Köszönöm a választ. Majdnem a leírtak szerint jártam el eddig, azzal a különbséggel, hogy a nem tízezres diszkontot/hozamot én BMÁP-ba vagy PMÁP-ba tettem, mivel azokat a 2-3-4 stb Ft-ra végződő összegekért is lehet vásárolni. Az általad leírt módszerrel az a gondom, hogy mondjuk kiegészítem a hozampénzt, vagyis kerekítek 10 ezresre, veszek DKJ-t, de akkor újból marad némi aprópénz a számlán, amit nem akarok befektetés nélkül parkoltatni a kincstári pénzszámlán. Tehát ezt vagy kiutalom a bankszámlámra, vagy 1 Ft-os címletű papírokba teszem. A pénzügyi tervezés, havi költségek nyilvántartása nálam évtizedek óta kockás füzetben történik, de szívesen megismerkednék valami jól működő digitális rendszerrel is.
Példa: Tegyük fel valaki havi jövedelme 200 eFt-t, ebből félre tud tenni 100 eFt-ot. Összegyűlt 300eFt megtakarítása, tőkéje.
Március 11-én hitelkártyával vásárolt 9800 Ft-os árfolyamon 30 db D230510 -t 294 eFt forintért.
A hitelkártyájával fizeti egyéb vásárlásait is, mondjuk 50eFt.
Április elején 344eFt forint HK tartozása van. A havi jövedelméből és a megtakarításából visszafizeti ezt a tartozását, azaz feltölti a hitelkeretét. Ezt követően vásárol ismét 9800 Ft-os árfolyamon 32 db D230614 -t 313,6eFt-ért. A hitelkártyájával 58 eFt-ot fizetett ebben a ciklusban.
Május elején a fennálló tartozása 313,6 + 58 = 371,6 eFt
Május 10-e szerdán a kincstár (rendelkezése szerint) kiutal 300eFt-ot a bankszámlájára. Ebből és a beérkező jövedelméből feltölti a hitelkeretét, majd percekkel ezután vásárol 33 db D230712 -t … Amíg lehet ez ismétlődik hónapról hónapra.
Ha végigszámolod a fenti példában a megtakarítás/tőke és a havi félretett pénz egésze nincs befektetve. Ezekből a maradék pénzekből is érdemes betéti bankkártyával diszkont kincstárjegyeket vásárolni. Betegszabadság miatt kevesebb fizetés, bérleti díj „késve” érkezik és ekkor jól jön egy kis tartalék, már csak a hitel visszafizetésére is. De lehet váratlan kiadás is, DKJ-kat lejárat előtt is el lehet adni.
„DKJ vásárláskor az azonnal elkölthető hozamot mibe érdemes fektetni?” A webkincstárban van ilyesmi, hogy pénzszámla + bankkártya, tehát bankkártyával ki tudod egészíteni és DKJ tartalékképzésre.
A hitelkereteim 80-85%-ból forgatok DKJ-t. Neked is érdemes meghatározni és akár hónapról hónapra növelve az ebben forgó pénzt elérni ezt. Érdemes táblázatkezelő programban előre tervezni a pénzügyeket.
A fennmaradó 15-20% nekem elegendő a „bevásárlás, tankolás, egészség/önsegélyző pénztár, biztosítás, közüzemi és távközlési számlák stb. vásárlásokra.
Ezeket a következő havi, ~1,5-2% kevesebbet érő fizetésemből egyenlítem ki. Ezek utáni visszatérítésekből a hitelkártyák, éves/havi stb. díjainak levonása után is bejön pár 10eFt egy év alatt.”
ez abszolút rólad szól, mert te tuti tudtad, hogy mikor kellett volna földgázt vásárolni. gondolom 350 USD-n besorltoltad a gázt és 50 USD körül eladtad :-)
Nem rólam szól, nem én taktikáztam el a tárolók töltését, amivel sok száz milliárdos lyukat ütöttem a költségvetésen mindenféle politikai következmények nélkül.
csakhogy nem egyformán fizeti az, akinek van sok likvid pénze, és az, akinek nincs. még ha nincs is akkora tőkéd, hogy a kamatokból visszajöjjön a folyó kiadások növekedése (szerintem már tízmillió körüli nagyságrendnél visszajön), akkor is az van, hogy a megtakarítás nélküliekhez képest jelentősen gazdagodsz. márpedig a szolgáltatások árait az ők és a te átlagodhoz lövik be, vagyis jól jársz
Tavaly ősszel átnyálaztam a mekh oldalán található excel táblákat is és tisztán látszik hogy több hónapos késéssel kezdték el a szokásos április végi, májusi töltést, nyilván a nagyeszű kakadu meg a gazdája azt hitte nyáron 90 euró alatt lesz a világpiaci ára, hát elqrták, nem kicsit, nagyon és még mindig ezt nyögik a cégek meg az ellenzéki önkorik, illetve a teljes lakosság.
az augusztusi csúcson amatőr módon betárazott gáz árát
ezért az egyért nem lehet hibáztatni, abban a hónapban volt egész Európában a betárolási csúcs és augusztusban senki nem garantálta, hogy mennyi lesz később a gáz ára. nem véletlenül rohant a magyar kormány - az IMF helyett - a Gazpromhoz, hogy szállítson hitelben... aztán végül erre egyelőre nem volt szükség.
Az egy dolog h nincsenek betiltva, viszont Orbán körei nem elszámoltathatók lásd elios ügy - Tiborcot sosem vették elő, emellett minden következmény nélkül veszik méregdrágán a gázt a ruszkiktól ami sokkal magasabb ár mint amin a csehek kapják! Ugye milyen jó szövetségesek a ruszkik h jól lehúzzák a fajankó Orbán klánt?
Hálásan köszönöm a segítséget. Mivel a Webkincstárban mindössze fél éve próbálkozom állampapír vásárlással (előtte balga módon bankban tartottam a megtakarításom ugyancsak állampapírban, magas állományi és számlavezetési díj mellett), még van egy buta kérdésem: DKJ vásárláskor az azonnal elkölthető hozamot mibe érdemes fektetni? Ez általában nem kerek tízezresekre végződő összeg. Eddig BMÁP-ba, illetve PMÁP-ba tettem, de amikor már felhalmozott kamattal vehetők ezek az állampapírok, szerintem nem igazán éri meg.
Konkrétan arra utaltam, hogy a nagy állampapír kamatoknak nem nagyon kellene örömködni, mert ok-okazati összefüggés van minden egyes gazdasági baklövés meg a forint árfolyam vagy épp a napi o/n kamatok, jegybanki alapkamat mértéke között. Azaz ha nem ilyen magas kamatokkal kellene beavatkozni, hogy picit visszafogják az inflát, meg ne 432 Ft legyen egy ojró, akkor most nem 100% fölötti lenne a kaja infla sem.
Ugye jól saccolom, hogy a 2030/J-t legalább 13-14 hónapig kell tartanom, hogy jobb éves hozamot érjek el (2% büntit is beleszámolva), mint a jelenleg kapható leghosszabb DKJ-vel?
Pontosan tudod te is hogy nincs ingyen ebéd, vhol leverik a lakosságon az impotens kúrmányzásuk kamatterheit, csak a jelenlegi pmáp állomány után ki kell csengetniük több mint 800 mrd-ot. De ott van a minap linkelt baross hitel problémája is, vagy az augusztusi csúcson amatőr módon betárazott gáz árát is még sokáig nyögjük, ami csak a baromi enyhe februárban 450 mrd-os hiányt okozott.
Ha a fenti kamatterhet, az ész nélkül kiszórt hitelt, meg a rizsacsökkentés állami kiadásait összeadjuk akkor laza 5000 mrd mínuszhoz jutunk és ezt mind te fizeted meg.
Én is utálom ezt a kormányt mint a sz....t. De az üzlet az üzlet, ők adnak normális kamatot, ennyi. Ja és lehetne önérzetesen 0.00001% ra a bankba is tartani, csak éppen a bank is állampapírt venne a pénzemböl, és simán felveszik a ronda kormánytól helyettem a kamatot és megtartják maguknak.
Ezt úgy hívják látszat demokrácia, afelől sem kell aggódni hogy ne lennének választások a következő időkben, majd legfeljebb az ellenzéki pártok 20 fillérből kampányolhatnak ti meg az átoperált, elfuserált megafosok 50-100 milliárdból tolhatjátok a hazugságaitokat.
Tényszerűen a máp+ papírt cserélik pmápra, felmész akk oldalára akkor tisztán láthatod hogy bár az intézményi papírok lakossági összege nincs fent, de a múlt heti adatok alapján mindössze 8500 mrd van ilyen papírokban. Ezzel együtt mo egy banánköztársaság kis millió nem kék fidess-s szerint is!
Sikeresen regisztráltam a WebKincstár-ra ügyfélkapun keresztül, ezért megvan a felhasználói név (tudom, UF nélkül kell beírni). Manőver, sorrend, amit nehéz elrontani:
Bejelentkezés / Teendők új jelszó igénylése esetén / 8 jegyű felhasználói név, e-mail beírás /nem vagyok robot / pipa / Elküldés. Sikertelen: Hibás név vagy mail. Természetesen ezért e-levél sem jöhet a további teendőkről.
Ennyire bénázok, vagy a rendszer nem mindig működik, legalább is, szombat és most vasárnap reggel nem?
A különleges gázkészlet teljes egészében megvan, sok van még a drágán vásárolt/szerződött normál gázból is. Termék gyártók, szolgáltatást nyújtók továbbra is drágán fogják kapni a gázt, nem tudják csökkenti termékeik/szolgáltatásaik árát. Esetleg kapnak még újabb extra profit adókat, a rezsialap foltozására, és/vagy a lakossági energia támogatási mértékét csökkentik.
Ezeket fogyasztóként sajnos így vagy úgy fizettük és fizetni fogjuk, ezért szerintem az infláció az előrejelzettnél jóval lassabban fog csökkenni.
Azért nyugodj meg, mert ezt mindenki, pont úgy látja a DK-ban, mint Te!
Egy különlegesen, totális, véres, kegyetlen, elnyomó diktatúrában élünk, ahol mégis mindenki elmondhatja, leírhatja a véleményét szabadon, még ha téves is.
Az ellenzéki pártocskák sincsennek betiltva, sőt osztódással szaporodnak.
Nem akartam megsérteni senkit, viszont az ellenzék egy része korrekt, a fidesz hazugságai nyilvánvalóak és az embertelen gyűlölködő szellemisége is, egy neonáci egyeduralmi rendszert építenek már 13 éve.
Én is vastagon benne vagyok a pmápban és szerencsére DKJ-ben is. Ami tény h egy korrupt rendszer áll mögötte amely a hatalomért bármire képes, akár az EU-ból való kilépésre is. Mért a korrekt ellenzéki pártokat támadják a mi hazánk helyett amely tény h fasiszta! A nepszava.us van egy cikk h Kína h vásárolja fel a ruszkikat és mo-t is. Ez egy banánköztársaság, a forum.portfolion sokkal szélesebb látókörű emberek írnak mint ide, ég és föld a tartalmi-színvonalbeli különbség. Az nem a funkcionális analfabéták Mari néni fóruma.