Pedig a kamatbázis is erősen csökkenőben van. Az az e hónap végén forduló BMÁP-ok esetén is csak az 5,5-5,6%-os sávban lesz szerintem. (Az alábbi ábrában már a mai aukció eredménye is benne van.)
HUF-ban visszaadják kamatokkal együtt, ez 100%-ig biztos
Izgalmasabb kérdés, hogy a visszakapott tőke és kamat mennyit fog érni a boltban. Mivel az új kormány programjának egyik lényges pontja az EUR bevezetése, a régivel ellentétben, a drasztikus reál értékvesztés esélye szerintem lényegesen lecsökkent. De mások szerint is, ezért tudtak vágni a kamaton.
2031-ben, mikor lejár a Fix, ha nem is lesz EUR (ez a legoptimistább forgatókönyv), de rögzített árfolyam simán reális. Gyakorlatilag EUR-t kapsz vissza, csak HUF lesz ráírva.
Sziasztok,ki mit tud/gondol,lesz-e változás az állampapírokkal. kb 40M-t akarok betenni valami fixbe.Van-e rá esély hogy az új vezetés miatt elbukja az ember?
Ehhez, illetve a Bmáp-hoz mint tudjuk üveggömb/ jósgömb kellene.:)
"Előrejelzés" helyett a prognózisom az hogy lejjeb fog menni hosszabb- rövidebb távon, így a 1% és 1,25%-osokat én pl. mindenképp cseréltem még időben fix 7%-re.
DE! A 28/P vagy 29N 1,5%-osokat én még semmiképp sem dobnám! (Főleg nem mostani 6,5 fix-ért...) Ezek még szerintem kb 7 körül fognak telejsíteni.
29N ->jövőre 2,5 -el még nagyon alacsony DKJ- ra is jó lehet.
Ha konkrétabb jelzésre vagy kívácsi, azt nyilatkozta a kormány a kamatokkal kapcsolatban. """Mivel az intéményi államkötvények kamata 5,...körül van , akkor miért adjanak a lakossági állampapírok többet...?" Pedig a kettő EGÉSZEN más liga.
Újabb kamatvágást jósolnak, de még ezzel is óvatosan akarnak bánni Varga Mihályék.....
Passzív jövedelemnek/ bevételnek és akár nyugdíjkiegészítésre IS tökéletes a 3 havi Fix cash flow.
Azt mindenképpen kiemelném amit te is írál hogy : Értelemes tőkével!!-> tökéletes opció, viszont hogy a tőke ne inflálódjon, a kamat nagy részét érdemes visszaforgatni még értelemes papírba, amennyi kell meg kiutalgatni.
A jelenlegi 6,5% is teljesen vállalható még így adómentesen! Mondjuk azért kíváncsi leszek meddig lesz ennyi, és meddig vágják majd év végéig pl. 6% körül lehet lesz, lehet nem. Még az is el megy....5,75 körül már gáz lenne. Lényeg a Fix 7-et kellett zsákolni amíg lehetett..!!
Azért a 29N Bmáp-ot változó lábnak én tartottam kis aránnyal, JÓ lehet az jövőre 2,5% prémiummal fut, de prognózisom nem túl jó a DKJ átlaghozamokat illetően..:/ Lehet majd azt is cserélni kell!! Ez még elválik.
Igen, abban az esetben ugye, ha nem akarsz belőle semmit (pl. a kamatokat) kivenni.
Ha ki akarsz venni, akkor még az is számíthat, hogy elég-e az aktuális kamat (pl. negyedéves a fix esetében), vagy annál többet akarsz kivenni. Tudod-e időzíteni a nagyobb kivéteket a máp+ -nál az éves kamatfordulóhoz.
Szóval, van pár nüansz körülmény ami adhat további érvet ide vagy oda, az azért érzékelhető, hogy nem ég és föld egyik vagy másik választás. Nem nyersz vagy veszítesz nagyon sokat ha egyiket vagy másikat választod.
joc úgy számolta, hogy ha végig megtartod a máp+ papírt, annak valamivel nagyobb lesz a hozama, mint a fixnek, ha csak nem ugranak meg a hozamok. (bocs joc ha nem pontosan idéztelek volna)