valóban az idén mesterségesen lenyomják az inflációt, mert sokba kerül a kamatfizetés, és az inflához kapcsolt nyugdíjemelés is. de az árrésstop nem árstopot jelent, azaz ettől még emelkedhetnek az árak. ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem lesz a piacinál alacsonyabb infla, csak azt, hogy most sem kiszámítható az áremelkedés.
Én a nagy részét eladtam. Idén lenyomják az inflációt, erőből. Lesz kb. 4,5% az átlag. 2027-ig 6% kamat a PMÁP-ra. Jövő év elején még nem lehet magas infláció a választás miatt, ársapka is marad egy darabig. Szóval 2028-ig nem lesz jó kamat újra. És már csak 1 év marad a futamidőből. Én ezért dobtam nagyon nagy részét a PMÁP állományomnak, alig hagytam. Én a fix 6,5-öt jobbnak látom most. De ez csak az én spekulációm.
A kérdésed nem egészen világos: mindenképpen veszíteni akarsz rajta, de a veszteséget azért minimalizálni szeretnéd? Mert ha elfogadod, hogy 4 hónap múlva is lesz (legalább kicsi) nyereséged, akkor nyugodtan választhatsz a FIXMÁP, BMÁP, MÁP+, de még a PMÁP is pozitívat (igaz, csak nagyon minimálisan) fog hozni 4 hónap alatt, az eladási veszteséget beleszámítva is. Ha nagy az esélye hogy 4 hónap múlva tényleg kell, akkor a DKJ-ban is gondolkozhatsz.
Sajnos egy minimális pmápot egy banknál vettem, 98%-on engedné visszaváltani de nem hivatalosan még 1.186% árfolyamon szerepel úgy h a kamatot már kifizette hiszen azt át tudtam vezetni a folyószámlára.
Azt írja h befektetett összeg 680e miközben 620e db van és emlékszem h annyit is tettem be, a számlatörténetnek se lehet utánanézni.
Amint lehet elutalom, semmi értelme állampapírt tartani bármely külföldi banknál.
Bocsánat, nem olvastam figyelmesen végig a cikket:
"A statisztikai hivatal adatai alapján 2025. január elsején 9 540 000 főre tehető a magyar népesség, ez alapján minden magyarra 2 016 367 forint jut, mely otthon készpénzben, vagy lekötés nélkül a bankszámlán hevert."
"Az MNB előzetes adatai alapján 2025. I. negyedévében 7063,4 milliárd forint készpénzt tartottak a magyar háztartások, emellett további 12 172,8 milliárd forint hevert lekötés nélkül, hozam nélkül, szabadon a bankszámlákon."
"A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai alapján Magyarországon 2024. június 30-án 10 036 099 darab bankszámlával rendelkezett a lakosság. "
Akkor az számlánként átlagosan 1.212.901,- Ft. De még ezzel sem sokra megyünk, ha arra vagyunk kiváncsiak, hogyan oszlanak meg ezek a pénzek a számlák között.
Igen. A cikk 9.618.050 magyarral számol - ha én jól számolom - akkor így kijön a 19236,1 milliárd forint átlag. Ez az adat amúgy nem mond semmit, mert nem hiszem, hogy az összes csecsemőnek van sima folyószámlája, meg készpénze.:-) Kicsit tovább boncolgatva az adatokat, lehetne érdekesebb a téma, pl. hány nem kamatozó bankszámla van, és azokon összesen mennyi összeg van, de még ott is mélyebbre kellene ásni, mondjuk sávosan. Mintha az állampapíroknál már lett volna ilyen adat.