megint beeset par millio forint (amit kurva sok adoval le is adoztam MO-n) amibol valamit vennek, Mivel minden eddigi befektetesem HUF alapu allampapir, az esetleges valasztasok utani ilyen olyan bizonytalansagokra ezt szeretnem euroba befektetni.. Milyen lehetosegek vannak? Allamkincstarbol megy ez, vagy csak bankon keresztul?
Nem csodálkoznék, ha ügyfelek gyűjtésekor ez az árfolyam magas lenne, nyugdíjak kifizetésekor meg alacsony.
Előre bocsátom: nem tisztem őket védeni, és senkit sem akarok rájuk beszélni.
Az árfolyamot egyébként valóban "el kell hinned" nekik, nemigen tudod ellenőrizni hogy annyi-e, és miért épp annyi.
A te mondataidban azt nem értem, mi az hogy "ügyfelek gyűjtésekor" és "nyugdíjak kifizetésekor". Mind a kettő folyamatosan van. Mo-n nemigen van új nyugdíjpénztár ahol elsősorban gyűjtés lenne. Mindenhol gyűjtenek is új tagokat, a régiek meg vesznek ki pénzt (akár mert nyugdíjba mennek, akár mert például kiveszik az adómentesen kivehetőt). Egy-egy portfóliónak az árfolyama publikus (közzé kell tenniük), azon fektetnek is be és fizetnek is ki. Olyasféle játék lehetőség amire a mondataid utalnak, nemigen van.
A nyugdíjpénztárak a hozamokat "elszámoló egységben" mérik, aminek van egy aktuális árfolyama. Ezzel az árfolyammal úgy játszanak ahogy akarnak.
Nem csodálkoznék, ha ügyfelek gyűjtésekor ez az árfolyam magas lenne, nyugdíjak kifizetésekor meg alacsony.
Én nyugdíjban csak az államban bízok.
Ha van befektetni való pénzem, abban nem különböztetem meg a nyugdíj célt és az egyebet. Ugyanúgy sima állampapírba teszem
ŐNYP-t tartok, de viszonylag keveset teszek bele. Ha úgy látom érdemes nagyobb pénzt belefektetni, akkor valamikor a nyugdíj előtti években fogom nagyobb összeget odautalni.
Intézményi államkötvény az egészen más. Hatalmasat lehet bukni vele, hacsak nem tartod futamidő végéig, vagy legalább pár évig és ha épp jó az eladási árfolyama, eladod.
Láttam már aki nyert vele, de tudok olyat aki hatalmasat bukott. Kockázatos! Az nem megtakarításra való, de persze LEHET jó Deal is..!!
Semmi értelme hiszen olyan magasak a költségek h elviszik a hozamot, a nyugdíjbiztosítás valójában unit-linked életbiztosítás ahol az 1-3 év befizetése csak költség, tehát 3 év megy a levesbe így elúszott és még azután is van évente 2-3% költség, ezzel szemben egy ETF soxor max 0.2%.
Az állampapír adó és költségmentes tehát sokkal jobb mint a szar biztosítások ahol csak lehúzzák az ügyfeleket hiszen a befizetésből kap jutalékot az ügynök és fizetni kell még a biztosítót és másokat is.
Szerintem nem. Ha tennél oda pénzt, tedd inkább TBSZ-en ETF-be.
Az ETF-eknek 0,5% körüli az éves költsége, vagy még alacsonyabb. Az összes magyar nyugdíjbiztosítás menedzselt alapokba teszi a pénzt, amiknek a kezelési költsége 4% is lehet akár, de ezek az alapok is menedzselt alapokba teszik tovább, ahol újra több százalék a kezelési költség a teljes bennlévő vagyonra.
ETF-et lehet TBSZ-re venni a Lightyear-nél, ahol ingyenes a TBSZ -számla azt hiszem, illetve én az Interactive Brokers-nél nyitottam, ott havi 2000 ft, de ha már 5 évnyi TBSZ-ed van, akkor is összesen havi 2000 ft. IB-nek a webfelülete azért nem gyerekjáték, egy sima pénzkonverzió is megizzaszt néha...
Egyébként tényleg nagy business (volt, mára kb. kifutott, de még nem teljesen).
Mert majdnem instant 0.5% hasznot tudtál realizálni rajta. Ha csak heti egyszer eljátszol +0.5% haszonnal, az éves 25%... És tudhatod kamatosan is játszani.
Hatalmas biznisz.:)) Ennél már csak az a jobb bolt ha veszel a 2051/G zöld államkötvényből és amint jóvá írták eladod.! Mivel intézményi államkötvény árfolyamfüggő így értelemszerűen teljesen másképp működik, meg lehet nézni mekkora lenne a bukta :))
Attól is függ mennyid van benne, mennyit buksz. A PMÁP-osok jó része sokáig tartotta vagy tartja a jobb 1,5%-osokat, de 5,4% meg az alatt szerintem fölösleges tartani mert csak bukó már. 18-19% vagy akár csak 10 fölöttit úgy sem fog már adni, mivel úgyis lekozmetikázza az AKK az inflát. Így egy részét ha nem is az egészet erősen érdemes lehet dobni és 7-es Fixbe tenni. Szerintem. DE ezt mindenki maga tudja. Én pl 2033I-t anno 3,95%-on azonnal dobtam. Annyin tartani nem láttam értelmét, és inkább 29N-be pakolni jobb volt....