Keresés

Részletes keresés

t.lantos Creative Commons License 1,5 órája 0 0 35028

Amugy ha a 2031/Q2-t majd lezarjak, valaki beirhatna ide.
A hocipom televan, hogy errol nem uzenget a kincstar, csak adathalasz f.szsagokrol.

Mindig kreten osszegek vannak, zaras elott kikerekitenem.

Sp_X Creative Commons License 2 órája 0 0 35027

Szerintem a 29N-t semmiképp se add el. Inkább a másikat akkor már. Most NAGYON 7% Fixmáp-ba terelik a népet hónapok óta, én szákoltam én is persze amíg kibocsátás alatt van..!!

DE sokan gondolkodnak hogy a régebbi jó Bmáp-okat cserélni a mostani Fix-re. Ezt én nem tenném. Ahhoz jósgömb kell persze mennyi lesz a DKJ átlaghozam 3 havonta az elkövetkező években/ negyed években. 
Mivel erősen csökkenő kamatpályára lehet számítani a mostani helyzetben az új kormánnyal a 7% most jó.
Ettől még lehet inflációs sokk bármikor vagy külső piaci, geopolitikai tényezők amik miatt azonnal kilő a DKJ és reagál a Bmáp. 29N a legjobb. Lehet bezuhan , lehet aztán kilő, ezt nem lehet meg jósolni, de a fix az fix. Nem reagál semmire viszont ha jönnek a kamat vágások 6% is lehet vagy alá is mehet majd AKKOR 7% arany lesz 5 évre.

Előzmény: lokrum (35024)
t.lantos Creative Commons License 12 órája 0 0 35026

A 29N megy fel 2,5% bonuszra, azt tartanam, ha lehet.

Viszont a 26O-nak meg mindjart vege, azt ha lejaratig tartod, nem buksz 1%-ot

VolvoDiesel Creative Commons License 13 órája 0 0 35025

Én a 29/N-t biztosan nem adnám el, mert már csak egy év, és 2.5% lesz a bónusza.

Ha augusztusban kell lóvé, akkor én a 26/O-t dobnám.

A 27/N-t szerintem már nem nagyon éri meg egy évre átcserélni, a 28/P-t esetleg érdemes lehet 31-ben lejáró Fix-be/MÁP+-ba tenni.

De ezek csak tippek részemről, no meg a diverzifikálás sem olyan rossz, szóval a jelenlegi arányaidtól is függ, hogy mennyit-hova érdemes variálni.

lokrum Creative Commons License 13 órája 0 0 35024

Ti mit gondoltok, a meg mindig jobban kamatozo BMAP-okat erdemes-e felbontani (26/O, 29/N, 27/N, 28/P) es helyettük FixMapot venni? A kerdes, ugye, hogy a 7.60%-os kamatozasu papirok lemennek-e 7% korülire par ev alatt vagy sem?..
A problemam a következö: Most augusztus vegen szüksegem lesz egy nagyobb összegre, ami jelenleg BMAP-okban van lekötve. Ezekböl szeretnek parat felbontani. A 26/O ugye oktoberben lejar (7.31%), igy azt bontanatok-e fel vagy inkabb egy masikat 29/N-t (7.63%), az viszont annyira messze van meg hogy nehez elöre latni, hogy lemegy-e (vagy nem) a kamatja a FIXMAP 7%-os szintjere? A BMAP-jaim többsege 7.13-7.60% köruli kamaton van (jelenleg), igy melyik a jobb strategia: az alacsonyabb kamatozasuakat felbontani vagy a magasabbakat, de a 28/29-ben lejaroakat? 

Előzmény: joc_ (35022)
Kompót 2 Creative Commons License 23 órája -1 1 35023

Állampapír helyett ebbe a befektetésbe öntött százmilliárdokat a lakosság – csalódást keltő hozam lett a vége

Az iráni háború előestéjén leforduló hozamok nyomán lendületet vesztett a háztartások értékpapírvagyonának gyarapodása. Februárban hanyagolták a tőzsdét és az állampapírokat is, helyette a befektetési alapokból vásárolt be jócskán a lakosság.

Állampapír helyett ebbe a befektetésbe öntött százmilliárdokat a lakosság – csalódást keltő hozam lett a vége - Világgazdaság

Így jártak.

joc_ Creative Commons License 24 órája 0 1 35022

Én vegyesen veszem.

Elvileg, ha arra számítunk, hogy a FIXnek a negyedéves (pénzben fizetett) hozamait újra be tudjuk fektetni 7%-on (még 4-5 év múlva is), akkor a FIX egy hajszállal jobb. De csak egy hajszállal. A MÁP+ pedig magától újrabefektetődik egy szintén enyhén előre kijelölt emelkedő szinten.

Én azért azt gondolom, hogy (még ha esetleg 1-2 évig) meg is ugrik az infláció, 5 éves távlatban már nem lesznek 7%-os hozamú állampapírok. Ezt figyelembe véve azt gondolom, hogy mire az 5 éves időszak végére érünk, a MÁP+ az valószínűleg jobb kihozatalú lesz.

Már írtam korábban, hogy én az alapkamat és a kimutatott inflációhoz képest csak lazán kapcsolódóan látom a kibocsátott papírok kamatait kötődni. Barométernek viszont informatívabb a DKJ aukciók eredményei, illetve az ezekből levezetett BMÁP kamat változások. Az látszik, hogy ezek március-áprilisban enyhén emelkedtek, az e heti aukción kialakult hozam viszont nagyot csökkent a korábbi hetekhez képest. Hogy mi lesz a következő hetekben? ..... Üveggömb... üveggömb.

Előzmény: LosÁllampapírosz (35020)
t.lantos Creative Commons License 25 órája 0 1 35021

En mar egy ideje ezt teszem. A vegeredmeny lenyegeben ugyanaz, atlagban kijon a 7%. Viszont evente egyszer el lehet setalni.

Persze ha hasznaltat veszek, akkor nem valogatok, azt veszek, ami van.

Előzmény: LosÁllampapírosz (35020)
LosÁllampapírosz Creative Commons License 26 órája 0 1 35020

Mennyire butaság szerintetek FIXMÁP helyett most MÁP+--t venni? Azt tudom, hogy 7% vs 6,5%+, de elég bizonytalan a helyzet mostanában. Nem a pénz kell, hanem franc sem tudja hogyan alakulnak a dolgok ki, hazánkban és globálisan, infláció ügyileg, stb. Évente egyszer pedig ugye MÁP+ kivehető bukta nélkül. Erről mi a véleményetek, rossz gondolat?

sef_bacsi Creative Commons License 3 napja 0 0 35019

az nekem is van, de nem tudni mi lesz vele

Előzmény: FOMA (35017)
jazzcool1,2 Creative Commons License 3 napja 0 1 35018

akkor az állam még több külföldi kölcsönt vegyen fel? a kereskedelmi bankoknak jó ideje nincs szüksége forrásra, azaz betétekre. ráadásul a hitelkamatok csökkenése esetén végképp nem tudnak betéti kamatot fizetni, pontosabban csak minimálisat.

Előzmény: Meister (35012)
FOMA Creative Commons License 3 napja 0 0 35017

Drágán szerencsére nem vettem, - egy régi ingatlaneladásból van a nagy része - nominálisan nem buktam, de reálértéken persze igen. De egyelőre marad, részben megy a külfoldi utakra, részben meg marad biztonsági tartalék.

Fene tudja még, hogy mi lesz, még azon sem gondolkodom, hogy mi lesz majd a 2028/Y-nal lejárat után, korai még.

Előzmény: t.lantos (35015)
t.lantos Creative Commons License 3 napja -1 0 35015

Mondjuk ez nalam annyira benne volt a levegoben, hogy nem voltam hajlando meregdragan eur-t venni

Előzmény: FOMA (35014)
FOMA Creative Commons License 3 napja 0 2 35014

"A tranzakcios illetek az egyik legundoritobb talalmany, azt kellene surgosen megszuntetni."

Stimmel. Ha visszaemlékszünk, a tranzakciós illeték nyírta ki az értelmezhető banki kamatokat. Első körben nyilván nem lehet minden sarcot kivezetni, mert az csak tovább növelné a rekordhiányt, de már ez nagy lépés lehetne ahhoz, hogy a bankok ismét elkezdjenek kedvezőbb kamatokat fizetni.

Utána jöhetne a szocho, és még így is előnyben lennének az állampapírok a kövekező lépésig. Nem bánnám, ha ismét versenyképes befektetési alternatívákat nyújtananák a bankok, és ezzel együtt akár csökkennének az állampapírok kamatai, egy csökkenő infláció mellett. Ahogy azt sem bánom, hogy már igencsak hétszámjegyű összeget buktam az EUR, CHF, és egyéb megtakarításaimon és tartalékaimon (pezsgőt azért nem bontottam, illetve nem ezért), csak térjünk végre vissza egy normális pénzügyi környezethez. 

Előzmény: t.lantos (35013)
t.lantos Creative Commons License 3 napja -1 5 35013

Keydjuk azzal, hogy amig a bankbetetnek kozel 30% hatranya van az allampapirhoz kepest az adoterhek miatt, addig sose tud versenykepes lenni.

Amig a bankszamlak kozti penzmozgast durvan sarcoljak, mig a kincstarba ez is ingyen van, megintcsak nem lesznek versenykepesek.

A tranzakcios illetek az egyik legundoritobb talalmany, azt kellene surgosen megszuntetni.

Előzmény: Meister (35012)
Meister Creative Commons License 3 napja 0 0 35012

Több szakértő írta, hogy a bankrendszerbe kéne tennie a befektőknek a pénzüket, azaz nem kéne folytatni a lakossági papírok magasabb kamatait.

Nem tudom, szerintem a bankok azbinflációnál alacsonyabb kamatot adnak mindig, így a befektetők pénze a magyar állampapírokból nema banki lekötések felé fog menni, hanem ETF-be... De nyilván ezek csak szakértők a nyertes körül, hogy végül mi lesz, azt nem lehet tudni. 

Előzmény: jazzcool1,2 (35007)
kbn Creative Commons License 3 napja 0 2 35011

Igen, pontosabban a német márkához rögzítették 1:1 arányban

És egyszer sem kellett leértékelniük, így a DEM/EUR árfolyamon tudták kivezetni 18 évvel később

Előzmény: jazzcool1,2 (35010)
jazzcool1,2 Creative Commons License 4 napja 0 0 35010

azt állítod, hogy már 1997-ben rögzítették a leva átváltási árfolyamát?  (1,95583/EUR) 

Előzmény: kbn (35009)
kbn Creative Commons License 4 napja 0 1 35009

Bulgária, 1997-2025

Előzmény: jazzcool1,2 (35008)
jazzcool1,2 Creative Commons License 4 napja 0 0 35008

erőszakkal nem lehet árfolyamot rögzíteni, az adott esetben gyorsan finanszírozhatatlan lenne. a piac árazza majd be a forintot, mielőtt belépnénk az ERM II-be. 

Előzmény: kbn (35003)
jazzcool1,2 Creative Commons License 4 napja 0 0 35007

"Vajon milye papírok jönnek ezután ?"

Ez a kérdés eddig eszembe sem jutott, de nagyon igazad van, hogy ez izgalmas kérdés. A válaszra még várhatunk több mint egy hónapot...

Előzmény: sef_bacsi (35005)
t.lantos Creative Commons License 4 napja 0 2 35006

Nyilvan a piaci kornyezet es a finanszirozasi igeny hatarozza meg. De csokkeno kamatokra szamitok.

Előzmény: sef_bacsi (35005)
sef_bacsi Creative Commons License 4 napja -1 0 35005

Vajon milye papírok jönnek ezután ?,  csökkennek a kamatok ?

Előzmény: t.lantos (35004)
t.lantos Creative Commons License 5 napja 0 0 35004

Csak ugy kivancsisagbol most kiszamoltam.

3,5 ev alatt 70% a nyereseg rajta. (csak a kamat es az arfolyamnyereseg, ujrabefektetes nelkul)

Igy utolag tobbet hozott, mint a premium, viszon annal nincs kockazat, lenyegeben likvid eszkoz.

Előzmény: IVan (34995)
kbn Creative Commons License 5 napja 0 0 35003

Bármikor bárhova lehet az árfolyamot rögzíteni, függetlenül az EUR bevezetésétől. Több, az EU-hoz hozzánk hasonlóan 2004-ben csatlakozott ország szinte azonnal rögzítette az árfolyamát, de csak jóval később cserélték le a pénzt. Sőt, Bulgária már 1997-ben!

2008-ig konkrétan Magyarországon is rögzített árfolyamrendszer volt (igaz 2001-ig rendszeres leértékelésekkel, utána meg nagyon széles sávban)

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_forint_%C3%A1rfolyams%C3%A1vja

Előzmény: jazzcool1,2 (35001)
t.lantos Creative Commons License 5 napja 0 1 35002

Na addig meg sok viz lefolyik a tiszan, mire addig eljutunk :)

Előzmény: jazzcool1,2 (35001)
jazzcool1,2 Creative Commons License 5 napja 0 0 35001

igen, de az csak 6 hónappal a bevezetés előtt lesz, ha jól tudom. 

Előzmény: t.lantos (35000)
t.lantos Creative Commons License 6 napja 0 3 35000

Onnantol, hogy az arfolyamot rogzitik, mar senkit sem erdekel, hogy most forint vagy eur van a papirra irva.

Előzmény: jazzcool1,2 (34998)
t.lantos Creative Commons License 6 napja 0 0 34999

2035

Hat az eleg rovid tav :)

Előzmény: IVan (34997)
jazzcool1,2 Creative Commons License 6 napja 0 1 34998

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20260416/megjott-a-konkret-igeret-negy-even-belul-magyar-euro-831126

a cím egy kicsit megtévesztő, mert nem 2030-tól lesz az euró fizetőeszköz, hanem addigra teremtődnek meg a feltételek.  (szerintem legkorábban 2032-ben lesz magyar euro)

lehet majd tippelni, hogy milyen árfolyamon váltják majd át a forintot euróra. álmom, hogy ez 350 forint legyen, de jó eséllyel bőven 400 Ft alatt lesz a váltószám.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!