Az infláció nem felütetlenül függ a kamatpalyától, megtörténhet, hogy az alapkamatot magasabb lesz az inflációnál , pl. az EU források keplekenyek! Nem véletlenül lettünk leminősítve az S&P által!
Pont így vagyok ezzel én is, ahogyan Te írtad. Ha pár kattintással keresek pár ezret, hát miért ne tegyem meg. A biztosításos rész nagyon igaz rám is. Most pont a telefont fogom megvariálni. Ha havonta spórolok 1-2 ezret és nem járok semmivel sem rosszabbul, akkor miért ne váltsak?! Szerintem ezek is részei a (pénzügyi) tudatosságnak. Ezekből egy év alatt már komolyabb összeg jön össze.
semmi átverés nincs benne, a feltételek az első babakötvény-sorozat kibocsátása óta ismertek és változatlanok. akkor majd, gondolom, senki nem fog sírni, amikor csökkenő infláció mellett fog magasabb kamatot fizetni
Ne foglalkozz vele, nem látunk a jövőbe, lehet a 2032/s-nek jobb lesz a kamata lejárat előtt, mint az összes többinek és akkor ugyanott vagy a sztori végén.
Köszönöm mindenkinek. Hát én nagyon nem értek ehhez, mindenesetre nagy ganéságnak tartom, bár biztos megvan az oka. Ez így nettó átverés. Na mindegy, esszük, amit főztünk.
attol függ mikor lehet kivenni, mikor lesz annyi idös a gyerek, hogy kivehetö legyen
egy extrem pelda: ha most 16 eves, akkor sem az idötavja nem belathatatlan, sem a hozama nem rossz, ha 2032-es akkor dec.-ben pl. akár nagyobb összeg is tehetö rá
mindenki maga döntese, erdemes a sajat szitu szerint es nem globalis-altalanos velemeny szerint
van, amivel tényleg megéri, én is megteszem, de a babakötvény - szerintem - pont nem ilyen :) a korlátozott hozzáférhetősége miatt pont annyit kell csak vele foglalkozni, amennyi egy havi befizetés. ekkora időtávra nem fogok hónapokig dkj-ben aszalni pénzt egy napi pékséges költés nyereségéért. azonnali arbitrázs pár ezerért nálam tök más kategória
Sőt vmikor ősszel a dkj230823-at lecseréltem 2023/c papírra, mert millánként 3000 Ft-ot nyerhettem vele, annyi ilyen apróság van, hogy megéri vele sz.rakodni.
Én a ráfordított időt nézem, hogy 1 perc alatt keresek 3-4e-t, akkor megteszem. Sőt ha fél óra meló egy gfb, vagy lakásbiztosítás felmondása és keresek vele 3-4e-t, akkor azt is meglépem, sok kicsi sokra megy.
én sokféle apróért lehajolok, de ennyiért én már nem szarakodok, tartom a havi befizetési ütemet a start számlára. nézhetem onnan is, hogy amikor decemberben ráfordul a nagyobb inflára, már eleve egy nagyobb névérték (plusz az év során megvett kamatok) kezd el egyből kamatozni. így pár észrevehetetlen ezresért nem kell azon variálni, hogy mikor milyen plusz pénzt tartok még dkj-ban
Az egyetlen papír, ami nem feb 1-gyel fordul, csak dec 1-től fog tavalyi inflával ketyegni, a nagynak erre a célra szánt összege, így késő őszig dkj-ban ketyeg, bár csak 3-4e Ft-t nyerek vele, de az is több mint a semmi.
Sziasztok. Gyerek start számlán már meglévő babakötvénynek nem emelkedik a kamata? 2032/S -ről van szó. Ahogy nézem, mindegyiknek már 17+% a kamata, ennek maradt 8.1%. Akkor jól kibabráltam szegénnyel, mert januárban tettem be neki az itthon lévő pénzét, várnom kellett volna?
viszont, ha valami csoda folytán hirtelen mondjuk 10%-ra esne az infláció, miközben az idei hozam 16,5%, szóval ebben az esetben 100% vagy még afölé is nőne a visszaváltási árfolyam.
Az is egy eshetőség, ha esetleg olyan helyzet alakul ki amikor az infláció szignifikánsan alacsonyabb a hasonló futásidejű átlag hozamnál, példaként 6% infláció esetén 7,5% a PMÁP hozama, ugyanakkor az 5 éves államkötvény kamata tartósan 10% szinten ragad. Ez esetben a PMÁP visszaváltási árfolyama várhatóan 99%-2.5%=96,5% lesz mínusz a banki jutalék (0,75% - 1,5%).
Összesen 95% is lehet a vége. Ettől eltekintve talán 2023-2024 évre megéri a kockázatot.
tévedsz. kb 1989-90 óta pörög, az elmúlt 10-12 évben még több pénz kellett az államnak, illetve a devizaadósságot lecserélték puha magyar forintadósságra, ezért fut nagy reklámmal a dolog.
Azért az allampapir befektetési forma régebben nem volt jellemző széleskorüen a lakosság köreiben. Ez az elmúlt 8-10 év terméke! Korábban az emberek betétekben kamatoztatták a megtakarításaikat.
Párhuzamként a deviza hitelt sem erőltette senki ...
Arra spekulálunk, hogy ez a 99%-os névérték nem fog csökkeni (komolyabban), így jelenleg is megéri ennek vétele.
A 99%-os vételi árfolyam szerintem csak akkor csökkenne, ha nem lennének a jövóben vevők az PMÁP-okra és ezért azokat mondjuk infláció plusz 2%-on vagy még magasabb prémiummal kellene kibocsátani. ez esetben az infla plusz 1,5%-os papírok valamelyest leértékelpdnének.
Igen. A Kibocsájtó lejárat előtt nem váltja vissza az értékpapírt. Ez szinte mindegyik értékpapírnál így volt/van, kivéve a MÁP+ esetén, ahol Forgalmazók speciális visszaváltási kötelezettséget vállaltak (Kibocsájtó feltétele alapján).
Az ismertető azt is tartalmazza, hogy "Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Prémium Magyar Állampapírra, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a Prémium Magyar Állampapír futamideje alatt is eladható" (ha van vevő). Ilyen forgalmazó az Államkincstár, ahol jelenleg 99%-os névérteken vásárolják meg Tőled az értékpapírt ha felkínálod eladásra.
Arra spekulálunk, hogy ez a 99%-os névérték nem fog csökkeni (komolyabban), így jelenleg is megéri ennek vétele.