Keresés

Részletes keresés

Hooti Creative Commons License 2023.04.02 0 0 108

Szia

A Savo ilyen:

https://www.shoperia.hu/szavo-penesz-elleni-szer-500-ml?gclid=CjwKCAjwrJ-hBhB7EiwAuyBVXegjliIUjH0wl-lPC41CYf4RXCXk3brDVeBDH_lCE4R2EAgiphOEYhoCtGUQAvD_BwE

Felszedés hmmmm, csak is faltól indulva visszabontva, nútos az illesztése és a betonhoz ragasztva is van, vagy bitumenbe téve.

Nem lesz egyszerű, nagyon nem.

https://www.epit-esz.hu/mire-kell-figyelni-a-parketta-felszedese-soran/

Szerintem kapható.

https://www.woodland.hu/csaphornyos-parketta.html

Előzmény: kacagógerle (107)
kacagógerle Creative Commons License 2023.04.02 0 0 107

Szia!

Köszi!

Hogyan lehetne ezt a néhány darabot kicserélni? Lehet még kapni ilyen parkettát valahol? Hipóval kipróbálom, de mi milyen savóval próbáljam még?

Előzmény: Hooti (106)
Hooti Creative Commons License 2023.03.30 0 0 106

Szia

Ez penész lesz, valamikor kiömlött oda valami, tegyük fel víz és ez lett a vége. Meg is dagadt, szétnyomta magát, majd kiszáradt és oda a fugahézag is. Csúnya.

Csere :(

Vagy szőnyeg rá. Vagy laminált rá, de csak ha száraz, akkor.

Mivel úgyis annyi neki, egy helyen hypóval, vagy Savoval rápróbálnák.

Előzmény: kacagógerle (105)
kacagógerle Creative Commons License 2023.03.29 0 0 105

Sziasztok!

Ezt a feketeséget hogyan lehetne kiszedni a parkettából? Az egész lakásban csak ez az egy folt ami fekete, másfelé nincs, ismeretlen számomra, hogy mi okozhatta. Próbáltam már csiszolni, de nem nagyon akar eltűnni.

Köszönöm!

BCS1001 Creative Commons License 2022.09.22 0 0 104

Sziasztok!

Beköltözés után mi is szembesültünk a recsegő parketta problémájával.

Szeretnék tőletek segítséget kérni, mi lehet a probléma.

Az alábbi paraméterrekkel lett kialakítva a padló:

- aljzat megfelelő

- párazáró fólia

- 8 mm vastag parafa alátét

- 14 mm Befag tölgy szalagparketta

- úsztatott lerakás

- 1 cm dilatáció minden irányban

Kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e a recsegést a "túl" vastag parafa alátét? A hangszigetelés miatt választottunk vastagabb anyagot, mivel lakásban élünk, alattunk is laknak.

Ha ez nem opció, mi lehet még?

Köszönöm, ha válaszolsz.

Horyzeli01 Creative Commons License 2022.04.30 0 0 103

Szia!

Nálam tegnap volt a parkettás felmérni a recsegő parkettát, a furatos megoldásnál hozzá kell csiszolni a parkettát a furatokhoz, hogy ne üssön el nagyon hogy megfurkálják, meg a por is belemegy, ami talán a színét is összemossa a parketta színével, én valahogy így értelmeztem, amit mondott.

Nálunk egy-két helyen van csak pár mm hézag, így a hab beinjektálós módszer nem kivitelezhető.

Amit javasolt, parkettára nútféderes OSB lap, arra az új klikkes padló, mindkettő megfelelő vastagságúnak választva ahhoz, hogy utána stabilizálni tudja az alatta lévő parkettát, ezzel kb. 80%-kal csökkenthető a recsegés, két nap alatt megvan.

Néztem én is videókat, valaki eszeveszettül elkezdte kenni faviasszal, de a videó végén még mindig recseg bár lehet hallani, hogy nem úgy mint az elején. Ha kicsit is tompítana egy ilyen viaszozás, nekem már az is elég lenne, gondolom kicsit keni azokat a száraz, egymáson csúszó részeket, ami a recsegést okozza.. erre a kenegetésre a parkettás is mondta, hogy semmit nem ér

Előzmény: zombi112233 (102)
zombi112233 Creative Commons License 2021.12.11 0 0 102

Üdv mindenkinek! Bár régi topik, gondoltam megpróbálok írni ide, hátha szerencsével járok. 

Nekem is a recsegő parkettámmal van gondom. Ha minden igaz, kátrányba (vagy valami hasonló anyagba) van rakva, ami kő keményre van kötve. Ezt csak onnan tudom hogy ablak csere után, az erkély ajtó előtt pótolni kellett egy kis részt.

A két szobában nagyon recsegnek a oarketták, és erre keresnék megoldást, hátha tud valaki segíteni.

Próbáltam utána járni, és egy módszer tűnt valamennyire hatékonynak, ami nem jár bontással. Ez úgy nézne ki, hogy a fugákba kellene kis lyukakat fúrni, majd azon keresztül ragasztót fecskendezni a parketták alá.

Tud valaki erről a módszerről valamit? Mennyire működik a dolog és milyen tartós lehet? De a legfontosabb, melyik ragasztó alkalmas erre pontosan?

A segítséget előre is köszönöm szépen!  :) 

Palási Creative Commons License 2020.10.09 0 0 101

"Manapság alig találkozni olyan lakással, ahol ne tudna üzemelni egy 2500Watt teljesítményű, közel 100Kg súlyú parketta csiszológép. Ez nagyjából az átlagos emberi teljesítőképesség határa is. Ennél nagyobb géppel napi rendszerességgel"

Azért az a 100 kg erős túlzás. Én nem 20 éve , hanem 40  éve csiszoltam. lehetett  amasína úgy  40  max 50kg, tehertaxivak hozattam kis, sk, csiszoltam  és lakkoztam

Aztán úgy   20 éve egy másik gép kifogott rajtam.  A durva csak ment viszont a finom papírt nem tudta a gépre rakni.

valamikor nagy biznisz volt a parketta csiszolás, amikor a korábbi  vikszolt padlókat csiszoltatták és lakkoztatták.

Ja még annyit... azért a parkettás az a sok oldalúbb szakma... magában  a csiszolás és lakkozás  csak betanított munka.

Palási Creative Commons License 2020.10.09 0 0 100

Ha már megszólíttattam  és  egy Bt. honlapját is olvashatom, akkor talán egy kis történeti áttekintés ami abból kimaradt.

A parketta legalább 200 éves padló burkolás. igaz hogy 10 évvelkorábban csak a nagyon gazdgok engedhették meg. De   100 éve azért már a középosztály számára is eléérhető volt.

Tény hogy nem lakkozták, hanem vikszolták a parkettájukat a szerencsések.

A lakkozás és az az megelőző csiszolás kb.  60 éves , nem több.

Machiness Creative Commons License 2020.10.08 0 0 99

Tisztelt Palási!

"a parketta nem pontosan az eredeti sorrendben került vissza"

"hát nem tudom akad e olyqan aki így vállalja a munkát !  Taláncsk  nem megszámozottak lesznek azok ?

Mindenesetre  minden munkához így a parkettázáshoz is kell egy terv.- Ez így furán hangzik, de nem lehetetlen."

A parketta átrakását kizárólag az eredeti sorrend megtartásával lehet jól elvégezni! Minden parketta pontosan oda kerül, ahonnan felszedték. Az összes parkettás így csinálja, aki nem, az nem parkettás.

A bükk pedig nagyon érzékeny a páratartalom változásra. Nyáron a levegő relatív páratartalma lehet tartósan akár 70-80% is, télen a fűtésnél meg nem ritkán 40% körüli értékre süllyedhet. Ezt változást a bükk erős hézagosodással követi le.

Horváth Zsolt

Parketta-Horváth Bt.

https://www.parkettacsiszolas.hu/

Előzmény: Palási (92)
Guernica Creative Commons License 2020.01.12 0 0 98

Divatja múlt vagy sem, az olcsó laminált padlónál többre tartom a hagyományos parkettát, főleg ha korrekt jókezű szakember rakta le!

Nem őrültem meg hogy pereljek, elég ha néhányan olvassák az itt leírtakat és okulnak belőle..

Előzmény: Palási (97)
Palási Creative Commons License 2020.01.05 0 0 97

Hajrá pereld a  Szentes parkettást !

Vajon ki fog nyerni ??

Más   !

Ez a parketta  lényegében divatja múlt. ASz új házakban nem nagyon alkalmazzák !

Előzmény: Guernica (96)
Guernica Creative Commons License 2020.01.05 0 0 96

Kedves Palási, szerintem te nem olvastad végig a storyt, és az is biztos hogy nem értessz hozzá, de azért véleményt formálsz. Jogod van hozzá nincs ezzel gond... Elég sok sületlenséget össze írtál, igaz van amiben igazad van.

Az hogy a mester én választottam az ok nem is akarom ezt áthárítani senkire. Abban viszont nem értek egyet hogy a leírt problémákat előre kellett volna tisztázni. Én laikusként a fórumról és más parkettásoktól jutottam az információkhoz, de csak miután előállt a probléma, azaz újra recseg a parketta. A megbízás arra vonatkozott hogy a recsegés szűnjön meg!!! A mesternek kötelessége a legjobb tudása szerint elvégezni a megrendelt munkát. Ez itt nem történt meg. Olvasd el a parkettás.hu oldalt, az egész arról szól hogy Szente aki 40 éve a szakmában van felmagasztalja saját magát, sőt ő javítja ki mások szar munkáit...

Más... az hogy a bükk érzékeny a nedvessegre a levegő páratartalmára vonatkozik, ezt Szente potosan tudja, neked újdonság...

A másik a parketta felszedés és visszarakas sorrendje. Neked ugyancsak újdonság de képzeld el hogy beszámozzák a parketta elemeket és pontosan úgy kell visszarakni ha lehetősŕg van rá!!! Szerintem olvass utána a dolgoknak mielőtt véleményt formálsz... üdv

Előzmény: Palási (95)
Palási Creative Commons License 2020.01.03 0 0 95

Még valami !

" Egyébként pedig azért fordulsz mesterhez hogy korrekt tanácsot adjon, és az adott problémára megfelelő megoldást kínáljon. "  

Na ja valahogy így.

De azért azt tudni kell, hogy más a munka és más a tanács.

Ha valaki  tanácsér fordul valakihez, azért teszi mert nem ért hozzá   és megbízik a tanácsadóban. De a tanácsot soha sem kell elfogadni. 

Az elfogadás,  az már egy döntés,  ez mindig a tanácskérőre hárul,   az ő felelősége.

Bonyolítja a dolgot, hogy a tanács,  ha leírjuk elő lép (het) tervvé, ha ezzel megbízunk valakit , hogy végezze el, akkor a megbízott  vagy elfogadja azt vagy visszautasítja ( mondván marhaság ilyent, így  nem csinálok  )

Természetesen udvarias ember  másképpen adja ezt a tudtára a megrendelőnek . pl. sok a munkám most nem fér bele  stb.

Tehát a bemutatott esetben sok tevékenység átfedi egymást  és az eredmény egy szar,  csúnya recsegő parketta lehet.

Előzmény: Guernica (91)
Palási Creative Commons License 2020.01.03 0 0 94

Pár napja a rokon topikon szintén elhangzott a panasz 

Szente Sándor (parkettas.hu) hitvány munkáiról.

Az előzményeket nem ismerjük,  nem tudjuk mire kapott megbízást a Sándor mester, mennyire valósak az ellene felhozott vádak.

Viszont tartom továbbra is a korábbi állításaimat,  ami lényege  : ha megbízunk egy mester valamilyen munkával,  előtte tájékozódunk.

Nem könnyű, de nem megoldhatatlan. Tehát rákérdezünk van e műhelye/telephelye a mester Úrnak ? Hol dolgozott utóljára ? stb.

Előadjuk az elképzelésünket  és  megkérdezzük jó e úgy mester Úr.   Általában ő adja elő hogyan fogja csinálni... ha szűkszavú,  firtatjuk tovább  és az előadottakat rögzítjük.

Megbízást  és főleg előleget soha sem adunk. Azonnal. / szélhámos,  a pancser  persze felszívódik, de ez jó nekünk /

Aztán a mester elmondásai alapján tájékozódunk másutt --- pl. a neten, vagy más hozzáértő illetőnél.

Aztán 2 -3  hét múlva kezdőhet a munka.

Vagy nem.

Előzmény: Palási (93)
Palási Creative Commons License 2020.01.03 0 0 93

Tehát ez a Sándor egy pancser ! nem félsz 

, hogy hitelrontás miatt bepanaszól ?

Előzmény: Palási (92)
Palási Creative Commons License 2020.01.03 0 0 92

Ezeket a dolgokat még a lerakás előtt kellett volna tisztázni !

Nézzük sorban  !

- a bükk nagyon érzékeny a nedvességre ezért ez az eljárás nem javasolt  

talán csak nem nedves helyiségbe kívántátok lerakatni ?

"a választott 12-es osb túl vékony, nagy felülethez nem jó, mert használat során folyamatosan mozog"

Ez így igaz.

Nálam pl. a lamináltnál is 18 mm-es volt az OSB.   Egy ilyen  kisméretű parkettánál inkább a 22 mm -es az ajánlott.

vagy pl. vakpadlóra szegezve.

"a ragasztó minősége nem megfelelő"  

Előfordulhat

"- az osb lapokat lőzetesen átkellett volna csiszolni a jobb tapadás érdekében" 

lehet nem tudom

"a parketta nem pontosan az eredeti sorrendben került vissza"

hát nem tudom akad e olyqan aki így vállalja a munkát !  Taláncsk  nem megszámozottak lesznek azok ?

Mindenesetre  minden munkához így a parkettázáshoz is kell egy terv.- Ez így furán hangzik, de nem lehetetlen.

Az előzetes szemle és megbeszélés lapján  a mester elmondja, hogy  hogyan készítené, ezt akár le is írhatja habár ennek a valószínűsége kicsi. Mit tesz ilyenkor egy alapos - gondos  megrendelő ?

Hát memorizálja a mester előadását / fejben, vagy mobillal - akár nyíltan akár rejtve. és ez lesz  a terv az elképzelés.

Mivel a megrendelő nem ért hozzá megkér egy független más szakértőt  véleményezze. Ha az az illető rosszat mond róla …. másnap harmadnap amikor kezdődne a munka , megköszöni a mester eddigi fáradozását és mondja nem kér belőle. Ha udvarias az ember kitalál valami álproblémát... ha nem, megmondja az elképzelése  a "terve" semmit nem ér.

Egy laikusnak is van joga tájékozódni az általa majd megbízott mester munkájáról. pl. referenciával, előzetes alapos kikérdezéssel.

Soha senkit nem bízunk meg tájékozódás nélkül.

Tudom nehéz de csak így lehet kivédeni a pancserok  károkozását.

Előzmény: Guernica (91)
Guernica Creative Commons License 2020.01.01 0 0 91

Kedves Palási!

Ez átrakott parketta, ahogy írtam is, tudomásom szerint legalább 30 éves. Egyébként pedig azért fordulsz mesterhez hogy korrekt tanácsot adjon, és az adott problémára megfelelő megoldást kínáljon. Türelmetleségről szó sem volt... Recsegett, kopott volt a lakk réteg, és felszedés után az látszott hogy párnafák és a vakpadló rossz állapotban volt. Előzezes felmérés alapján azt mondta a "mester" hogy nagyon jó minőségű a parketta, az átrakást és az alkalmazott módszert is ő ajánlotta. Itt egyértelműen a lerakás minőségével, és milyenségével volt a gond. Itt a fórumon is leirták már hogy milyen problémák vezethettek a végeredményhez:

- a bükk nagyon érzékeny a nedvességre ezért ez az eljárás nem javasolt

- a választott 12-es osb túl vékony, nagy felülethez nem jó, mert használat során folyamatosan mozog

- a ragasztó minősége nem megfelelő

- az osb lapokat lőzetesen átkellett volna csiszolni a jobb tapadás érdekében

- a parketta nem pontosan az eredeti sorrendben került vissza

- egyéb trehányságok...

Előzmény: Palási (90)
Palási Creative Commons License 2020.01.01 0 0 90

Mintha ezeket a képeket máshol is lehetne látni !   Azok a hibák persze adódhatnak a lerakásból, de magából  a lerakandó anyag minőségéből is. pl.  nagyon új volt az a parketta.  A gyártó és a kereskedő nem tárólja évekig a parkettát. ha  a türelmetlen vevő lerakatja így járhat !

Előzmény: Guernica (89)
Guernica Creative Commons License 2019.12.29 0 0 89

T. Sándor!

Hogy Te mekkora egy jellemtelen ember vagy, méghogy te állítod vissza a szakma becsületét. Te javítod ki mások elcseszett munkáit? Rólad másolnak más parkettások? Te beszélsz etikáról? Nincs neked egy kis önértékelési problémád? Ezzel a bejegyzéseddel egyszerre köpted magad és a kollégáidat is szembe, honnan veszed a bátorságot hogy a parkettásokat általánosságben minősíted? És a te hitvány munkádat ki javítja ki?

Ezen a fórumon én csak rólad ovastam lesúlytó véleményeket, melyek egybehangzóan állítják hogy szar, inkorrekt, hitvány munkát végzel és megbízhatatlan vagy. Ja és ehhez képest nagyon drágán dolgozol!!!! Én ezt egyébként a szemedbe is elmondtam, csak miután hülyének néztél és végül már a telefont sem vetted fel (és nem a gépek zaja miatt) én is belefáradtam a hazudozásodba. A fórumra csak ezt követően írtam, de most is válalom a véleményem... Jobban tennéd ha elfogadnád az emberek kritikáját és magadban keresnéd a hibát, nem az állítólagos konkurenciában...

Én a magam részéről felteszek pár fotót beszéljenek azok helyettem... csak annyi megjegyzés a fotókhoz hogy OSB-re ragasztott bükk parketta, 5-6 éve lett átrakva, ocsmány nagy házagokkal, ahonnan már kipergett a tömítő anyag és a lakk, recseg, ropog, és mozog, lehet érezni hogy kimozdultak a helyükről a parketta elemek... Ezzel szemben az volt az igéret átrakás előtt hogy örök élet + 1 nap és egyenértékű a betonra ragasztott parkettával... most már tudom hogy hazugság.

Előzmény: Szente Sanyi (70)
Freddy Dust Creative Commons License 2019.12.19 0 0 88

Kedves Sándor!

Nem tűntem el, és most is vállalom a véleményem. Akit érdekel a 18. bejegyzéstől elolvashatja.. Óriási tévedésben vagy he azt gondolod hogy a konkurencia akar besározni. Szánalmas ahogy mentegetőzöl és a saját kollégáidat vádolod!!! Meg kell őket védenem mert én egy egyszerű kis ügyfél voltam, a te ügyfeled, és kizárólag rólad tudok véleméynt alkotni. Nem vagyok parkettás, hiszen ha az lennék nem fordultam volna hozzád. De sajnos hozzád fordultam!!! Engem még így "mester" nem vágott át ahogy te pedig volt már dolgom pár Mekk Mesterrel. Nagy dumád van azt meg kell hagyni, és még az is lehet hogy valamikor jó szakember voltál, csak szép lassan lecsúsztál... 2013-ban csináltad a lakásomat XI. kerületben kelenföldön... rémlik... Az is hazugság hogy névtelenségbe burkolózva írok, és nem merem a szemedbe mondani. Én hónapokon át hívtalak, irtam neked e-mailt de csak hitegettél, mellébeszéltél, hazudoztál hogy majd a jövő héten megoldod... Fél év után meguntam és tudomásul vettem hogy átvertél. Na ennek 7 éve... Szóval te pontosan tudod hogy ki vagyok ha még meg vannak az e-mail-ek nyugodtan irj, megbeszélhetünk egy találkozót és szívesen megmutatom hogy 7 év elteltével milyen ocsmányul néz ki a parkettám.

Azt mondod vagy olyan korrekt hogy kijavítod? Hogy javítanád már ki, amikor az egész k.b. 60m2, és úgy ahogy van szar. Szerinted azt csak úgy ki lehet javítani? Az egészet fel kéne szedni és újra rakni... És te fizetnéd egy 5 tagú család albérletét egy hónapra, plusz a ki -és visszaköltözést mert ugye a lakást szinte teljesen ki kéne üríteni, így gondoltad ugye? Nevetséges... Te pontosan tudod hogy ezt már nem lehet helyre hozni. Én még korrekt egyezséget is ajánlottam hogy állapodjunk meg egy összegben amit visszafizetsz és akkor elfelejtem az egészet...

Én nem állítottam hogy előre elkérted az egész összeget, de k.b 3-4 alkalommal kértél pénz menet közben mert olyan csóró voltál. A nyugta rendszerint egy kockás füzetből kitépett lap volt, az OSB lapokat pedig én vettem meg és szállítottam oda. Azt még nem is mondtam hogy a lépcsőházat és az ajtó tokokat is jól összecsesztétek amikor fel lett hordva. Az autód szakadt volt a gépeid ócskák, az embereid román trógerek... Most már tudom hogy ezek mind intő jelek voltak, szóba se kellett volna állnom veled, de sajnos vak voltam... Most végig olvastam a bejegyzéseket és egymástól függetlenül négy ember állítja hogy szar a munkád, inkorrekt, megbízhatatlan, link vagy stb... stb És ezek a bejegyzések szerinted mind parkettásoktól származnak akik nyilván irigyek a sikereidre.. szerinted... nevetséges

Aztán az a megbízható cég tanúsítvány! Bárki utána olvashat hogy ez egy nagy kamu átverés!!!!!!! Te még mindig ezzel eteted a népet!!!!

http://www.hkik.hu/hu/content/megteveszto-megbizhato-ceg-es-az-ugyfel-velemeny-tanusitvany

Kedves Sándor jobban tennéd ha magadban keresnéd a hibát és nem a saját kollégáidban látnád az ellenséget. Azért az sokat elmond hogy a honlapod szerint neked mindig van szabad kapacitásod!!! Az igazi mestereknek a munkájuk minősége a reklám, a referenciák, az ajánlások, nem egy honlap ami tele van hazugságokkal...

üdv: Freddy

Előzmény: Szente Sanyi (70)
Törölt nick Creative Commons License 2019.06.30 0 0 87

Nem járható út. Fel kell szedni. Hiánytalanul nem tudod kiönteni műgyantával és idővel a parketta még tovább fog száradni. 1-2 fűtési szezon és nyikorogni fog.

Felszeded, betonozol, padlopon aljatkiegyenlítő

Ha társasáz vagy emeleti helyiségről van szó, akkor betonozás nyilván ugrott, sok-sok-sok padlopon kell.

Előzmény: Ajuci (86)
Ajuci Creative Commons License 2019.02.27 0 0 86

Kedves Fórumozók,

lakásfelújítás során az az ötletünk, hogy a régi, Bonomittal lerakott parkettát megtartjuk és arra rakjuk rá a vinyl parkettát ( alá párazárót és lépésállót). A régi parketta, ami 22 mm vastag sajnos összeszáradt, mozog néhány helyen ill hézagos. Kérdés, hogy ki lehet-e vajon önteni műgyantával a hézagokat, hogy nem mozogjon, ne recsegjen. Ami miatt nem szeretnénk felszedni, az az hogy ez a 22 mm szigetel, és ha felszedjük akkor mit rakunk a helyére, mert hiányozni fog ez a 22 mm az aljzatból (ajtók passzintása). Csinált már valaki hasomlót ?

BlackAmstaff Creative Commons License 2019.01.17 0 0 85

paletta=parketta

Előzmény: BlackAmstaff (84)
BlackAmstaff Creative Commons License 2019.01.17 0 0 84

Egy méter magasan van a ház lábazata kb., 70- es években lerakott parketta, szép, nem vizes a ház.

A lentebb leírt módon van lerakva. Nem tudom eldönteni mi az ésszerűbb eljárás. Felszedni a paletta állapotának tekintete nélkül és modern módszerrel betonozni szigetelni a szobákat, vagy hagyni mert így is jó!? Nem sok a különbség a padló irányából hôvedzteség szempontjából?

Előzmény: Téli nap (83)
Téli nap Creative Commons License 2019.01.17 0 0 83

Kétféle szigetelés van.

Van az un. víz -szigetelés és van a hőszigetelés.

Földszinten mind a kettő szükséges.

Előzmény: BlackAmstaff (82)
BlackAmstaff Creative Commons License 2019.01.17 0 0 82

Írja le már valaki hogy hidegebb e jóval a padló egy hagyományos parkettás szobában mint egy betonozott szigetelt aljzatúban vagy sem. Ha igen milyen mértékű a különbség? Köszönöm!

Machiness Creative Commons License 2018.12.20 0 0 81

Teljesen megszokott módon történt a ház parkettázása. A vizet a falak szokták felszívni leginkább. Akkor, ha a szegőléc felszedése után nincs semmi jele a vizesedésnek a parketta akár 100 évet is kibír. Nem kell bántani.

A parketta felszedése és a szoba szerelőbetonozása, szigetelése (víz és hő) majd aljzatbetonozása vashálóval is rejt magában egy veszélyt.

A parketta, amelyik földszinten párnafa-vakpadló szerkezetre van szegezéssel lerakva és év tizedek múlva is kifogástalan, ott kialakult egy egyensúly. Alulról folyamatosan kap valamennyi nedvességet, viszont ezt le is adja a szoba légterébe. (Ettől kifejezetten jobb is lesz a szoba levegőjének a páratartalma, nem lesz annyira száraz.) A parketta és a alsó szerkezet nedvességtartalma soha nem lesz olyan magas, hogy a fa anyagok károsodjanak. És itt jön a lényeg! A falak sem lesznek vizesek!

Amennyiben a szoba padlóját a parketta felszedése után tökéletesen leszigetelik, ez az egyensúly megbomlik és a beton alatt a nedvességtartalom megnövekedhet. Ez a többlet nedvesség a falak felé fog távozni és a falak vizesedésével járhat. Egy ilyen beavatkozásnál a falakra is figyelni kell. Tégla alapnál kulé kavics, extrém esetben a rozsdamentes bordás lemezt kell beütni a fugákba, aztán a beton vízszigetelését is ebben a magasságban kell elkészíteni. A beton alapnál az alap körbeásása és kulé kavics alkalmazása a megoldás.

Előzmény: Varek1 (78)
Varek1 Creative Commons License 2018.12.13 0 0 80

Nos akkor a válaszok !

A parketta kicserélése nem indokolt.

Majd ha tönkre megy.

Ha meg van emelve a ház,  az csak akkor indokolt ha   belvíz vagy árvíz veszély van. Nem tudhatom. De ha már megvan emelve  majd a jövőbeni  aljzat elbontásnál lesz bőven hely víz és hőszigetelésre.

Vissza a megemelésre.  Általában    2  lépcsőfok az indokolt. Az annál több az vagy tudatlanságból történik vagy tényleg van  be- és árvíz veszély.

Ha beton van alatta azzal sem nem hidegebb sem nem  melegebb. A bogár sem jön fel.

Majd a jövőben egy szakszerű csere. Annak  persze egy lényeges eleme a beton.

Előzmény: BlackAmstaff (79)
BlackAmstaff Creative Commons License 2018.12.11 0 0 79

"Egy modern,jó anyag" ezt erre a tipusú parkettára érti? Egyébként a háznak magas lábazata van 1m biztos de lehet tőbb, hirtelen nem tudom pontosan. Ez előny? A parkettát gondolom régen rakhatták le,70-es a ház. De mint írtam , szerintem kiválló az állapota. Vigyázhattak rá. Akik látták, laikusok nem parkettások, mind azt mondták ne bántsam, hagyjam meg, max esetleg a szegélyleceket cseréljem. 

Nekem is tetszik,csak a tudat hogy alatta nincs beton, az zavar. Nem tudom hogy fel tudnak e jönni így bogarak, nem e hidegebb így a szoba , nem e párásabb így a levegő és ezáltal a penész nem e üti fel a fejét műanyag ablak berakása után. De mint írtam jelenleg nedvesedésnek, párának,penésznek nyoma sincs sehol. Tehát akkor hagyjam meg inkább őket?

Előzmény: Varek1 (78)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!