative Commons License 2008.11.11 0 0 0

CSEND0

Előzmény: meikyo (-)
meikyo Creative Commons License 2008.11.11 0 0 topiknyitó

A hétvégén hallott előadások hatására úgy belelkesültem, hogy gondoltam, nyitok egy topicot, hátha találok beszélgetőtársakat.

Figyelek, és észreveszek olyan dolgokat, amiket ezelőtt nem, illetve már most történnek olyan dolgok, amik szinte félelmetesek a korábbi látásmódomnak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!