akkor az állam még több külföldi kölcsönt vegyen fel? a kereskedelmi bankoknak jó ideje nincs szüksége forrásra, azaz betétekre. ráadásul a hitelkamatok csökkenése esetén végképp nem tudnak betéti kamatot fizetni, pontosabban csak minimálisat.
Drágán szerencsére nem vettem, - egy régi ingatlaneladásból van a nagy része - nominálisan nem buktam, de reálértéken persze igen. De egyelőre marad, részben megy a külfoldi utakra, részben meg marad biztonsági tartalék.
Fene tudja még, hogy mi lesz, még azon sem gondolkodom, hogy mi lesz majd a 2028/Y-nal lejárat után, korai még.
"A tranzakcios illetek az egyik legundoritobb talalmany, azt kellene surgosen megszuntetni."
Stimmel. Ha visszaemlékszünk, a tranzakciós illeték nyírta ki az értelmezhető banki kamatokat. Első körben nyilván nem lehet minden sarcot kivezetni, mert az csak tovább növelné a rekordhiányt, de már ez nagy lépés lehetne ahhoz, hogy a bankok ismét elkezdjenek kedvezőbb kamatokat fizetni.
Utána jöhetne a szocho, és még így is előnyben lennének az állampapírok a kövekező lépésig. Nem bánnám, ha ismét versenyképes befektetési alternatívákat nyújtananák a bankok, és ezzel együtt akár csökkennének az állampapírok kamatai, egy csökkenő infláció mellett. Ahogy azt sem bánom, hogy már igencsak hétszámjegyű összeget buktam az EUR, CHF, és egyéb megtakarításaimon és tartalékaimon (pezsgőt azért nem bontottam, illetve nem ezért), csak térjünk végre vissza egy normális pénzügyi környezethez.
Több szakértő írta, hogy a bankrendszerbe kéne tennie a befektőknek a pénzüket, azaz nem kéne folytatni a lakossági papírok magasabb kamatait.
Nem tudom, szerintem a bankok azbinflációnál alacsonyabb kamatot adnak mindig, így a befektetők pénze a magyar állampapírokból nema banki lekötések felé fog menni, hanem ETF-be... De nyilván ezek csak szakértők a nyertes körül, hogy végül mi lesz, azt nem lehet tudni.
erőszakkal nem lehet árfolyamot rögzíteni, az adott esetben gyorsan finanszírozhatatlan lenne. a piac árazza majd be a forintot, mielőtt belépnénk az ERM II-be.
Bármikor bárhova lehet az árfolyamot rögzíteni, függetlenül az EUR bevezetésétől. Több, az EU-hoz hozzánk hasonlóan 2004-ben csatlakozott ország szinte azonnal rögzítette az árfolyamát, de csak jóval később cserélték le a pénzt. Sőt, Bulgária már 1997-ben!
2008-ig konkrétan Magyarországon is rögzített árfolyamrendszer volt (igaz 2001-ig rendszeres leértékelésekkel, utána meg nagyon széles sávban)
a cím egy kicsit megtévesztő, mert nem 2030-tól lesz az euró fizetőeszköz, hanem addigra teremtődnek meg a feltételek. (szerintem legkorábban 2032-ben lesz magyar euro)
lehet majd tippelni, hogy milyen árfolyamon váltják majd át a forintot euróra. álmom, hogy ez 350 forint legyen, de jó eséllyel bőven 400 Ft alatt lesz a váltószám.
A 35/a-ban álló pénzre úgy gondolok, hogy az olyan pénz, aminek sosem lesz más dolga, minthogy állampapírban legyen, amíg csak létezik a családom.
Az iráni háború alatt 2x vettem belőle, először asszem 100,2-őn, majd az említett 98-valamennyin. Befixálni 7-7,2% hozamot nyilvánvalóan kevésbé kockázatos befektetés, mint befixálni mondjuk 5,5%-ot a háború után. Elfogadom, ha valaki nem kedveli ezeket a papírokat, csak azzal nem értek egyet, hogy a háború vége a jó vételi alkalom, ha mégis akarunk belőlük. Pont a háború teremtett jobb vételi alkalmat (előtte 106%-on volt a 35/a). Sok évre meg úgysem mondhatjuk, hogy na most nincs gáz a világban, most merhetünk bármit.
A személyes kedvenc 35/a eladási nettója majdnem 109% per pill. Ha lenne egy olyan helyzet, hogy lelkes a piac a választás miatt + iráni béke, akkor még feljebb menne. Ezzel szemben vagy 2-3 hete volt olyan nap, amikor 98,5% körül volt, és én köszöntem szépen az alkalmat. Kockázatos az intézményi fix, ha megdrágul jó hírektől csak még kockázatosabb.
egyre több elemző szerint a ft hosszú távon erős maradhat, jó eséllyel a 350-360 ft közötti sávban. azaz vége a forint 2008 óta tartó leértékelődésének, miután új cél van, az euró bevezetése, és ez a cél erősen támogatja a forint stabilitását. plusz előbb-utóbb akár 17 Mrd euró is érkezhet az EU-tól.
Ha már Zsiday, konkrétan emlékszem a 2014-benarra a posztjára, amelyben az olcsó ingatlanokra hivta fel a befektetők figyelmét.
Egy konkrét példám is van, nem emiatt, de épp akkor vett egy ismerős egy másfélszobás panellakást Óbudán, a Harrer Pál utcában 8,9 millió forintért. Ez ma alsóhangon 60 millió Ft...