Keresés

Részletes keresés

jazzcool1,2 Creative Commons License 12 órája 0 0 33671

igen, ezt már bedobta Nagy Márton...

Előzmény: t.lantos (33670)
t.lantos Creative Commons License 13 órája -1 0 33670

Pedig sima ugy. Volt.mar ra pelda. Kotelezik a bankokat, hogy vegyenek. Ha nagyobb a kereslet...

Előzmény: General Specific (33669)
General Specific Creative Commons License 14 órája 0 0 33669

Igen, az lett nálam is.

Azért a piaci kamatokat nehezebb manipulálni.

Előzmény: jazzcool1,2 (33662)
jazzcool1,2 Creative Commons License 14 órája -1 2 33668

2029/N most fordult 7,85 százalékra, mert azon még 1,5% bonus van, illetve az majd 2,5%-ra növekszik. Nincs is már ekkora bonus, mert azt egy ideje folyamatosan csökkentik. Szerintem nem véletlenül. a 3 havi DKJ hozama majd akkor csökken, ha az államnak kevesebb forrás kell, miközben a lakosság egy ideje kevesebb állampapírt vesz, illetve ahogy már előbb írtam, a központi költségvetés hiánya már most sokkal nagyobb, mint amennyit erre az évre eredetileg terveztek. Nagy Márton nemrég már meg is emelte az idei és a jövő évi hiánycélt is, plusz még abban is reménykedik, hogy a honvédelmi kiadások növekménye nem terheli majd papíron az eredményt. csak papíron, természetesen. tőlem is mindenki azt vesz, amit akar...

Előzmény: LosÁllampapírosz (33666)
t.lantos Creative Commons License 15 órája -1 2 33667

Pont ez a bajom vele. Eleve negyed évente változik, és a következő a dkj hozamok mesterséges lenyomása lesz.

Eddig az összes bónusz papír szopoagra ment.

Épp ezért a magam részéről csak használt bónuszban gondolkozom.

Előzmény: LosÁllampapírosz (33666)
LosÁllampapírosz Creative Commons License 15 órája 0 7 33666

Az oké, hogy most "jó kamatot" fizet a BMÁP a többihez képest, de a DKJ hozamok relatíve gyorsan beeshetnek a béka feneke alá. Ezt azért elég sokan elfelejtik és csak az első negyedéves periódusban gondolkoznak. Mindenre felkészülnek, de DKJ hozam csökkenésre nem számítanak. Utána pedig majd újra ugrik visszaváltáskor 1%, majd a tőke 99%-ából fognak venni akkor már csak kb. 5,5%-on ketyegő FixMÁP-ot. Szerintem butaság a BMÁP esetén a mostani kamatból kiindulni, mert nem fog ezen a szinten maradni az hóttutkóziherbiztos. De ez csak az én véleményem, mindenki azt csinál és spekulál, amit és ahogyan akar.

Előzmény: jazzcool1,2 (33665)
jazzcool1,2 Creative Commons License 16 órája -4 3 33665

miután nincs normál gazdasági környezet, az inflációt immár nyíltan a kormány manipulálja, lásd a mai újabb bejelentést az árrésstop kiterjesztésére, ezért a PMÁP szinte tuti a legrosszabb papír lesz, illetve már most is az.

eközben a költségvetési hiány fényévekre van a korábbi tervektől, és hol van még a választás... szóval a valós gazdasági helyzetet szerintem leginkább a Bonus hozama mutatja már most is.

(amíg nem nyúlnak abba is bele és maximalizálják mondjuk 4%-ban a 3 havi DKJ hozamát..., nem röhögni, ebben az országban ami ma még lehetetlen, az holnap valóság...) 

Előzmény: b.racso (33663)
joc_ Creative Commons License 18 órája -3 3 33664

egy normál gazdasági környezetben

Igazad van. Egy normál gazdasági környezetben.

Magyarországon normál gazdasági környezet van?

(Szerintem minden van, csak az nem.)

Előzmény: b.racso (33663)
b.racso Creative Commons License 19 órája -2 1 33663

Szerintem azon múlik minden, hogy milyen hosszú távon gondolkodsz.

- ha >10év, és nyugdíj kiegészítés kell, akkor az új PMÁP

- középtáv (~5év) akkor a fix 6,5%-a egy normál gazdasági környezetben kiugróan magas biztonságos befektetés lesz

- ha rövidtávon, akkor a BMÁP aktuális 7,x%-a lesz vonzó

Ez az elmélet. A gyakorlat meg az, hogy úgyis mindenki a rövidtávú nagy haszonra hajt :)

Előzmény: GFU-880 (33660)
jazzcool1,2 Creative Commons License 23 órája 0 1 33662

egyelőre azonnal vissza az aktuális, romló, de még elfogadható feltételű új Bonusba. 

Előzmény: General Specific (33661)
General Specific Creative Commons License 29 órája -3 2 33661

Azt nem szeretem a bónuszban, hogy negyedévente fizet kamatot. Most lehet megint agyalni...

GFU-880 Creative Commons License 1 napja -2 1 33660

mostanaban mit erdemesebb venni ha eloretekintunk a jovobe?  FixMAP 6.5%  vs   BMAP 7.36% 

mi lesz itt eses vagy vagy novekes lesz a DKJ fronton?

jovore valasztasok...  kell a csunghasu es baratainak a zsozso....  a DKJ hozam emelekedesre szamithatok?? :) 

t.lantos Creative Commons License 3 napja -3 1 33659

A magam reszerol vettem hasznaltan, ugy egesz versenykepes a tobbivel.

Előzmény: joc_ (33657)
jazzcool1,2 Creative Commons License 3 napja -3 2 33658

Zsiday csak a finanszírozással foglalkozik posztjában.

(az egy külön tanulmányt igényelne, hogy leginkább kisnyuggerek támogatják a bonsaidiktátort)

Előzmény: General Specific (33654)
joc_ Creative Commons License 3 napja 0 2 33657

A MÁP+-nál valóban kisebb a kiszedéskori bukó, de ha nem kell kivenned, akkor meg fixált bukód van. Nyilván érdemes figyelembe venned, hogy mekkora a valószínűsége, hogy ki kell venned mondjuk 1 éven belül.

Előzmény: LosÁllampapírosz (33656)
LosÁllampapírosz Creative Commons License 3 napja 0 1 33656

Szerintem nem rossz lehetőség, én mos  5 éves FixMÁP-ot vettem. +1,5%-os PMÁP és FixMÁP az állampapír portfólióm zöme. MÁP+ is van, ha esetleg kicsivel nagyobb (nem nagy) összegre lenne szükségem. Itt csak 0,5% a bukó, ha ki kellene venni.

Előzmény: wizardry8 (33651)
belert Creative Commons License 4 napja 0 5 33655

Mivel a nyugdíjasok többsége nem fogyaszt Zsidayt, viszont propagandával elárasztják őket, így azt hiszik, hogy ha nem Viktor uralkodna, akkor még rosszabb lenne nekik.

Előzmény: General Specific (33654)
General Specific Creative Commons License 4 napja 0 3 33654

Zsiday Viktor jól látja, hogy a nyuggerek szopóágon vannak lassan tíz éve

Ehhez képest a rendszer legstabilabb pillérét alkotják...

Előzmény: jazzcool1,2 (33653)
jazzcool1,2 Creative Commons License 4 napja -2 0 33653

Nincs vitánk :-)

A reálbérek emelkedése is közelít a nullához, a kb 2 milliós nyugdíjas társadalom pedig az idei 3,2%-os emeléssel tovább szegényedik, nem beszélve arról, hogy esetükben havi járandóságukból arányaiban sokkal többet költenek az egyre drágább élelmiszerekre. Ez a helyzet nem kedvez az áremeléseknek. Zsiday Viktor jól látja, hogy a nyuggerek szopóágon vannak lassan tíz éve, mégpedig leginkább azért, mert az állami költségvetés egyre nehezebben finanszírozza az ő ellátásukat. 

Az MNB-nek a kamatok befolyásolásán kívül nincs más eszköze, egyelőre Varga Mihály nem hajlandó a kormánynak behódolni, azaz nem támogatja a kamatcsökkentést. 

A mai állampapírállomány valószínűleg elegendő az államnak, ráadásul eme forrás után fizetendő kamatok jövőre majdnem az idei egyharmadára esnek. Én pld egyelőre nem csökkentettem az állományomat. (Szerencsére a 2029/N túlsúlyozása egyelőre jó döntésnek látszik...) 

Előzmény: joc_ (33650)
GFU-880 Creative Commons License 5 napja -1 1 33652

mert nem biiirnak.... nem mernek mert amint csokkentenek elfustolne az a csokkeno allampapir piiz is ami bent van naluk es magasabb kamatra vagy dezso euro yen etc kellene a piacon felvenniuk?

es ahogy csuszik lefele az FT? ugy tobbet kene az ellopott piiizbol visszafizetniuk..... inkabb emelnenek 6.5-rol 7.5-re :) vagy adnanak tobb bonust? 

- infla + 2% 

- jegybanki alap +2% 

esetleg savos bonust? 1/1.5/2 %? most nem is?  de majd eljon az ideje mikor emelniuk kell! 

Előzmény: wizardry8 (33651)
wizardry8 Creative Commons License 5 napja 0 0 33651

Ezek nem terveznek kamatcsökkentést? Már 5 évre adnak fix 6.5%-ot?

joc_ Creative Commons License 5 napja 0 0 33650

Nem ellentmondva, csak összegezve a tényeket: egyre-másra olvasom azokat az elemzéseket, amik még mindig nem (vagy nem eléggé) élénkülő fogyasztásról szólnak. Annak ellenére, hogy a kincstárból már érzékelhetően (bár lehet hogy még nem "vészesen") megy ki a lakossági befektetés. Ráadásul, most a legfrissebb elemzések azt mutatják, hogy csúcson vannak a lekötés nélküli bankszámlán, nulla kamattal tartott pénzek. Ez már csak technikailag különbözik attól, mintha a párnacihában lenne a kp.
Ha ezek igazak (miért ne lennének), akkor a lakosság valószínűleg a gazdasági bizonytalanságot látja, és ezért tartalékol még azon az áron is, hogy nem kap kamatot. Viszont, a kamat nélküli tartalékolás mellett a most már csökkenő állampapír állomány meg arra utal, hogy nem csak a gazdasági szabályozók jövőbeni bizonytalanságát látják, de az állampapírokban is fogyatkozik a bizalom.

Viszont, ha az emberek nulla kamaton is inkább tartják a pénzüket (bár talán már van nekik), nem növelik a fogyasztást, akkor az MNB a kamatszinttel alig tudja ezt befolyásolni.

(Szándékosan nem linkelek, mert "pártállástól" függetlenül is ezeket olvasom.)

Előzmény: jazzcool1,2 (33649)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.04.20 -1 6 33649

az infláció letörésére az MNB-nek lényegében egy eszköze van, a kamatokkal tud játszani, azokat leginkább magasan tartani, hogy visszafogja a fogyasztást. 

Előzmény: Magasles 2 (33647)
jazzcool1,2 Creative Commons License 2025.04.20 0 4 33648

ezek mind kamuszámok, áprilisban nem lehet következő évi költségvetést csinálni. és akkor nem beszéltünk még arról, hogy a világgazdaság talán soha nem volt olyan turbulens, kiszámíthatatlan, mint mostanában. 

Előzmény: Magasles 2 (33646)
Magasles 2 Creative Commons License 2025.04.19 -13 1 33647

Orbán Viktor javaslatára kinevezték az MNB új alelnökét

Az új alelnök szerint az infláció letörése a jegybank legfontosabb feladata.

Magasles 2 Creative Commons License 2025.04.19 -13 1 33646

Kiderült, mennyi juthat a lakossági állampapírok kamataira

Nagy Márton szerint az idei és a jövő évi költségvetés is semleges lesz, tehát az elsődleges egyenleg nulla körül alakul.

Kiderült, mennyi juthat a lakossági állampapírok kamataira

pacs_425 Creative Commons License 2025.04.18 0 4 33645

Egyelőre igen.
Idénre 4,5% inflációt mondott be a Nagy Marci, de nem nagyon sikerül eltalálni nekik, kevés kivétellel az utóbbi időben rendre alálőttek.
Ezzel szemben erre az évre a tény az átlag 5,25% eddig, és még ki tudja mennyi lesz. Szóval egyelőre maradnak az 1,5%-os papírok, majd pár hónap múlva jobban saccolható lesz az éves infla. És akkor ott van még az 1% kiszálló is, azzal is számolni kell.

Előzmény: b.racso (33639)
LosÁllampapírosz Creative Commons License 2025.04.18 -1 1 33644

Nekem is lenne egy kérdésem.

3 vagy 5 éves fixmápot vennétek? A pénz előreláthatólag nem fog kelleni.

LosÁllampapírosz Creative Commons License 2025.04.18 0 2 33643

Én a +1,5%-os papírokat megtartottam, a többit eldobom. Franc sem tudja, mit hoz még össze a kényszeren, feltünési viszketegségtől szenvedő Trump. Ha másnaposan iszik a Xanaxra és újra bejelent valamit, még egy globális gazdasági válságot is tető alá hozhat. 

Pár napja elgondolkoztam az eladáson, de végülis megmaradtam az eredeti elképzelésemnél.

joc_ Creative Commons License 2025.04.18 0 0 33642

Egyelőre még igen.

Nem biztos hogy lejáratig, és természetesen csak egy része a portfóliónak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!